lördag 8 februari 2014

Ugnsbakad brieost med allehanda gotter på.

Lite, men bara lite tomt har det tyvärr ekat här i det Mårtenssonska köket några dagar, men så kan det gå när förkylning blandas med sent kvällsarbete - vi hoppas ni har överseende:)

Kanske dagens mumsbit kan passa fint som lite överseendemutor? Denna otroligt goda maträtt passar fint både som förrätt och efterrätt i våra munnar och kräver, precis som laxpastan, oerhört få ingredienser för ett lyckat resultat. En ost, lite nötter, honung och så fikon som är valfria och kan bytas ut till annan torkad frukt - varför inte prova med torkade äppelbitar, blåbär eller russin? Fyra ingredienser, en sväng i ugnen och du kan förse dej med en bit krämig, rinnande brieost som smeker din gom och skickar dej direkt till mathimlen!

Detta får bli dagens tips inför stundande musiktävling i kväll, numera mera känt som "Mello" i folkmun har vi fått lära oss:)

I glaset är det väldigt gott att slå ett sött dessertvin av någon sort, det finns en del på systembolaget om passar bra till. Vi valde att sippa på Noble Riesling från Gardo Morris och det visade sej vara ett väldigt bra val. 

Ugnsbakad brietårta med nötter och fikon
1 hel rund brieost, storlek beroende på hur många personer som ska smaka, vi tog
1 dl blandade nötter, inte saltade, vi hade sötmandel och val-och cashewnöt
2-3 torkade fikon
2 msk flytande honung
Lägg osten på ett bakplåtspapper och vik upp kanter runt om, lägg i en ugnsfast form.
Hacka nötterna och fikonen grovt och blanda med honungen.
Häll nötterna över osten och baka mitt i ugnen på 200 grader, ca 10 minuter.
Ta ut och hugg in!

Efter förra lördagens festivalutflykt till Malmö räknar vi oss nu till de frälstes skara och ni hittar oss garanterat klistrade framför dumburken när det brakar loss i Linköping i kväll. Braka loss lär det göra även här för Håkan har plockat fram och kopplat in högtalarna i tvn, allt för att återskapa stämningen på Arenan i Malmö! Klagar grannarna mot all förmodan så bjuder vi in dom att joina i festligheterna, kanske med hjälp av en bit ost?

Ha nu en riktigt fin fortsättning på helgen och lördagen, så ses vi i morgon med en ny upplaga av veckans underlättare!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

18 kommentarer:

  1. Låter som ett trevligt sällskap till Mello. Brukar göra något liknande, och det är ju hur mumsigt som helst. Ha en finfin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkert är den det:) Visst är det gott, vi ska ge oss på att testa flera varianter, får kika in på din också Kjersti!
      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  2. Mmm...ser fantastiskt gott ut! :)
    Ha en fortsatt fin lördag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så gott så:)
      Hoppas din lördag var fin,
      kramar

      Radera
  3. Varm Brietårta är såå gott!
    Ha en trevlig Mellokväll!
    Kramar till er:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, finns så många goda varianter!
      Kramar till dej, Helena.

      Radera
  4. Önskar jag var er granne ikväll för då skulle jag klaga bara för att bli mutad med osten. :-)
    Jag ska över till en kompis och dricka vin och äta snacks och kolla Melodifestivalen. Må de bästa låtarna vinna. Ha en trevlig kväll!

    /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hade mer än gärna bjudit dej på lite ost, Anna. Låter dock som du fick en god kväll du också.
      Kramar

      Radera
  5. Jag har själv aldrig gjort en sådan "brietårta", men jag blir rejält sugen varje gång jag ser en!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, då måste du prova Marja, det är så gott!

      Radera
  6. Brieost, man tröttnar aldrig på det i någon form och så dessertvin till, älskar dessertvin!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det går nog inte att tröttna på en god ost och gott vi, förhoppningsvis inte i alla fall:)
      Kramar

      Radera
  7. Men VARFÖR gratinerade vi inte vår brie igår?! Vi åt den som den ärlig det är ju helt okej men shit, brietårta är svårslaget!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det kommer fler briekvällar och brietårtor, Sara, håll ut!

      Radera
  8. Detta är absolut SÅ gott! Vi fick det på ett julbord för några år sedan och sedan dess är jag fast... nu har jag dock inte ätit denna rätt på 2-3 år men snart får jag göra den igen.... smarrigt värre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Amy, då är det ju verkligen hög tid att du värmer på en brietårta snart, såååå smarrigt!

      Radera
  9. Brieost i ugn är en riktig höjdare... tackar för tipset om att ha med torkad frukt av något slag.
    Önskar er en fin start på kommande vecka, kramizar!

    SvaraRadera
  10. Åh... Det är så gott! Jag brukar köpa den lilla camembert de har i träask och göra samma sak med om man inte vill sätta i sig en hel brietårta.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!