måndag 10 februari 2014

Skam den som ger sig!

Ja, det är verkligen ett uttryck som känns passande idag/ikväll (snart natt!). Äntligen, äntligen har vi lyckats med något vi kämpat med så in i bänken länge, ja flera månader minst. Eller rättare sagt så är det fru M som har lyckats, för ära den som äras bör eller hur?
Vi har ju under en längre tid varit av med etiketterna som tidigare syntes under våra inlägg och hur vi än har klyddat, ändrat och ännavänt i inställningarna så har de vägrat återinställa sej på plats. Tills idag när Anki fattade mod till sej och gav sej på att ändra i mallen och inställningarna och göra om allt från scratch, och se - det gick ju hur bra som helst! Att sedan knappen för utskriftsvänlig text försvann på kuppen talar vi tyst om, visst svinn får man ju räkna med:)

Ingredienser och marinering.

Uttrycket passar även fint som rubrik för dagens middagstips, det är nämligen sill/strömming som står på bordet och den fortsätter vi alltså tjata om, propagera och slåss för. Det är billig mat, passar till så mycket mer än att bara läggas in till påsk och jul, är fullproppad med Omega-3 som är nyttigt som bara den, speciellt för hjärtat. Och så är den framförallt god, det handlar bara vad man gör med de små silverskirande vattendjuren.
Är du rädd för att det ska smaka för mycket fisk så lägg dom i en marinad, då tar fisken smak av godsakerna den badar i och så har du eliminerat den risken lite grann. Förra veckan experimenterade fru systemvetare (ja Håkan kallar sin fru så nu) med lite smaker och idéer i köket, resultatet blev så lyckat så det förtjänar att hamna här:


Färdigt resultat, sillen serverad med en varm sallad.

Marinerad sill
400 g färsk sill
1 dl olivolja
½ dl balsamvinäger
½ msk vardera oregano, timjan o basilika
1 vitlöksklyfta, riven
salt o svartpeppar
Blanda samman marinaden och låt sillen ligga i den i några timmar.
Grilla eller stek sillen på grilljärn och servera.

Marinerade kidneybönor
1 burk kokta kidneybönor
1-2 vitlöksklyftor i skivor
½ dl olivolja
2 msk balsamvinäger
rosmarin, timjan, oregano
lite salt och svartpeppar
Värm oljan och vinägern i en liten gryta.
Tillsätt vitlök och örter och låt det puttra försiktigt någon minut, häll därefter i bönorna och värm ca 5 minuter.
Ta grytan från värmen och låt det stå och svalna.
Så här långt kan du nöja dej och förvara bönorna i kylen tills du ska äta dom. Passar fint till grillat t.ex.
Annars så gör använder du dom i en sallad:

Varm sallad med marinerade bönor
brysselkål, halverade
solrosfrön
paprika
marinerade kidneybönor och lite av marinaden
Börja med att fräsa på brysselkålen i lite av oljan från marinaden.
Tillsätt efter någon minut paprikan och bönorna, fräs ett par minuter.
Strö till sist i solrosfrö och servera, gärna med lite riven parmesanost över.

Så, nu önskar vi er alla en god sill kväll, natt och tisdag!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

14 kommentarer:

  1. Whaaa, vilket pill det är att ändra i bloggen! Det kräver mycket tålamod men som sagt skam den som ger sig:)

    Jag önskar er också en bra vecka fylld med överraskande vänlighet <3 Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men eller hur, men vi är så glada över att vi fått tillbaka det vi saknat:)
      Tack Helena,
      vi önskar dej detsamma. Kramar

      Radera
  2. Tala inte om att ändra på bloggen. Jag har i evigheter tänkt att jag ska göra om, men är livrädd att saker ska försvinna. Är så dålig på allt detta med mallar och koder hit och dit...
    Fisk är jag bättre på även om just detta var något nytt för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja usch och fy, men vi kan rekommendera dej att spara din mall (hur man gör kan man läsa på nätet:)) om du ger dig på att ändra... Det känns verkligen som Bambi på hal is!

      Radera
  3. Håller med Remsan! Ibland verkar det som om datorn dessutom lever sitt alldeles egna liv, och det är helt omöjligt att få till det som man själv vill. Hursomhelst ser strömmingen jättegod ut. Uppläggningen har ni ju dessutom fått till som ett hjärta! Passar ju bra nu i denna vänliga hjärtevecka! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så kände vi med bloggen, plötsligt var etiketterna borta utan den minsta hjälp från oss...
      Tur att sillen hamnade rätt i alla fall:) Hjärtat ser vi inte förrän nu när du skriver det Kjersti, men tänk som vi kan:)

      Kramar

      Radera
  4. Klura om på bloggen är kul! Jag är väl lite mer hemma i det där, men trots att jag är webbdesigner till vardags så slarvar jag också bort allt möjligt på bloggen då och då ;) Tur att min systemtekniker sitter 2 meter ifrån mig och kan ordna saker jag ställer till med ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det kul, men när det leder till försvunna saker så vetetusan om det är så kul. Fast när det går vägen är det ju kul och lite stolthet infinner sig:)
      Då kanske vi kan låna din kunskap inför ett inlägg som vi inte reder ut riktigt, misstänker att du kanske kan hjälpa oss på rätt väg. Mejlar dej snart!

      Radera
  5. Åh det där lät verkligen spännande. Sill/strömming är gott och kan varieras så mycket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att höra! Visst är det en finfin firre att variera.

      Radera
  6. Vilka tjusig bilder! :) Ser gott ut!

    SvaraRadera
  7. Den sill/strömming vi har på den här sidan sverige sägs inte vara bra att äta för mycket av. Östersjösillen har mycket bly i sig. Och det gör inte mig någonting ;-) hihi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då finns det ju riktigt bra sill att hitta i frysdisken, om man nu inte vill krydda lite med bly, inte från Östersjön inte:):) hihihi!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails