söndag 9 februari 2014

Förslag till matsedel vecka 7.

Mårtenssons söndagsfrukost med tillhörande matplaneringsmöte är just avslutat och det är dags för oss att ta tag i resten av dagens aktiviteter. Håkans förslag var att börja dagen med en liten ommöblering av vårt tv-rum, en inte alls ovanlig sysselsättning för vår del, vi kan ju nästan räkna "asa runt på möbler" som en hobby vid detta laget:) Vi får väl se hur det blir, om det ser lika bra ut i verkligheten som det gjorde på pappret.

Något som vi dock är helt säkra på att det ser lika bra ut i verkligheten är vårt förslag till veckomeny, alla maträtter är ju redan provade och godkända i det Mårtenssonska köket:) Veck 7 bjuder på blandad kompott av allt från fiskar och superenkelt svampsoppa, till korvlåda och en lektion i hur du rimmar oxbringa helt på egen hand!



Måndag; Meatless monday och vi tipsar om en svampsoppa som du har färdig på under en halv timme. Inga konstiga ingredienser alls - burkad svamp, grädde, äggulor och annat skafferiplock.

Tisdag; En bit folie, en makrill och ett gott kryddsmör och 30 minuter senare har du veckans första fiskrätt på bordet!

Onsdag; Tomaterna smakar kanske inte så mycket än, men om du lägger dom i en form och kör dom i ugnen smakar de ljuvligt! Här hittar du Jamies korvlåda med färskkorv, ugnsbakade tomater, vitlök och örter, kanonfin middag som sköter sej själv i ugnen.

Torsdag; Löksås är ju gott men varför inte variera smakerna på den gamla slagdängan för omväxlings skull? Denna är av det lite hetare slaget med sweet chili och vitlök i, passar finfint till stekt sill.

Fredag; Alla hjärtans dag är det dags för, och i vårt kök ligger det nästan alltid skaldjur eller fisk på tallrikarna. Hummer är kanske djuret som mest förknippas med denna dagen, här hittar du en enkel gratinerad variant och i samma inlägg bjuds det även en ceviche på pilgrimsmusslor.

Lördag; Rawfood eller inte, därom tvistar de lärde, men idag är det dags för en klassisk råbiff att serveras med alla de traditionella tillbehören - äggula, kapris, rödbetor och så vidare. Äter du hellre vegetariskt så har du en riktigt bra variant på rödbetor här.

Söndag;
Det finns två olika tillvägagångssätt för att få vår söndagsmiddag på matbordet. Antingen börjar ni förbereda redan på fredagen, inget avancerat alls, fortsätter på lördagen med lika lätta slag med hammaren för att sedan på söndagen servera er alldeles egna hemmarimmade oxbringa med rotmos. Eller så köper ni hem färdigrimmat kött och rör ihop den där mosen själv! Oavsett så blir det en smaskig söndagsmiddag!

Så, då ska vi väl se om vi kan ta tag i vår söndag då. Först ut alltså lite inomhusmotion för herr M, frun nöjer sig med att peka och komma med hjälpsamma tips...
Vi hoppas ni alla får en skön söndag och en vacker vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

20 kommentarer:

  1. Jamie lagade den korvagrytan igår på TV! Gissa om jag satt och dreglade. Tillfällighet eller satt ni också framför TV:n då? Hursomhelst, han pratade så passionerat om "tänk dig att du är korven" ha ha.
    Råbiff är den bästa varianter av raw food :)
    Lycka till med ommöbleringen och trevlig söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Amen vad säger du? Nej, vi såg inte Jamie igår, när och var visar han sej nu? Grytan är med i en av hans kokböcker som står i vår bokhylla, en väldigt vältummad bok vid detta laget:) Vi måste ju genast kolla när han är på tv, han är ju i princip vår husgud:)
      Håkan hälsar att han snart känner sig som en korv själv, det blir ju en hel del av den varan på jobbet...

      Tackar och detsamma till dej!

      Radera
  2. H'rlig vecka soppan verkat intressant:) Maten här hemma i dag kommer bli intressant ska rensa lite i kylen det finns bl.a grillad kyckling, falukorv, champinjoner, paprika blir en gryt variant tror jag:)
    Ha det gott:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kylskåpsrensning leder oftast fram till väldigt goda uppfinningar, det ser vi fram mot!
      Detsamma till dej.

      Radera
  3. Allt låter jättegott! Blev sugen på makrill! :)
    Ha en fortsatt fin söndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att det gillas Lana, makrill är supergott ju:)
      Vi hoppas di hade en fin söndag också,
      kramar

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Nytta med nöje idag då. Nymöblerat samt förhoppningsvis lite träningsvärk i morgon:) ha nu en riktigt skön söndagkväll!
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, tidseffektivitet på hög nivå:)
      Hoppas du hade detsamma,
      kramar till dej AnnSofi

      Radera
  6. Svampsoppa säger jag inte nej till minsann... längesedan jag gjorde soppa på det... blir mest linser etc här annars. Heja Håkan friskt humör och heja Anki som hejar på :) Kram på er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det lätt att snöa in på något och sen köra på det:)
      Heja, heja,
      kramar till dej!

      Radera
  7. Korven tar jag extra gärna en portion utav! På spisen just nu kokar bruna bönorfter receptet ni skrev ner till mig på Instagram. Får se hur det blir :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego, det får du så gärna så! Så kul att bönorna blev bra och att vi kunde vara till hjälp.

      Radera
  8. Svampsoppan och Jamies korvlåda gör mig extra hungrig så här på kvällskvisten. Jamies matprogram och kokböcker är som balsam för själen, blir alltid så glad och inspirerad när jag kollar på på det. Hoppas ommöbleringen blev bra. Ha en fin vecka som kommer. Kram!

    /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är han härlig, den där Jamie, en av våra största inspiratörer är han med sitt glada humör. Han kan verkligee det där med att få matlagning att vara just "easy peasy" och att gå som en dans!
      Ommöbleringen bidde finfin, tackar, nu får vi se hur länge den varar...
      Vi hoppas du får detsamma,
      kramar

      Radera
  9. Alltså....ibland skulle jag flytta hem till er. Sitta vid frukosten och planera maten. Här är det mest jag som föreslår och sen tyder jag på miner om det är godkänt!:) Nästa vecka blir det kasse så då är det ingen av oss som bestämmer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är så välkommen så, kanske vi kan fixa en lägenhet i huset till er - en återflytt till skåneland låter väl lockande? :) Så hade du kunnat kila över till matplaneringsfrukostmötena och komma med förslag du också, the more the merrier!

      Kasse är väl hur bra som helst det också, skönt att någon fixar och underlättar vardagen ibland!

      Radera
  10. Rotmoset slår det mesta. Jag bara äääälskar rotmos. Gärna med rimmad oxe till, ja inte en hel men en del. Bästa husmanskosten. Kram på er.

    SvaraRadera
  11. Hjälp, det är ju alla hjärtans dag den här veckan. Det hade jag glömt, haha! Skandal. Finfin veckoplanering ni har fått ihop, svampsoppan låter som en riktig höjdare! Kram!

    SvaraRadera
  12. Så mycket gott! Men jag är ju som vanligt lite extra svag för fiskrätter och makrill är ju så himla gott. Och foliebakad dessutom. Hm...kan nog vara en rätt att laga rätt så snart...känner jag. Hoppas ni har en fortsatt skön vecka.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!