fredag 28 februari 2014

Chokladmousse med avokado

Man skulle ju nästan kunna tro, av rubriken att döma, att det i dag ska handla om en avundsjuk chokladmousse. Ja ni vet, grön av avund... (hahaha, där fick vi allt till det:)
Men nej då, riktigt så farligt är det inte! Vad vi syftar på är en chokladmousse som ha fått sin makalösa krämighet från avokado, Jajamensan, ni läste helt rätt - avokado! Vi kan ju tycka att det nästan är lite synd att den inte är grön till färgen, för det om något hade ju verkligen avslöjat avokadonärvaron i glaset, men åh andra sidan är det kanske tur:)

Att ha avokado i just efterrätter är något vi haft på vår to-do lista ett bra tag nu efter att vi läst om det hos flera av vår fina bloggarkollegor. Remsan har frestat oss, Hovkonditorn och Amy har inte varit sämre dom och även Ryska dockor har dragit sitt strå till stacken. Och så många matgalningar kan ju inte ha fel:)
Receptet vi använde oss av till vår chokladmousse hittade vi i ett annat bloggarkök som tillhör Nilla. Lätt som en plätt gick det och smaken fick 6 tummar upp i det Mårtenssonska köket!
6 tummar?! Absolut, inga felräkningar alls, vi bjöd nämligen Freddy på en portion av denna krämiga skapelse när han gästkockade i vårt kök på sushikvällen.


Och nej, detta är väl inte kökets bästa foto hitintills, men så här blir det när 3 sugna personer vill hugga in på sötsakerna fortast möjligt! 

Chokladmousse 4-6 portioner
100 mörk choklad, minst 70 %
1 mogen avokado
1 dl kokosmjölk, endast det tjocka krämiga som ligger överst i konservburken
2 äggvitor
2 msk honung
1 nypa salt
Bryt sönder chokladen i mindre bitar och smält dom, tillsammans med kokosmjölken över ett vattenbad.
Rör samman så det blir en slät massa och låt det svalna.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Kör avokadon i en mixer, tillsätt honungen och chokladsmeten lite i taget så det blir helt slätt.
Vänd ner vitorna i chokladsmeten och blanda försiktigt samman.
Klicka upp moussen i portionsformar och ställ i kylen några timmar så det stelnar.
Servera, gärna med lite vispad grädde som gör det hela ännu mera gott!

Vi har ett par avokadodesserter till som vi känner för att testa och är det fler där ute som sitter på något gott tips så får ni mer än gärna dela med er av det! Släng iväg en god kommentar bara, kanske är det fler än vi som vågar köra ner en grön klick i efterrätten.

Helgens planer innehöll en liten festlighet som tyvärr blev inställ och uppskjuten i sista minuten då värdinnan drog på sej en magsjuka, något som verkar sprida sej genom stan. Peppar, peppar så har vi båda begått oss!
Något som däremot inte är inställt är vårt restaurangbesök i kväll. Vi ta och sadla stålhästarna och trampa ut till Saltan, Ystads Saltsjöbad, för att äta på deras ganska nya restaurang Vitas. Vi har hört väldigt många positiva kommentarer om maten och miljön och nu är det alltså dags att kolla om det faller Mårtenssons i smaken. Vi har tjuvkikat på deras meny och det bådar gott...

Nu vill vi önska er alla en riktigt fin helg, vi hoppas på att vårkänslorna fortsätter skölja över vårt avlånga land och att ni får en helg full av god mat och dryck!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

17 kommentarer:

  1. Attans, jag missade att köpa avokado innan i dag, men men blir att spara receptet. Så nyttigt som detta är så kan man ju äta det måndag, tisdag, onsdag och torsdag oxå.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut Malin, det kändes verkligen som att detta var en efterrätt för alla veckans dagar. Kurtans gamla slagdänga "Lördag hela veckan lång", passar perfekt här:)
      Kramar i massor till dej

      Radera
  2. Oj, det här måste jag testa! Sunt och gott, det är ju helt perfekt. Jag har fått på min lott att göra chokladmousse till en vinprovning med söta viner nästa helg. Kanske ska testa det här receptet då. Annars gör jag oftast Cattelins recept på chokladmousse.
    Ha en härlig helg med hopp om sol och vårliga känslor. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kändes onekligen som ett sunt val:) Hoppas att det blir uppskattat om du tar med den på vinprovningen, ett lite sötare vitt passar helst säkert riktigt fint till!

      Tackar, hoppas du har detsamma.

      Radera
  3. Det lät ju riktigt gott! :)
    Jag har bara gjort det en gång och det var för en förfärlig massa år sedan, när jag gick på lanthushållsskola. Den moussen var ingen höjdare - den var grön och smakade gräs, fick inga tummar upp alls och det blev väldigt mycket över..... ;-))
    Ha en riktig skön helg och hoppas att maten smakar. Ser framemot en rapport! :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Men usch då, ja sådana upplevelser har säkert de flesta haft och inte är det kul alls! Det måste ju ha känts oerhört exotiskt i alla fall:)
      Kramar

      Radera
  4. Avokado är så gott i desserter och också i bakverk. Tack för länkningen. Kram och njut av helgen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det, blir så härligt krämigt. Vassego, så lite så:)
      Kramar till dej också.

      Radera
  5. Avokadomousse är verkligen förbluffande gott. Första gången jag gjorde det blev jag så jäkla förvånad för jag trodde i ärlighetens namn inte att det skulle bli gott, bara intressant att prova :p Men ja, gott! Verkligen! Jag brukar göra en variant med grädde, lite honung och massa kakao, men med choklad i lär det ju bli ännu bättre.

    Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det, inte riktigt vad man väntar sej:)
      Låter inte alls som en dum variant inte!

      Radera
  6. Åh, så gott! Ja, visst är avokado så bra att använda i desserter! Och tusen tack för länkningen! :)
    Ha en toppen helg!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gott:) Vassego, det var så lite så, du har ju verkligen mycket gott att inspirera med!
      Kramar

      Radera
  7. Hej, ville bara berätta att jag är tillbaka i bloggvärlden. Känns väldigt kul och inspirerande. Roligt att se att ni har fortsatt. Ni har en gedigen receptskatt hos er. Lägger till er i min länklista igen. Kram Louise, Loulas Kök

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så kul att du är tillbaka i etern Louise! Då ska vi ta och kika in. Japp, oss blir ni inte av med tyvärr:)
      Tack säger vi,
      och kram på dej

      Radera
  8. Denna variant måste jag testa! Låter gott att ha i kokosmjölk. Visst är det kul att försöka hitta nyttigare alternativ utan att det för den delen tullas på smaken.
    Vårkänslorna är det inget fel på, men vart den där snön kom ifrån idag undrar jag...
    Ha en fortsatt trevlig helg! Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska, väldigt god var den och visst blir det lite extra gott när det dessutom inte känns så onyttigt:)
      Nej då, känslorna är helt rätt, dock försvann den där vårsolen, men vi är bara glada att vi inte fick snö som vi såg att ni fick?!
      Kramar till dej också.

      Radera
  9. Jag har aldrig testat avokadomousse med choklad i men det ska absolut testas!!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!