fredag 3 januari 2014

Vi fyller år!

Då är det åter dags för jubileum här i vårt kök, det fjärde i raden. Inte riktigt klokt är det, redan 4 år har det gått sedan vi tog våra första staplande steg, slog upp portarna och bjöd in er till vårt kök! Om ni blir nyfikna på hur det såg ut i tidernas begynnelse hittar ni vårt första inlägg här. Inte så fasligt annorlunda egentligen, möjligtvis har fotona blivit bättre och framförallt så lyckas vi numera komma ihåg att ta bilder på maten vi äter:)

Som traditionen bjuder så tänkte vi summera året som har gått, vad det har bjudit oss på och vad vi har bjudit er på. Det blir i vanlig ordning mat blandat med minnen och däremellan matminnen.
Vi konstaterar att 2013 var övervägande positivt för vår del, inga större tråkigheter jämförelsevis med 2012 och 2011, och det tackar vi för!
Så här ser 2013 års godbitar ut, bara klicka på länkarna så tar ni er vidare:

Januari: Vårt internetkök firade 3 år och jubileumsinlägget hittar ni här. Jamie Olivers lasagne blev fantastiskt god och gav ringar på vattnet när flera av våra kollegor i sfären lagade till den efter vårt tips. Vi bjöd på lite matnyttiga Köpenhamnstips från vår julresa dit och lagade till två absoluta favoriter, ett superenkelt vitlöksbröd och en fransk löksoppa.

Februari: Två varianter på vildsvinskorv fixade Håkan till denna månaden, en färsk och en rökt och båda var väldigt goda. Vi smaksatte en stek med lakritspulver och Ankis syrra bjöd på ett recept på rödbetsbröd.

Mars: Det 1000:e inlägget såg dagens ljus och det bjöd på en lammgryta. Vi tipsade er om vårt absoluta favoritrecept när det gäller pizza, nämligen den kalljästa pizzadegen och toppade den med tre olika varianter. Vi åt en del ägg och lyckades både med pocherade ägg och ägg i kokott.

April: Månaden för ny bloggträff med våra vänner från matbloggarvärlden, denna gången var det Göteborg som stod för värdskapet. En resa till Budapest blev det också och den bjöd vi på bilder från här och här
Vi ändrade utseendet här på bloggen och serverade samtidigt en fänkålsrisotto, Håkan svängde ihop en spansk korv och vi lyckades äntligen hitta ett recept på hur man lagar till den goda citronsåsen vi ätit på kinarestauranger lite här och var. 

Maj: Vi lagade mat på annan adress när vi bjöd på Mexicansk fiesta hemma hos Persson/Jansson för att vid ett senare tillfälle bjuda på en oerhört svensk maträtt vid namn smörgåstårta hemma hos oss. 
Kort därefter lagade vi till de absolut godaste ostbollarna i tomatsås ni kan tänka er, gnudi, ett recept som vi kommer att använda oss av i helgen igen!

Juni; Detta var månaden då vi drog i gång med veckans underlättare som visade sej bli väldigt uppskattade, den första hittar ni här. Nu har menyförslagen haft lite julledigt men dom är snart tillbaka igen, det lovar vi! 
Dessutom uppfann vi ett nytt uttryck när vi lagade till en "OOG" lammfärssås att servera till pasta och fortsatte med en fantastiskt god vegetarisk burgare

Juli: Äntligen fick vi våra tummar loss och lagade till en gammal skånsk rätt som vi länge velat prova, närmare bestämt lerpottasill. Flädersaft gjorde vi också för första gången, men absolut inte sista! Det grillades en hel del och hemma i Carina och Affes trädgård bjöds vi på en massa gott.
Vi nådde den svindlande summan av en halv miljon läsare, något som vi inte hade en enda liten tanke på skulle hända då för tiden!

Augusti; Mårtenssons kök gjorde debut på Instagram och det så klart under namnet @martenssonskok, inte helt lätt i början men nu rullar det på:) 
Det gjordes en hel del inlägg om vår semesterresa till Madeira, här lite allmänt, här om Funchal och lite av vad man kan syssla med där, här om maten och hotellet och slutligen här om blommor och levadan. Dessutom förklarade vi (läs Håkan) vad en ytterfilé egentligen är och tipsade om ett gott recept på en sådan.

September; Vi gav oss ut i skogen som vi har alldeles runt knuten och det fanns ingen hejd på vår glädje när vi hittade lingon och äpplen att plocka med hem! Av äpplena blev det en fruktansvärt god äppelkaka och av lingonen blev det sylt, så klart. Vidare upptäckte vi det absolut bästa sättet att få njuta av frasiga pommes, tack vare Nigella. 

Oktober; Började vi experimentera lite med matfotograferingen, ingredienserna är faktiskt ibland vackrare att titta på än det färdiga resultatet - hur gott det än smakar:) Först ut var en mustig lammgryta med svamp som var egenhändigt plockade på vår svamputflykt med Carina och Affe.
Vi åkte till Prag och firade Håkans 45-årsdag, njöt av fantastiskt höstväder och en massa god mat.

November; Denna månaden bjöd bland annat på en middagsbjudning med en meny som gick i 70-talets tecken då vi serverade ansjovisrulle, skånsk kalops och inkokta päron. Julen började göra sig påmind när vi lagade till griskinder i lergrytan och satte smak med hjälp av glögg och därefter svängde samman en cheesecake som lös gul av saffran

December; Gick inte helt överraskande i julens tecken och det serverades en hel del inlägg med mat passande för julbordet. Men inte bara julmat hamnade här i köket, vi bjöd på en av de godaste pastarätterna med fisk och skaldjur vi hitintills fått till, cannelloni med lax- och räkfyllning.
Sista bidraget från sommarens kakbuffé hamnade äntligen här, hett efterlängtat.
Årets sista inlägg och hälsning gick i paljetternas tecken

Nu blickar vi framåt, satsar på ytterligare ett år här i köket och hoppas att ni, och ännu fler matglada, vill fortsätta följa med oss på vår köksresa.
Så välkomna in, slå er ner vid vårt köksbord och bli inspirerade år 2014!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

39 kommentarer:

  1. Hurra, hurra, hurra, hurra! 4 år är inte så illa pinkat hörni :) Fin årsredovisning det där. Kul att se allt ni hittat på och även påminnas om sådant jag egentligen redan hört om men glömt bort någonstans på vägen. Fira med något bubbel idag för er finfina blogg! Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, tack, tack, tack :) Men visst glömmer man på vägen, det gör vi själva också upptäckte vi när vi tittade tillbaka...
      Kramar till dej!

      Radera
  2. Grattis världens bästa Mårtenssons!
    Älskar dessa årskrönikor/tillbakablickar men blir så förbannat hungrig...

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, bästaste Kim! Eller hur, blev ju hungriga här också när vi snickrade ihop den:)

      Kramar

      Radera
  3. Stort grattis till 4 år i bloggvärlden! Hoppas ni kommer att glädja oss med alla goda rätter minst 4 år till! :)
    Massvis med kramar!
    God fotsättning på det Nya Året!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lana! Ja, vi får väl se hur det blir med 4 till...:)
      Detsamma önskar vi dej,
      kramar

      Radera
  4. Stort grattis till 4-åringen! Jag följer er med glädje och man blir alltid glad av att titta in hos er. Varm kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina, så härligt att läsa, glädje sprider vi väldans gärna:)
      Kramar till dej också!

      Radera
  5. Hipp hipp hurra till 4-åringen och vilket härligt matbloggsår ni haft! Jag tycker ju självklart att april månad är höjdpunkten när vi fick ses :) Hoppas jag får träffa er under detta året också, stor varm kram till er båda fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. God fortsättning glömde jag att skriva också! :)

      Radera
    2. Tackar Amy, så klart var (och är) våra träffar en av årets absoluta höjdpunkter, attans att Sverige är så långt annars hade vi ju kunnat träffats så mycket oftare:)
      Kramar till dej också.

      Radera
  6. Grattis till er som hängt med så bra och dessutom blivit med såväl telefon som instagramkonto. Det tar sig sa pyromanen, hihi! Jag är dålig på att kommentera just nu, men jag kommer igen. Snart hoppas jag. Kram till världens bästa Mårtenssonare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar Erika, ja än är inte undrens tid förbi:) Det är vi helt övertygade om att du gör, och vi har full förståelse för hur det är just nu!
      Kram till dej, bästaste!

      Radera
  7. Grattis fina Mårtenssons till er fina blogg som inspirerar och förgyller i bloggvärlden. Lagom privata är ni tycker jag, allt behöver inte alla veta! : ) kram kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska du har Sofia. Nej det är ju så, du hade så rätt i det du skrev i ditt inlägg tyckte vi, mycket bra tankar!
      Kramar till dej

      Radera
  8. Vilken underbar kavalkad av minnen och matfrestelser! Massor med grattis till 4-åringen, och stort grattis även till avancemanget på olika matlistor! Snart intar ni topplatsen, och det är ni värda! Ett riktigt gott nytt mat- och bloggår önskar jag er, och självklart kan ni räkna med mig, och att jag fortsätter följa era olika mateskapader. Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar Kjersti. Ja dom där listorna är alltid spännande, upp över jul och nyår bär det, för att sen återinta den mer insuttna platserna - men vi tackar ändå!:)
      Då hänger vi på varandra då.
      Kramar

      Radera
  9. Wow! Det är helt galet så mycket god mat det har dykt upp hos er. För inte tala om så mycket gott som hamnat i era magar! Ni är så otroligt inspirerande! Keep up the good work!
    Stort grattis till bloggen. Kramar.

    SvaraRadera
  10. Wow, så mycket godsaker ni bjudit på under det gångna året! Hoppas ni hade ett fint slut, god fortsättning på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Ja då, slutet på det gamla blev bra, nu ser vi fram mot det nya outforskade:)

      Radera
  11. Grattis på 4-årsdagen:) fasligt vad tiden går fort! Och vad mycket mat ni har lagat. Lite avundsjuk blir jag på alla resor ni hunnit göra. Fantastiskt.
    Ser fram emot flera mat-år med er. Vem ska annars påminna mig om fisk?
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi bugar och niger och tackar! Ja fi för vad det springer iväg, både tid och maträtter. Resor blev det en del 2013 och det tackar vi för, men det tillhör inte direkt vanligheterna att det blir så mycket. Fast det får det gärna fortsätta med:) Din Parisresa är vi allt lite avundsjuka på...
      Men visst, vi ser det som en av våra huvuduppgifter och har därför nästan bara käkat fisk detta året.
      Kramar till dej.

      Radera
  12. haha javisst var den bra! :)

    lade till er på bloglovin blev nr 204

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, sparad är den och ska användas så fort till fälle ges!

      Radera
  13. Mycket gott har det blivit i ert kök. Tänk om vi bott närmare varandra, så trevligt det varit. Då hade jag hängt i ert kök endel och ni hade önskat att jag inte bodde så nära ;-). Hade nog till och med lärt mig gilla kaffe i ert kök.

    Pöss!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Malin, dej hade vi absolut aldrig kunnat tröttna på, det är nog omöjligt att göra. Håkan utbrister, titt som tätt, "jag blir så provocerad" och tänker på när vi gick hem på natten i Göteborg och passerade ett gym där folk tränande... ASG!
      Pöss po daj!

      Radera
  14. Hur hungrig blev inte jag nu! Tack för fantastisk inspiration, nu blir det risotto till middag! Stort grattis till era fyra år med bloggen!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att du hittade något som föll i smaken och som kunde inspirera din middag!
      Kramar

      Radera
  15. Grattis till era 4 år med er blogg :-)
    Ni bjuder på så spännande och annorlunda maträtter och det är alltid lika kul att kika in här.
    Jag kunde inte "hålla mig borta" längre, det är ju ändå rätt kul det här med matblogg.
    Kram på er och ha en go och härlig lördag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Men visst är det kul, det gäller bara att hitta balansen:) Kul att du är tillbaka i etern igen, ju fler desto roligare!
      Kramar till dej

      Radera
  16. Grattis till er och bloggen! Är flitig läsare men inte lika flitig på att kommentera. Trots att jag gillar er blogg och era recept skarpt! Blir skärpning 2014:) Jamies lasange med ert recept gjorde jag och hade med till hyrda stugan där vi firade nyårshelgen med vänner. Blev perfekt middag på "lillenyår" och det blev inte en smula kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Jeanette, vi blir alltid lika glada när våra läsare lämnar ett avtryck efter sej i vårt kök! Och ännu gladare blir vi så klart när recepten provas och godkänns, så kul att lasagnen gick hem - den är verkligen en höjdare.

      Radera
  17. Ja, det är inte klokt hur fort tiden går... Hurra hurra hurra hurra för er och bloggen - om inte den fanns skulle jag inte veta att ni fanns och hade aldrig träffat er heller. Usch vilken hemsk tanke :-)

    Tack för krönikan - nu blev jag påminde om flera rätter som jag har velat prova, bland annat ostbollarna i tomatsås som återigen fick munnen att vattnas. Lasagnen à la Jamie gjorde jag förstås och den är en favorit!

    Hoppas ni fortsätter i samma goda stil i dubbel bemärkelse. God mat och goda vänner!

    God fortsättning till er - vi ses 2014!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja fy för, den tanken vill vi inte ens tänka, hugaligen! Tackar för hurraropen, de hörs ända hit:)
      Ostbollarna måste du ju verkligen testa, vi är helt säkra på att du kommer att falla lika hårt för dom som vi gjort.

      Vi ska göra vårt bästa, visserligen inte så svårt med alla fina vänner vi har ute på webben som inspirerar oss,

      kramarna till dej

      Radera
  18. Hurra och grattis till er! Ni gör ett förbaskat bra och inspirerande jobb, fortsätt med det!
    GOTT nytt 2014!! Hoppas vi ses snart!

    SvaraRadera
  19. Ett något försenat hurraaa på er 4-årsdag, grattis och snyggt jobbat. Självklart slår vi oss ner vid ert fina köksbord med smarriga rätter även detta kommande år.
    Kramizar!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!