torsdag 2 januari 2014

Vardagsmat är gott!

Välkomna till 2014 års upplaga av Mårtenssons kök, hoppas ni har det bra och att det nya året har behandlat er väl hitintills! För vår del blev både nyårsafton och dag finfina, ingen blöt tillställning och alltsåledes ingen blykeps dagen efter - länge leve den gyllene medelåldern:)

Vad säger ni, gott folk, är det inte dags för lite vardagsmat att åter ta sin plats i kistan efter alla festligheter som avlöst varandra. Ja inte för att det är färdigfestat på länge än, nya högtider bjuder på små avbrott från vardagslunken året om.
Tro nu inte att vi på något sätt ogillar vardagen och vardagsmaten, men som vi brukar säga så är livet för kort för att dricka husets vin och vi tillhör ju dom som försöker sätta en guldkant på tillvaron, vardag eller helg:) Allt kan förändras så snabbt och vi vill verkligen inte sitta där med näsetippen i brevlådan och ångra att vi inte passade på att njuta mer, och för vår del skänker mat, dryck och allt däromkring en stor portion av just njutning.


Tro nu inte att det ena ute sluter det andra, vardagsmat och njutning alltså, nej de går hand i hand. Det behövs varken bubbel eller hummer för att vi ska må gott, det går lika med pysvatten från sodastreamern serverat till en köttfärslimpa!
Njutning på rulle bjuder vi er på idag, passar fint vilken dag som helst gör den, saftig blir den med ett krämigt inre med hjälp av en ostfyllning. Men visst, ni hör ju själva hur gott det är! Har ni inte västerbottenost så använd den ost som finns tillhands, fetaost, svecia eller mozzarella. Basilikan kan bytas mot annan ört som persilja eller kanske mynta om ni har fetaost i. Laborera hej vilt, bara ni blir nöjda med slutresultatet.

Köttfärslimpa med västerbottenost   2 port+matlåda
300 g blandfärs
1 ägg
salt och svartpeppar
torkad basilika och oregano
riven skal från ½ citron
Blanda samman alla ingredienserna till en smet.
Lägg ut plastfolie så du får ett underlag att rulla ihop färsrullen på.
Bred ut färsen på plastfolien och tryck ut så det blir 1 cm tjockt.
Fyllning
riven ost av valfritt slag, vi hade västerbottenost
färsk basilika, grovt hackad
½ citron, rivet skal och lite saft
1-2 vitlöksklyftor, rivna
Blanda samman ost, basilika, citronskal och saft med den rivna vitlöken till en smetliknande röra och krydda med lite svartpeppar.
Bred röran på köttfärsen och börja sedan rulla samman rullen med hjälp av folien, försök rulla så hårt du kan utan att trycka sönder mästerverket.
Ta bort plasten och lägg rullen i en smord ugnsfast form, ringla lite olja över och stek mitt i ugnen på 200 grader ca 45 minuter.
Servera med valfria tillbehör, på vår tallrik ligger det lite tsatsiki, rödkålssallad med päron och marinerade morötter och rättika som ni gör enkelt efter detta receptet.

Och från vardagsmat till vardagsmotion ska dessa två ledighetsministrar nu ta sej. Vi ska nämligen styra stegen mot vårt verkliga kök och ta oss an något sedan länge uppskjutet, storstädning av megamått mätt! Hör ni inte av oss inom de närmsta dagarna så hittar ni förmodligen oss irrande omkring inne i skafferiet, vem vet - kanske det finns en dörr som leder till chokladfabriken där inne...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

  1. Bra skrivet och att sätta guldkant på vardagen borde alla ta till sig. Hör av er om ni kommer till chokladfabriken, då kommer jag gärna, annars också förstås :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Chokladfabriken hittade vi aldrig, däremot hamnade vi i något som verkade vara kaffefabriken... Du är så välkommen så, när som helst,
      kramar på dej

      Radera
  2. Ni kan ju bara ana hur glad jag blir när jag dyker in här och ser den rubriken. Rätta takter! Klart vardagsmaten ska vara en njutning den också. Västerbottenost ger lätt den där guldkanten man är ute efter ;) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vi absolut ana, du om någon är ju verkligen expert på just detta området:)
      Kramar

      Radera
  3. Köttfärslimpa är guldkant i vardagen! Och västerbottenost är ju verkligen en höjdare. En bra start på tallriken så här på det nya året
    God fortsättning Mårtenssons:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, västerbotten sätter piff på det mesta! (med vissa förbehåll naturligtvis...:)
      Detsamma, Ann-Sofi

      Radera
  4. Instämmer helt med er i all ni skriver i det här inlägget (ja i de flesta andra inläggen också, förstås). Och köttfärslimpa är verkligen en favorit hemma hos oss. Hur gått som helst.

    SvaraRadera
  5. Lasagnen som ni gjorde i januari verkar riktigt lockande ska nog göra den någon dag:)
    Grattis till de fyra åren ni är underbara.
    Vi kommer troligtvis åka till skåne i sommar Ystad/ Åhus kanske man kan ses på något mysigt ställe:)
    Ha det gott

    SvaraRadera
  6. Den lasagnen går verkligen inte av för hackor, så god så.
    Tack och detsamma säger vi till dej, två fina fyraåringar minsann:) Så kul att ni tar er ner hit, klart vi ska träffas, bara hojta till så bestämmer vi nåt.
    Detsamma till dej.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!