tisdag 14 januari 2014

Soppa med tomat och yoghurt, till det en bit ostbröd

Vi fortsätter vara flitiga med att lägga vegetarisk mat på våra tallrikar minst en gång i veckan och vid denna tiden på året blir det oftast soppa. Dels passar det årstiden väldigt bra (visserligen är det ju vårvärme mesta delen av tiden, men ändå...) och dels så är det en perfekt lättvariant av middag de kvällarna herrn i köket anländer sent hem från jobbet. Vid 8 på kvällen är vi inte så speciellt sugna på att hugga i på en måltid av det mer bastanta slaget direkt så alltså, soppa it is!

Senaste sopptallriken vill vi verkligen skicka vidare hem till era kök, både för att den var så väldigt enkel och snabblagad och för att den smakade så himla gott! Tomatsoppa med en lite annan tvist, i alla fall för vår del, blev det när vi mixade ner turkisk yoghurt och resultatet blev oerhört krämigt och lent. Det man ska tänka på är dock att eftersom både tomaterna och yoghurten är ganska så syrliga båda så blir soppan också gärna det. För att ta udden av syran så smakar du av antingen med socker eller med honung precis innan du ska servera den.

Tomatsoppa med yoghurt   2 port+matlåda för en
1 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor
1 burk á 400 ml krossade tomater
4 dl grönsaksbuljong
1-2 dl yoghurt, matlagnings, turkisk eller grekisk
timjan
oregano
1 lagerblad
salt och peppar
ev. socker för att ta udden av syran från tomaterna
Fräs löken i olja och smör, riv ner vitlöken och låt den fräsa med någon minut utan att den bränns.
Häll i tomaterna, örterna och buljongen och låt det småputtra ca 15 minuter.
Ta upp lagerbladet och mixa soppan till den blir lite slätare, tillsätt yoghurten och mixa så det går samman.
Smaka av med ev. mer kryddor och socker.

Soppa utan bröd är som kärlek utan kyssar och det kan vi ju inte ha! Alltså ledes får ni även ta del av receptet på brödet som ligger vid soppskålens sida. Så makalöst saftigt blev det, säkert mycket tack vare osten som dessutom gav en härlig smak. Har ni inte parmesanost så kör på med någon annan smakrik variant, säkert fungerar västerbottenost finemang!

Långpannebröd med ost
25 g jäst
2 dl mjölk eller vatten, ljummet
½ dl neutral olja, raps eller oliv
½ tsk salt
3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
ca ½dl vetekross eller rågkross
2 dl riven ost med smak, vi använde parmesan men det går även med t.ex västerbottenost
Lös jästen i vätskan och tillsätt olja, salt, osten och det mesta av mjölet.
Arbeta samman degen ca 10 minuter så den blir smidig, täck med bakduk och låt den jäsa 30-40 minuter.
Klä en liten braspanna (ca 25*32 cm) med bakplåtspapper.
Ta upp degen och arbeta samman den lätt, tryck ut degen i braspannan och täck över.
Låt jäsa ca 30 minuter och grädda sedan brödet mitt i ugnen på 200 graders värme ca 15 minuter.

Nu är det kväll i det Mårtenssonska köket, dagen har försvunnit i en hast som den gör ibland. En kopp te vars ska vi sippa på för att sen lägga hövvena på kuddarna i tid denna kvällen, den där skönhetssömnen har fått stå åt sidan lite väl många nätter nu känns det som. Ledighet i all ära, men hugaligen vad svårt det ska vara att ställa om sömnklockan!

Smaklig spis!/Anki och Håkan
xx

16 kommentarer:

  1. Soppa är ju både lätt och gott! Perfekt i matlåda då jag inte brukar vilja äta för tung mat i mitt stillasittande jobb. Det där brödet lät ju fint till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är en soppa kanoners då och brödet är så in i vassen gott!

      Radera
  2. Låter som en mycket god soppa och bröd vill jag också ha med soppa :) Kram

    SvaraRadera
  3. Det där brödet låter otroligt intressant. Perfekt till alla sorters soppor.
    Ha en skön onsdag.
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant och gott, soppvänligt så det förslår!
      Detsamma hoppas vi att du fick,
      kramar på dej

      Radera
  4. Såklart att man måste ha nybakat bröd till soppa, då blir det extra gott (och mättande). Muttis tomater är verkligen goda, t o m mindre sura/syrliga än andra tomatkonserver.
    Så de där recepten måste testas, tack för inspiration!
    Har tröttnat på butikens trista bröd, även om en bake off baguette duger när man är sjuk i bihåleinflammation och gärna äter en varm soppa till lunch/middag men inte orkar baka ett gott bröd. Scones el liknande går visserligen snabbt men detta bröd verkar mycket godare:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så är det ju, det behövs bröd för lite mer mättnad. Och Muttis tomater är svårslagna, väldigt bra kvalité är det.
      Så kul att vi kunde inspirera, hoppas det ska smaka och kanske rent utav hjälpa till med tillfrisknandet lite.

      Radera
  5. Soppa är alltid gott. Detta var en ny variant som jag absolut kan tänka mig att testa.
    Må så gott!
    Kram Susanne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, testa på bara - hoppas det ska smaka.
      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  6. Vilket bra tips att runda av tomatsoppan med yoghurt, det brukar ju bli grädde eller creme fraiche i vanliga fall... Och det där brödet. OMG. Tar jag bara hjälp av en maskin som "arbetar" degen och någon som städar undan mjöldammet efteråt så är jag på :-)

    Snart är det helg så får vi sova lite mer igen!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det visade sej vara en väldigt god idé, blir inte så maffigt som med grädde utan lite fräschare och friskare.
      Hushållsassistent och dammsugare då alltså:)

      Ja tack och lov för helgerna, då sover vi så det burrar:)

      Kramarna till dej

      Radera
  7. God och bra vegetarisk/vegan mat som är både ekologisk och näringsriktig är ju svårt att hitta. Green n Lean är ett svenskt KRAV-märkt hälsolivsmedel med verkligt unika näringsegenskaper, som baseras på groddade råvaror och som inte innehåller tillsatser av något slag. Lågt GI med mycket fibrer och finns 5 olika produkter; burgare, morot- rödbeta och broccolibullar. Den här produkten passar också som ingrediens i pastarätter – man smular bara ner den i t.ex. en tomatsås och så har man en vegan ”köttfärssås” eller kan användas i lasagne mm. Tror inte att den finns i alla butiker men man kan fråga efter produkten i butikerna så kanske dom kan ta hem mot beställning.
    Mer om Green n’ Leans unika näringsegenskaper på www.green-n-lean.se
    P.S. Green n’ Lean har nominerats till Garant Ekostjärna 2014 – där Vinnaren utses på Ekogalan på Grand Hotell i Stockholm 30 januari. Besök www.ekoweb.nu/?p=11221 för mer information

    SvaraRadera
  8. Soppa och bröd är verkligen perfekt så här års! Vad sugen jag blev på det nu! Kanske att man skulle baka sig lite bröd ändå....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Soppig säsong är vad det är:) Fram med assistenten bara och sväng till ett gott bröd, så god till mustig pastasås också, vi lovar.

      Radera
  9. MUMS - vilket spännande sopprecept, det kommer jag att testa i veckan. För er som gillar vegetariska alternativ så kan jag tipsa om en supergod Brysselkålsoppa som jag gjorde för några dagar sedan, recept finns på: www.lergrytor.blogspot.se

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!