torsdag 16 januari 2014

En mustig oxragu till helgens pasta!

Helgen är i anstormande och det är bokstavligt talat faktiskt! Här nere på våra breddgrader blåser det friska vindar och ska, enligt utlovade väderlöften, göra ännu mer under natten och morgondagen. Som grädde på moset har det även utlovats snö... Jippi - eller nått? Ja för den halvan av köket som får ligga kvar i sängen i morron bitti gör det ingenting, men för den andra halvan lär det knorras en hel del:)


En helg som den som verkar vänta oss är ju som gjord för matlagning som behöver lite mer tid på spisen, inte vid spisen alltså utan spisen. Så klart är det alltså inte du som ska upp på spisen, där ska istället en gryta med oxragu stå och gona till sej si så där en och en halv timme.
Inga större ansträngningar krävs från kockens sida när det gäller tillagningen av detta receptet. Förberedelserna är få och enkla och vad du gör under tiden det kokar bryr vi oss inte om, så länge du kollar till då och då om det behövs lite vatten för att spä ut ragun lite.

Oxragun serverar du bäst till pasta, säkert skulle den kunna funka även till potäter men det är något du får prova helt på eget ansvar. Men vi kan ju tipsa er om att det där parmesanbrödet vi skrev om i förra inlägget är väldigt gott att servera till ragun som såsuppsugare...

Receptet är hittat i "Markus pasta" av Markus Aujalay, dock har det förändrats lite grann för att passa utbudet i vårt kök. Vi hade turen att kunna få högrev med benet kvar på och det ger verkligen en extra smak åt det hela, men hittar ni inte med ben så går det utan också - benen är nämligen en av våra förändringar. 

Oxragu till pasta    ca 4 port
500 g högrev i bitar, gärna med benet kvar på om du har möjlighet till det.
1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 msk tomatpuré
4 dl rött vin
1½ msk köttfond
1 kvist rosmarin
½ burk körsbärstomater i tomatsås (2 dl)
100 g varmrökt fläsk, tärnat
1 burk torkad blandsvamp
salt och peppar
Lägg svampen i blöt så den är färdig tills den ska användas.
Bryn köttet tills det fått färg i olja och smör i en stor gryta.
Tillsätt lök och vitlök och bryn några minuter till.
Häll i tomatpuré, vin, fond, rosmarin och körsbärstomaterna och lägg locket på grytan.
Låt ragun stå och småputtra ca 1½ timme tills köttet är mört och lätt delar sej.
Eventuellt kan du behöva späda med vatten under tiden.
Låt svampen rinna av och stek den tillsammans med fläsktärningarna i lite olja, lägg ner i grytan och låt det koka med ca 10 minuter.
Smaka av med kryddor och servera din ragu till nykokt pasta och riven parmesanost.

På helgens dagordning i det Mårtenssonska köket står matlagning, så klart, och middagsbjudning. Våra goda vänner Björkenäsarna är det som kommer hit för att planera vårt besök på Melodifestivalen i Malmö. Jo då, ni läste helt rätt, Mårtenssons ska titta och lyssna på Melodifestivalen! Vi som tidigare knappast har sett på det på tv har nu alltså blivit övertygade av Björkarna om att det är en väldigt trevlig tillställning som helt går i vår smak. Naturligtvis är vi inte sena att ge det en chans, det ingår ju ett restaurangbesök också och det säger vi aldrig nej till:)

Vad står det på era agendor inför helgen, har ni planer eller kör ni på gehör?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

15 kommentarer:

  1. Det står inget alls i min helgagenda, tänker bara ta det lugnt och göra så lite som möjligt. Något jag tänker göra är pastan med ostsåsen som ni tipsade om nyligen. Det får bli lördagsmiddagen och det ser jag fram emot. :-) Ha en go helg! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med sådana helger, bara att lojja runt och ha det gott. Så kul att du ska göra ostsåsen, hoppas verkligen att du gillar den lika mycket som vi gjorde.
      Detsamma till dej Anna.

      Radera
  2. Gud, så gott! Längesedan jag gjorde en riktigt mustig köttgryta.
    Blåser här också och det känns mycket kallare än vad det är. Brrr.....
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte mycket som slår just sådana här mustigheter:)
      Detsamma till dej Sofie!

      Radera
  3. Ja fy tusan vad kyligt det varit idag. Skulle "bara" några undra meter idag och struntade i halsduken. Höll på att förfrysa, hu! Då hade det varit nice att komma in till en tallrik sånhär, du! Kram på er, trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja usch och fy vilken vinter det plötsligt blev, värmande tallrikar är väldigt välkomna då..
      Kram på dej med och detsamma!

      Radera
  4. Alltid lika trevligt att läsa er blogg och få goa mattips. Trevlig helg på er. Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så glada vi blir för det!
      Vi önskar dej detsamma, Åsa.

      Radera
  5. Härligt med mat som kan sugas upp med gott bröd. När vi ändå är inne på sås, så kan jag svara på er fråga hos mig - ja, jag gör brun sås, eller rödkål och potatis. Jag tycker att det funkar med båda till nöttbullarna! Helgkram till er. Senast igår läste jag ert fina kort igen och fick en tår i ögat. Ni är allt kära ni två!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ska vi absolut ta och testa nötbullarna, rakt in på nästa veckas meny åker dom!
      Helgkram till dej och J också Erika, hoppas det är lite bättre med dej nu, vi tänker på dej!

      Radera
  6. Låter gott. Grytor kan man aldrig få för många av. Speciellt inte i det här ruskvädret. :( Gick det att ta sig ut i vädret imorse? Ha en trevlig helg! :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja här var det inga problem faktiskt, inte alls så som vi förstått att det varit längre in mot landet.
      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  7. Åh, precis det receptet jag använde när jag gjorde min variant på ragun. Mycket gott i den boken! Blev jättesugen på detta i detta nu! Pasta passar bra till tycker jag.

    Såg lite bilder från ovädret hos er och att det knorras kan jag verkligen förstå...

    Planer för helgen: Laga fisk och dricka vitt vin (!) och så en sväng till landet om det inte blir alltför slirigt - det snöar duktigt här också...

    Trevlig helg till er kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men eller hur, visst är där många godsaker i boken, där kommer vi att testa en hel del från. Bra recept att moderera också, till sin egen smak.

      Nja, just i stan har vi inte haft det så farligt, men på landet är det kaos... men cyklen rllade i morse:)

      Hej hopp, verkar som någon speciell Lotta har fått blodad tand vad gäller fiskmiddagar, så härligt tycker vi! Det finns ju hur mycket gott som helst som du kan göra nu. (Inte för att du inte gjort det innan alltså, men det ökar ju på en hel del:)) Vi ser fram mot att få prova ett av dina fiskrecept!
      Och så vin... är du säker på att det står vin på flaskans etikett? Vojne vojne, vart ska detta sluta:)

      Kramarna till dej!

      Radera
  8. Mums, det lät underbart mustigt och gott!!!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!