Nu finns det kanske inte så många lingon kvar att plocka i skog och mark, men vi har sett att det fortfarande finns att köpa om ni blir sugna på att testa själva och se vem ni tycker har rätt i den rårörda frågan. Vill ni hellre koka sylt på bären så får ni här vårt superenkla tillvägagångssätt som förslag:
Inga krusiduller eller annorlunda smaksättningar på denna sylten, men eftersom det var vårt första lingonsyltskok så ville vi helt enkelt göra en traditionell sylt. Sylten får bli vårt bidrag till "Säsongens bästa" i Carolinas Gröna skafferi där månadens ingrediens är just lingon.
500 g lingon
500 g syltsocker
Skölj och rensa lingonen.
Häll bären i en tjockbottnad gryta, tillsätt syltsocker och låt sylten koka ca minuter.
Skumma av under tiden om det behövs.
Häll sylten på väl diskade burkar och förvara kallt.
Vi passar också på att kasta in vårt recept på de inlagda gurkorna som Håkan gjorde för ett tag sedan, dom som vi så stolt visade upp för våra Instagramföljare. De blev precis så där krispiga och ättikssmakande som vi tycker att de ska vara och har en subtil smak av pepparroten.
De bästa gurkinläggningarna vi någonsin har ätit är de som Ankis mor gjorde, det är ett tydligt smakminne för oss båda! Anki var så tossig i Guns gurkor så hon brukade ösa upp massor av gurkskivor på en tallrik för att äta dom utan någonting till, både som liten tös och som vuxen tös. Ett år blev det lite väl mycket ättika i spadet av någon anledning som vi inte minns längre och den enda som kunde äta gurkorna var Håkan, och det gjorde han med glädje. Dom gurkorna är fortfarande ett hett ämne i vårt kök och vi ler alltid när de kommer på tal:)
Det är alltid lika svårt att återskapa matminnen som dessa, det går helt enkelt inte att få till inlagda gurkor lika bra som Gun kunde, men detta var nog så nära man kan komma. Att gurksäsongen är slut är vi fullt medvetna om, men det kommer väl förhoppningsvis flera tillfällen att göra inläggningar då detta receptet kan komma väl till pass:
Inlagda gurkor, eller ättiksgurkor
2½ kg västeråsgurkor
100 g pepparrot
dillkronor
2½ dl ättikssprit 12%
1 kg socker
2 msk gula senapsfrön
2 msk dillfrö
½ dl salt
Skölj och borsta av gurkorna väl, skär dom i centimetertjocka skivor.
Skala pepparroten och skiva som gurkorna.
Varva gurkskivor, pepparrotsskivor och dillkronor i en glasburk.
Rör ihop ättikssprit, socker, senapsfrön, dillfrö och salt så socker och salt löser sig.
Häll blandningen i burkarna, täck gärna över burken med en bit av en plastpåse innan du sätter på locket.
Förvara burken kallt, gärna i kylen eller i ett kallt skafferi.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x