söndag 22 december 2013

Västerbottenostsill och ett sent glöggtips!

Nu trodde ni säkert att ni var av med dom där Mårtenssons och deras eviga tjat om sillinläggningar, men då trodde ni fel:) Det är nämligen som så att vi har ännu en goding på lager att tipsa er om, eller faktiskt två godingar där den ena är mer av det flytande slaget.
Det är ju inte bara vi som står för sillvariationen på julbordet, även Carina och Freddy slänger ihop vars några varianter. Freddys bidrag Wasabisillen (och Freddy) hittar ni här och Carinas senaste bidrag från förra årets jul hittar ni alltså här i köket idag!


Det är en Västerbottenostsill som ligger här i den fina lilla sillaskålen och receptet kommer från självaste Monika Ahlberg
Som ni märker när ni läser receptet så är detta en sån där snabbinlägging, ni kan till och med hotta ihop den på julaftonsmorgon för att servera den senare på eftermiddagen. Men visst, den mår ju så klart bäst om den får stå till sej en dag i alla fall... För oss som är tossiga i både Västerbottenost och sill så var den en fullpoängare, krämig och med en pikant syrlig smak:

Västerbottenostsill
1 burk 5-minuters sill á 420 g
1 dl majonnäs
1 dl matlagningsyoghurt
1½ dl västerbottenost, riven
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk dijonsenap
1 nypa cayennepeppar
Salt och svartpeppar eller rosépeppar (mortlad)
Låt sillen rinna av i en sil och dela den sedan i gaffelbitar.
Rör ihop övriga ingredienser och blanda försiktigt ner sillen.
Smaka av med salt och peppar.
Låt sillinläggningen stå några timmar innan serveringen så att smakerna får mogna.

Och så raskt över till den mer flytande varan som vi bara måste tipsa er om, visserligen kanske i senaste laget men bättre sent än aldrig, eller hur?
Vi fick nämligen en flaska glögg av en väldigt nöjd och glad kund (och som av en händelse dessutom råkar vara Ankis chef:)) som tack för att vi ordnat med så hon fick hem GeMas bästa rökta julskinka och leverkorv, ja alltså den som mr Mårtensson himself gör på jobbet. Hon hade läst om just denna glöggen i flera olika tidningar och luskade lite först om vi hade provat den... Nej, det hade vi inte - men nu har vi! Och som ni förstår så var den helt i vår smak, till och med fru M kunde dricka mer än en mugg utan att få skallebang som hon oftast får av vinglögg. (Nej inte på grund av just vinet, men det röda vinet tillsammans med kryddorna är ingen bra blandning för det huvudet).
Blir ni sugna på att prova Tegnér&Son ekologisk vinglögg ni också, så hittar ni den på systembolagets hyllor för 65 svenska riksdaler.

Tillhör ni nu dom som har bättre saker för er i morgon än att hälsa på här i vårt kök så vill vi ta tillfället i akt och önska er en riktigt, riktigt fin, härlig och avkopplande GOD JUL!
Ät, drick och njut av allt det goda som ni gillar, sill eller inte, och glöm inte bort att njuta av varandras sällskap också! Kram på er alla.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. Det här är säkert jättegott om man gillar sill! :-) Idag har Olof hackat lök till olika sillinläggningar iförd skidglasögon. Alla knep är bra utom de dåliga! Skidglasögon är för övrigt hyvens om man måste ut och cykla när det snöar. Visdomsord från Öland. Stor kram på er, fina ni!

    SvaraRadera
  2. Den där glöggen får jag nog ta och kolla in. Jag föredrar ju annars vanlig "affärsglögg". Men om någon tipsar är det ju värt att prova. :) Hoppas ni får en fin och lugn jul! :)

    SvaraRadera
  3. Oh, glöggen ska jag helt klart kolla in! Ganska skönt att ha en färdig flaska på lut hemma för de tillfällen när man inte har framförhållning nog att fixa glöggen kvällen innan (och det är ganska ofta, har jag kommit på den här julen). God jul och stor kram till er!

    SvaraRadera
  4. Vilken mumsig sill! Hitills har jag bara hunnit med den inlagda sillen - men mer ska det bli! Ostsill låter ju smarrigt. Jag börjar genast fundera på öl-osten som vi köpte i Wien och som det finns en liten kant av i kylen. kanske hamnar den i en sill!

    SvaraRadera
  5. Visst är den god den glöggen, den hade vi med när vi hade glögg test och det blev min favorit:)
    Önskar er en God Jul

    SvaraRadera
  6. Åh, jag här ätit en variant på den här sillen en gång, så otroligt gott! Det får nog bli till nästa år :) God jul!

    SvaraRadera
  7. Västerbottensill är väldigt gott, den brukar en av mina systrar göra. Jag vill önska er en riktig God Jul och tacka för en riktigt fin och inspirerande matblogg. Nu ska jag iväg och jobba en stund och sen blir det julledigt även för mig. /Anna J

    SvaraRadera
  8. Ja, jag har ju kvar av min garderobsglögg aka dunderglöggen, men näst nästa år kanske den är slut så jag får bokmärka det här tipset :-)
    God Jul på er, hoppas ni får det fint!

    SvaraRadera
  9. Hej! Hopaps du får en underbar jul! Själv ser jag fram emot jul eftersom jag har BESTÄMT att jag ska ha en ÅNGESTFRI dag och äta preciiiiis vad jag vill utan att massa hjärnspöken ska säga åt mig. Jag ska skratta för att jag är GLAD, och inte för att fejka. Låter konstigt, men är ätstörd, deprimerad, och efter nyår ska jag åka landet runt för att bli inlagd någonstans… Läs gääärna bloggen, kram!

    SvaraRadera
  10. Jag hade ambitioner att göra lite egna sillinläggningar, men annat kom ivägen... Tex jobb, och sen att bara ta det det lilla lugna (vilket jag verkligen behövde). Men OM jag skulle göra en sill, då låter det som om den är precis den här!
    GOD JUL önskar jag er och era nära och kära.
    Kram på er.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!