tisdag 17 december 2013

Nästa deltagare på sillabordet, sweet chilisill!

Precis som utlovat så simmar det in en ny sill här i köket i kväll, en av det lite hetare slaget. Fast hur pass het din inläggning blir avgör du faktiskt helt och hållet själv med hjälp av styrkan på, och mängden av, chilisåsen du häller i såsen.

När det kommer till sweet chilisås så går åsikterna isär här i köket - och aldrig mötas de tu:) Håkans favorit är den riktigt chilistarka som vi köper i stans Thaiaffär, den som orsakar svettdroppar i pannan och rinnande näsa. För Ankis del är det ICAs chilisvaga variant som gäller, orsakar varken det ena eller andra. När vi gjorde denna inläggningen så användes den svagare, det ska ju dessutom i både vitlök och cayennepeppar i blandningen och det är ju en stor fördel om fler än en kring julabordet kan äta av sillen.

Även detta receptet är hämtat från Guns receptsamling och tillhör de som är flitigast använda i boken. Vissa noteringar och förändringar är gjorda under årens gång och vi har följt alla instruktionerna till punkt och pricka.

Sweet Chilisill
600 g rensad sill
Lage
5 dl vatten
1 dl ättikssprit 12%
1 msk salt
Blanda samman lagen och se till så att saltet smälter.
Dra skinnet av sillen och lägg den i lagen och låt det stå övertäckt i kylen 1 dygn.
Sås
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1/4 dl dl chilisås
1/4 dl - 1 dl sweet chilisås, smaka av efter eget tycke och smak - hettan varierar lite beroende på märke
1 röd lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, rivna
3 krm cayennepeppar
3 krm salt
1½ tsk strösocker
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av.
Ta upp sillen från lagen och låt den rinna av ordentligt.
Varva sillen med såsen i en burk och låt det stå kallt minst 1 dygn innan servering.

Kvällens måltid a'la restmiddag, från söndagens synnerligen lyckade experimentering med Pulled Pork, är just intagen och en stunds avkoppling i tv-soffan ska nu intagas. För herr Mårtensson är det nog frågan om minuter innan ögonlocken sluts helt, dagen har varit intensiv och tunglyft - precis som det ska vara så här tätt inpå julen.

I morgon fortsätter vi vår julmatsvandring här i köket och det som bjuds då går i bakningens tecken, så mycket kan vi avslöja. Det blir ett recept som Ankis syrrason Freddy nosade upp och använde sej av när han skulle baka sitt bidrag till julmiddagen i fjol, blir ni förviddna så är det bara att återkomma i morgon!
På återseende:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. era små sillahuven! vad duktiga ni är! här läggs det aldrig in en enda sill, kanske för att ingen här gillar sill. kanske för att vi aldrig fått smaka eran goda heminlagda sill. kanske kanske. duktiga är ni hursomhelst! vi åt också pulled pork i söndags, nån slags chili- & ingefära variant. så gott så!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svara dej som vi svarade Sara, alla kan ju inte gilla allt, smaken är som baken:) Men det är ju faktiskt lätt som en plätt att fixa en sillinläggning, men vi suger åt oss av komplimangerna - tack!
      Visst är den där dragna grisen så god, chili och ingefära låter ju fantastiskt gott att ha som smaksättare.

      Radera
  2. Låter som en smarrig sill. :-) Ni är duktiga ni.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket smarrig, och tack - så glada vi blir!
      Kram

      Radera
  3. Vilken söt skål med den lille tomten ;-)

    SvaraRadera
  4. Den här sillen låter god. Kanske något att testa i år?! Det är jag som står för sillen (och annan fisk) till årets julbordsknytis. Sen är jag lite nyfiken på den fina skålen, vad är det för något? /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, fler som har ansvaret för sillen i år. Testar du denna så får du gärna hojta till om hur det gick.
      Skålen köpte vi i Köpenhamn i fjol, minns inte vilken butik dock...

      Radera
  5. Oj, det var mig en annorlunda sill! Det låter riktigt spänannde och något som är värt att testa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inte är den som andra inte, klart värd att provas!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!