söndag 17 november 2013

Veckans underlättare, veckomeny för vecka 47.

God söndag på er alla! Hoppas ni fått njuta av en god frukost och känner er redo att starta dagen. Här har just frukostbrickan dukats bort, den sista kaffeslurken är svald och en skogspromenad står på tur, vi vaknade nämligen till en klarblå himmel och strålande solsken! Solen har vi inte sett till på länge, så det gäller verkligen att passa på att ta tillvara på ljuset medan det bjuds...

Vecka 46 är alltså snart till ända och detsamma gäller för helgen, vilket betyder att det är dags för vårt traditionella söndagsinlägg med förslag till middagarna för kommande vecka. Det bjuds även på ett drinktips och ett sillinlägningstips bland inläggen som vi länkar till, vilka det är får ni se när ni letar er vidare:)
Veckomenyn innehåller denna gången smaker både från Grekland, Karibien, Kina och Indonesien, nästan så att vi helt oplanerat fått till någon form av resetema för vecka 47. Vidare står en riktigt gammal klassiker för lördagsfirandet och fredagstacosen är wild and crazy, kan det vara något för era smaklökar tror ni? Ja, vi hoppas i alla fall att ni kan hitta något som kan vara till hjälp när shoppinglistan ska skrivas:


Måndag: Helt i vanlig ordning startar vi veckan vegetariskt och det blir en krämig champinjonsoppa denna gången, så lättlagad så det nästan är tramsigt:)
Tisdag: Vi tar en tur till Karibien och det med hjälp av bland annat lax, rom och heta kryddor, till det en mangosås.
Onsdag: Kycklinggryta med kokosmjölk, hetta upp den efter behag med sambal oelek och ge den en kick av lime och en krämighet av jordnötssmör.
Torsdag: Veckans andra firre hamnar i en gryta med smakinspiration från Grekland, oliver och paprika är bara några av ingredienserna.
Fredag: Varför inte variera den där tacosen och göra den på på viltfärs och servera med passande tillbehör som till exempel en lingonbea, äpple och pepparrotssås och coleslaw med lingon.
Lördag: Med oxfilé, potatis och rå äggula har en gammal klassiker fått inta lördagens plats här på veckomenyn. Så klart är det Biff Rydberg vi menar och det är en middag vi gärna ser på tallrikarna fler gånger, tillbehören är ju helt perfekta till köttet.
Söndag: En gryta med sötsur sås tar inte alltför lång tid att förbereda och passar fint som avslutning på veckan, grönsakerna varierar du enkelt efter ditt eget tycke och smak.

Vår egen veckomeny är i planeringsstadiet fortfarande, än så länge är bara måndags- och fredagsmiddagen klubbade. I morgon är det nämligen dags att korka upp skumpan i köket och fira jubileumsdag för vår del, i hela 18 år har vi då stått ut med varandra. Fantastiskt:)
På fredag äter vi mat med inspiration från en av våra fina bloggarvänner, det blir en rätt som får en sista chans i köket faktiskt efter ett mindre lyckat tidigare försök. Låter det spännande? Då kan vi tipsa er om att förfölja oss även på Instagram och/eller Facebook för gastkramande uppdateringar:)

Ha nu en finfin vecka allesammans, så syns vi snart i cyberrymden igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

20 kommentarer:

  1. Grekiska fisken lät spännande ska kolla in den. Håller på att kolla vad som ska inhandlas inför veckan på min meny kommer det bl.a att vara koktfisk med äggsås, chilicorncarne,currymorotssoppa
    Här skiner solen så fint det var riktigt härligt att ta en morgon jogg:)
    Ha en riktigt skön söndag:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, det låter som en smarrig vecka hos dej också!
      Skönt med en morgontur i spåret:)

      Tack hoppas du hade det samma!

      Radera
  2. Här vaknade vi med samma blå himmel och samma gnistrande sol. Härligt. Fast jag längtar lite efter snön nu. Hoppas ni haft en riktigt skön och stärkande promenad. Här står det tvätt på schemat. Ha en bra vecka nu. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det härligt, fast snön får gärna hålla sej borta lite till:)

      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  3. I Amsterdam har solen gått och gömt sig, vet inte när senast jag såg den :) Det är så grått och på morgonen hade vi 7 grader så vantarna åkte på när vi tog vår morgonjogg. Önskar er en fin dag och start på veckan. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns lite som här, den var så välkommen igår så!
      Detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  4. Vilket bra tips att göra tacos på viltfärs och med dom tillbehören. Jag tänkte bjuda på min pappa på middag nästa helg och han är väldigt skeptisk till sk vanliga tacos men det här kommer han att gilla tror jag.
    Tisdagslaxen ska jag definitivt också göra under veckan. Tack för himla bra tips och inspiration så här på söndagarna. /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att tacosen gillas, hoppas din pappa kommer att tycka dom smakar gott. Och att laxen går hem i ditt kök, så härlig att höra att tipsen uppskattas!

      Radera
  5. Den vilda tacosen låter ju helt fantastiskt god! Vilket höjdartips. Gillar era matsedlar skarpt, bra blandning mellan enkelt och traditionellt och lite mer utmanande och inspirerande! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var vi väldigt nöjda med, kändes som ett bra alternativ till den vanliga tacosen. Så kul att du gillar menyn, vi har ju haft en bra förebild vad gäller den:) Det gör oss så gott att få feedback, ger oss lite att gå på när de ska göras.

      Kramar

      Radera
  6. Stort grattis till kommande bröllopsdagen! 18 år är lång tid! :)
    Veckans mat är som vanligt mycket god! Mums!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, men bröllopsdagen låter vänta på sej lite (till maj) det som firas nu är att det överhuvudtaget blev vi:)
      Kramar

      Radera
  7. Strålande solsken hade vi också idag, helt underbart och man känner sig faktiskt extra pigg också!

    Ojoj, 18 år imponerande! :) Härligt meny och som ni förstår gillas champinjonsoppan lite extra. Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst piggade det verkligen upp och det kändes som att det behövdes... Visst är det, fi attans vad vi känner oss gamla:)

      Kramar på dej, Amy

      Radera
  8. Det låter och ser ju helt strålande ut! Mycket bra med inspiration från jordens alla hörn ibland. Fiskgrytan på bilden såg vid första anblick ut som en rejäl skål med gott & blandat! :) Så färgglad o vacker. Önskar er en himla trevlig vecka och hoppas ni får se lite mer av solen framöver. Här på ön är det regn o blåst som regerar men då o då tittar den fram men det är bitande vindar så mössa o halsuk PÅ! :)
    Kramar till er...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det är så kul att menyn uppskattas. Visst är det härligt när man kan resa över världen via maten:)
      Ja, det är verkligen regn och rusk som är segrare just nu, solen hade gärna fått vara framme lite mer för att öka energin:)
      Kramar till dej.

      Radera
  9. Åh Biff Rydberg var länge sen som är så gott! Gillar serveringssättet med allt var för sig. O så senapsgrädde till... Hoppas ni har firat gott ikväll. Grattis! Jag o Mannen träffades för 19 år sen igår. Vi är fortfarande tillsammans med några upp o nerperioder på vägen. Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är den god den där Rydberg, både senapsgrädde och ägg smakar så gott ihop med det andra. Inte igår vi hade det heller faktiskt, men tack o lov så blir vi påminda samtidigt som vi påminner er:)
      Ja, tack ,det blev ett väldans gott firande, det gäller ju att passa på när tillfälle ges:)

      Kramarna

      Radera
  10. Grattis grattis! hoppas ni hade en härlig dag.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!