måndag 4 november 2013

Kåldolmar innehåller ju färs.

Snacka om att det är snudd på falsk marknadsföring när vi i härom veckan skrev att vi äter färs väldigt sällan... nu kommer det nämligen ytterligare ett recept med just färs i. Men så kan det bli ibland och så blir det idag när vi bjuder på den gamla husmansklassikern kåldolmar här i vårt kök.
Just kåldolmar, och kålpudding, är väl en rätt som verkligen kan dela människor i två olika läger, antingen gillar man det eller så gör man det inte och inga mellangrupper finns. Som barn åt frun i köket bara färsrullen inuti men efter lite övning så slank sedan även kålen ner och så är det nog för flera.

Man kan ju tro att det är en rätt som är lite krångligare att laga till och visst är det lite meck och pillgöra, men så fasligt avancerat är det faktiskt inte. Det gäller bara att ta sig tiden och den känns det ju som att man har lite mera av nu när det blivit höst med regn och rusk, perfekt köksterapi en regnig dag är det att rulla kåldolmar.

En klick lingonsylt, gärna hemmakokt, ska absolut ligga på tallriken! 

Kåldolmar
1 vitkålshuvud på ca 1 kilo
1½ tsk salt/liter vatten
Skär bort stocken i vitkålshuvudet och lägg sedan ner hela huvudet i rikligt med kokande salt vatten.
Låt vitkålshuvudet koka 10 minuter, ta sedan upp och låt det svalna.
Lossa bladen och låt dom rinna av ordentligt.
Färsfyllningen
3/4 dl ris
2 dl vatten
300 g blandfärs
1½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl mjölk
Koka riset i vattnet tills det är färdigkokt, sila av och låt svalna.
Blanda samman färs med salt och peppar, tillsätt ris och mjölk i smeten.
Arbeta samman färsen ordentligt.
Lägg ca två matskedar färs på varje vitkålsblad och rulla samman till ett paket.
Bryn kåldolmarna runt om i smör och rapsolja, börja med skarven nedåt i stekpannan.
Lägg över kåldolmarna i en djupare stekgryta, vispa ur stekjärnet du först stekte i med lite vatten och häll det sedan i stekgrytan. Efterstek därefter kåldolmarna under lock i ca 30-40 minuter.
Ta upp kåldolmarna från grytan och håll dom varma under tiden du gör sås på stekskyn.

Sås
4 dl sky
maizenaredning
salt och peppar
Red av såsen och låt den få ett uppkok, smaka av med kryddor.
Servera kåldolmarna med kokta potatis och lingonsylt.

En lagom klick färs på varje mjukkokt kålblad.

Stoppa in kanterna på kålbladet och rulla samman, ner i en stekgryta och bryn. 

Tada, hemmagjorda kåldolmar, redo att huggas in på!

Kvällens middag innehåller däremot ingen färs, inte ett endaste spår av kött finns i den alls faktiskt. Det blir en värmande, het vegetarisk soppa som säkert sitter extra fint när fru M behagar komma hem efter kvällens möte senare ikväll. Det receptet får ni dock vänta lite på, men den som väntar på nåt gott skall icke behöva vänta länge - det lovar vi!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

12 kommentarer:

  1. Mums med kåldolmar! Jag gjorde det i vintras, med hjälp av ett recept fån 1949 :)

    http://queenofkammebornia.se/2013/january/fem-timmar-senare-satte-vi-oss-runt-matbordet-tillsammans-2.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är et häftigt att laga mat från riktigt gamla recept, vi ska absolut kolla in ditt närmare.
      Tackar.

      Radera
  2. Kåldolmar är mums tycker jag, så där befinner vi oss på samma sida av lägret! Jag undrar däremot om det bara är jag som brukar ha sirap i mina och så ett ägg i färssmeten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, fler som sällar sej då:)
      Sirap har nog herr Morberg också om Håkan inte minns helt fel, så du är i gott sällskap där också!

      Radera
  3. Smaskens! Kåldolmar äter man i Ryssland med. Fast man tillagar kåldolmarna i tomatsås. :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle kanske provas, det där med tomatsåsen, låter inte alls dumt inte.
      Tack och detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  4. Ja, men färs är ju så enkelt att tillaga och variera. Vi åt en variant på kålpudding idag som jag brukar göra i gryta istället. Mina kåldolmar blir aldrig då där snygga! Jag är en riktig kålmask och äter det gärna i alla former även rått. Älskar kålsallader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det, men här stoppas det mesta av det som kan malas ner till färskött, direkt ner i korvstoppningmaskinen... Men ibland så händer det att det blir över till goda färsrätter också:)
      Visst är det härligt med alla kålsorter som finns nu, vi köpte svartkål och testade nu, väldigt gott.

      Radera
  5. Kåldolmar är också väldigt vanliga i Tyskland, även vegetariska. Här gjorde jag en variant med bl a pinjekärnor: http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2013/07/vegetariska-kaldolmar.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners när man kan göra om god husmanskost i vegetarisk variant också, och gott med pinjekärnor i för extra tugg!

      Radera
  6. Kåldolmar är lite för mycket kål för min smak, den blir lite slemmig... Men äter det, det gör jag! Kålpudding däremot, det slukar jag! Såååå jäkla gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men det är ju så det är, man kan inte vara exalterad över samma sorts mat alla, och tur är ju det. Kålpudding är fantastiskt gott och det går riktigt bra att ha brunkål på, vi har också en med lite annorlunda touche här om du är sugen på att testa en lite annan variant:
      http://martenssonskok.blogspot.se/2010/12/kalpudding-med-sydlandsk-touch.html

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails