torsdag 28 november 2013

Griskinder smaksatta med julsmak i lergryta, så gott!

För en hel del dagar sedan, den 16:e november för att vara mer exakt, så kunde man se på Facebook och Instagram vad som skulle förtäras i vårt kök och kanske hejade vissa till när de läste vad det var som låg där i lergrytan. Dock var det inte första gången som vi tillagade griskinder, men tillsammans med glögg hade vi inte provat tidigare så det var ditåt middagstankarna vandrade.

Glögg är nämligen inte bara gott att dricka, det passar så himla fint i matlagning också, man kan marinera fläskfilé i glögg och så klart kan man skvätta ner glögg i en smarrig gryta. Glögg ger en mustig, men på samma gång söt och mjuk smak åt sås och har ni inte provat än så tycker vi absolut att ni ska göra det denna julen!
Testa griskinder är något annat vi kan rekommendera er att göra, såvida ni äter kött och framförallt griskött då, så klart. För vår del så tycker vi att just griskinder blir otroligt mört och speciellt så när de tillagas under längre tid, som de gör i denna grytan. Vi har även provat på oxkinder, men föredrar faktisk de av fläsk, men det är så klart en smaksak.

Så har ni middagsbjudning på gång i helgen, kanske det ska firas lite extra på söndag när första ljuset i adventsljustaken ska tändas, kanske denna grytan kan vara ett bra tips:

(Och förresten, hur många gånger kan man få med glögg i ett inlägg? 

Glöggryta med griskinder   4 port
Dag 1
700 g griskinder
2 dl vinglögg
1 skivad rödlök
2 tsk salt
Lägg griskinderna och rödlök i en påse, rör ihop salt och glögg och häll ner i påsen. Tryck ut all luft och knyt samman påsen, lägg i kylen 1 dygn.
Dag 2
1 lergryta, blötlagd minst 30 minuter i kallt vatten
2 stora morötter, grovt slantade
200 g gul lök, halverade
1 stjälkselleri, grovt slantad
½ burk torkade blandsvamp
2½ dl vinglögg
2½ dl rödvin
7 enbär
5 lagerblad
2 tsk torkad rosmarin
Ta upp köttet från påsen, orka av och bryn runt om i smör/olja.
Lägg grönsaker och svamp i botten på lergrytan och lägg köttet ovanpå.
Tillsätt kryddor, glögg och vin, ställ in grytan i kall ugn, ställ graderna på 100 och låt det hela stå i 4 timmar.
Sila ifrån vätskan ner i en gryta, koka upp och red av med maizena och smaka av.
Häll tillbaka såsen i grytan och servera hela härligheten, det passar fint med ett gott mos till.

I morgon bjuder vi på en finfin efterrätt här i köket, riktigt kanon är den att ha på lager nu inför stundande högtider, så missa inte att kika in i vårt kök då. Dyker upp gör den nog först på kvällskvisten, det står nämligen julpyntning på schemat så direkt när frun anländer hemmet vid lunchtid dyker vi ner i lådorna, alla 750 stycken... Nej då, inte riktigt 750 lådor har vi - men när de asas ner från och upp till vinden igen så känns det nästan så:) Vill ni följa med på den rafflande händelsen så vet ni vart ni kan hitta oss,

ha nu en fortsatt fin torsdagskväll
Smaklig spis! / Anki och Håkan

5 kommentarer:

  1. Oj, vad spännande! Vilken maträtt, lyx. Visst är det gott med glöggen, håller med. ;)

    Ha en riktigt skön helg. Kram till er

    SvaraRadera
  2. Gott! I morgon blir det finkött med potatisgratäng och glöggvinsås har jag tänkt. Kan inte bli annat än gott!

    Kram kram

    SvaraRadera
  3. Griskinder är tydligen väldans gott men inte riktigt min mat. Jag får tänka ännu mer på vad jag äter numera. Glögg, julmust, coca cola - det är många spännande drycker som kan hällas i gryta. Gott och lite nytänk.

    I dag är vi på väg mot skåneland, jag och J. Vi ska ta en weekend i Helsingborg och bara ha det bra, äta och dricka gott och kanske handla någon julklapp till barnen. Underbart! På måndag ska J operera in en ny höftled så sen börjar han om på ny kula (hihi)! Kram till er snygga och underbara människor.

    SvaraRadera
  4. Griskinder har jag nog aldrig ätit, men oxkind däremot - som jag gillar! Jag är nästan benägen att påstå att det är godare med glögg i mat än vad det är att dricka.. men det kanske är en hädelse?! :)
    Trevlig helg önskar jag er! Kram.

    SvaraRadera
  5. Mhum, griskinder har jag nog aldrig ätit, jag heller. Glögg i mat däremot vet ni ju att jag testat och gillar! Och vafan, inte märkligare att äta kind än rumpa - jag vill testa!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!