tisdag 12 november 2013

Linssoppa med kokosmjölk

Soppdags är det här i köket idag och vi bjuder er på den senast tillagade vilket innebär att vi dyker ner i en vegetarisk soppa med röda linser. Här är det lite av en kylskåpsrensning som det så ofta blir när det är just soppa på menyn, ett perfekta sätt att ta hand om den där förskrämda palsternackan som lämnats kvar och ge en ensam stjälkselleri lite uppmärksamhet. Tillsammans får alla de utrensade godsakerna samsas i en värmande soppa som här har hettats upp med Garam Masala, sambal oelek och ingefära.

Mängden kokosmjölk i receptet är en halv normalstor burk och det har sina förklaringar, det var nämligen så att vi hade just den mängden infryst sedan tidigare. Vill du kan du naturligtvis använda hela burken, det är en smaksak, eller så fryser du in det som blir över och använder vid ett annat rensningstillfälle. 
Mängden buljong är lite beroende på vad du använder för sort, vi använder sorten du ser på bilden (Renée Voltaire), men som alltid så gäller det att smaka sej fram till hur man själv vill ha det, så se vårt mått som en riktlinje.


Linssoppa med kokosmjölk     2 port + matlåda
1 schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1-2 msk riven färsk ingefära
2 tsk garam masala
1 morot, grovt hackad
1 palsternacka, grovt hackad
½-1 tsk sambal oelek
2 limeblad
½ lime, rivet skal och pressad saft
1½ msk buljong
8 dl vatten
1 stjälkselleri, skivad
2 dl röda linser, sköljda
2 dl kokosmjölk
salt och peppar
Fräs schalottenlök och vitlök någon minut så det mjuknar, tillsätt ingefära och garam masala och låt fräsa med en kort stund.
När det börjar dofta från masalan så tillsätter du morot och palsternacka och fräser några minuter.
Tillsätt därefter sambal, limeblad, limeskal, vatten och buljong och låt det småkoka ca 10 minuter.
Häll i linserna, selleri och kokosmjölken och låt soppan fortsätta puttra 10 minuter på svag värme
Tycker du soppan är för tjock så tillsätt antingen mer vatten eller kokosmjölk.
Smaka av med kryddor och ev. mer limejuice och/eller sambal oelek.

En värmande soppa hade minsann inte suttit så dumt idag heller, det vräker ner regn och blåser halv storm i vår stad. Men vi ska göra vårt bästa för att njuta av fiskgratängen som istället är planerad ikväll, och av dofterna att döma så det går säkert hur bra som helst:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

24 kommentarer:

  1. Det är fint med soppa, som kan svälja både en och två kylskåpsslattar av olika slag. Idag blev det soppa och jag kan intyga att det satt fint för fy fasiken vilken kyla det varit här idag. Inga rester i den soppan dock (eller jo... En halv purjo) men imorgon blir det lasagne och den ska få ta alla resterna ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, helst ska ju inget hamna i soporna... Ingen kyla här, än så länge men det dröjer nog inte alltför länge:(
      Lasagne med rester låter hur fint som, den ska vi kika på!

      Radera
  2. Det här låter orientaliskt och gott! Vi ska också äta soppa imorgon, fast det blir majssoppa med chorizoslantar. Hoppas att allt är bra med er i höstrusket! Kramar från de tre ölänningarna (varav en ligger ihoprullad som en kanelbulle nere vid ytterdörren och väntar på att husse ska komma hem).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Majs och choritzo, låter som att Spanien ska möta Amerikanska södern i ert kök då kanske?
      Det knallar och går här, tackar som frågar:) Vi hoppas det är bra med er tre också, alldeles för länge sedan vi sågs nu...
      Kramar till er

      Radera
  3. Gott med värmande soppa i detta höstväder. Kram

    SvaraRadera
  4. Låter som en fin-fin soppa! Linssoppa och gryta är ju smaskens och går ju att variera mycket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja linser är en kanoners bas i matlagning, framför allt den vegetariska.

      Radera
  5. Tänk att alla små obetydliga rester i kyl och frys kan bli till den bästa och värmande soppa. Det är helt klart en underskattad maträtt. Sen kan man ju få pannkakor eller något annat gott till efterrätt.

    Tackar! Jag kände mig som en mycket lycklig vinnare av hans bok:)

    Ha en bra fortsättning på veckan! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är det häftig och härligt på samma gång, det blir ju nästan aldrig samma någong gång på så vis.

      Tackar, kram till dej.

      Radera
  6. Hej hej igen
    Kanske lite bortglömt nästan för många,men inte mig. För det har ju gått 5 månader som ni hade kakbuffé,varvat av det sista kak-recept ni lagt ut från kakbuffén hände för 4 månader sist,ville påminna om recept på karlsbadegiflar & mandelkubbar. Passar nog ändå lite in att baka inför julen.
    Hoppas recepten kommer snart,väntar tålmodigt,tack för mysig blogg.

    MVH Hannah

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hannah,
      och tack för att du hojtar till på oss!
      Skärpning var det här på oss, vi ber om ursäkt för att det har gått 2 månader sen vi sist bjöd på kakbuffén (som vi hade för 4 månader sedan), men idag kommer inlägget med mandelkubbarna.
      Dock har vi redan lagt upp karlsbadergifflarna och du hittar dom här:
      http://martenssonskok.blogspot.se/2013/07/en-kort-karriar-bakom-disken.html

      Ha nu en härlig bakning,
      kramar Anki och Håkan

      Radera
  7. Nästan all soppa som man slänger ner kokosmjölk i tycker jag blir så gott! Och visst är det bra att göra soppa av kylskåpsrens. Jag blir alltid lika förvånad över hur mycket gott som finns där och skräpar.

    Den där lantbuljongen har jag också och jag använder den flitigt. T.ex. i grytor och köttfärssåsen t.o.m. Den ger en väldigt god smak, tycker jag.

    Sköt om er i höstvindarna!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och kokosmjölk är ju helt perfekt att ha hemma på lager, kanoners stapelvara. Visst finns det så mycket i gömmorna, fast det är inte alla gånger vi lyckas hitta skatterna i tid:)
      Buljongen är ju så himla god och så gillar vi att det är i pulverform så man bara kan dra i så mycket som behövs. Att den inte har några tillsatser är ju en megabonus!

      Sköt om dej också, Lotta,
      kramarna

      Radera
  8. Soppa kan vara november månads favoriträtt!

    Kram lena från make a head food

    SvaraRadera
  9. Jag älskar grytor och soppor vid den här tiden på året. Men linssoppa har jag faktiskt inte lagat sedan jag var vegetarian för ungefär 12 år sedan, så detta recept blev jag jättenyfiken på!
    Ha en fin dag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen rätter som är hett efterlängtade, precis som det grillade sen är:) Så kul att vi kunde inspirera till att åter laga till linssoppa, hoppas det ska smaka!
      Tack, hoppas du har det samma

      Radera
  10. En kylskåpsrensning mellan varven är inte helt fel, speciellt inför stundande juletider kan det vara bra att bereda lite extra plats. :)

    Trevlig helg till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är ju inte det, man kan aldrig få för mycket plats att åter fylla i det skåpet:)

      Tackar hoppas det är detsamma hos er!

      Radera
  11. Vilken härlig bild! :D
    Har inte kommenterat på evigheter, men gillar er än, massor! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ingen fara Lisa, vi är inte heller de mest flitiga för tillfället i kommentarsfälten (av olika anledningar) så vi tar inte illa upp.
      Kramar till dej och tack för besöket!

      Radera
  12. Men nu kan jag inte dra på detta längre, nu blir det linssoppa i veckan, punkt och slut! Måste först kolla så inte datumet gått ut på linserna ;-))
    Tack ni fina för tipset!

    SvaraRadera
  13. Jisses så god den här soppan var!! Och jag håller med tidigare inlägg om att kokosmjölk gör vilken soppa som helst extra god. Det här receptet är ju perfekt också för att det kan varieras i oändlighet utifrån vilka grönsaksrester som finns hemma.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!