söndag 6 oktober 2013

Veckans underlättare

Men är det klokt hörre ni, det är baske oss söndag igen - i alla fall om vi ska tro på vår almanacka. Var 17 tar dagarna vägen, frågar vi oss, just nu känns det som att de bara springer förbi i 190! Någon mer eller mindre tossig människa här i köket har räknat ut att det nu bara är 79 dagar kvar till julafton! Kan hända att det har något att göra med att denna tossiga person redan har börjat räkna på hur många syltor, leverpastejer och annan julmat det kommer att behövas tillverkas på jobbet detta år!
Jodå, det har sina för och nackdelar att vara inom charkuteribranschen:)

Vi väntar dock med julmaten i detta köket och njuter av grytor, svampar och soppor ett bra tag till och på menyn för vecka 41 hittar ni alla tre varianterna. Lergrytan är åter igen framplockad och det om nåt är ett tydligt hösttecken i vårt kök, i den har mången smarrig middag lagats till på ett oerhört enkelt sätt. En kemilektion står även på matsedeln när det bubblar och fräser om saffransmarinaden, spännande värre.
Så varsågoda, här har ni vårt förslag på veckomatsedel:


Måndag; En köttfärssoppa inleder veckan, vill ni inte slaviskt följa vårt recept så varierar ni er lätt efter vad ni gillar och har hemma i era skåp.
Tisdag; Sillens lov fortsätter vi sjunga, nu med en senapsmarinerad version som serveras med gräddkokt purjolök.
Onsdag; En kyckling som marinerat i saffransyoghurt är både rolig och smarrig att laga till... Har ni barn i ert kök så kan vi tipsa er om att låta dom vara med och röra samman marinaden för en enkel kemilektion!
Torsdag; Veckans andra fiskmiddag har friska smaker när ni enkelt gör ett spättapaket med kapris, örter och citron.
Fredag; Pastarätten blir samtidigt veckans vegetariska alternativ när ni bjuder på en vegetarisk lasagne.
Lördag; Ytterligare ett kycklingrecept bjuder vi på, detta med kantareller och parmesanost där även ett fortfarande aktuellt vintips ingår.
Söndag; Har ni inte plockat ner er lergryta från skåpet än så är det hög tid! När hösten nu har satt sej bekvämt tillrätta i landet så tipsar vi om hur ni lagar till Ossu Buco i lergrytan, många fler recept är att vänta.
Ett bonusrecept har vi också slängt med denna veckan (vi låter ju som världens försäljare nu märker vi!) som ni kan sippa på under tiden er lasagne står i ugnen. Det är en drink med smak av äpplen och vanilj, vi kallar den äppelhimmel.

Och nu kära läsare, så återstår det bara för oss att önska er alla en riktigt bra vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

18 kommentarer:

  1. Kycklingen med saffransyoghurt verkar riktigt gott:)
    Ha en riktigt bra söndag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är en av de rätter som vi gärna kommer tillbaka till, inte är dom så många egentligen:)

      Tack, hoppas du hade det samma

      Radera
  2. Receptet på kycklingen med saffransyoughurt har jag precis skrivit ut! Men på bilden ser det lite torrt ut ihop med riset... kan man använda marinaden som sås och värma den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, hoppas du kommer att tycka det är gott när du lagar till det. Ja, det kan se lite torrt ut, men köttet blir väldigt saftigt av just marinaden så vi brukar inte ha sås till, det beror ju sig lite kanske vad man har till, med just ris på tallriken så ser/känns det säkert lite torrare än vad man är van vid. Att koka sås på marinaden har vi inte testat faktisk, funderar på om det går med bikarbonaten i. Den gör ju så att det pyser rejält när man blandar samman marinaden och sen bubblar det gärna även när man rör i den under tiden...
      Men om du provar så får du gärna hojta till, det hade varit kul att få veta om det gick.

      Radera
  3. Så mycket gott i matsedeln! Håller med om att dagarna verkligen flyger fram. Tänk att det faktiskt inte är allt för lång tid kvar till jul ;) (längtar lite redan)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, härligt att höra att den är uppskattad!
      Nej, det är ju inte alls långt faktiskt, och den kommer bara närmare. Vi vet inte riktigt vad vi tycker om det, Håkan är mest fokuserad på allt som ska förberedas innan den största mathelgen är här:)

      Radera
  4. Mums! Allt är gott utom sill! ;) (men det vet ni redan min "kärlek" till sill).
    Kyckling med kantareller och parmesan låter helt i min smak! Så det receptet sparar jag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Japp, det har vi koll på Lana:)
      Kul att kycklingreceptet föll i smaken i alla fall, då hoppas vi att du gillar det när du lagat till det också.
      Kramar

      Radera
  5. Mums, smarrigt!

    Hoppas ni får en fin vecka! Kram.

    SvaraRadera
  6. Ja, julen närmar sig. Sett att det redan plockats fram pynt i vissa butiker. Jag har börjat fundera på var vi ska fira jul men vad vi ska äta väntar vi med. Men tiden rusar....

    Sill gillar jag inte med resten tar jag till mig!;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh jisses, har de tagit fram pyntet redan?! Så långt har det inte gått här nere hos oss än, men det är nog bara en tidsfråga... Ja, det gäller att börja planera i tid för att få ihop all logistik, det är inte det lättaste inte.

      Skönt att du tar de andra förslagen med dej, men vi undrar vem som ska ta sig an sillen...:)

      Radera
  7. Vi pratade om det idag, jag och lilla B, att julen närmar sig med stormsteg. Och jag som älskar advent men ogillar själva julen. Tur för mig att advent är längre än julen.

    Grytor och godsaker bjuder ni på. Gott värre, om man nu kan säga (skriva) så!?

    Här vankas det rotmos och Janssons frestelse samt kanske en indisk gryta under veckan. Vi får se vad jag hittar på. Kramar till er, i stora lass. J hälsar och kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är advent egentligen den mysigaste tiden när det julas, julhelgen känns ibland mest som ett fasligt farande även om man egentligen bara vill ta det lugnt och koppla av:) All förväntan som advent har, den dör väldigt snabbt när väl julen är på plats, liksom...

      Gott värre, absolut!
      Jansson hade vi på besök i går, det var den vi (läs Håkan) experimenterade lite med och det blev väldigt lyckat minsann! Indiskt blir det ikväll, anar lite av "great minds think alike" här... Undrar över resten av er vecka gör vi också, tänk om det fortsätter samma som i vårt kök?!

      Kramar till er båda också, hälsa tebax!

      Radera
  8. Jag börjar också fundera på jul, inte på några pastejer men på alla ljus och allt mys som jag längtar till. Och snart har jag den årliga lille-julen i oktober som jag och några kompisar har varje år. Mys!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar som vi är flera som är på samma spår ändå, så skönt då är det inte bara här det finns tokiga människor:) Men den lillejulen kommer vi ju ihåg nu när du skriver det, helt kanoners härligt galet!

      Radera
  9. Vegetarisk lasagne är verkligen så gott, bra där att ni har två vegorecept i veckomenyn :) Och den där bonusen... även en sådan som jag som inte är en något fan av drinkar tycker det låter riktigt smarrigt!

    Har tänkt mycket på Anki... hoppas att allt är bra och att arbetet flyter på, stor kram till er båda!

    SvaraRadera
  10. Håller med om att det känns som att tiden rusar på hur mycket som helst! Goda tips! Måste spana in vad äppelhimmel är för något.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!