fredag 11 oktober 2013

Lasagne i lergryta

Sjung lergrytans lov        
melodi; den blomstertid nu kommer,   text; Anki och Håkan Mårtensson
"Den lergrytstid nu kommer, med storm och lite regn
nu nalkas kalla vinter, och grytor koks igen
I rommargrytan huttas, det både stort och smått
Så att vi kan få njuta, och äta mycket gott"

Ja, att vi är smått förälskade i våra lergrytor är väl ingen hemlighet precis, men att vi skriver kärlekssånger om den var väl knappast väntat! Det var det inte för oss heller, kanske vi plötsligt har nya karriärer framför oss som textförfattare till matsånger... eller inte:) För de av er som tror att det är snapsar vi menar med "huttar" så får vi kanske förtydliga oss lite och bjuda på en översättning. När vi skåningar säger huttar så menar vi helt enkelt att vi slänger eller kastar.

Men nock sjunget, nu huttar vi oss vidare och hamnar rakt ner i grytan och det vi senast lagat till i den, lasagne i lergryta - kan det vara något? Vi blev i alla fall sugna på att prova när vi läste receptet i Frederik Zälls kokbok, "Lergrytor, stekar och långkok" , samma Frederik som har bloggen Lyxlagat hos Allt om Mat. Receptet kan kanske tyckas lite klöddigt när man först läser det, men läs genom noga först och förbered så mycket du kan så ska du se att det inte är så fasligt besvärligt.


Något som däremot var fasligt besvärligt var att få en tjusig bild på denna krämiga läckerhet, vilket krig vi förde mot denna rätt när det var dags att föreviga härligheten... den kampen skulle nästan filmas! Och nej, vi gick inte vinnande ur striden som ni säkert förstår när ni ser bilden som vi bjuder på, vi fick helt enkelt erkänna oss besegrade. Slagna av en lasagne, kanske inget att lägga till på meritlistan men så är det!

Lasagne i lergryta  4 port
färska lasagneplattor, antalet beroende på storleken på grytan
1 burk körsbärstomater
2 msk balsamvinäger
1 tsk torkad oregano
svartpeppar
1 burk kronärtskocksbottnar, skivade
2 vitlöksklyftor, skivade
5 dl crème fraiche
4 dl riven parmesanost
salt och svartpeppar
100 g ricottaost
2 pkt (ca 140 g) parmaskinka
Förberedelser: 
Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten, minst 30 minuter innan du använder den.
Rör samman crème fraiche och parmesanost och ställ åt sidan.
Blanda kronärtskocksbottnar med vitlök.
Häll tomaterna i en skål, mosa dom lätt med en gaffel. Tillsätt vinäger, oregano och svartpeppar.
Montering:
Häll ett tunt lager sås i botten på grytan och lägg på ett lager lasagneplattor.
Bred på 1/3 av oströran och lägg sedan på röran med kronärtskocksbottnarna.
Lägg på ett lager lasagneplattor och bred på 1/3 av oströran.
Slå på tomatsåsen, lägg på basilikablad och lägg på ytterligare ett lager lasagneplattor.
Bred på resten av oströran och klicka över ricottaosten.
Lägg ut parmaskinkan över hela lasagnen, ringla över lite olivolja och lägg på locket.
Ställ in grytan på nedersta falsen i en kall ugn, ställ in graderna på 200 och låt det så inne i 45 minuter.
Ta av locket och låt det stå inne ytterligare 10 minuter.

En av de godaste lasagnerna vi satt våra tänder i blev det, faktiskt helt i klass med Jamies (receptet här). Kronärtskocksbottnar visade sej ge en uppiggande smak och så är det ju det där med crème fraiche och parmesanost istället för ostsås, redan när vi lagade till Mr. Olivers lasagne så kunde vi ju konstatera att det är genialiskt!
Så har ni inget planerat för helgens matlagning så tycker vi att ni ska damma av er lergryta och ägna den lite kärlek, kanske sjunga en vacker sång för den och samtidigt bjuda den på en lasagne.

Ha nu en fantastisk helg allihop, ät och drick gott så ni blir nöjda och glada, och glöm inte bort att stanna upp lite då och då och bara vara!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

13 kommentarer:

  1. Igår gjorde jag en variant på paolo Robertos lasagne med kronärtskocka i och den gav lasagnen en fräsch smak!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst piffar den till smaken rejält med sin syrlighet, hur gott som helst.
      Tack, hoppas du haft detsamma

      Radera
  2. Jag måste skaffa mig en balja stor nog för att blötlägga min lergryta i. Den förtjänar att invigas nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får den inte plats i köksvasken? Där lägger vi vår i alla fall och det funkar bra. Visst har den gjort dig förtjänt av att användas, flera gånger om!

      Radera
  3. Det var ju ett kul och lite annorlunda recept. Det mesta som andas Italien brukar bli gott! Ha en fortsatt härlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så, Italienskt känns som att det aldrig kan gå fel.

      Tack, hoppas din helg också varit fin.

      Radera
  4. Ni är ju galna! Nästan... Grym idé som självklart måste testa för det måste ju bli hur gott som helst. Hur många plattor använde ni till den mängden sås?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska testa, lergrytan har du ju! Vi hade ungefär 10 plattor i vår lasagne och vår gryta är "normalstor". Det finns ju lergrytor som är riktigt stora så där får man nog öka på rätt rejält eller så bara göra två lager...

      Radera
    2. Och galna...? Lite skönsång har väl aldrig varit galet:)

      Radera
  5. Låter helt galet gott och måste testas. Kronärtskockor och fin skinka. kan inte bli annat än gott och jag älskar min lergryta här med.
    Kram lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, dom ingredienserna borgar verkligen för smarrig mat. Lergrytorna förtjänar både skönsång, kärlek och att användas:)

      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!