fredag 1 februari 2013

Varm brietårta

Vissa maträtter är väl värt väntan för att äntligen få smaka dom och vissa fattar vi inte att vi inte testat innan. Dagens goding är just en sån där som fick oss att sucka djupt över hur urbota dumma vi varit som inte provat tidigare! Varm brietårta.. alltså det räcker ju att man bara hör det så borde man ju fatta hur gott det är. Ja, det vill säga om man tillhör det ostälskande folket, annars låter det säkert inte alls vidare lockande.
Nu ska vi ju inte helt ta åt oss äran till att vi äntligen fick smaka detta underverk, nej den äran går helt och hållet till Ankis jobbarkompis Lisa. Det var nämligen efter att hon frågade om vi hade testat som vi fick tummarna loss! Så tack Lisa, nu kan vi svara både "ja" och "åhhhh så gott!!!"


När vi gogglade efter tillagningsidéer så insåg vi snabbt att det fanns en uppsjö av olika varianter, med och utan honung, med och utan nötter, med och utan torkad frukt osv, osv. Vår brietårtoskuld valde vi att ta på vårt eget sätt, med grovhackade nötter och hjortronsylt och vi blev så nöjda så. Flera av de goda tipsen vi hittade ligger dock sparade i vår receptmapp i datorn, för detta är helt klart en återkommande gäst i Mårtenssons kök:

Brietårta med nötter och hjortronsylt
1 brieost
40 g blandade nötter, vi använde valnötter och cashewnötter
½ dl hjortronsylt
Skär av det översta vita lagret på osten.
Hacka nötterna grovt och lägg ovanpå osten.
Klicka ut sylten på nötterna.
Lägg osten på ett bakplåtspapper och baka mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter så osten mjuknar.
Servera, gärna med salta kex till.


Då är det alltså februari då, det är fredag, det är vegetariska dagen, men något det inte är - är pastakväll i Mårtenssons kök, hör och häpna! Vi väljer att frångå en väl inövad vana och äter risotto istället, inte klokt så mycket spänning vi har i våra liv:)
Hur ska det gå, kommer vi att överleva och klara detta? Ja, ni får väl helt enkelt ta och kika in i vårt kök i morgon och se hur det gick!

Ha nu en riktigt fin fredagskväll och en lika bra helg. Ät, drick och lev gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

39 kommentarer:

  1. Finns på min to-bake/make-lista.

    Trevlig helg på er godingar!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bocka av den så fort som du bara kan, det är så gott!

      Tack, hoppas du haft detsamma:)
      Kramar

      Radera
  2. Det ser himla smaskigt ut för en ostälskre som jag! valnötter är enligt mig favoriten till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja älskar man ost så älskar man säkert detta.

      Radera
  3. Himmelskt !! Gjorde liknande för ett tag sen och SÅ gott det är ..
    Min favoritdessert på restaurang är just friterad brie med hjortron, tyvärr är det lite svårt idag att få. Är väl inte så modernt längre ;).
    Tur att det är lätt att göra det i ugnen såhär!
    Ha en härlig helg!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, himmelskt är vad det är!
      Nej, det kanske inte är så moderna men friterad brie är ju så gott, det har vi inte gjort på evigheter, vilken tur att du påminde oss. Det måste vi få till en dag...

      Tack, hoppas du haft det riktigt bra

      Radera
  4. Mycket gott och en favort hos oss, ofta med just hjortron eller björnbärssylt. Eller aprikos, eller...ja ni fattar ;)
    trevlig helg!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, visst hajjar vi, det är ju säkert hur mycket som helst som passar till:)

      Tackar, vi hoppas du haft det bra du också.

      Radera
  5. Detta är så gott så! Jag smakade det för första gången julen 2008 på ett julbord med jobbet... sedan dess är jag helt frälst! Ibland görs stora brieostar men maken är ju inte så förtjust som mig så ibland gör jag de där små runda... en alldeles egen lyxig till mig! :) Kram på er och trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter inte dumt alls, att göra en och få ha alldeles för sig själv:) Ibland är det inte så dumt att ha olika smak...

      Kramar till dej

      Radera
  6. Jag älskar varma osttårtor med olika topping. Jag brukar däremot använda camembert eller chevre då jag tycker brie är lite mesig. Att skära av toppen var något nytt. Rinner inte osten ut då? Galet gott är detta och en klar favvo!
    Trevlig helg mina vänner! Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Chevre är en av våra favoriter, ska absolut använda camembert nästa gång, det gillar vi ju skarpt!
      Nej den rann inte ut, bubblade lite över kanten men det var ingen fara.

      Hoppas din helg varit kanoners, lite tjuvkik har vi ju redan fått:)
      Kramar

      Radera
  7. Åhhh, varm brietårta är såååå gott! Bland det smarrigaste man kan unna sig, faktiskt. Er variant med hjortron låter om möjligt än godare än den med honung, valnötter och torkade aprikoser som vi brukar göra.
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, men om den är godare vet vi inte, vi tyckte det lät väldigt gott med honungen också och ska prova det en gång.

      Tack det har vi haft, hoppas du också haft det.

      Radera
  8. Varm brietårta är helt enkelt heavenly!!! Jag smakade det för första gången för en månad sedan och jag sa som ni; "varför har jag aldrig gjort detta tidigare???"

    Tack för era fian od på min blogg!:)
    Hoppas ni får en toppenhelg! Kram på er<3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så kände vi, "varför"?!

      Så lite så,
      kramar till dej

      Radera
  9. Ja, varm brietårta är väldigt gott och toppingen går att variera efter smak. Brie bakad i smördeg är också gott. Hoppas ni överlevde fredagsrisotton :) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brie i smördeg låter högst intressant, det lägger vi i prova högen!

      Japp, tack och lov gjorde vi det.
      kramar

      Radera
  10. Oh, hjortronsylt är ju så gott! För mig är det barndomssmak! När jag var liten hade vi bott i Norra Ryssland i många år, landskapet där var tundran, och där växte så mycket hjortron! :)
    Måste göra den här smarriga tårtan! :)
    Ha en toppen lördag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, tänk att ha hjortron i närheten att kunna gå ut och plocka...mums!

      Tack, hoppas din lördag och helg varit riktigt bra,
      kram

      Radera
  11. Fy tusan vad gott helt enkelt. Ååååh. Brie är min favoritost, speciellt varm och rinnig. Låter urgott med hjortronsylt till.

    Nu vill jag veta vad ni gjorde för risotto. En annan favorit som jag nästan skulle kunna leva på.

    Ha en kanonhelg, vädret kan vi ju inte klaga på i alla fall. Hej februari!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Risottouppdatering (!) kommer snart Lotta, vi lovar, du får hålla ut ett tag till. Den är absolut väl värd att vänta på. Visst är det makalöst gott, både risotto och brie, kanske även tillsammans, vem vet...

      Vi hälsar februari väldigt välkommen,
      kramarna

      Radera
    2. Har ett hur en snubbe på Masterchef UK gjorde en risotto som han sedan toppade med en rejäl bit brieost som fick smälta lite läckert ner över risotton. Det verkar så gott och jag har det på att-göra-listan. Så jag tror absolut att det går att kombinera! Domarna som provsmakade var mycket imponerade i alla fall... Så det testar vi!

      Radera
  12. Pssst, Anki! Har du kollat mail? Har skickat lite Stockholmstips. Använde e-postadressen från i september kring Ystadsträffen. Kanske fel? Jag mailar till adressen ni har här i bloggen också för säkerhets skull.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Psst, det har hon gjort ja, tack så jättejättemycket för tipsen!

      Radera
  13. Amen sluuuuta, eller skicka hit en ost! Älskar det här enkla, men genialiska sätt att äta brieost.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ameeeen, slutar gör vi inte så vi får väl helt enkelt ta och skicka upp en då! Undrar just vad postpersonerna hade tänkt...:)
      Oerhört genialiskt, nästan nobelprisvarning där!

      Radera
  14. Åhh, har inte heller testat detta fast jag tänkt tusen gånger! Har även hört att honung med hackade torkade aprikoser och nötter på ska va gott!

    Måste också berätta att vi äntligen testat saffransdrinken (ja, lite lång efter jul men saffran är ju alltid gott!) och den var ju underbar! Kommer bli favorit i repris!

    Ha en fin helg och tack för härliga recept och inspiration!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi har lite i tankarna på att prova med honung och någon torkad frukt också, nu när vi har upptäckt hur gott det är. Tycker absolut att du ska prova, hoppas du gillar det också.

      Så kul att höra att ni testat drinken och att den gick hem (tack och lov:)), aldrig fel med favoriter i repris:)

      Tack för det, vi hoppas att din helg också varit bra.

      Radera
  15. ååh gud! Brukar också göra varm brietårta men har aldrig testat att ha hjortron på så de blir det absolut nästa gång :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut värt att testa, det passar ju så fint ihop:)

      Radera
  16. Varm brietårta är verkligen bland det godaste man kan få på tallriken! Jag har också gjort lite olika varianter, men aldrig med hjortronsylt. Låter supersupergott! Väldigt frestande bild dessutom, man riktigt känner den sötsalta smaken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, kul också att det finns så många olika sorter, ,an lär ju aldrig tröttna!
      Tackar, så kul att höra.

      Radera
  17. Jag ÄLSKAR varm/smält ost så för mig är ju det här en självklarhet att prova! Tyvärr delar inte min sambo min lyriska uppsyn så jag får väl bjuda hem nån på middag och göra detta :-P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller kanske göra en mindre bit ost och njta av den alldeles själv och fresta maken:)

      Radera
  18. Vi fick smördegsinbakad britårta som det va brett ut fikonmarmelad på en gång och det va också för himla smarrigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter ljuvligt, ska absolut prova smördegsinpackad brie någon gång!

      Radera
  19. Just den var jag ute efter, fast inte nøtterna.
    Tack till min dotter Supermamman Lena som tipsade mig. <3

    Irma i Væsterås

    SvaraRadera
  20. Jag måste verkligen testa det där. Det låter och ser gott ut men jag är ändå skeptisk. Bäst att testa som sagt! :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!