måndag 31 december 2012

Slutet gott, allting gott!


Man kan ju inte tro att vi äter allt vi lagar till i köket...

Nu säger vi TACK för detta året till alla våra läsare, tack för att ni hänger med i vårt kök, tack för alla fina kommentarer och för alla fina mejl!
Ett gott slut och ett ännu godare nytt.

Hoppas ni alla får en riktigt härlig nyårshelg, ta det lugnt med smällarna och procenten!
Varma kramar / Anki och Håkan

söndag 30 december 2012

Räkröra och västerbottenpuffar.

Då var det dags för lillenyårsafton och snart är det dags att köra in på sista varvet 2012. Denna lillenyårsafton går lite i italienska tecken i vårt kök, på menyn står plockmat och på fatet ligger det en hel del charkuterier men även en skaldjursrätt har vi lyckats klämma in. Morgondagens meny är avklarad sen tidigare och vårt ansvarsområde är dessert och att fixa finfint kalvkött till varmrätten. Desserten rörde Anki ihop undertiden som Håkan trampade ut till Köpingebro för att inhandla ytterfilén, väldigt bra tajmat blev det. Det blir ett av våra gamla paradnummer på efterrättstallrikarna, närmare bestämt denna frusna citrontårtan som inte kan bli så mycket enklare att fixa till.

I dag tänkt vi slänga in ytterligare förslag på smarriga drinktilltugg och förrätter, dels en räkröra som kan serveras på flera olika vis, och dels dom där ostpuffarna som vi skrev om på självaste lillejulafton. Inga större svårigheter att kocka till någon av dom, så vi ordar inte mer om det utan bara kör:)

Lägg röran i en halv avokado...

Räkröra till avokado, i tunnbröd eller till snittar
350 g skalade räkor, tina gärna frusna i saltat kallt vatten med lite dill i
½ fint hackad rödlök
1½ dl majonnäs
1½ dl kesella, 10%
ca 3 msk fint hackad dill
ca 1 msk riven pepparrot
pressad citron efter eget tycke och smak
salt och peppar
Blanda samman majonnäs, kesella, rödlök och dill, smaka av med pepparrot och citron.
Hacka räkorna grovt och rör ner i röran, smaka av med salt och peppar.
Röran kan antingen klickas i en halv avokado, bredas på tunnbröd som rullas samman eller klickas på rostat bröd och serveras som snittar.
Dekorera gärna med dillvipa, hela räkor och/eller citronskiva.

... eller på tunnbröd som du rullar ihop, gott vilket som.


Västerbottenostpuffar, ca 60 st
100 g smör
3 dl vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
3 ägg
100 g riven västebottenost, eller annan smakrik ost
Smält smöret i en gryta, tillsätt vattnet och låt det koka upp.
Stäng av värmen och tillsätt mjöl och paprikapulver under tiden som du vispar smeten kraftigt, för hand.
Så fort smeten släpper från kanten så slutar du vispa och drar grytan från plattan.
Låt smeten svalna lite och rör sedan i ett ägg i taget, rör ordentligt mellan varje ägg!
Vänd i den rivna osten och blanda om.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper, klickarna ska vara teskedsstora, och grädda dom sedan mitt i ugnen på 200 grader, 20-30 minuter tills de är torra i mitten. Ta och provbit i en av puffarna efter 20 minuter, är den inte färdig så prova med en ny efter 5 minuter. Våra fick stå inne i 30 minuter innan de var klara.

En lugn och skön dag har vi haft denna söndag, även om uppvaknandet i morse blev lite chockartat... Inte förrän halv tio slog vi upp tittorna och lika paffa blev vi båda två när vi såg vad klockan var! Fast det är ju klart, är man ledig så är man och sin skönhetssömn ska man se till att få:)  Mesta delen av dagen har vi tillbringat i köket förutom en promenix ackompanjerad av härligt fågelkvitter. Hade vi inte visst bättre så hade vi ju nästan kunnat lurats att tro att det var vår ute...
Nu väntar kvällens plock på oss och om dom får ni säkert höra en dag framöver. För vi kan ju inte sitta på goda tips utan att dela med oss till er, hur skulle det sett ut?

Ha nu en riktigt skön lillenyårsafton allihopa, så hörs vi i morgon igen.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 29 december 2012

Biff Rydberg på vildsvin och en rödkålschutney till det.

Så där ja, då var vi återbördade till vårt kök igen efter några dagars avkoppling bland Köpenhamns (glädje) kvarter! Det var ett kärt återseende, det är på tok för länge sedan vi tog en minisemester i Dronningens by. Vi har verkligen inga problem med att strosa runt i den stan, njuta av allt folkliv, upptäcka nya restauranger och små mysiga affärer, promenadvänligare storstad får man leta efter. Denna gången bodde vi på Scandic Weber och det kan vi verkligen rekommendera, ett stenkast från tågstationen ligger det på Vesterbrogade.
Lite mer om Köpenhamn och ett synnerligen lyckat restaurangbesök sparar vi till en annan dag, men vi lovar ni ska inte behöva vänta länge innan det dyker upp.

Igår utlovade vi ju att det skulle bli både en spännande touch på en klassisk maträtt och lite reafynd så det är väl lika bra att vi kör igång då, så klart börjar vi med maten.
Den gamla klassikern som fått ny kostym är nämligen Biff Rydberg som ju vanligtvis brukar kockas till på oxfilé (här hittar ni ett recept på det), men som vi fick för oss att göra på filé av vildsvinskött. Ni som är stamgäster i vårt kök är säkert inte alls förvånade, ni vet ju att vår frys innehåller en hel del av den varan:) Men det är inte fy skam för det finns en massa gott man kan kocka till av det och vid detta laget så har det blivit en hel del. Så mycket så att vi faktiskt bestämde oss för att ge svinet en egen avdelning i vårt arkiv.

Tillbehören är de klassiska, rödbeta, äggula och ättiksgurka. Men även kapris och en sanslöst god chutney har smugit sej ner på tallriken.

Biff Rydberg på vildsvinsfilé    2 port
smör och rapsolja till all stekning
1 gul lök
300 g vildsvinsfilé, ytter eller inner, tärnad
4 krossade enbär
½ tsk salvia
1 msk konjak
500 g potatis
salt och vitpeppar
½ tsk vardera av timjan, rosmarin och salvia
Skala och koka potatisen ca 10 minuter, ånga av och skär i tärningar på ca 1 cm.
Skala och hacka löken, stek mjuk utan att den tar färg.
Stek potatisbitarna tills de är gyllenbruna, krydda med rosmarin, timjan, salvia, salt och peppar. Håll potatisen varma under tiden som du steker på köttet.
Fräs köttbitarna tillsammans med enbärskross och salvia, krydda med salt och peppar.
Flambera med hjälp av konjaken (ej under fläkten!).
Blanda ner löken i köttet precis innan serveringen.
Servera med:
Kapris, rödbetor, ättiksgurka, äggula och gärna en rödkålschutney

Denna chutneyn måste ni bara göra för den smakar så attans gott och är otroligt användbar. Enkel att göra är den också och så här efter julens avmarsch så är det säkert en del av er som har en bit av ett rödkålshuvud som ligger och skräpar i kylen. Och ligger det inget där så ligger det många i affärernas lådor. 
I Karolines skafferi är månadens tema på "säsongens bästa" just kål så vi tar väl och anmäler vår chutney dit.

Rödkålschutney  
1 klyfta rödkål, fint strimlad
½ rödlök, tunt skivad
1 rött äpple, tunt skivad
2 msk rapsolja
2 msk dadelvinäger eller annan vinäger som smakar lite sötare
½ dl muscavadosocker
2 msk flytande honung
3-4 st stjärnanis
salt och vitpeppar
Fräs kål, lök och äpple i oljan tills kålen börjar mjukna.
Tillsätt vinäger, socker, honung och stjärnanis och låt det sjuda ca 30 minuter, rör om någon gång.
Smaka av med salt och peppar.
Funkar lika bra ljummen som kall.

Så var det då de där fina fynden som vi gjorde på rean och som vi båda jublade när vi såg vad det stod på prislappen! Ett oerhört trevligt par stod det på en hylla på Magasin Du Nords köksavdelning, ett par som vi länge har velat stifta bekantskap med, men där priset har fått oss att tveka. Men så igår så stod dom bara där och sa att de kunde tänka sej att följa med oss hem för under halva priset... gissa om vi slog till direkt?
Som vi ska mala salt och peppar nu:)
Nya äggkoppar blev det också, för vem kan motstå lockelsen att få äta sina frukostägg ur en kopp med fina guldfåglar på? Inte vi, i alla fall. Vidare finns det nu också en minivisp i köket, den verkar man ha mycket nytta av om man ser på hur ofta Nigella använder sin.
I flaskan så, nope ingen prit är det alls, däremot är det något så spännande som Bearnaiseessens! Något som Håkan har läst om lite här och var och som vi tyckte kunde vara roligt att prova.

Japp, där har ni alla (nästan i alla fall) fynden. Orkade ni ta er genom hela alltet...? :)

Nu ska ni inte behöva läsa så mycket mer än att vi önskar er en fortsatt skön helg och hoppas på ett återseende i morgon!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 28 december 2012

Laxtartar, perfekt som snittar.

Vi tänkte fortsätta på den inslagna nyårsbanan idag och det gör vi med två olika varianter på laxtartar, båda serverade på en bit tunnbröd. Mest för att underlätta intaget av tartaren så la vi den på lite bröd, men då kan man kanske inte kalla det för en tartar längre...? Jaja, oavsett vilket så var det hela väldigt gott och klart godkänt som både drinktilltugg, förrätt och plockmat till skumpa, nyårsafton eller inte.

Gör gärna rörorna så de hinner stå och dra till sej smakerna en stund innan de ska serveras, det behövs inga timmar men en halv en skadar inte:


Laxrartar med avokado, räcker till ca 10 snittar
100 g lax, måste ha varit frusen minst 48 timmar innan den används
½ avokado
½ msk olivolja
½ tsk japansk soja
wasabi
salt och vitpeppar
Hacka laxen väldigt fint, tärna avokadon och blanda med laxen.
Rör samman en dressing av olivolja, soja och wasabi, smaka av med salt och peppar.
Häll dressingen över lax- och avokadoröran, spara lite dressing till serveringen.
Klicka laxblandningen antingen på bitar av tunnbröd eller på rostat bröd och ringla över dressing.


Laxtartar på Morbergs vis, räcker till ca 10 stycken
100 g lax, ska vara fryst minst 48 timmar innan den används
ca 5 cm stjälkselleri, finhackad
½ liten rödlök, fint hackad
fint hackad chili efter eget tycke och smak
pressad lime
en nypa strösocker
1 msk hackad dill
1 msk rapsolja, gärna med smak av citron
salt och vitpeppar
Hacka laxen fint och blanda med selleri, lök och chili.
Rör ner limesaft, socker, dill och olja, smaksätt med salt och peppar.
Klicka röran på bitar av tunnbröd eller på rostat bröd.

Idag har vi gjort finfina fynd på reahyllorna som vi blev så in i bänken glada över att springa på. Men dom tänker vi hålla på ett litet tag till innan dom dyker upp här i köket. Förviddna? Håll ut:)
I morgon bjussar vi på en gammal klassiker som vi kockat till på ett lite annorlunda sätt och som fått en vild touch. Låter mat och reafynd spännande så är det bara att kika in i köket i morgon igen för att stilla nyfikenheten:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 27 december 2012

Champagnesorbet och bubbeltips.

Nu ska ni få ett recept på en kanondessert som ni kan ha i tankarna till nyårsafton, eller så klart ska ni ju inte bara ha den i tankarna för där smakar den ju inte mycket, nej fram med den på matbordet så ni får njuta...
En champagnesorbet låter väl som ett bra alternativ för de av er som har funderat på att servera glass till efterrätt under de sista skälvande timmarna på årets sista dag?

Vi gjorde vår sorbet på mousserande vin och det gick alla tiders, men ta en sort som ni verkligen gillar för även om den blandas samman med de andra ingredienserna och fryses så smakar det en hel del av bubblet.
Ingen glassmaskin behövs för att smaska på denna höjdadessert, det gäller bara att röra runt i blandningen de första timmarna den står i frysen så blir det hur bra som helst:


Champagnesorbet  2 port
1½ dl socker
1½ dl vatten
1/4 citron, pressad saft
2½ dl champagne eller mousserande vin
1 äggvita
½ msk
Låt socker och vatten koka upp och sedan småputtra ca 3 minuter. Låt sockerlagen svalna.
Vispa äggvitan hårt tillsammans med florsockret och tillsätt sedan sockerlag och champagne under tiden du rör om ordentligt.
Häll massan i en form med lock och ställ i frysen. Rör om ca 2 gånger i timmen under de första 3 timmarna.
Efter ca 5 timmar är din sorbet färdig.
Servera gärna med hallon som du bara tinar och rör samman till en sås, det smakade ljuvligt till.

Så till bubbletipset. Vi provade med ett nytt mousserande vin när vi bjöd Anne och Ingemar på purjolöks-tarte till förrätt sist de var på middag i vårt kök. En sydafrikansk variant och vi alla blev lika förtjusta i den:

Vårt senaste fynd från bubbelhyllan som snabbt har blivit en ny favorit!
systembolaget för 98 kronor, helt klart väldigt prisvärd enligt vårt tycke och smak.

Hur är det, har ni varit ute på rean någonting och fyndat? Vi tog en liten tur ut till El Gigantos för att kika lite på en mobiltelefon, men inkentinken hittade vi som vi tyckte var värt att spendera pengarna på. Fast Håkan hade en liten flört med en tv, modell större, fast när beslutsångesten sätter in så går det absolut inte att ta några beslut alls, så vi gick tomhänta hem:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 26 december 2012

Gratinerad hummer, lätt som en plätt!

Halloj, här är vi, livs levande och tillbaka från ett kort juluppehåll! Vi hade tänkt hålla oss från datorerna så mycket som möjligt de senaste dagarna och det gick väl hyfsat bra ända fram tills i går kväll. Då fick vi sätta igång maskineriet för att söka på hur man behandlar en brännskada av typ 12:e graden!!! Ojoj, så kan det gå när man ska njuta av ostbricka med goda tillbehör varav den ena var extremt lättflytande och kokhet! Nu ska här inköpas allehanda medikamenter kan ni tro, så vi har hemma om olyckan skulle vara framme igen.
Precis som det sägs så lär man av sina misstag...

Raskt vidare från brännskador till något mycket, mycket trevligare:) Hummer, gratinerad sådan, som avnjöts här i köket på lillejulafton då vi upptog en gammal tradition att äta djur från havet och låta dom få sällskap av bubbor. Inga nya bubblor denna gången, vi drack faktiskt samma champagne som vi firade Håkans födelsedag med, nämligen denna. Förutom hummern så blev det en del andra godsaker också, men de tänkte vi fylla på med under kommande dagar så ni får några smarriga inlägg att se fram mot.

Ingen vidare bild kanske, men här gäller det att snabbt fotografera för att få njuta hummern varm, så någon tid för plockande av attiraljer för att piffa upp bilden fanns inte...

Gratinerad hummer    2 st
2 färdigkokta hummrar
25-50 g (beroende på hur stora humrarna är) rumsvarmt smör
1 klyfta vitlök, riven
ca 10 blad färsk thaibasilika
salt och peppar
parmesanost
Klyv humrarna längs med kroppen, ta bort den svarta strängen som sitter humerstjärten.
Rör smöret och rör ner hackad basilika och vitlök, smaka av med salt och peppar.
Lägg humrarna i en ugnsfast form, klicka över smöret och riv över en rejäl laddning god parmesanost.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader tills smöret smält och osten har fått en fin färg, det tar ca 10-15 minuter.
Det smör som ev blir över när du klickat det på humrarna är gott att ha och doppa köttet från klorna i.

Kanske kan ett litet förslag på dukning till nyår också vara på sin plats? När vi hade förfirande med Anne och Ingemar och bjöd på nyårsmat som vi provlagade (här och här) så hade vi naturligtvis även nyår på bordet:

Silverstjärnor från TGR strödda på bordet...

Olika ljusstakar och ljuslyktor samsas med vaser i olika storlekar på bordet, lite av "Man tager vad man haver"-stuket. Några få blommor på bordet gör det så mycket enklare att se varandra:)

Och julen då, hur var den? Jodå, den var god, så god, och väldigt lugn och trevlig. Först firade vi hemma hos Carina och Affe med Ankis familj, inte någon större skara är vi - varken där eller hemma hos Håkans familj - men i år utökades skaran av en strandsatt kompis till Freddy, ett mycket trevlig inslag:) Välkommen åter nästa jul, Simon! 
Sillsorterna var i år 8 stycken, alla utom 3 var nya varianter, hur goda som helst. Vildsvinsskinkan som Håkan rimmat och rökt var en smärre succé, nästan så det får bli ett stadigt inslag på julbordet. I klapparna fanns bl.a Kusmite till frun och en viltkokbok till herrn, helt enligt önskelistan minsann! Tack för det tomten. 

Senare på kvällen drog vi ut till Håkans familj i Köpingebro för lite kaffefika med riktigt goda julkakor och julmys. I deras klappar hade vi lagt en oxe och ett får, även om vi egentligen inte byter klappar där så ville vi inte komma tomhänta. 
Väl hemma igen hamnade vi framför Edina och Patsy som fick avsluta årets julaftonsfirande med ett asgarv, summa sumarum en väldigt bra julafton alltså!

Hur har ni själva haft det i jul, hade ni varit snälla under året som gått eller är klapparna bortsorterade? Var julmaten god? Kom ni upp till ottan? DO TELL!

Nu ska Mårtenssons snöra på sej promenaddojsen för en julapromenad, något som med all säkerhelt kan behövas om det ska finnas någon plats för mer mat denna veckan...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Antalet snapsar: 4 stycken och ändå inga stänga ögonlock! Pernilla gissade helt rätt, grattis!  DS.

söndag 23 december 2012

Juldrink

Då går vi in på slutspurten då så här dagen för självaste dopparedagen! Här har det stormat hela dagen och nu, som toppstjärnan i granen, börjar det att snöa... tur att herr Mårtensson har anlänt köket och slipper riskera att bli sittande i snöstormen som det varnats så för.
I dag lägger vi sista handen på förberedelserna inför morgondagen, Anki har bakat den obligatoriska kavringen, vildsvinsskinkan har påbörjat sin bakning i ugnen och julklapparna är inslagna och färdigrimmade.
Skönt att ha det klart så vi kan ge oss på kvällens firande:)


För ikväll är det dags för lillejulaftons-firande i köket. Vi ska återuppta en gammal tradition med plockmat, skaldjur och skumpa, något som sitter riktigt bra innan sill och annat ska ta plats i maggen i morgon.
Innan middagen igår kväll så sippade vi på en julig drink som frun själv knåpat ihop, en drink med smak av saffran och vanilj blev det. Snyggast blir det om man använder sig av den saffran som finns som långa strån, men det går hur bra som helst att använda annan sort också, ta då bara en liten nypa.

Saffransdrink 1 glas
2 cl vaniljvodka
några strån saffran
sprite
is
Häll vodkan i glaset och strö i saffran. Låt det stå och dra ca 5 minuter så det får härlig färg.
Fyll upp med sprite och lägg i isbitar.

Till sist vill vi önska alla våra läsare en riktigt 
GOD JUL!
Hoppas ni alla får en skön helg med god mat och dryck, 
många glada upplevelser och många skratt, 
avkoppling och fina stunder. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 22 december 2012

Nyårsmenyn fortsätter med varmrätt och efterrätt.

Som vi lovade igår kommer det i dag både förslag på varmrätt och efterrätt till nyårsmenyn, båda från Arlas nyårsmenyer som vi fick en förfrågan om att testa. Förrätten och ostbrickan bjöd vi er på i går.
Vi valde att byta ut köttet i varmrätten och en av filéerna stekte vi utan vitlöksklyftorna i järnet eftersom att Anne inte tål vitlök så bra, så för de av er som har det likadant så går det alltså utmärkt att göra så.
Frysta svarta vinbär, av märket Polarica, hittade vi efter många om och men på ICA Supermarket i vår stad.

I recepten har vi gjort anteckningar om hur långt fram du kan förbereda maten, något som vi verkligen uppskattade i recepten vi följde. För är det något som vi gillar och uppskattar så är det just mat som kan förberedas när det är dags för festligheter, ju mer tid man kan spendera tillsammans med sina trevliga gäster desto bättre. Det är ju liksom därför man bjuder hem folk...

Såsen då? Nja, den ville inte riktigt vara med i bild...

Timjanstekt fläskfilé med rotfrukter och svartvinbärssky     4 port
600 g fläskfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk rapsolja
1 msk smör
10 kvistar färsk timjan
4 vitlöksklyftor
Salta och peppra köttet runt om och bryn det i olja i stekpanna så det får fin färg.
Tillsätt smör, timjan och vitlöksklyftor och fortsätt steka ca 5 minuter till.
Ös köttet med smör under tiden det steker.                             (Hit kan du förbereda)
Lägg över köttet i en ugnsfast form och stick i en stektermometer.
Stek färdigt mitt i ugnen på 100 grader till innertemperaturen på köttet når 68 grader.
Lägg köttet att vila minst 10 minuter under ugnsfolie innan du skär upp det.

Rotfrukter   
4 persiljerötter
400 g potatis
3 morötter
1 msk rapsolja
2 msk eiswein
1 dl vispgrädde
2 msk hackad persilja
Skala och halvera rotfrukterna.
Lägg dom på en ugnsplåt och häll på olja.
Rosta mitt i ugnen på 225 graders värme ca 20 minuter, känn med en provsticka om de är färdiga. 
(hit kan du förbereda).
Lägg rotfrukterna i en stekpanna, slå i vinet och låt det koka in. Tillsätt grädden och låt det koka upp, låt det
stå och småputtra tills rotfrukterna är genomvarma.
Smaka av med salt och strö på persilja till serveringen.

Svartvinbärssky  (kan förberedas helt och värmas på till serveringen)
2 dl svarta vinbär (finns frysta)
1 dl socker
1 dl vatten
50 g smör
Låt vinbär, socker och vatten koka ihop i 5 minuter.
Bryn smöret i en liten gryta och blanda sedan ner det i vinbärsskyn.

Efterrätten så, en riktig dröm för chokladälskarna!!! Hur lätt som helst att kocka till och förbereda, bara att lägga på chokladsåsen och vispa grädden när det ska serveras. En gott tips kan vara att smaksätta även grädden med Grand Mariner... mmmm...


Bakad chokladkräm med apelsingrädde   4 port
1 dl mjölk
1 msk krossade kaffebönor
75 g choklad, 70%
2 dl smetana
3 äggulor
2 msk socker
Koka upp mjölk med kaffebönor. Ta bort grytan från värmen och låt det stå och dra under lock ca 10 min.
Hacka chokladen.
Värm smetana i en gryta. Tillsätt chokladen och rör tills den har smält.
Sila ner mjölken i chokladen och rör till en jämn smet.
Rör samman äggulor och socker och blanda ner det i den varma krämen.
Fördela krämen i 4 portionsformar eller djupa tallrikar, ställ dom på en ugnsplåt och baka av dom mitt i ugnen på 100 grader i ca 35 minuter.
Låt sedan krämen kallna i kylen.                                         (Hit kan du förbereda)
Ta fram chokladkrämen 1 timme innan serveringen.

Chokladsås
4 msk vatten
4 msk kakao
4 msk socker
4 tsk Grand Mariner
Koka upp vatten, kakao och socker, rör i likören och låt det kallna.   (Hit kan du förbereda)

Apelsingrädde
2 dl vispgrädde
½ apelsin, rivet skal och pressad saft efter eget tycke och smak
Vispa grädden och blanda ner apelsinskal och smaka av med apelsinsaft.
Vid serveringen: Bred chokladsåsen över chokladkrämen och servera med grädden.

Så där ja, då återstår det bara en arbetsdag till för herr Mårtensson sen firar vi båda semester! Ni kan inte ana vad han längtar att vara med i båda våras kök...
Dagen som varit i dag har frun klarat av de sista julklappsinköpen tillsammans med Carina, nu återstår det bara att packetera dom, vässa peppan och sätta igång med julklappsrimmen. Lite glögg först, sen rimmar vi friskt kan ni tro:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 21 december 2012

Förslag till förrätt och mellanrätt, nyårsafton!

Hur har ni det där ute i landet, är det fullt upp med julförberedelserna eller har ni läget under kontroll? Här har vi klarat av allt som skulle fixas till julafton, sillarna blev inlagda i dag och skinkan ligger i kylen och väntar på att bli kokt. I år blir det vildsvinsskinka som Håkan rimmat och rökt på jobbet, det ska bli så spännande att smaka den!

Vi tänkte i dag att vi skulle lämna julen därhän för ett slag och ge oss in på nyårsmenyn, har ni funderat något på den än? Vår nyårsmeny blev bestämd igår, Anneli och Anki hade en telefonkonferens och kom ganska snabbt och problemfritt fram till hur den skulle se ut. Skönt!
Fast vi har ju redan haft lite förnyårsfirande här i köket som ni kanske minns? Vi hade ju Anne och Ingemar här på middag för ett tag sedan för att ta oss an vårt uppdrag som vi fått från Arla. Det föll nämligen på vår lott att prova några av rätterna från deras två olika menyförslag, båda framplockade av "Årets kock" Viktor Westerlind och Klas Lindberg. Vi valde förrätt och varmrätt från Viktor, ostbricka och efterrätt från Klas och satte lite egen prägel på någon av rätterna.

Idag bjuder vi på både förrätten som var en purjolökstarte med rom och så ostbrickan med tillbehör. Att tänka på när ni gör purjolökstarten är att det nog kan vara en god idé att klämma lite ungsfolie runt kanten på pajdegen, Detta för att försöka undvika att den kryper ner så fasligt som den gjorde när vi bakade av vår.


Purjolökstarte  ca 8 bitar       (går bra att förbereda dagen innan serveringen)    
Deg
100 g smör
2 dl vetemjöl
2 tsk vatten
1 krm salt
1 äggula
Hacka samman smör och mjöl, tillsätt vatten och salt och arbeta samman en deg.
Låt degen vila i kylen i 1 timme.
Klä en avlång sockerkaksform med bakplåtspapper. Kavla ut degen och tryck ut den i formen, hela vägen upp på kanterna. Ställ in formen i kylen där den får vila 1 timme.
Nagga botten och pensla med äggulan, grädda mitt i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Fyllning
1 stor purjolök
2 dl smetana
2 äggulor
1 msk vetemjöl
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
Skölj purjolöken och skär av lite av det gröna till dekorationen senare.
Lägg purjon i en form eller på en plåt och baka den mitt i ugnen i 30 minuter på 225 grader. De yttersta bladen ska bli riktigt mörka. Ta ut den och låt den sedan svalna.
Ta bort det yttersta mörka bladen på purjolöken, dela den och skär den sedan i längder som du fördelar i botten på pajskalet.
Vispa samman smetana. äggulor, mjöl, salt och peppar, häll det i pajformen.
Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter, ta ut den och låt den svalna.
Förvara pajen i kylen tills den ska serveras
Garnering:
Röd stenbitsrom eller löjrom som fått rinna av i en finmaskig sil
Lite grönt från purjolöken
Hackad dill
Skär tarten i bitar som är ca 3 cm och värm dom i ugnen ett par minuter så de blir lite ljumna.
Bred på romen och garnera med dill och/eller purjolök.

Som mellanrätt (mellan varmrätt och efterrätt) serverade vi osttallrik med Kvibilles prästost, lagrad 18 månader och Castello Alps Hirten. Som tillbehör valde vi att servera päronkompotten, rostade mandlar och bakade smördegsremsor med vinägersirap.
När ni gör vinägersirapen så tänk på att inte låta den koka för länge för då blir den så tjock så att den får skäras med kniv. När ni tar den från plattan kommer den att vara tunnflytande fortfarnade, men var inte oroliga för den tjocknar så fort den svalnar.


Päronkompott
2 fasta päron, vi använde conference
3 msk honung
1 msk smör
1 tsk hackad rosmarin
Dela päronen i små bitar (glöm inte att kärna ur först)
Smält honung och smör i en stekpanna tills det blir gyllenbrunt, ta i päronhacket och rosmarinen.
Stek på svag värme ca 30 minuter tills det blir en kompott.

Rostad mandel
1 dl skållad, skalad mandel
1½ msk olivolja
flingsalt
Lägg mandlarna på en plåt, ringla över olivolja och rosta i ugnen på 175 graders värme ca 15 minuter.
Strö över saltet och låt det svalna.

Karamelliserad smördeg med vinägersirap
1 ark smördeg
3 msk florsocker
½ dl äppelcidervinäger
1 dl strösocker
2 msk färsk timjan
Kavla ut smördegen lite och skär den i remsor på ca 2*10 cm. Lägg remsorna på en plåt som du lagt bakplåtspapper på. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper över remsorna och ställ en plåt ovan på. (Detta för att de inte ska bubbla upp under tiden du bakar av dom)
Baka remsorna mitt i ugnen, 15 minuter på 175 grader.
Ta ut och sätt över ugnen på grill.
Pudra florsockret över remsorna och karamellisera dom högst upp i ugnen ca 1 minut.
Häll vinäger och socker i en gryta och koka ca 5 minuter till en sirap. Även om det inte är så tjockt när du tar den från plattan så blir den väldigt klistrig när den svalnar så låt den inte koka längre för då blir den för stel.
Servera sirapen till smördegen, strö gärna över lite hackad timjan.

Så där ja, där har ni alltså två av de rätter som vi provade från Arlas två menyförslag på nyårsmenyer. De andra två, varmrätten och efterrätten presenterar vi i morgon. Efterrätten blir garanterat något för alla er som är chokladälskare!

Till sist önskar vi er alla en härlig helg, ta det lugnt och glöm inte bort att njuta!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 20 december 2012

Kanderade äpplen

Är det något som vi båda förknippar med besök på julmarknaden på Tivoli i Köpenhamn så är det de där knäckiga, sockersöta, knallröda, kanderade äpplena på pinne. Hur svåra som helst att äta egentligen men ändå så har vi alltid köpt sådana, bara för att bli lika oroliga för tändernas hållfasthet efter varje bett. Kladdig som bara den blir man runt munnen och härligt rödfärgad runt läpparna:) Men det är helt klart värt besväret för de är så barnsligt goda de där äpplena.

Kanderade äpplen

I år blir det ingen tur till Tivolis julmarknad, när vi anländer Köpenhamn för vår lilla minisemester så är den över sen några dagar och det är istället dags för rea! Därför tänkte vi att vi skulle försöka ge oss på att kandera äpplen i vårt eget kök.
I Jul med Ernst hittade vi ett recept som vi gick efter och det gick bra ända fram tills tredje äpplet skulle doppas, då började sockerlagen trilskas med fru Mårtensson. Det blev grynigt och inte alls så snyggt som de två första, men smaken var inte sämre för det.

Kanderade äpplen   5 st
5 röda äpplen
5 blompinnar
3 dl socker
1 msk glykos (eller vit baksirap)
några droppar röd karamellfärg
1/4 dl vatten
riven kokos
Tvätta av och torka äpplena. Stick i en blompinne i flugan på varje i äpple.
Häll kokos på ett fat.
Koka socker, glykos, karamellfärg och vatten tills blandningen karamelliseras. Prova med att droppa ner lite i ett glas med kallt vatten och om det stelnar och blir hårt är det klart.
Doppa äpplena ett och ett i sockerlagen, rulla dom i kokos och ställ sedan på ett fat för att stelna.
Det går alldeles utmärkt att hoppa över kokosen om man inte gillar det. Se bara till så du inte hoppar för högt så du slår dej när du landar:)

"Jul med Ernst, mat blommor & fix" av allas vår Ernst Kirchsteiger.
Vi tänkte detta receptet kunde passa fint som bidrag till månadens tema "En julsaga" hos Fika med Eleonore.

Så är det då semesterdags för den kvinnliga halvan av köket, Ankis semester börjar i morgon och det känns som det ska bli riktigt skönt. Sillinläggning står på schemat och kanske även lite brödbak äger rum om lusten och andan faller på. Håkan får vackert ställa väckarklockan tre mornar till innan det är dags att sova tills ögonen öppnas av fri vilja. 
Hur är det för er del, går ni också på ledigt i morron? 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 19 december 2012

Lingoncheesecake med pepparkaksbotten

Okej, okej, vi lägger väl ut receptet redan i dag då så ni kan få njuta av kakan så fort som möjligt igen! Meningen riktar sig till Ankis arbetskamrater som bjöds på denna härlighet idag, alla tyckte det var en höjdare till cheesecake - även den som var mest skeptisk innan ska nu göra och bjuda på den minsann:)
Så ni förstår, detta är verkligen en efterrätt som ni bara måste prova!

När man läser receptet (som vi hittat hos Anne som bloggar på Annes Mat) kan man få för sig att det blir en mäktig kaka detta här, men så är faktiskt inte fallet. Eftersom det är en frusen cheescake så blir den inte så tung som de bakade varianterna lätt kan bli. När Anki gjorde den så var hon orolig att pepparkaksbottnen skulle vara för tunn men den behöver inte vara tjockare, det smakar tillräckligt av pepparkaka ändå. Kanelen i smeten får man smaka sig fram till hur stor mängd man vill ha, här är det 1 tsk och det tyckte vi var tillräckligt eftersom lingonen också vill vara med i smaken.



Lingoncheescake med pepparkaksbotten 10-12 bitar
100 g pepparkakor
50 g smör, smält
200 g philadelphiaost
3 äggulor
2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl rårörda lingon
1-2 tsk kanel
3 äggvitor
Klä botten av en springform, 22-24 cm i diameter, med bakplåtspapper så blir kakan lättare att ta ur formen.
Smula pepparkakorna, enklast går det i en mixer. Blanda med smöret och tryck ut det i botten av formen.
Vispa ost, äggulor och socker till en jämn smet.
Vispa grädden så den blir fast och rör sedan ner den i ostsmeten.
Blanda ner lingon och kanel, börja med 1 tsk för att sedan smaka av och ev. ta i en tsk till. (Vi tog 1 tsk).
Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd sedan ner det i smeten.
Häll smeten på pepparkaksbottnen och ställ in formen i frysen minst 6 timmar, gärna över natten.
Ta fram cheesecaken en stund innan den ska serveras.

Annars då? Jo tack, för tillfället känns det mest som det är en "No man's show" här i köket, Håkan är mest hemma om för att äta, duscha och sova... Många och långa arbetsdagar blir det vid julen för charkmästar Mårtensson. Vad säger ni, ska vi ha lite vadslagning om hur många snapsar det behövs för att söva herrn på julafton? :)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 18 december 2012

Sillkavalkad

Nu har vi pausat färdigt och det är åter dags för lite juliga mattips här i vårt kök. Idag bjuder vi er på en topp-tio lista över vår absoluta favoritdeltagare på julbordet, nämligen sillinläggningarna! Vi är båda två tossiga i sill och tycker att det är lika roligt att prova nya recept. I år blir det 4 nya sorter som ska provas, alla hittade i Ankis mors recpetskatt där det står skrivet exakt vilka sorter som har gjorts varje år, hur mycket som gjorts och om de var goda eller inte. Alla recept finns på plats så det är bara att bläddra, välja och vraka.

Men årets nya sillsortern får ni hålla er lite till tåls med tills dom är gjorda, under tiden frestar vi er istället med ett litet urval från tidigare sillfrossor. Först ut är en av Håkans stora favoriter, även om han får försöka klara sig utan Ättarpssillen i år...

Ättarpssill, rosépeppar, grönpeppar och senapskorn ligger i lagen i denna burken och ger fin smak till sillen. 

Het Thaisill, chili, limeblad och citrongräs ger inläggningen ett schwung!

All time favourit, Brantevikssill, röd och gul lök, dill och tre sorters peppar smaksätter här.

Fetaostsill, här får såsen härlig sälta av fetaost, frisk smak av mynta, vitlök och kardemumma anas lätt. 

Citrongravad sill, Ankis favorit. Riktigt sur ska den vara och rapsoljan får gärna vara smaksatt med citron.

Wasabisill, Freddys ansvarssill även i år. Naturligtvis är den smaksatt med wasabi men även med ingefära, perfekt för sushiälskaren!

Ingefärssill, lite i stil med glasmästarsill men med lite mer kick i smaken, tack vare ingefäran. 

Stekt sill inlagd i ättika, ingen gör den som Håkan! Den ska smaka av ättikan, inte för mycket socker:)

Skånsk senapssill måste vi ju naturligtvis ha med på listan! Med stark senap som gör så det kittlar i näsan. 

Sill i romsås, passar bra till jul, kycklingarna till trots:)
Otroligt lätt att göra med frisk smak av citron och röd rom.

Så där ja, då hopps vi att vi fått några av er att bli sugna på att lägga in egna sillburkar denna julen och kanske prova någon ny variant. För även om den gamla hederliga löksillen är supergod så finns det ju så många andra spännande varianter som man kan prova. Kanske är det rent utav så att någon av er läsare sitter på något spännande sillrecept som ni vill dela med er av? 

För de av er som gillar vårt kök på Facebook så har ni kunnat se vad frun i köket har roat sej med under eftermiddagen... inte utan att benen är trötta och hjärnan ungefär samma, det tar på krafterna att shoppa:) 
Dessutom har det fixats till en smarrig kaka som ska få följa med till Ankis jobb i morgon, en som har låtit vänta på sej ett bra tag nu. Men, den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge...

 Ha en fin tisdagskväll,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 17 december 2012

Laxbiff med ajvar och en marinerad sallad

Jula, pausa, jula, pausa... ja lite så känns det här i köket för tillfället och just idag blir är det pausa som gäller, i alla fall från julandet. Vi pausar med laxbiff, enkla att kocka till och smakrika att sätta tänderna i.
Till dessa biffar passar det väldigt bra med en sallad med frisk smak från apelsin och citronrapsolja och lite hetta från färsk ingefära. På nudlarna är det alltid gott att stänka på lite teriyakisås eller lite soja om man önskar det. Eftersom det är ajvar relish i biffarna kändes det ganska självklart att det även skulle ligga en klicka av det också på tallriken. Många färger blev det...

Receptet på biffarna har vi hittat i ett recepthäfte från Svensk fisk men det ser inte riktigt likadant ut, föga förvånande. Salladsreceptet har vi hittat i Ankis huvud, där växte det fram under tiden som laxfärsen förbereddes.


Laxbiffar   2 port
300 g lax
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk japansk soja
1 msk ajvar relish
1 msk potatismjöl
1 msk hackad persilja
salt och svartpeppar
Kör laxen i en mixer och blanda sedan med övriga ingredienser.
Forma till biffar, vi fick till 4 stycken mindre biffar.
Stek biffarna några minuter på varje sida, hur länge de behöver på järnet beror på hur tjocka dom är.
Servera med en extra klick ajvar relish, äggnudlar och en god sallad, t.ex marinerad morot och apelsinsallad.

Marinerad morots- och apelsinsallad
1 stor morot
1 apelsin
3-4 msk citronrapsolja
iven färsk ingefära, efter eget tycke och smak
Skala och hyvla sedan moroten i tunna skivor på längden.
Skala apelsinen och dela klyftorna i mindre bitar.
Blanda samman morotsbitarna med apelsinbitarna och häll på oljan och den rivna ingefäran.
Låt salladen stå och dra i kylen tills den ska serveras.

Om det julas eller pausas i morgon har vi inte riktigt bestämt oss för än, det kan gå "either way". Ni får väl helt enkelt lägga er på sträckbänken ett slag:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 16 december 2012

Pressylta

Då närmar vi oss den sista veckan innan julhelgen och nedräkningen kan börja. Dan före, dan före, dan före, dan före, dan före, dan före, dan före, dan före dopparedagen är det idag om vi inte räknat helt tokigt, och Mårtenssons förberedelser inför julabordet tar fart på riktigt. I veckan kommer sillrecepten och det obligatoriska brödreceptet att plockas fram, ingredienser till alla våra bidrag ska inhandlas och sen är det dags att kavla upp ärmarna och sätta igång.

Vissa av bidragen har Håkan redan kockat till och lagt i frysen, leverpastej, leverkorv och en pressylta ligger där inne och väntar med spänning på julafton.
Tillhör ni de som gillar just pressylta och blir sugna på att göra en egen så ska ni idag få ett recept på hur det går till. Denna är gjord på rimmat fläsklägg och blir inte alls så fet som när man gör pressylta på "skallakött".
(A: Ska vi verkligen skriva så?
H: Men det heter ju så! 
A:Ja, men det låter ju inte så trevligt. 
H: Nä men så är det ju bara!)
Skulle ni hellre vilja prova på att göra rullsylta så hittar ni ett sådant recept här.


Pressylta
2 st rimmade fläsklägg, á 1,3 kilo
1 morot, slantad
1 gul lök, halverad
15 hela kryddpepparkorn
15 hela svartpepparkorn
3 msk krossande kryddpepparkorn
2 lagerblad
Lägg köttet i en gryta, häll på vatten så det täcker köttet.
Koka upp och skumma av.
Tillsätt övriga ingredienser utom de krossade kryddpepparkornen och låt det koka 2½ timme.
Kolla därefter med en gaffel så köttet släpper lätt från benen, om inte så låter du det koka en stund till innan du kollar igen.
Ta upp köttet ur grytan, skär bort svålen men försök att låta så mycket som möjligt av fettet bli på köttet.
Hacka köttet i små bitar och lägg över dom i en skål och krydda med krossad kryddpeppar.
Sila från spadet och tillsätt ca 1½ dl ner i skålen med köttet, blanda runt ordentligt.
Häll smeten i en form, antingen du har en "riktig" form för ändamålet eller om du tar en sockerkaksform som du först klätt med plastfolie.
Lägg press på formen och ställ det kallt i kylen så det får stelna.
Inlagda rödbetor är nästan ett absolut måste att äta till.

Mästerverket i genomskärning. I botten, numera toppen, så ligger det remsor av späck lagt. 
Absolut inget som är nödvändigt, mest som dekoration. 

Formen som man har när man gör pressylta, 
kan hända att det finns fler varianter men så här ser vår ut.
Receptkontrollanten är på plats där i bakgrunden, 
vi fick övertala honom länge innan han ville vara med i bild:)

Förutom pressylta så har det även fixats till leverpastej med lite annorlunda smaksättning i vårt kök, efter en idé som Håkan fick från Ernst Kirchsteigers kokbok "Jul med Ernst". Vi har ju tidigare gjort en julinspirerad leverpastej som var grymt god och det var det receptet som användes, men denna gången åkte det alltså i konjak i smeten. Ca 2-3 msk räcker gott och väl för att få en lagom smak av konjaken. 
Vill man inte göra leverpastejen på grislever så kan man prova detta receptet på ungnötslever istället.

Så gott så, extra gott med en klick rödbetssallad eller inlagda rödbetor på.

Så här glad är man när man provar nya recept med nya idéer... speciellt när de innehåller konjak!

Ja, då är snart snart tömd på snö och det som ligger kvar har fått det underbara färgen smutsgrå. Det börjar mörkna på himlen och snart är det dags att börja skala potatisen som ska serveras till kvällens middag. Det blir varmrökt lax, romsås och en massa grönsaker som landar på våra mattallrikar denna tredje advent.
Vad lägger ni i era maggar?

En fin tredje adventskväll önskar vi er alla. Glöm inte blåsa ut ljusen innan ni nattar er.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 15 december 2012

Whiskeyglögg

Så där ja, då är herr Mårtensson åter på plats i hemmet och ordningen är återställd - i alla fall för denna dagen:) I morgon är det dags för nya köttbullar att rullas och skinkor att rökas, men just nu avnjuts det en cigarr som legat till sej i humidoren de senaste 4 åren och till den sippas det Bacardi 8 años, en mörk rom från Bahamas som lagrats på ekfat i 8 år. Passar väldigt bra ihop med cigarren, enligt njutaren himself.

Igår avnjöts det en helt annan dryck under kvällen, vi provade ett recept på en whiskeyglögg som vi klippt ur den tidning. Riktigt gott var det, fast så mycket glögg smakade det väl egentligen inte, mer som en kryddad varm dryck får vi väl beskriva det. Otroligt enkel att göra, bara koka lite te, blanda ner kryddor, citron och whiskey, värma på och sen var det klart.
Teet kan man variera efter egen fantasi, tänk bara på att det inte får bli för beskt i smaken, whiskeyn får gärna vara av de snällare varianterna, en rökig skotte gör sej nog inte riktigt här...


Whiskeyglögg   ca 4 pers
5 dl te, ganska starkt men var försiktig så du inte gör det för beskt
½ dl kandisocker
4 tunna skivor citron
2 kanelstänger
8 hela kryddnejlikor
6 cl whiskey
Gör teet i en gryta och låt det dra där tills det är någorlunda starkt.
Tillsätt citronskivor, socker, kanel och nejlikor och slå av värmen.
Låt det stå och dra under lock ca 30 minuter.
Tillsätt whiskeyn och värm på glöggen, ta det från plattan precis innan det börjar koka (ca 70 grader).

Ska vi ta ett varv på vädret också kanske? Japp, det har alltså regnat hela långa dagen och snart är väl snön ett minne blott. Ganska tråkigt faktiskt för även om snödrivorna ställer till en del så är de ju trevligare än slasket och vattenmassorna som flyter överallt nu. Man får ju nästan ha vadarstövlarna på när man ska ge sig ut. Alltså, precis som vanligt så är man aldrig nöjd:)

Kvällen vigs åt en gnocchigratäng och lite gott rötjut, sista avsnittet av "Så mycket bättre" på tvn. Jisses som vi kommer att sakna det programmet, varje år säger vi att "Detta var den bästa säsongen någonsin" och samma har vi yppat i vinter. Darin och Miss Lee har verkligen blivit favoriter, men även Magnus Uggla har vi gillat massor. Kvällens avsnitt ska tydligen ha lite minnessnack om filmen "G" och bara det får Anki att jubla lite extra, där har ni en film som låg högst på filmlistan länge under dom tonåren:)

Hoppas ni alla har en riktigt härlig lördagskväll,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 14 december 2012

Julklappstips

Då är vi där igen, framme vid ytterliggare en fredag och allt närmare julen kommer vi i en rasande fart! Hur är det, känner ni av julstressen? Har ni påbörjat förberedelserna, skrivit listor som ska bockas av och köpt julklapparna? Eller väntar ni med inköpen till sista minuten? Dagens inlägg tänkte vi ägna åt just julklappar och inte vilka som helst utan sådana som flera kan ha glädje av.
Har ni svårt att komma på vad ni ska ge era nära och kära så kanske vi kan komma med några bra tips på julklappar som kan göra stor skillnad i människors liv världen över. Eftersom vi själva är faddrar till två killar genom SOS-barnbyar så börjar vi tipslistan där:

SOS-barnbyar hittar ni här och där kan man bland annat köpa skolpaket, medicinpaket, renoveringspaket och starta eget paket till familjer och barn i olika delar av världen.

Hos Erikshjälpen kan man bland annat köpa en get eller en höna till någon som behöver.

UNICEF har även de en gåvoshop och där finns det filtar, vatten, vaccin och sagoböcker som man kan skänka som julgåva.

BRIS kan man också ha i tankarna i juletider, här hittar ni deras sida.

Stadsmissionen har också en webbshop där du kan köpa olika gåvor för en god sak.

Röda Korsets sida kan du köpa klappar med mening som myggnät och vatten.

Hos Läkarmissionen kan man göra många olika köp som kan förändra andras liv, t.ex fruktträd, får, skolbygge, vitaminer och borrhål till brunnar.

Och till sist vill vi påminna er om ett makalöst par, Susanne och Rasmus, som just nu är på bröllopsresa där de cyklar på tandemcykel från Nordkap till Sydkap, ungefär 2100 mil! Allt för att samla in pengar till Water Aid som arbetar för alla människors rätt till rent vatten världen över. För tillfället är de i Sudan så de har kommit en bra bit på vägen minsann, iväg har de varit i 180 dagar. Under resans gång så bloggar de på "Travels by tandem" och där kan man också följa hur deras insamling går.
Hur känner vi Susanne och Rasmus då? Jo, Ingemar som är en av våra goaste vänner är pappa till Susanne och när han och Anne var här sist hade han just kommit hem från Egypten där han mött upp cyklisterna. Spännande var det att höra om deras bravader och hur det går för Susanne, inte nog med att hon är på världens cykeltur, hon gör det med ett extra utmaning eftersom hon har diabetes! Vi är så otroligt imponerade av dom båda och det är riktigt spännande att följa med dom i sadeln:)

Där har ni våra tips och om det nu är någon av er läsare som sitter på fler bra tips så får ni gärna fylla på listan genom att lämna en liten kommentar.

Vi lämnar er med en bild på en av alla stans tomtar, man ser dom uppflugna i träd lite här och var. Förmodligen sitter dom där för att hålla koll på alla Ystadsbor och se vem som sköter sej nu till jul... 

Vi önskar nu er alla en riktigt skön helg oavsett hur den spenderas. Hoppas ni får njuta av god mat och dryck, trevligt sällskap och fint väder!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 13 december 2012

Kinagryta i lergrytan

Tro det eller ej, men vi äter inte bara vildsvin och julgodis även om det kanske kan verka så ibland:) Som vissa av er kanske redan har sett här så blev det en riktig skånsk husmanskost som stod på bordet idag, en äggakaga med fläsk och lingonsylt, så gott så! Och som av en händelse så visade det sej att även Freddy (som alltså är Ankis syrrason, den bäste i världen!) också mumsade på samma maträtt, tänk som det kan bli!


Men nu var det inte äggakaga det skulle handla om idag, istället skulle det ju handla om kyckling och lergryta och hur ni kan låtsas en aning att ni befinner er i Kina för en stund. Eller i alla fall på en Kinarestaurang...
Vi är nästan lite förälskade i vår lergryta och vi fortsätter tjata om den ända tills vi fått så många som möjligt att antingen plocka fram och damma av sina gamla lergrytor som bara står någonstans och ber om att bli använda. Eller, att snarast möjligt inköpa en sådan, kanske något att önska av tomten?

Receptet då? Jo, det klurade Håkan ihop alldeles på egen hand igår när han var ledig. Såsen blev så där syrlig och söt på samma gång, precis som på kinarestaurangen och ingefärans hetta hade smittat av sej fint på grönsakerna. Med andra ord en mycket lyckad kluring:

Kinagryta med sötsur sås i lergryta   2 pers
3 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1 tsk malen ingefära
1 vitlöksklyfta
5 dl hönsbuljong (kycklingfond + vatten)
3 msk kinasoja
1 röd paprika
1 burk vattenkastanj
1 burk bambuskott
1 strimlad purjolök
2 tsk 24% ättika
1,5 msk socker
maizena redning
Lägg lergrytan i vatten minst 15 min.
Gnid in filéerna med salt, ingefära och peppar.
Börja med att lägga filéerna i botten och pressa vitlöken över kycklingen.
Lägg sen på grönsaker och häll på buljong och soja.
Lägg på locket och sätt grytan på den på nedersta falsen i en kall ugn.
Sätt gradantalet till 225 och låt grytan stå inne 1 timme.
Ta ut lergrytan och sila ifrån skyn ner i en gryta.
Värm upp skyn, i med ättika och socker och låt det koka upp.
Smaka av med ev. mer ättika och socker, red av med maizena.
Servera med ris.

Förövrigt så var det sista lediga dagen för Håkan innan julafton står i dörren, nu ska det jobbas non-stop fram till lillejulafton. Många korvar och köttbullar blir det, och de går åt i en flygande fläng. Men som plåster på såren så blir det sedan långledigt alla mellandagarna (2 veckor, weeii!), något som faktiskt aldrig hänt i herr Mårtenssons historia tidigare. En liten miniresa är inbokad och vi ser så fram mot den!
Hur är det för er del, blir det något ledigt denna "arbetstagarnas jul"?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 12 december 2012

Vildsvinsrevben

Ni är många som hittar hem till vårt kök när ni letat efter recept på vildsvin och det tycker vi är riktigt roligt, för det har vi frysen full av och kan komma med en hel del tips på hur det kan kockas till. Nu i juletider kan det passa extra bra med ett recept på revben tänkte vi, det är ju flera av oss som har det med på julabordet. Smaken på köttet är ingen större skillnad mot revben av fläskkött, men de känns lite mer kompakta.
Receptet på marinad och glaze har vi hittat i kokboken "Vildsvinsrecept, med smak av det vilda" av Anders Tegner, såsen är ett eget hopkok som visade sej passa väldigt bra till de vilda revbenen:


Honungsmarinerade vildsvinsrevben
800 g revben från vildsvin
Gnid in köttet med salt och svartpeppar och lägg det i en plastpåse (gärna dubbla).
Glace och marinad
½ dl flytande honung
1½ dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk rosmarin
1 tsk colemans senapspulver
3 dl rött vin
Blanda samman alla ingredienser utom vinet och häll 1 dl av blandningen i en egen skål och spara det till senare för att använda som glace.
Slå sedan i vinet i de resterande 2 dl, blanda samman och häll det ner i påsen med revbenen i.
Lägg revbenen i kylen och låt dom ligga och marinera där i minste 12 timmar.
Torka av köttet och grilla det, antingen mitt i ugnen på 200 graders värme i ca 50-60 minuter, på elgrill ca 30-40 minuter eller på kolgrill.
Pensla med glacen i slutet av grillningen.

Grillsås
1 dl ketchup
1 dl muscavadosocker
1 dl äpplecidervinäger
salt och svartpeppar
1 msk colemans senapspulver
1 tsk sambal oelek
Blanda samman alla ingredienser i en gryta.
Låt det först få ett uppkok och sedan småputtra ca 5 minuter tills såsen har tjocknat.
Servera grillsåsen till revbenen och valfria tillbehör.

I eftermiddag/kväll har vi varit på bio och precis som brukligt så konstaterade vi att "detta måste vi göra oftare". Vi får väl se hur det blir med den saken, visa av erfarenhet så lär det väl dröja ett år tills det är dags för nästa besök, lagom till del två i filmserien kommer ut:)
Vi var tillsammans med Freddy och såg på Hobbit - en oväntad resa, precis som traditionen föreskriver. Vi har nämligen sett alla Sagan om Ringen-filmerna (och Harry Potter) tillsammans vi tre sedan första filmen kom, så naturligtvis fanns det ju ingen tvekan om att vi skulle se Hobbit också tillsammans.

För vår del var det första gången för 3D-film (om man inte räknar de vi såg som tonåringar på tv) och det var en intressant upplevelse. Fjärilar som flög rakt på oss, eldkottar som kastades mot oss och underbara vyer att blicka ut över. Anki var väldigt orolig för att Gandalf och hans gamla flört skulle trilla ner från en balkong, det fanns inget räcke runt dom! Vi var i alla fall överens alla tre om att filmen var väldigt bra och att det ska bli spännande att se uppföljarna.

Som ni kanske förstår så behöver vi lugna ner våra nerver nu efter detta äventyret, det blev nästan lite väl häftigt för oss. Lite glögg och pepparkakor så är vi nog snart på banan igen:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 11 december 2012

Key lime pie

Ont ska med ont fördrivas, brukar man ju säga, så vi tänkte att då borde man ju kunna fördriva kylan med kyla... Same, same but different, ni vet. Visst har vi huvudet på skaft?
Och ska man då skrämmas lite grann så kan man ju passa på att njuta under tiden och det gör man absolut med denna kalla pajen, en paj som är så långt från saffran, pepparkakor, och andra juliga smaker som det bara går. För visst kan det behövas ett litet avbrott i de smakerna så man inte har hunnit tröttna redan innan det står julafton i almanackan?

Denna bjöd Anki på sina arbetskamrater en fredag när det var studiedag, det behövs något "sytt o gott" när man ska sitta ner och planera en hel dag... Mäktig var den, men ack så god!
Hur mycket pressad lime du behöver hälla i fyllningen hänger dels på hur syrlig du tycker att smaken ska vara men också på hur pass sur limen är som du använder. De limefrukterna vi hade köpt hem var dels väldigt torra och dels ganska tama i smaken så det krävdes saften från nästan 4 st.
Prova att smaksätta grädden med limoncello om du gillar det, så får den en extra schwung.


Key Lime paj  ca 12 bitar
Pajskal
15 digestivekex
125 g smör
Smula sönder kexen i en skål och blanda ner det smälta smöret.
Tryck ut blandningen i en pajform, 24 cm i diameter, med avtagbar kant.
Grädda skalet mitt i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.
Fyllning
5 äggulor
1½-2 dl pressad lime, beroende på hur sur limen smakar
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
Rör samman äggulorna i en skål, rör ner mjölken och limesaften.
Smaka av så det blir så syrligt som du tycker det ska vara.
Slå smeten i pajskalet och grädda 15 minuter, mitt i ugnen på 175 grader.
Låt det bli kall och ställ sedan i kylen, minst 3 timmar innan den ska serveras.
Servera med vispad grädde och dekorera gärna med en skiva lime.

Håkan hade tur för det blev en bit över till honom också så att även han fick chansen att smaka på limepajen. Vi har faktiskt varken gjort eller provat Key lime paj tidigare även om det stått på listan ett bra tag. Men nu kan vi alltså bocka av den och gå vidare bland de andra goda rätterna som står där, för de har en tendens att hopa sej. Det finns ju så mycket som vi läser och hör om som vi bara "måste" kocka till och det är vi helt säkert inte ensamma om...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 10 december 2012

Skåne pepparkakor

Livet är fullt av besvikelser! Ja se där, det var väl en upplyftande inledning av dagens inlägg?
Men nej då, ingen anledning till oro, det är inte så allvarligt som det kanske låter, det är bara pepparkakor som vi blivit besvikna på. Vi köpte hem ett paket av Skåne Pepparkakor, ni vet dom som ligger i en gul paket, är ganska stora, lite mjuka och smakade underbart gott med smör och ost på när vi var små. Med betoning på smakade, för så som vi minns dom är dom inte längre... och det är vi är inte dom enda som tycker, visade det sej när vi hörde oss för. Besvikelse, suck...


Vad gör man då när man är så sugen på något som inte längre är vad det en gång var? Man tar saken, eller degen rättare sagt, i egna händer naturligtvis och bakar så det smakar som man minns det! Recept letades på nätet och här hittade vi vad vi sökte, degen gjordes och i onsdags bakade och njöt vi. För de blev verkligen
precis så goda som vi hade hoppats på, mjuka och smakrika.

 Tumstocken är framme, allt för att få till rätt storlek:) 
Kakorna ska inte ligga och kela med varandra på plåten, de blir lätt oskiljaktiga då...

Vi vill gärna ha lite mer smak av kryddorna och ökade därför mängden en aning, men tycker ni att pepparkakor inte ska smaka för mycket av kryddorna så tar ni den lilla mängden i receptet.
Tänk på att ni inte låter dom stå inne i ugnen för länge, max 10 minuter, för annars blir de snabbt torra och smuliga och det ska dom inte vara. Sen är det bara att ta fram smör, en god ost och iskall mjölk och njuta!

Skåne pepparkakor  ca 24 stycken
2 dl ljus sirap
½ dl farinsocker
1 dl strösocker 
75 g smör
2-3 tsk malen kanel
1-1½ tsk mald kryddnejlika
1-1 ½ tsk malen ingefära
1 ägg
1 äggula
1 dl grädde
1 tsk bikarbonat
1½ tsk bakpulver
10 dl vetemjöl special
Koka upp sirap, farinsocker och strösocker i en gryta, lägg i smöret och låt det smälta.
Lägg kryddorna i en skål av stål och häll över den varma smörblandningen.
Vispa ihop ägg, gulan och grädde och häll det i skålen, låt det stå tills det kallnat och någon gång under tiden. 
Blanda hälften av mjölet med bikarbonat och bakpulver och rör ner det i skålen.
Arbeta in resten av mjölet, går bra att göra med degkroken i assistenten eller så gör du det för hand.
Täck över degskålen och låt den stå i kylen över natten och vila.
Dela degen i mindre bitar som du rullar till bollar och plattar ut, de ska vara ca 6-7 cm i diameter och ca 1 cm tjocka. Enklast är att platta ut dom direkt på plåten som du täckt med bakplåtspapper, lägg dom glest eftersom de jäser upp och ut en del när de gräddas i ugnen. 
Grädda kakorna mitt i ugnen på 200 grader ca 10 minuter. 
Låt pepparkakorna svalna och förvara helst i plastpåse eller plastburk så de håller sej mjuka. 
Avnjutes bäst med smör och god ost på till ett glas iskall mjölk!

Ja, den där snön bara fortsätter att falla och har så gjort nästan hela dagen. Dock var vi väl ganska förskonade i vår stad igår om man jämför med många andra platser i Skåne, tack och lov.

Så här såg det ut när vi gick hem från julmatsplaneringen i går eftermiddag, inte så illa som ni ser, även om det kom en hel del mer under kvällen... 
För er som undrar så, ja, Håkan cyklar fortfarande till och från jobbet. Tåget blir allt som oftast inställt på det hållet och då är det bättre att ta det säkra före det osäkra:)

Hur har ni andra det där ute i vårt avlånga land? Är ni insnöade eller går det att ta sej ut och fram?

Smaklig spis! / Anki och Håkan