Förra helgen hade vi en idé om att vi skulle ge oss på att försöka försvenska tacosmiddagen som blivit så väldans populär i de svenska hemmen, speciellt på fredagarna. Det är inte första gången som vi tar oss an denna rätten för att sätta vår egen prägel på den, tidigare har vi provat med
indisk inspirerad tacomiddag och även utmanat
med kotletter.
Denna gången blev det ett försök till tacomiddag med vildsvinskött som Håkan malde till färs och smaksatte med bl.a salvia och gin. Japp, ni läste helt rätt, GIN! Att han hällde i det beror helt och hållet på att han läst i
Matmolekyler att "alkohol fungerar som ett lösningsmedel för flera aromatiska ämnen" (Lisa F. Winbladh).
Gin kändes som ett självklart val eftersom det handlade om viltkött och enbär också skulle delta i smakerna.
Nu ska ni inte oroa er för att det är sprit i maten, för när det har stekt klart så är all alkohol borta, kvar är bara en aning av smaken från gin.
Efter lite funderande kom vi fram till fyra olika tillbehör som vi kände kunde funka att äta till, en coleslaw med lingon, äpple- och pepparrotsröra, bearnaisesås smaksatt med lingon och naturligtvis en sås med vår favoritost. Det givna alternativet till tortillabröd kände vi var tunnbröd och därmed var vår svenska variant av tacosmiddagen född:
Ska du mala köttet själv så blanda ner kryddorna innan du maler det, bums har du enbären malda och färsen blandad med smaksättarna direkt.
Tacos på vildsvinsfärs med svenska smaker
600 g malet vildsvinskött
1 tsk salvia
Några drag med saltkvarnen
6 st enbär, krossade
1 tsk libbsticka
1 msk kalvfond
6 cl gin
½ dl vatten
Blanda kryddorna med köttet.
Stek köttet i smör/olja, tillsätt kalvfond och låt steka lite till. Häll i gin efter en stund och fortsätt steka någon minut innan du häller i vattnet.
Goda tillbehör är tunnbröd och dessa röror:
Äpple och pepparrotssås
1st Granny Smith äpple, finhackat
2 dl matyoghurt
några drag med saltkvarnen
1 nypa socker
Färskriven pepparrot efter smak
Blanda samman äpple och yoghurt, smaka av med salt, socker och pepparrot.
Tänk på att pepparrotens smak känns mer ju längre röran får stå.
Lingonbea
Färdig kall bearnaisesås
4 msk lingon
1-2 msk strösocker
Blanda ihop bea och lingon, smaka av med socker, klart!
Västerbottenkräm
1½ dl crème fraiche
2½ dl riven västerbottenost
Blanda samman.
Coleslaw med lingon
300 g tunnskivad vitkål
1 liter kokande vatten
1 dl matyogurt
1 dl majonäs
1 dl lingon
1 tsk timjan
salt
Lägg vitkålsstrimlorna i en sil och häll över det kokande vattnet, låt det rinna av helt.
Blanda ihop alla ingredienser, klart!
Innan middagen så provade vi att värma den gamla klassikern Vargtass och smaksätta den med lite stjärnanis för att sätta lite piff på drinken, hur gott som helst blev det! Absolut ett alternativ när ni tröttnat på glöggen, men vill ni hellre dricka den kall så hittar ni
receptet här.
Varm vargtass
2 cl vodka/kopp
lingondricka, inte för svagt blandad
frusna lingon
ca 1 stjärnanis/kopp
Blanda vodka, lingondricka och stjärnanis i en gryta.
Värm på spisen men ta bort grytan precis innan det börjar koka.
Servera i koppar, garnera med lingon, stjärnanis och en skiva lime.
Så där ja, där har ni väl ett bra förslag på lite variation till en smaskig fredagsmiddag för det är ju faktiskt dags i morgon igen. Helgen bjuder på middagsgäster på lördag så fredagskvällen lär bjuda på förberedelser för vår del, ett kärt nöje.
Har ni själva några grandiosa planer för stundande helg?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx