lördag 31 mars 2012

Öl och choklad

Lördag igen gott folk, en förbenat blåsig och kall sådan här nere i våra trakter. Det blev en snabb marsch
genom stan idag, dagens dubbel, påskpresentinköp, fiskshopping, bubbelhandel och sedan lika snabbt hem och in i stugvärmen igen. Inget bra väder för långlördag alls:)

För några helger sedan gav vi oss på att prova kombinationen mörk öl och choklad, på systembolaget fick vi två olika förslag på passande öl som vi köpte med oss hem. En spanjor och en belgier (heter det verkligen så?) blev det och vi hade stora förhoppningar om en smaksensation. Ha, vad vi bedrog oss! Anki kunde inte ens förmå sig att inta mer än en ynka klunk av de båda sorterna, ansiktsuttrycket borde förevigats på bild!
Håkan däremot tyckte absolut om båda sorterna, även om den spanska fick högre betyg eftersom den var mustigare och smakrikare.

Nu var det ju egentligen choklad i ren form som vi skulle ha till ölen, men eftersom vi varit sugna på chokladbollar flera dagar så fick det helt enkelt bli så (kanske inte så smart med tanke på ölen till...):

Chokladbollar 15 stycken
½ dl socker
25 g mjukt rumstempererat smör
1½ dl havregryn
1½ msk kakao
1½ msk kallt kaffe
pärlsocker eller riven kokos
Vispa samman smör och socker en stund. Rör sedan ner havregryn, kakao och kaffe. Blanda samman och rulla sedan till små bollar. Rulla bollarna i pärlsocker (eller kokos) och ställ dom kallt så de stelnar.

Mahou Negra från Spanien, nummer 1723 på Systembolaget, för 14 kronor. Anki gjorde ett tappert försök men hur gärna hon än ville så gick det inte, det kvittade hur mycket chokladboll hon åt till:) Men Håkan, han tog sig gärna an uppgiften att dricka upp ölet, även om han inte tyckte det passade till chokladbollarna.  

Chimay blå - belgisk Ale, nummer 1651 på Systembolaget, för 29 kronor. 
Nope, inte heller denna passade speciellt bra till chokladbollarna eller till Anki. Enligt Systembolagets hemsida så ska den gå väldigt bra ihop med ost så det ska herrn i köket ha i åtanke nästa gång det vankas ostbricka.

Efter en hel del velande vid fiskbilen så landade vi slutligen på tonfisk och ostron, de sistnämnda har Håkan varit sugen på ett bra tag nu och de ska sköljas ner med en god malt whisky. Till tonfisken äter vi vår absoluta favoritrisotto, ni hittar receptet här, och som avslutning på kvällen meny blir det en smarrig ananasefterrätt, receptet har ni här. Vad vi dricker till? Bubblor så klart!
Hur ser er lördagsmeny ut en lördag som denna?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 30 mars 2012

Extra fredagskänsla!

Det absolut bästa vårtecknet är när man upptäcker att vår favoritblomsterhandlare är tillbaka på torget efter ett alldeles för långt vinteruppehåll! JIPPI stavas det, rätt och slätt JIPPI!
Att sen få den finaste blomsterkvasten till ett kanonpris, tack vare glädjeutropet över att se henne på plats igen, gör ju inte det hela sämre:) Underbara vårtecken minsann...

Finaste buketten står nu i vatten och bjuder på extra fredagskänsla. Där lär den stå hela helgen och en bra bit in i nästa vecka, lycka!

Kommer ni till vår stad någon gång och vill köpa blommor från bästa blomhandlaren på torget, hon säljer både lösa och i kruka, så hittar ni henne på Stortorget där hon står med med ryggen mot Espresso House under ett tak av blå pressening. När ni hör hennes härliga danska dialekt, då vet ni att ni har kommit helt rätt!

Ha nu en riktigt bra helg allihopa och njut av våren som äntligen är här!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 29 mars 2012

Brottsplats köket!

I morgon är det ju fredag och då sitter det säkert en hel del hungriga i vårt land som smaskar i sej den sedvanliga tacosmiddagen. Brynt färs, grönsaker, chips eller tortillas och olika såser till är väl det vanligaste som man tänker på när det ska serveras texmex. Men det finns ju så mycket annat att kocka till om det är het mat av det slaget man är sugen på, varför inte göra en gryta istället? Det tar faktiskt inte så lång tid att göra och omväxling förnöjer, inte sant?

Denna grytan slängde Håkan ihop igår, plockade lite av vad som fanns i skafferi och kyl, när hans fru önskat mat med mycket smak till middag. Och kan ni tänka er, hon fick så hon teg:) Smaka er fram på kryddorna och vill ni ha den hetare så kan ni ju strö över chiliflakes när det väl ligger på tallriken, så brukar Håkan göra och det brukar bli så bra så:)
Vill du inte ha i grytbitar så går det precis lika bra att slänga i färs istället, gärna nötfärs i så fall, så blir inte steget från tacosmiddagen så långt att ta.


Håkans Chiligryta  4 port
1 kg picnicbog
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, grova bitar
200 g rotselleri, tärnad
2 morötter, slantade
2 tsk sambal, eller mer om du vill ha mer hetta
1 msk paprikapulver
1 burk körsbärstomater
2 burkar borlottibönor
40 g mörk choklad, finriven
3-4 msk tomatpuré
3 dl rött vin, funkar bra med matlagningsvin
4 msk kalvbuljong
1 skvätt vodka
maizenaredning
Skär bogen i grytbitar och fräs dom i smör och olja i en stekpanna, lägg över bitarna i en stekgryta.
Låt lök, grönsaker och kryddor också fräsa en stund i stekpannan innan du lägger ner det i grytan.
Rör i de övriga ingredienserna och låt det få ett uppkok. Låt grytan sedan sjuda 20-30 minuter. 
Smaka av med kryddor och red av grytan till önskad konsistens.
Servera med en god sallad, guacamole (den absolut godaste hittar du receptet på här) och tortilliabröd.

På Hemmets journals hemsida hittade vi ett bra recept på lättbakade tortillabröd, en variant med lite mer fullkorn i degen. receptet kommer här:


Tortillabröd   12 st
2½ dl vetemjöl
21/4 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
2 msk rapsolja
ca 1 dl vatten
Blanda samman vetemjöl, grahamsmjöl, salt och bakpulver i en skål. Slå i rapsolja och vatten, knåda till en mjuk och elastisk deg. Dela degen i 12 bitar som du lägger under en fuktad bakduk/kökshandduk så de får vila ca 15 minuter.
Kavla ut degbitarna till tunna runda bröd. grädda i en torr stekpanna på medelvärme, ca 2 minuter per sida.
Lägg bröden under en fuktig bakduk/kökshandduk när de är färdiga så de håller sej mjuka.
Servera till texmex.

När grytan var färdiglagad insåg vi att väggen bakom spisen mest liknade en "crime scene" från CSI, undrar just vad denna sortens stänk kallas...


Som om det inte var nog med stänken på kakelplattorna så hade det runnit något suspekt på vår spis också... Bara på med Luminolen för att se så det inte finns fler spår av det smaskiga brott som begåtts här:)


Så kan vi glädja er alla med att Ankis röst är tillbaka, den kom tillbaka så smått igår, och vi är helt övertygade om att era fina "krya på dej- hälsningar" har ett finger med i spelet! Så nu är det slut på husfriden för Håkans del, även om den sega hostan är det som mest stör den för oss båda:)

Vad helgen bjuder på vet vi inte än, kanske vi tar en sväng vid pingisbordet om andan faller på. Men att det ska lagas god mat och drickas gott bubbel det har vi bestämt sedan länge, det var alldeles för länge sedan det bubblades nu. Och så kan vi ju verkligen inte ha det!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 28 mars 2012

Personliga kakor.

Ja, vi hade tänkt att det skulle bli lite personligt i vårt kök idag, det är nämligen det som är temat för månadens sötsak i bloggen "Söta saker" Det är fritt att tolka det hur man vill, men vi behövde inte fundera särskilt mycket på vad vi skulle bidra med denna månaden, vi valde direkt att baka Ullas pepparkakor. Eller kanske ska vi säga Guns pepparkakor för det är ju därför det som gör det personligt för vår del.

Ända sedan Anki var i barnstorlek och själv fick välja vad som skulle bakas till hennes födelsedagskalas så var dessa en given deltagare på kakfatet, och så var det långt upp i vuxen ålder. Naturligtvis bakade Ankis mor dessa även under resten av året, så de är för evigt förknippade med henne och därför blir det personligt i allra högsta grad. I söndags bakade Anki dom själv för första gången, receptet fanns naturligtvis i Gröna lådan:)

Kanske blev de inte lika goda som när Gunsan bakade dom, men det kanske mest handlar om saknad...

Favoritkakor   minst 50 stycken
200 g smör
200 g strösocker  (ca 2 1/4 dl)
1 äggula
1 msk sirap
1 msk kanel
2 tsk bikarbonat
350 g vetemjöl  (ca 6 dl)
till garnering; pärlosocker
Vispa, eller rör, smör och socker vitt och poröst.
Slå i äggula, sirap och kanel och rör samman.
Blanda mjöl och bikarbonat och häll ner i smeten, lite i taget, rör samman ordentligt till en smidig deg.
Forma degen till en rulle på ca 4 cm i diameter och lägg den kallt en stund. Häll upp pärlsocker i en tallrik.
Skär rullen i ½ cm tjocka skivor och lägg dom i pärlsockret så att ena sidan garneras med pärlsocker, tryck lite så det fastnar.
Lägg kakorna på bakplåtspapper på en plåt, grädda mitt i ugnen på 175 grader i 5-7 minuter.
Kakorna är mjuka när du tar ut dom från ugnen men blir torra när de kallnat.

Finaste fatet att servera på, hittat i gömmorna i brudkistan på vinden. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 27 mars 2012

Paketerad lax

Den helstekta kycklingen som vi skrev om i söndags är inte det enda som har tillagats i hel form i ugnen på sistone i vårt kök, en lax gick samma öde till mötes häromdagen. Är det något som skriker vår så är det lax som kockats på detta sättet, i alla fall för Mårtenssons del. Färgerna, smakerna och fräschören på en sådan här måltid är verkligen något som tillhör våren:)
Även här blir det lite pedagogisk verksamhet på hur man enkelt går tillväga:

Färdiga resultatet, tada! Till fisken åt vi en kall romsås som vi gillar väldans mycket. 
Hel lax i ugnen   
1 hel lax (vår var på ca 1 kilo)
2 morötter
1 purjolök
1 gul lök
2 citroner
1-2 dl hackad dill
några lagerblad
salt och vitpeppar
Skala och skiva morötterna, skiva citronerna, lök och purjolök. 
Salta och peppra inne i fisken, fyll sedan med morotsskivor, dill, citronskivor, lök, purjolök och lagerblad.
Om du vill kan du använda dej av en sk. stoppnål och steksnöre och sy ihop öppningen på laxen, annars kan du bara packa in den i aluminiumfolie.  
Lägg laxen laxen på en bit aluminiumfolie (som ligger i en ugnssäker form) och skär några snitt i laxens skinn. Lägg lite purjolök, morotsskivor och citronskivor ovanpå laxen, packa samman foliet så det sluter tätt.
Ställ in formen mitt i ugnen på 200 grader ca 50 minuter (beror lite på hur stor laxen är), använd gärna en termometer som ska visa 55 grader då laxen är klar. 
Ta ut formen, öppna foliet försiktigt och njut av ljuvliga dofter. Servera fisken med valfria tillbehör.

Fyll laxen med allehanda godsaker. 

Vill du så syr du ihop laxens mage, annars packar du in den som den är i folie.

Skär några snitt i skinnet, krydda lite. 

Lägg laxen på aluminiumfolie i en ugnsfast form. Lägg på lök, morötter och citronskivor. 

En stycken färdig firre, smakrik och god!

I kväll blir det ganska enahanda i det Mårtenssonska hemmet, Håkan får stå för konversationen på egen hand och njuta av tystnaden däremellan... Anki har nämligen tappat rösten och skriver mest små lappar som hon viftar med, så de enda ljuden från henne är pappersprassel:) 
Vi får väl se hur det blir i morgon, vi är ju lediga som vanligt när det är onsdag, fortsätter det vara ljudlöst då också är det kanske risk för träningsvärk i skrivarmen! Men det är i alla fall ingen risk för sår i öronen!

Go'kväll,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 26 mars 2012

Upphottad frukostgröt.

Hur går det med tidsomställningen för er där ute? Tillhör ni dom som har väldigt svårt med att komma in i sommartid/vintertid, eller är ni av sorten som knappast märker av det alls?
I vårt kök finns det en av varje sort, Håkan flyter genom det helt oberörd oavsett om timmen ställs fram eller tillbaka, medan Anki tycker det är en anings jobbigt med timmen som man förlorar på våren. Men denna helgen så hade Håkan bestämt sej för att det skulle gå mycket bättre än det gjort tidigare år, han fick en genialisk idé och ställde om klockorna redan på fredagskvällen! Alltså blev det en inskolning för frugan som sakta men säkert kunde vänja sej och ställa in hjärnan på sommartid, vilket visade sej fungera mycket bra minsann:) Så nu vet ni hur ni ska gå tillväga om ni har problem med nya tider, börja i tid!

Vad kan väl passa bättre än ett litet frukosttips efter allt snack om klockor och timmar? Kanske en upphottad gröt på rågflingor och superbär kan vara nåt? I vårt kök förbereds den så mycket som möjligt när flingorna hälls i tallriken på kvällen, bären hälls i decilitersmåttet och ställs i kylen över natten. Sedan är det bara att slå bären i tallriken, fylla på med vatten och kocka till i micron enligt anvisningarna på paketet. Smidigt:


Rågflingegröt med bär
1 dl rågflingor
1,75 dl vatten
1 dl frysta sk. "superbär" från ICAs sortiment, låt dom gärna stå i kylen över natten
Blanda samman alla ingredienser i en djup tallrik, ställ in i micron och tillaga enligt instruktionerna på paketet.
Vill du så häller du på mjölk, annars så struntar du i det.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 25 mars 2012

Rimmad ugnsstekt kyckling

En ljuvlig dag har det varit här nere på våra breddgrader idag, varmt och skönt, inte ett enda moln har synts till på himlen. Fåglarna är helt uppdragna, i buskar till höger och vänster är det ett fasligt hallabaloo, snacka om vårkänslor! Så klart tog vi tillfället i akt och snörade på oss promenaddojsen för en långtur längs stranden, hur skulle det annars sett ut? På väg hem knatade vi förbi Anne och Ingemars hus och där bjöds det in till "huxflux-kaffe" i deras trädgård. Årets första fika utomhus, visst smakar den extra gott?

Något annat som också smakar extra gott är hel ugnsstekt kyckling, och har den dessutom fått gona till sej i en saltlake flera timmar så blir den ännu godare! Saltaken göra att kycklingen blir ännu mer saftig och smaken höjs ytterligare ett snäpp av glasyren som penslas på under tillagningen:

Receptet kommer från "Det glömda köket" av Jens Linder, en av Håkans absoluta favoritkokböcker.  

Rimmad hel kyckling
1 hel kyckling
Saltlake
2 liter vatten
6 msk salt
2 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
Koka upp alla ingredienser till laken och låt det sedan kallna. Lägg ner kycklingen i laken och låt den stå i kylen ca 15 timmar. Ta upp kycklingen och låt den rinna av i en sil.
Glasyr
2 msk japans soja
2 msk honung
2 msk pressad citronsaft
Blanda samman glasyren.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och pensla på ca hälften av glasyren på kycklingen, spara resten till senare.
Stek kycklingen mitt i ugnen på 225 grader 25 minuter så den får fin färg och pensla sedan på resten av glasyren på kycklingen.
Sänk värmen i ugnen till 150 grader och fortsätt steka kycklingen tills den är genomstekt, det tar 35-45 minuter. Stick en kniv i kycklinglåret för att kolla så köttet är ljust och inte blodigt.
Ta ut formen och skär upp kycklingen. Servera med valfria tillbehör, för vår del blev det stekt potatis och stekt brysselkål, en god sallad och dressing.

Ikväll vankas det hembakat till kvällsfikat, det blev lite över från godsakerna vi rullade igår och som det inte räckte så har Anki bakat lite kakor även idag - inte riktigt klokt är det! Det tillhör verkligen inte vanligheterna att det bakas kakor i vårt kök, och dessutom två dagar på raken...
Men ibland så faller andan på och då är det bäst att stå nära så den träffar (andan alltså). Och det gäller att ligga i, beach 2012 närmar sej med stormsteg:)

Hoppas ni alla får en bra vecka och att solen får fortsätta värma våra frusna själar.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 24 mars 2012

Malmöturen

En tur till Malmö blev det ju för köket och kameran i onsdags och det kan väl vara på tiden att ni också får ta del av turen, eller hur? Det man lovar ska man ju hålla, så here it goes:

Första stoppet, och faktiskt egentligen huvudmålet för vår lilla resa, var Starbucks. Varför vi har fastnat så för deras inrättning har att göra med vår första Thailandsresa, 2007 vi var i Hua Hin och vi blev vi så glada när vi hittade en Starbucks och kunde få njuta av en kopp riktigt gott kaffe. Hotellets kaffe var ingen höjdare så Starbucks blev vår räddare i nöden och har sedan dess haft en speciell plats i våra hjärtan:)

En extra frukost i form av en smörig och frasig croissant, en chokladkaka på det, en frappuchino och en macchiato att skölja ner det hela med. Crossanten var riktigt smarrig, kaffet likaså, men chokladkakan föll väldigt platt - väldigt intetsmakande och tråkig. 

Anki sörplade snabbt i sej en av favoritdryckerna...

Inredningen är blandad och vissa sittplatser kändes extra inbjudande, härligt att sjuka ner och vila sina trötta ben här efter en dags shopping.

Stort och ganska tomt på andra ytor, tyvärr gör det att det känns lite kalt och bart, även om det på hela taget är väldigt vackra lokaler. 

Vi betalade ca 150 kronor för fikan och när vi jämför med några av caféerna i vår hemstad så är det faktiskt ingen större skillnad på priset.
Raskt vidare bland matbilderna ger vi oss, även om promenaden genom stan inte togs i så väldigt rask takt... In och ut i affärer gick vi, lyfte på köksattiraljer i flera affärer (båda lika tossiga i det), satt och njöt av solen och folklivet, shoppade lite mer för att sedan landa på en Indisk restaurang för lunch.
Indian Haweli var ett tips från Freddy, Ankis syrrason, och enligt honom skulle det finnas riktigt god mat där.  

Håkan väntar på mat, vi beställde vars en rätt från dagens lunchmeny och ett vitlöksnaan. 
Ölen som vi sköljde ner maten med var av Indiskt ursprung, en flaska Kingfisher till Håkan och en flaska Cobra till Anki. Båda blev vi lika förtjusta i våra val, de passade väldigt bra till den lite kryddstarka maten.

In på metallbrickor kom så vår lunch, här Håkans val (Ankis bricka såg likadan ut, även om det låg en icke-het kycklinggryta på den) en het biffgryta med mycket vitlök. En linsröra, ris, sallad och en svalkande yoghurtsås med mynta bjöds det också på. Håkans kommentar till brickan var "Det känns ju nästan som man sitter i amerikanskt fängelse" medan Anki var väldigt nöjd, hon gillar ju när det ligger var för sej på tallriken:) 

Hur smakade då vår mat? Ja, det sägs ju att en bild säger mer än tusen ord och det stämmer verkligen i detta fallet - renskrapade brickor för oss båda två! Så ända in i hoppsan gott var det och vi kan bara säga tack till Freddy för att du tipsade oss om stället, och tack till Amy för att du öppnade dörren till en smaskig värld!
Nästa gång vi besöker restaurangen så kommer vi att gå dit lite senare på dagen så vi kan testa deras a'la cartemeny, på den fanns det mycket som fångade vårt intresse! 

Nu go vänner så är det dags för helt annan mat, det vankas lördagsmiddag i köket (eller ja, i matrummet). Det blir grillat, bakpotatis och smaskig sås till det. Senare ikväll blir det en film i dvdn, riktigt bra pris på uthyrningen hade de hos Coop - 10 kronor för en film, det kan man inte pruta på...

En fortsatt skön helg önskar vi er alla.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 23 mars 2012

Jamies oxfilé

Alltså, den där kokboken av Jamie Oliver som vi köpte på bokrean, "Jamie's matrevolution", innehåller så många recept som vi vill prova så ni anar inte. Han kan verkligen få till recept på så lättlagade rätter, med få ingredienser och som ändå bjuder på så mycket smak! Förra lördagen gav vi oss på ett av recepten på oxfilé och det ångrade vi verkligen inte. En härlig vitlökssmak blev det när man gullade med köttet, med hjälp av en vitlöksklyfta, undertiden som det stekte. Nu gillar ju vi båda vitlök väldigt mycket så vi tillförde lite extra vid serveringen genom att pressa en klyfta och lägga "presset" på köttet, men det är en smaksak. 


Oxfilé med pepparrotsås   2 port
Pepparrotsås
2 dl crème fraiche
2-3 msk riven pepparrot (smaka dej fram)
½ citron, rivet skal och juice
salt och svartpeppar
olivolja
Blanda samman alla ingredienser i en skål, smaka av och låt såsen stå och dra en stund innan du serverar den.

2 skivor oxfilé à 200 g
en stor kvist färsk rosmarin
flingsalt och svartpeppar
olivolja
1 stor vitlöksklyfta
Finhacka rosmarinbladen och blanda med salt och peppar på en skärbräda.
Ringla olivolja på biffarna och se till så det kommer åt på alla ytor. Rulla sedan köttet i örtblandningen.
Skala och dela vitlöksklyftan på mitten.
Lägg köttbitarna i en het stekpanna, låt dom steka på 1 minut och vänd sedan på dom. Gnid in den stekta ytan med vitlöksklyftan, under tiden som den andra sidan får steka ca 5 minuter. Vänd köttet en gång till och låt den sidan steka ca 5 minuter till under tiden som du gnider på med vitlöksklyftan igen.
Vill du ha en genomstekt köttbit så låt den ligga på järnet ytterliggare några minuter.
Ta upp köttskivorna och låt dom vila ett par minuter innan du serverar dom med såsen och valfritt tillbehör. Pressa gärna ytterliggare en vitlöksklyfta och lägg "vitlöksmoset" på köttbiten.

Till middagen provade vi ett nytt Amaronevin som Håkan hittade på hyllan för "Tillfälligt sortiment" på systembolaget. Castel Forte, nummer 12379, för endast 159 kronor. När vi först smakade på vinet under tiden som vi kockade maten så blev vi faktiskt inte alls så förtjusta, det var lite skarpt och nästan lite fränt i smaken. Men  när vi sedan satt vid middagsbordet och smakade det till maten så ändrade vi uppfattning väldigt snabbt. Det smakade plötsligt helt annorlunda, mjukt och lent i gommen, och passade så bra till!

Så var vi iväg på quizkväll i går igen, denna gången gick det väldans bra, vi tog hem vinsten även om vi var en man kort eftersom Håkans bror är i Norge och jobbar. Lite mer pengar blev det alltså till vår kassa, en riktigt god middag ska vi nog kunna få för dom när det är dags för säsongsavslutning.
Ikväll ska vi bara ta det lugnt, äta och dricka gott och Anki ska fortsätta kurera sin förkylning.
Vad helgen bjuder på återstår att se, men vi håller tummarna för fint vårväder som vi alla kan få njuta av!

Ha en riktigt skön helg nu alla, ät och drick gott,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 22 mars 2012

Vegetarisk pastasås med kantareller.

Så tar vi och kör veckans vegetariska recept till er, från förra veckans fredagsmys kommer maträtten, från Charlotta kommer receptet och från Emmy kommer svampen (ja i alla fall den vi använde!). Svampen har vi låtit stå länge i skafferiet där den har inväntat ett recept värdigt nog att få användas till och så äntligen i fredags blev det ett perfekt tillfälle.


Pasta med kantarellsås 2 port
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt matlagningsvin
2½ dl matlagningsgrädde
½ dl pressad apelsinjuice
1 dl av vattnet som svampen legat i blöt i
2 dl torkade kantareller
1½ dl riven västerbottenost
salt och svartpeppar
maizenaredning
Låt kantarellerna ligga i blöt i vatten 20-30 minuter innan du använder dom.
Finhacka lök och vitlök och fräs dom i lite smör och olja. Häll på vin och grädde och låt det få ett uppkok.
Krama ur svampen och lägg ner dom i stekpannan, häll i apelsinjuice och vatten från svamparnas bad.
Låt såsen koka några minuter, krydda och tillsätt osten. red av med maizena till önskad konsistens.
Servera med pasta och ruccolasallad på toppen. 

Den lilla irritationen som frun i köket känt ett par dagar vill inte ge med sej, snarare tvärt om. Tror c-vitaminerna dumpas och en annan huskur blir uppfunnen, visst verkar salt godis som en riktigt bra idé att mota förkylning med? Finns säkert något väldigt välgörande i salmiak som gör susen:)

En påse Djungelvrål eller en apelsin... hmmm...

Smaklig spis! / Anki och Håkan                                 x

onsdag 21 mars 2012

Just nu...

... dricker vi kaffe ur våra nya muggar:)

Oh yes, äntligen kom vi iväg till Malmö, tog en fika på Starbucks som öppnat på stationen och åt riktigt god middag på en Indisk restaurang. Däremellan sprang vi in och ut i affärer, satt och njöt av solen och bara tittade på folklivet. Med andra ord så har vi haft en härlig dag!
Och tänk att vi kom ihåg vår lilla resekamera så lite matfoto blev det också, men dom får ni vänta på lite till. Men de som väntar på något gott väntar ju aldrig för länge, eller hur?

Nu ska vi lägga fötterna i blöt och sedan jäsa i tv-soffan, ikväll kollar vi lite extra på Kobra på Svt1 som ska handla om de åtråvärda stjärnorna i Guide Michelin och hur mycket de betyder för kockarna.
21.30 börjar det, får väl hoppas vi orkar hålla ögonen öppna så länge, man blir lite nanni av alla intryck när man varit i storstaden...:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 20 mars 2012

Makrill med kryddtäcke

Fisk blev det till middag idag i vårt kök, inte fisken som dagens inlägg ska handla om utan det blev istället stekt sill som åts med potatismos. Skulle det nu vara så att ni blir sugna på att äta sill istället för makrill så kan ni hitta ett recept på hur dagens sill tillagades här. Men för er som känner för ett nytt recept på makrill så kommer det här, helt och hållet efter fru Mårtenssons eget kreativa huvud:

Makrillfilé med kryddsmör 2 port
1 pkt á 400 g makrillfilé
25 g smör
1 vitlöksklyfta
1 citron, rivet skal från hela och saft från halva
½ tsk paprikapulver
1/4 dl hackad dill
1/4 dl hackad persilja
salt och vitpeppar
ca 10 cm purjolök i skivor
Dela av 2 lagom stora bitar av aluminiumfolie som du penslar med lite olivolja.
Rör smöret mjukt och blanda ner allt utom purjolöken i smöret. 
Lägg fisken på folien och fördela smöret över fiskarna, lägg på purjolök och pressa ev. mer citron över. 
Vik ihop folien till paket, lägg paketen i en ugnsfast form och tillaga mitt i ugnen på 225 grader, 20-30 min.
Servera med valfritt tillbehör och skeda gärna över spadet från foliepaketet. 

Vill man lägga upp paketet direkt på tallriken och äta ur den går det också bra. Men akta dej för ångan som är riktigt varm!

I går var Håkan ute på fotouppdrag, han extraknäckte nämligen som fotomodell på sitt jobb. Ni som vet att han jobbar som charkuterist i en ICA-nära butik undrar kanske lite hur man kan kombinera dessa yrkena, men det går hur bra som helst! Speciellt om det är grisar det ska göras reklam för, alltså riktigt grisar:) Förhoppningsvis så ska vi kunna få låna lite bilder från fotosessionen så vi kan visa er hur det ser ut, men för er som läser lokalbladet så kommer ni att även kunna se dom där inom kort.
Utförligare rapport kommer så fort vi har fått bilderna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 19 mars 2012

Kycklingbullar i tomatsås.

Även denna veckas vegetariska recept får ni vänta med till senare i veckan, precis som förra veckan så åt vi nämligen vegetarisk på fredagen istället för på måndagen! Ingen ordning alls i detta köket...:)
Men när man snubblar över kanonrecept hos andra matbloggare och har svamp i skafferiet från en annan matbloggare som väntar på att bli uppäten (svampen alltså, inte matbloggaren!) så är det faktiskt ok att gå andra vägar än den man tänkt från början. Så det så!

Idag bjuder vi därför på en snabb och lättfixad kycklingrätt, denna på kycklingfärs istället för "helt" kött. Har man inte färs så gör man som Anki gjorde, man fixar egen i mixern. Tänk bara på att inte mixa köttet för länge eftersom det lätt blir mos av färsen då, men bli för den delen inte oroliga så ni inte vågar ge er på det för ni märker säkert när det är klart. Och lite köttbitar i bullarna skadar ingen:


Kycklingbullar i tomatsås  2 port+matlåda
600 g kycklingfilé eller kycklingfärs
2 ägg
3-4 msk skorpmjöl
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
½ dl hackad färsk basilika
1 msk torkad oregano
Använder du filé så kör det i en mixer så det blir finfördelat, kör det bara inte för länge så det blir mosigt.
Blanda färsen med ägg och skorpmjöl så det får en fastare konsistens, smaksätt sedan med kryddor och örter. Låt färsen stå en stund innan du formar bullar av den, gör tomatsåsen under tiden.
När såsen är färdig och står och puttrar så sätter du igång att rulla bullar av färsen. Skölj händerna i kallt vatten först så går det lite lättare. Tycker du det blir för kladdigt så använd istället dej av skedar, det är inte hela världen om dom inte blir perfekt runda - det ska synas att det är hemmalagat!
Stek bullarna i en blandning av olivolja och smör, lägg ner dom i tomatsåsen och låt dom bubbla med där.

Snabb tomatsås
2 burkar krossade tomater
2-3 vitlöksklyftor
2 dl vatten
1 msk grönsaksfond
lite socker
salt och svartpeppar
oregano efter eget tycke och smak
1-2 msk balsamvinäger
hackad basilika efter eget tycke och smak
Häll tomater i en gryta tillsammans med vatten och fond, pressa i vitlök och låt det puttra någon minut.
Smaka av med kryddor, socker, oregano och balsamvinäger. Låt såsen stå och småputtra under tiden som du rullar och steker kycklingbullarna. Släng i basilikan innan du tillsätter bullarna.
Servera gärna med balsamicocrème och kidneybönor, det passar fint till.

Vi har fått frågan om vart vi köpt vårt minipingisset och eftersom vi tänkte att kanske fler är nyfikna så svarar vi på den frågan här. Setet är köpt på TIGER i Köpenhamn, en dansk kedja som även har butiker i Sverige och ni hittar deras hemsida här.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 18 mars 2012

En schnitzel från Wien.

Förra veckans söndagsmiddag blev en gammal husmansklassiker efter konstens alla regler. Eller i alla fall enligt våra regler. Håkan hittade två fina bitar kalvinnanlår i affären tidigare under veckan som han gladeligen köpte med sig hem och av dom blev det smarrig wienerschnitzel. Ingen sås denna gången, det brukar variera från gång till gång, ibland gör vi en brunsås på stekskyn i pannan och smakar av med kryddor och fond.
När man kockar till en schnitzel gör man först en så kallad dubbelpanering, inte något avancerat alls faktiskt precis som resten av tillagningen.


Wienerschnitzel 2 port
2 skivor kalvinnanlår, 300-350 g
1 dl vetemjöl i en djup tallrik
1 uppvispat ägg i en djup tallrik
2 dl skorpmjöl i en djuptallrik
salt och vitpeppar
Banka ut köttet lite lätt innan du sätter igång med paneringen.
Vi brukar blanda ner salt och peppar i vetemjölet och skorpmjölet.
Vänd först köttet i vetemjöl, sedan vidare ner med det i ägget och därefter vidare ner en vända i skorpmjölet.
Stek sedan köttet på medelvärme i mycket smör, 4 minuter på varje sida.
Lägg ansjovis, eller sardeller, en citronskiva och kapris på köttet vid serveringen.
Ät gärna med kokt potatis, gröna ärtor och en skysås om du så önskar.

Dubbelpanera, alltså först ett dopp i mjölet, vidare ner i uppvispat ägg och därifrån ner i skorpmjölet. Stek sedan i rikligt med riktigt smör. Blanda gärna salt och peppar ner i mjölet. 

Ingen pingis idag, istället har vi tagit vår traditionella söndags-återvinningspromenad, mathandlat lite till kommande veckas meny och tagit tag i planeringen av sillinläggningarna till påsk. Vi har några nya sorter på lut som vi är sugna på att prova och naturligtvis blir det några favoriter i repris. Fast inte i samma mängd som till julen förstås...:)

Ha en bra vecka allihopa,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 17 mars 2012

Nytt lördagsnöje!

Bli nu inte oroliga, det kommer inte att visas en endaste liten obscen bild i dagens inlägg om det nu var någon som trodde det när ni läste rubriken. Man vet ju aldrig vad för sorts fantasi människor har:)
Nej då, det är faktiskt inget annat än två minirack, en pingisboll och ett nät som vi roar oss med på lördagskvällarna numera! Inget pingisbord så långt ögat når men som tur är så har vi ett rejält matbord som kan stå till tjänst med både det ena och det andra.

Hur kul som helst, men man kan ju inte låta bli att undra vad grannarna sidan om och under oss tänker när vi sätter igång... Fast vi har ju bott väldans länge här så de är väl vana vid detta laget. 

Game, set and match! 
Pingissettet köpte vi för en billig peng sist vi var i Köpenhamn och nu när vi har plockat fram det är vi fast. Så himla kul är det och dessutom får vi finfin motion, speciellt i magmusklerna av alla gapflabb:)

Innan en pingismatch är det viktigt med en ordentlig frukost, det skriver säkert Jan-Ove Waldner under på. Varför inte starta dagen med smarriga scones, denna gången slängde vi i torkade tranbär som gav en god syrlig smak.

Dinkelscones med tranbär
2 dl dikelsikt
2 dl fullkornsdinkelmjöl
½ dl solrosfrön
½ dl hackade torkade tranbär
½ dl krossade linfrö
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
40 g smör
1-1½ dl mjölk
Rör samman de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt smöret i bitar och rör samman med händerna.
Slå i mjölken, lite i taget och knåda till en jämn deg. 
Dela degen i 6 bitar som du plattar ut på ett bakplåtspapper på en bakplåt. 
Grädda sconesen mitt i ugnen 10 minuter på 250 grader. 

En del av kvällens middag står just nu i ugnen och gottar sej, den andra delen ligger och väntar på att hamna i grillpannan, ytterliggare en måltid från Jamies kokbok ska provas. Amaronen står och andas lite frisk luft på köksbordet, kanske vi hinner en liten träningsrunda innan kvällens stora match...

Har ni vägarna förbi är ni välkomna upp på lite rundpingis, glöm för allt i världen inte att ha med egna rack
annars får vi väl köra som man gjorde i högstadiet... med en skolbok!

Ha en fortsatt finfin helg på er.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 16 mars 2012

Ska vi plocka nötter i vårt fönster?

Fredagen är åter på plats och just denna fredagen har bjudit på ett strålande väder, kanske är det därför som fredagskänslan känns lite extra fredagskänslig (wow så många fredag som kan få plats i en och samma mening!). Denna helgen har vi inte planerat för någonting och det känns riktigt bra, vi gör helt enkelt vad som faller oss in, simple as that.

Vår lilla pinjekotte fortsätter utvecklas och veckla ut sej, kottfjällen öppnar sej mer och mer och kärnorna skjuts iväg kors och tvärs i rummet! Det är ett under och mirakel att ingen av oss skadats än:)

I kottfjällen ser man tydliga avtryck där kärnorna har suttit.

Överst ligger en skalad kärna, under den en kärna med skalet kvar. Ni kan bara inte ana vilket pillerigöra det är att få bort skalet, dessutom är skalet täckt av ett svart fint pulver som färgar av sej på allt! Hitintills har vi bara skalat två kärnor och smakat på dom, de andra ska vi ta oss an under helgen tänkte vi. Får se om det kanske kan bli en pesto? Smaken är ganska platt och tam, det smakar egentligen inte något speciellt. 

Förutom fina kottar så firar vi in denna helgen med några kvistar, riktigt naturnära med andra ord. Några körsbärsgrenar pryder vårt matrum och bland dom, för att pigga upp lite till grenarna börjar blomma, står det några gerbera. Känns som att en bit av våren flyttat in:)

Och som om det inte räckte med naturens under och mirakel så tänkte vi tipsa om ett annat litet mirakel. Kyrkan i vår stad spelar nämligen en bit av låten "Mirakel", som Ranelid och Sara Li ställde upp med i melodifestivalen. Det spelas tydligen en snutt varje dag vid klockan 12, än har vi inte hört det själv "live" utan bara hört det på lokaltidningens webb-tv. Blir ni nyfikna så kan ni också lyssna här.

Nu kära läsare, nu hoppas vi att ni alla får en fin fredagskväll och en riktigt härlig helg!
Ta hand om er, ät och drick gott.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 15 mars 2012

Fyll en filé!

Inte riktigt klokt är det, men denna veckan får ni faktiskt försöka stå ut med två rätter åt det lite mer färglösa hållet... Förra inlägget visade en blek fiskgratäng och dagens visar en fylld kycklingfilé som inte heller hade tagit skada av lite brun utan sol:)
Dessutom får ni även försöka stå ut med två inlägg om kycklingrätter, visserligen filéer i detta och klubbor i det andra, men är det någon som har problem med det så får ni helt enkelt sluta läsa nu. Men det blir en hel del kyckling som tillagas i vårt kök, dels är det inte så dyrt kött, dels ska man ju inte äta så mycket rött kött (säger dom som förstår sig på sånt) och sen kryllar det av goda recept som vi vill prova...

Detta receptet är helt och hållet Håkans hittepå, det plockades av vad som fanns i kylen och som skulle kunna bli en bra kombination. Hade det funnits färsk basilika på fönsterbrädan så hade den också fått hamna i fickan, men så bidde det inte denna gången, det får vi prova en annan gång.


Håkans fyllda kycklingfilé   2 port
3 kycklingfiléer
1 dl riven parmesanost
3 skivor basturökt skinka
salt och peppar
Skär en ficka i köttet och lägg i en bit skinka och riven ost.
Lägg filéerna i en ugnsfast form som du smort med lite smör, riv över lite extra ost, salta och peppra.
Ställ formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter beroende på hur tjocka filéerna är.
Servera gärna med en kall parmesanostsås (recept här) eller varför inte en vitlökssås (recept här) och en god sallad med ljumna rotfrukter.

Få nu för bövelen inte för er att "klina" in filéerna med brun utan sol, gör ni det tar vi inget ansvar varken för hur det smakar eller för hur ni sedan mår, det sker i så fall helt på egen risk!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Visste ni förresten att vilt inte räknas till rött kött? Konstigt kanske, men så är det. DS

onsdag 14 mars 2012

Veckans vegetariska och rött vin till det.

I dag blir det ett extra pedagogiskt inlägg i vårt kök, vi kände att det kunde vara på sin plats med några bilder för att förklara vissa av momenten i receptet. Inte för att det är ett krångligt recept på något vis, enligt Jamie Oliver som vi hittat det hos är "det här receptet jätteenkelt - resultatet blir ljuvligt i både smak och doft..."
Vi är böjda att hålla med, både vad gäller enkelheten, dofter och smak.

Köper ni en ost som ligger i en sådan där spånask så blir det precis som Jamie gör, då tillagar ni osten i asken. Köper ni en ost modell större utan spånask så blir det som vi gör, då tillagar ni osten i en springform istället. Oavsett hur så blir det finfina ostsåsen! Receptet kommer från "Jamies matrevolution", en av alla kokböcker som vi blev påtvingade på årets bokrea...

Musella, nummer 2393 på systembolaget, för 99 kronor bli den din. Ett Italienskt rött som rekommenderas till de flesta köttslag men som vi tyckte passade riktigt bra till osten. Ytterliggare ett vin från "Allt om mats" lista över fyndviner så nu kan vi pricka av ännu en flaska... Kanske inte vår favorit av de vi provat hitintills men visst var det väl värt 100-lappen det kostade. 

Pasta med camembertostsås  2-4 port
1 ask camembert 250-300 gram
2 vitlöksklyftor
färsk rosmarin
salt och svartpeppar
olivolja
100 g parmesanost
400 g pastarör
150 g färsk spenat
Ta bort plasten runt osten, ligger osten i en spånask så behåll asken och lägg tillbaka osten i den, annars så funkar det jättebra att lägga osten i ett ark bakplåtspapper och sedan lägga den i en liten springform.
Skär ut en cirkel i ostens skal, ta bort och släng biten.
Skala och skiva vitlökarna tunt. Dra av 10-20 blad från rosmarien, allt beroende på eget tycke och smak.
Lägg vitlök och rosmarin på osten, salta, peppra och ringla över oljan.
Ställ spånasken på en plåt, eller springformen på ett galler, och ställ in osten mitt i ugnen på 175 graders värme i ca 25 minuter. Osten ska ha fått fin färg på ovansidan och ha smält.

Koka upp en stor gryta med saltat vatten och när du har ca 10 minuter kvar tills osten är klar så slänger du pastan i vattnet och kokar den enligt paketets anvisningar.
När pastan är klar slänger du spenaten i kokvattnet, men låt den bara bubbla med ca 10 sekunder innan du slår bort vattnet - men spara någon deciliter av kokvattnet till senare.
Lägg tillbaka pastan och spenaten i grytan, ringla över olivolja och tillsätt parmesanosten, späd med lite av kokvattnet så det bli en krämigare konsistens på parmesanosten.
Salta och peppra och rör om.
Ta ut osten ur ugnen och ringla den över pastan vid serveringen, eller så ställ ostpaketet på bordet så att var och en kan förse sej själv.

Cirkeln är utskuren av skalet bortplockat. 

 Rosmarin, olja och vitlök är på plats. In i ugnen bums. 

 Efter en dust med ugnen kommer denna ljuvliga skapelse ut, rinnande och vansinnigt god.

Osten klickad över pastan, den stelnar ganska snabbt igen. 

Enkelt och pedagogiskt, eller hur? Eller som Håkan brukar säga, "detta kan till och med en dresserad apa klara av"... Och nej, vi har ingen dresserad apa i köket:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 13 mars 2012

Klubbor från Karibien.

Kycklingklubbor ser man på extrapris titt som tätt och senast vi gjorde det köpte vi på oss några påsar. En har öppnats hitintills och av de klubborna, lite kryddor och goda tillbehör tog vi en tur till Karibien.
I orginalreceptet fanns även kummin med bland ingredienserna, men det hoppades över eftersom det gapade tomt på den platsen i kryddhyllan. Har man tid och vill ha lite mer smak på köttet så låter man klubborna ligga några timmar i kylen efter att de klätts med kryddorna, annars inte:

Dressingen i flaskan fick vi i present av våra vänner Ingemar och Barbara när de var här sist. Den funkade riktigt bra till kycklingen, lagom het och smakrik. 

Kycklingklubba med karibisk touch  2 port
3-4 kycklingklubbor
1 tsk kryddpeppar
1 tsk chilipulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk timjan
salt och svartpeppar
1 msk råsocker
1 liten burk ananas i bitar + juice
2 dl ris
2 dl vatten
2 dl koksmjölk
Mortla kryddorna och sockret. Gnid in klubborna med kryddblandningen och lägg dom i en ugnsfast form.
Häll på 3 msk ananasjuice och ställ sedan formen mitt i ugnen på 225 grader i 20 minuter.
Ta ut formen och lägg i ananasbitarna och slå i mer juice, fortsätt sedan tillagningen 10 minuter till i ugnen.
Kok under tiden riset i vatten och kokosmjölk och servera sedan det till kycklingen.

I morgon blir det jobb för Ankis del på förmiddagen så för Håkans del blir det frukost i all ensamhet, precis som de två senaste onsdagarna. Men nästa onsdag, då ska vi till Malmö det har vi klubbat i kväll. Starbucks öppnade ju för någon vecka sedan och vi har längtat och väntat länge nu på att få komma in och sörpla i oss av deras goda "kaffedrinkar". Så nästa onsdag får inget stå i vår väg, då springer vi ner det!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 12 mars 2012

Vi har sagt det förr...

... och vi säger det igen: All mat ser inte så god ut på bild som den smakade i verkligheten och här har ni just ett sådant exempel. Förra veckans fiskmiddag blev en torskgratäng från ett recept som vi hittat på baksidan av en förpackning torskfilé från ICA. Smaken var det absolut inget fel på men blekare gratäng får man nog leta efter... så låt er inte luras av bilden - gillar ni kapris och fransk senap så är denna något för er:


Fiskgratäng med senap och kapris
400 g torskfilé, halvtinad
salt och vitpeppar
1 dl crème fraiche
1 dl mjölk
1 msk potatismjöl
3 msk fransk senap
2 msk kapris
riven ost
Skär torsken i centimetertjocka skivor och lägg i en smord ugnsfast form. Salta och peppra.
Blanda crème fraiche, mjölk, senap och potatismjöl och häll det över fisken. Strö på kapris och riven ost.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader 15-20 minuter.

Lite mer färg när gratängen fortfarande låg i formen, men vackert? Nej, inte speciellt:)

Inget vegetariskt recept idag som ni kanske märker, men det behöver ju inte vara måndag för att vi ska servera köttfritt i vårt kök. Förra veckans vegetariska måltid smaskade vi i oss på fredagen, vi hoppade helt på traditionerna alltså. Så därför får ni helt enkelt vänta på det receptet lite grann, men då bjuder vi även på ett vintips som plåster på såren. Stay tuned, alltså!

Nu ska vi kurera oss lite grann, båda känner vi en förkylning försöka smyga sej på oss men den ska vi kämpa emot med näbbar och klor! Atscho!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 11 mars 2012

Allt i ett!

Av dagens tempo att döma skulle vem som helst kunna tro att vi varit på världens brakfest igår, i alla fall skulle väl ingen gissa att vi varit på bussresa. Men, det är väl bara att inse, vi är inte 25 år längre... nu räcker det med en dags shoppingtur till Tyskland så är vi båda sega som kola dagen efter:)
Gårdagen gick mycket bra, fångsten blev rik, sällskapet var väldigt trevligt och en stycken leverans blev otroligt uppskattad. Leverans, tänker ni kanske nu, vad är det som levereras i Tyskland av Mårtenssons kök? Jo, lite prästost, räkost och bröd hade vi med oss till en av våra fina läsare som bor i Tyskland sedan flera år tillbaka, hoppas frukosten smakade gott! Som tack för hjälpen fick vi en speciell sorts likör som ska bli riktigt spännande att smaka, rapport utlovas så klart.


Dagens recept innehåller varken räkost eller bröd, däremot hittar man både ris och falukorv (i vårt fall alltid medisterkorv) i formen. En god och lättlagad "allt-i-ett" middag, perfekt om man har ris över eller kanske kokar lite extra en dag för att förbereda till denna korvlådan, receptet är klippt från en sk. tant-tidning som hittat hem till oss via Ankis far. 

Korvlåda   4 port
4 port kokt ris, vi använder fullkornsris
500 g falukorv i skivor, vi använder medisterkorv istället
3 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 msk kalvfond
2-3 msk fransk senap
3-5 msk hackad basilika
1½ tsk oregano
salt och svartpeppar
maizenaredning
några coctailtomater
½ pkt bacon
Smörj en ugnsfast form, lägg riset i botten och lägg på korvskivorna.
Blanda samman grädde, mjölk, fond och senap i en gryta, låt det småputtra ett par minuter. Tillsätt örter, smaka av med salt och peppar och red sedan av såsen till den konsistens du vill ha.
Häll såsen i gratängformen och ställ den mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter.
Knaperstek baconet och klyfta tomaterna. Ta ut formen och lägg på bacon och tomater, fortsätt sedan tillagningen i ugnen ytterligare 10 minuter. Klart!

Falukorv är något som vi aldrig köper hem, istället använder vi oss av medisterkorv - oftast från Bromölla Charkuteri - som Håkan köper med hem från jobbet. Just medisterkorv innehåller mer kött än falukorv och korvsmeten är inte så finmald, vilket passar oss hur bra som helst. 

Ny vecka alldeles runt hörnet, hoppas det blir en bra en!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx