tisdag 31 januari 2012

Genvägar låter bättre...

Ibland är det faktiskt tillåtet att fuska lite i köket, eller att ta en genväg om det låter bättre. En genväg som vi tar lite då och då går till Thaiaffären i vår stad och ibland köper vi med oss hem en burk med en smarrig sås som vi värmer och sörplar i oss till stekt ankbröst. Men det är bara en sorts färdigsås som vi använder, blir vi sugna på något annat till ankan så kockar vi till det själv, som tex denna med plommon, eller denna på fikon.

Mums på tallrik! 

Genvägar i Mårtenssons kök...  2 port
Ta på varma kläder (om det är kallt ute) och skor.
Ta en tur till närmaste asiatiska affär och leta upp färdig "peking anksås" på glasburk. 
Ta med burken till kassan, betala och återvänd hem.
Klä av ytterkläderna och skorna och gå ut i köket.
Skruva av locket på burken, häll såsen i en gryta och värm.
Servera såsen till ankbröst som tillagas så här:


Stekt ankbröst  2 port
1 ankbröst/person
salt och vitpeppar
Skär snitt i den feta sidan av ankbröstet, salta och peppra. Hetta upp stekjärnet ordentligt. Lägg i ankbröstet med den feta sidan ner, sänk värmen och bryn ca 5 minuter. Vänd och stek andra sidan någon minut.
Lägg över köttet i en ugnsfast form, stick i en köttermometer och ställ in formen mitt i ugnen på 150 grader. 
Stek tills temperaturen är 65-70 grader, beroende på hur du vill ha ditt kött. Vid 65 är det rosa, vid 70 är det nästan genomstekt.
Ta ut köttet, lägg under en bit aluminiumfolie och låt det vila ca 15 minuter innan du skär upp det i skivor. 

Nu från fusk till något helt tvärtom, nu ska här snackas det finlir istället:) Eller nåt... För de av er som kikade in här i söndags så kanske ni minns att frun i köket var bjuden på Afternoon tea och naturligtvis följde den evige följeslagaren kameran med. Lite av det som bjöds på blev förevigat så ni kan få ta del av tjusigheterna:

Några av de goda kakor som vi bjöds på, och så dagens meny.  

 Te i massor, så många goda sorter. Sweet chili från Yogi var en riktig höjdare. 

 Fler godsaker, tänk att saffransskorpor kan vara så vackra att bara se på. 

 Naturligtvis så bjöds det på sandwiches också, här med tonfiskfyllning...

och här med laxfyllning.

Det var en riktigt härlig eftermiddag vi fick tillsammans, det surrades runt bordet som det bara kan när ett gäng damer på teaparty utbyter livserfarenheter. Nya ansikten att lära känna blandat med gamla bekantskaper och arbetskompisar från förr, tack Malin och Julia för en finfin eftermiddag.

Smaklig spis! / Anki (och Håkan)

måndag 30 januari 2012

En passionerad efterrätt.

Det blir gärna en efterrätt lite då och då på helgerna här i vårt kök numera, och det är vi tydligen inte ensamma om har vi förstått. Det finns fler som tar en efterrätt i stället för att snaska i sej en massa lösgodis, som den här utvandrade skånetösen. Helgens efterrätt i det Mårtenssonska köket blev en Tiramisu med lite annorlunda smaksättning än den vanliga. Med passionsfrukt och citron blir det plötsligt en helt annan dessert, mycket friskare och fräschare i smaken och den passade väldigt fint efter all plockmat som vi satt i oss...:

Originalreceptet kommer från tv4 nyhetsmorgon, men är lite omarbetat. 

Tiramisu med passionsfrukt  2 port
2 passionsfrukter
1 äggula
½ dl socker
150 g mascarpone
saften från ca ½ citron
1 dl starkt kaffe
0.25 dl amaretto, konjak eller annan god alkohol
6-8 st savoiardikex
riven mörk choklad till garnering
Vispa äggulan och sockret så det blir lite luftigt. Halvera passionsfrukterna och gröp ur innehållet ner i äggsmeten. Rör samman smeten med mascarpone och smaka av med citronsaft tills det är smakar bra.
Blanda samman kaffe och alkohol, doppa ett kex åt gången och lägg först ett lager kex i botten på två portionsformar. Lägg sedan på ett lager av äggsmeten, doppa mer kex i kaffet och lägg ytterligare ett lager i glaset. Klicka på ett lager smet till och riv över choklad.
Låt gärna tiramisun stå kallt en stund innan serveringen.

Ett mycket passande bidrag till månadens tema klassiker hos bloggen "Söta saker", för även om det inte är något som vi kanske ätit i tid och otid så får man väl ändå räkna Tiramisu till klassikerna numer. Att det sedan är en lite nyare variant på receptet tycker vi inte gör något, det bara piggar upp lite!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 29 januari 2012

En magisk upplevelse!

I går upplevde vi något magiskt, en av de mest otroliga upplevelser som vi haft på evigheter och det hade faktiskt ingenting alls att göra med mat! Vi var i Malmö och såg på Cirque du Soleils show "Saltimbanco" och under några timmar så levde vi i en förtrollad värld, där andan tappades flera gånger om och skratt blandades med fasa. Får ni en chans att uppleva deras värld så tveka inte, ta den! Vi kommer absolut att se till att få platser nästa gång de kommer i vår närhet.

Anki har varit fascinerad av gruppen sedan flera år tillbaka när det gick en dokumentär på tv om deras träningsliv och shower, så i höstas när vi såg att de skulle hit så snackade vi liter om att boka biljetter. Men med tanke på förra årets vargavinter så var vi lite fega för att bestämma oss och sedan kanske bli  besvikna  för att det kanske inte gick att åka. Sedan föll det i glömska ända till Håkan läste recensionerna i tidningen igår, fick ett infall att googla på biljetter, hittade lediga platser, bokade och betalade. Ett mycket lyckat infall!
Blir ni nyfikna så kan ni se lite filmklipp från showen här.

Så till dagens recept, idag bjuder vi er på snabbbakade svartpepparkex som passar finfint på ostbrickan. Lite att imponera på era gäster med, ni behöver ju inte avslöja att de är väldigt enkla att göra och att de inte kräver mer än ett fåtal ingredienser:

Svartpepparkex  ca 25
3½ dl havregryn
2½ dl vetemjöl
115 g smör
2 tsk grovt krossad svartpeppar
1 tsk salt
½-3/4 dl kallt vatten
Till garnering
mjölk
flingsalt
grovt krossad svartpeppar
Kör havregrynen i en mixer till det liknar ett kornigt mjöl. Tillsätt vetemjöl, smöret i bitar, peppar och salt. Mixa tills det börjar gå ihop. Tillsätt vattnet till det blir en fast deg.
Kavla ut degen tunt på ett mjölat underlag, tryck ut kex som är ca 7 cm i diameter eller skär ut fyrkantiga bitar med kniv. Lägg kexen på ett bakplåtspapper på en plåt, nagga dom och pensla med mjölk. Strö på flingsalt och svartpeppar, grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 15 minuter. Ta ut när de börjat få färg och låt dom svalna.
Förvara i en burk med tätslutande lock. 

Får ni blodad tand och vill slänga ihop fler kex så måste ni prova dessa, rosmarinkexen, som är våra absoluta favoritkex. Vet inte hur många gånger de har bakats...

Nu ska vi i familjen Mårtensson snart dela på oss! Nej då, det är ingen fara, vi ska inte separera, det är bara Anki som är bortbjuden på Afternoon tea. För Håkans del lutar det åt en lugn stund i favoritfåtöljen med en pipa i ena handen och en god bok i andra. Vilken bok han läser just nu ska ni få veta snart, det är ingen roman utan snarare en bok för "matnördar":)
Hoppas ni alla får en skön söndag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 27 januari 2012

God och enkel fläskfilégryta.

Tjobalo gummisko, så var det fredag igen vänner! Denna fredagen slutade Anki redan ett, härligt med tidig hemgång så där inför helgen. Eftermiddagen har spenderats i köket (var annars hittar man en matlagningsglad människa?) där det har förbetets inför kvällens plockmatsmiddag som av en händelse fick temat Italien. Spännande kex bakades, några köttbitar rullades samman med gott gojs mellan och som om det inte räckte så slängdes en efterrätt också ihop! Perfekt att bara plocka fram allting från kylen när Håkan landar.
Bilder och recept kommer så klart (på maten då alltså, inte på Håkan som landar), inom kort.

Undertiden så får ni hålla till godo med en väldigt god fläskfilégryta som vi satte i oss med stor glädje för någon vecka sen. Rosépeppar och bacon lyfter verkligen rätten till Mount Everest höjder, tror minsann att den där rosépepparen är en favoritkrydda för tillfället i vårt kök. Så sitter ni på något fin recept med rosépeppar i, som ni tror vi skulle gilla, så dela hemskt gärna med er. Nu delar vi med oss till er:


Fläskfilégryta med rosépeppar  2 port + matlåda
500 g fläskfile
1 dl vatten
1 msk kalvfond
2 tsk dijonsenap
2 msk kinesisk soja
1 msk rosépeppar, krossad
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
10 cm purjolök, strimlad
maizenaredning
½ pkt bacon, strimlade
Knaperstek bacon och låt det sedan rinna av på en bit hushållspapper.
Skär filén centimetertjocka skivor och bryn dom hastigt så de får färg. Ta upp dom och håll dom varma under folie undertiden du gör såsen.
Vispa ur stekpannan med vatten, tillsätt fond, senap, soja, rosépeppar, pressad vitlök, crème fraiche och purjolök och låt det koka upp.
Smaka av såsen med salt och peppar, red av till önskad konsistens, lägg i köttet och låt det bli genomvarmt.
Strö över lite krossad rosepeppar och bacon vid serveringen.

Så återstår bara att önska er alla en fantastisk helg med fina matupplevelser tillsammans!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 26 januari 2012

Veckans andra cliffhanger!

Som vi lovade i går så skulle vi ju berätta om vad vi fick i brevlådan och vad som hände med en del av innehållet i brevet. Brevbäraren kom med ett väldigt doftrikt kuvert till oss (undrar just vad han tänkte?) från finaste Amy, som ni hittar på bloggen "Amy's piece of cake", som denna månaden skriver så intressant om Indien och indisk mat. I ett av hennes inlägg skrev hon om en ingrediens som heter Hing och när vi undrade vad det var erbjöd hon oss ett smakprov! Så både hing, Garam Masala och Anchor Masala letade sej hit från mörkaste Småland igår!

Till saken hör att frun i huset inte gillar indisk mat, eller rättare sagt så har hon påstått det i alla år... Håkan däremot är ju, som bekant, tokig i het mat och han gillar de indiska kryddorna skarpt. Men någon indisk mat har vi aldrig kockat till här hemma, fram till igår då posten damp ner:)
Då ändrades middagsplanerna i en hast, lergrytan åkte fram och en kyckling införskaffades, "Den ska vi krydda med Indiska kryddor", sa den plötsligt våghalsiga frun!

Sagt och gjort, premiärkryddan som vi provade blev Garam Masala, Håkan höftade och trollade lite och ett helt nytt recept såg dagens ljus. Mårtenssons indiska kyckling i lergryta - tada!

Ankis tallrik. 

Indisk kyckling i lergryta, Mårtenssons style.  3 port
1 hel kyckling
1½ röd spetspaprika, eller vanlig paprika
1 gul lök
1-2 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk socker
maizenaredning
Lägg lergrytan i vatten och låt den ligga i blöt minst 15 minuter innan du använder den.
Strimla paprikan, skala och hacka löken. Lägg paprika och lök i botten på lergrytan, blanda i crème fraiche.
Dela kycklingen i bitar och skär små snitt i den. Gnid i kycklingbitarna med kryddorna och sockret och lägg sedan kycklingen ovanpå paprika/lökblandningen.
Lägg på locket och ställ in grytan i nedre delen av den kalla ugnen, sätt igång värmen och ställ in gradantalet på 200. Låt grytan stå inne 1½ timme.
Ta upp kycklingbitarna och sila ner skyn i en "vanlig" gryta. Om skyn innehåller för mycket fett så kan du skeda bort det mesta innan du fortsätter göra såsen. Låt skyn koka upp och småputtra en stund innan du reder av den med maizena till önskad konsistens.
Servera kycklingen med såsen och valfria tillbehör.

Håkans tallrik. Som ni ser så går det jättebra att äta även paprika/lökröran.  

 Anchor Masala i rött, Garam Masala i brunt och i gult har vi Hing. Ni kan läsa mer om Hing här. 

Så, hur gick det då, blev frun omvänd? Lyckades Håkan med hjälp av Amy få Anki att äta Indiskt?
Det kan ni slå er i backen på, så till den milda grad att vi ikväll har ätit en riktig indisk maträtt!
Är det inte helt underbart, att människor man aldrig mött eller känt tidigare kan ha en sådan stor inverkan på matupplevelser i våra liv? Tänk vad bloggar kan göra för husfriden, snart lär det väl stå en curryrätt på matbordet också... fast det lär nog ta lite mer inskolning:)
Så tack till dej Amy, för en riktigt fin upplevelse i vårt kök!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 25 januari 2012

Snabblagad och verkligt god fiskmiddag.

Inget fiskrecept på ganska länge nu, så kan vi verkligen inte ha det! Folk kanske får för sej att vi slutat äta fisk och det har vi verkligen inte, vi har däremot kört ett par favoriter i repris de senaste gångerna det varit dags för fiskmiddag i köket.

Vi gjorde lite nya kokboksfynd häromdagen på en ny loppisförsäljning som öppnade i stan för ett tag sedan, som om vi nu behöver fler kokböcker... Men, vi väljer helt enkelt att se på det där med antal kokböcker på ett annat sätt från och med nu. Man kan aldrig få för många kokböcker, särskilt när de inte kostar med än några kronor stycket och innehåller helt livsavgörande recept!


En av kokböckerna från fyndlådan var från 1981 och är ett av bevisen på att Jamie Oliver inte var först med konceptet "God Mat på ½ timme". Det är nämligen så boken heter, utgiven av Allt om Mat, som är "till för dej som vill ha middagen på bordet inom ½ timme. Men som ändå har pretentioner på att mat ska smaka verkligt gott." Alltså inte bara gott utan verkligt gott:)
Vad gäller detta första receptet som vi testade är vi böjda att hålla med,det blev verkligt gott, med lite tillägg från vår sida, och var färdigt på ½ timme. Snabb och lättlagad fiskmiddag alltså:

Ansjovisfisk 2 port
2 ark bakplåtspapper att packa in fisken i
400 g vit fisk som t.ex torsk, sej eller spätta
salt och vitpeppar
några bitar ansjovisfiléer
hackad persilja av valfri mängd
hackad dill av valfri mängd
1 krm timjan
ett par skivor tomat
smör
Pensla lite rapsolja på bakplåtspapperna och lägg fisk på båda, salta och peppra.
Hacka ansjovisen och lägg hacket på fiskbitarna, ta så mycket som du själv vill ha - vi bredde på en generös mängd men så är vi också tokiga i smaken.
Lägg på tomatskivor och strö örterna över.
Klicka på någon klick smör och nyp ihop pappret till tätslutande paket som du lägger i en ugnsfast form.
Ställ in formen mitt i ugnen på 250 graders värme i 10 minuter.
Servera med valfria tillbehör.

Idag har det varit lite mitt i veckan ledigt för oss båda, det är ju så på onsdagarna just nu. Finfint med fritt så där en onsdag och hur den har spenderats förvånar kanske inte direkt någon. Planering inför helgens middagar, matinköp i allehanda mataffärer som t.ex fina Ostkällaren i stan - ljuvligt goda ostar i påsen med hem, en tur in på El-Giganten för att beställa hem en ny köttkvarn - en ny kompis till majoren - och däremellan hyrning av filmer på biblioteket.
Dessutom fick vi alla tiders post i brevlådan idag som resulterade i lite förändringar i både kvällens och morgondagens middagar. Förhoppningsvis till bådas glädje... Vad som fanns i brevet och vad det resulterar i får ni se i morgon, två klipphängare på en och samma vecka, inte illa!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

tisdag 24 januari 2012

Hemgjord fläskkorv

Ja, det var ju den där korvtillverkningen i söndags som vi skulle ge er en rapport från. Den blev nämligen lite extra dokumenterad av oss så att ni kan få en tydlig bild av hur det går till och kanske våga ge er på det själv när ni ser att det inte är så svårt. Nu blev det ju dessutom en extra tvist på äventyret, det började ju inte direkt bra om vi säger så...

Det första som hände när allt var framplockat och låg på plats var att on-off knappen på köttkvarnen gick sönder!!! De ord och läten som strömmade ut från Mårtenssons kök då kan vi inte plita ner här, ni får helt enkelt själva fantisera ihop hur det lät... Typiskt nog hände det precis 5 minuter efter att El-Giganten hade stängt så det fanns ingen chans att köra ut och köpa den där nya kvarnen, den som tomten helt ignorerade på Håkans önskelista i julas!
Nåväl, det hela löste sej ändå som tur var, här har ni showen "The making off the fläskkorv":

 En stycken heldöd köttkvarn som snabbt hamnade på hallgolvet i väntan på bortforsling. 
Men, bra karl reder sig själv och som tur var kom Håkan på att vi har en gammal köttkvarn på vinden. Så det blev en tur upp några trappor med ficklampan i högsta hugg och ner kom denna tjusiga tingest: 
 Husqvarna köttkvarn, modell gammal. 

 Fram med köttet från kylen igen och så gick startskottet för vevningen! 

Undertiden som köttet mals så ligger fjälstret i blöt i ljummet vatten där det ska ligga minst 30 minuter. 
Efter det har legat i blöt så är det en bra idé att skölja genom det med vatten, då går det mycket lättare när du ska trä det på korvhornet. 

 Så fyller du på med kött i kvarnen och håller runt hornet till du ser att köttet börjar komma. Se till att det finns en bit fjälster utanför öppningen på hornet som det inte blir kött i, den biten håller du i från början.

 Mata sakta och försiktigt fram korven som bildas, men ta inte i för hårt för då spricker fjälstret. Skulle det hända så knipsa av och tryck i smeten i kvarnen igen och börja om. 

 När korven är så lång som du vill ha den, vår var ca 25 cm, så kniper du ihop fjälstret och trycker inte ut mer smet. Se till så att det blir en tom bit skinn även i denna sidan på korven så du har något att knyta med. 

Skär av skinnet med kniv och ta tag i båda ändarna på korven mellan två fingrar ( i den biten av skinnet som är tomt), snurra några varv på korven så ändarna tvinnas samman. 

 Lägg ner korven och knyt samman de båda ändbitarna du höll i när du snurrade ihop korven. Picka några små hål i skinnet med en nål för att undvika att det spricker när du kokar den.

 Kok upp vatten, 1 halverad rödlök, några kryddpepparkorn och ett lagerblad och låt det få en temperatur på 85-90 grader (inte mer, då spricker skinnet), lägg i korven och sjud i 20 minuter.

 Ta upp korven, ät direkt eller låt den svalna och stek den sedan. Vill du frysa in korven ska du göra det innan den är kokt, låt den i så fall tina helt innan kokning.

 Som om det inte var tillräckligt med korvtillverkning och kokning så ältes det även köttbullssmet... si så där en 40 köttbullar blev det. Perfekt att ha i frysen när matlagningen ska gå snabbt och ändå smaka god:)

Kydabållar in action.

Fläskkorv  a'la Mårtenssons kök   ca 3 stycken
600 g fläskkött
175 g späck
2½ dl mjölk
50 g potatismjöl
1 msk grovmalen kryddpeppar
½ msk malen ingefära
1 msk socker
½ msk salt
½ msk vitpeppar
ca 1 meter grisfjälster (köpes i välsorterade mataffärer, typ GeMa-Livs)
Mal kött och späck. Blanda med mjölk, potatismjöl och kryddor och blanda samman färsen riktigt ordentligt.
Följ sedan anvisningarna ovan.
Till kokning:
vatten så det täcker korven
1 lagerblad
1 lök
några kryddpepparkorn
Koka upp vattnet med lök, lagerblad och peppar. Låt det sedan hålla en temperatur på 85-90 grader, lägg i korven och låt den sjuda 20 minuter.
Det går alldeles utmärkt att steka den kokta fläskkorven också.

Receptet på köttbullarna bjuder vi inte på, det är absolut helt och totalt hemligstämplat från Håkans jobb!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 23 januari 2012

Pasta med mycket ost!

Måndagen är åter här och just denna måndagen har bjudit på ett helt makalöst vackert väder, sol, kallt och blå himmel. Det gäller att passa på att njuta ordentligt så man kan plocka fram de känslorna när dom behövs. Tänk om man kunde stoppa lite av solljuset på en burk, det hade minsann inte varit dum det! Men vi får väl helt enkelt ta och stoppa in lite ljus i själen istället, det gör säkert någon nytta där också!

Vi fortsätter med våra projekt i köket, fyndlistan hos "Allt om Mat" fortsätter vi beta av allt eftersom och senaste flaskan testade vi till en pastarätt med ostsås. Receptinspirationen kommer från ett recepthäfte vi plockat med oss hem från affären. Häftet är från Zeta och det är bl.a Markus Aujalay som är en av de som kockat ihop rätterna man hittar där. Kanske känner ni igen honom från tv, det är nämligen han som är en av domarna i "Sveriges Mästerkock" som just nu snurrar på tv 4.
Oavsett om ni känner igen Markus, eller inte, så finns det en viss risk att han inte riktigt hade känt igen detta receptet längre, det gick nämligen som det brukar:)

 Holabaloba, så gott det blev, speciellt för de av oss som gillar ost:)

Pasta med ostsås och broccoli  2 port
2 port pasta, enligt eget önskemål
250 g broccoli, i små buketter
1 stor vitlöksklyfta
olivolja
1 dl vitt vin
250 g mascarpone
100 g gorgonzola
1 dl riven parmesanost
tomater
salt och svartpeppar
Gärna lite crème balsamico att ringla över.
Finhacka vitlöken och fräs den i olivolja några minuter, utan att den tar färg. Slå i vinet och låt det koka upp, vispa ner mascarponeost och gorgonzolaost och låt det puttra några minuter.
Smaka av såsen med salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketen och låt broccolin koka med de sista 2 minuterna.
Servera pastan med såsen, klyftade tomater och riven parmesanost.

 Och vinet, ja det passade perfekt till denna vegetariska pastarätt, precis som både etiketten och systembolaget utlovade. Vad gälelr denna flaskan så är vi helt överens med vintyckarna på AoM, det var verkligen ett fynd för sina ynka 59 (!) kronor. Väldigt mjukt och lent, tänk bara på att låta det stå en stund innan ni dricker det så det får lov att hämta lite luft. 
Bardolino Classico, nummer 2329 på systembolaget, för 59 kronor.

Igår var det åter dags för lite korvtillverkning i köket, mycket god korv blev det även om det hela inte flöt helt problemfritt... Exakt 16.05 hördes det väldigt många och högljudda svordomar från köket och det är inte helt omöjligt att det dessutom kom lite rök ur ett par öron! Varför? Ja, det får ni veta imorgon, stay tuned!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 22 januari 2012

Kyckling i whiskysås.

Vi har just avslutat frukosten, det låter värre än det var för riktigt så sanslöst länge har vi inte sovit! Nej då, det intogs däremot en frukost framför tvn eftersom filmerna vi hyrde i söndags ska lämnas idag och det var en kvar i högen att se på. Väldigt ovanligt att vi käkar framför tvn annars, men en gråmulen söndagsmorgon kan väl få vara undantaget för den regeln:)

"X-men first class" var det som låg i dvdn, senaste filmen i serien även om det egentligen är den första i serien. Bra och lagom action att starta söndagen med.
De två andra filmerna vi hyrde var "Source code"  och "Bridesmades", två helt olika filmer. Så som vi skrattade åt Bridesmaids har vi inte skrattat på lång tid, jösses så rolig den var! Inte ofta recensioner stämmer med ens egna åsikter... Source code var också bra, men på ett annat sätt, mer så där hålla andan spännande!


Något som också var spännande var ett recept som vi hittade i en tidning och genast kände att vi skulle testa. Som vanligt som skedde det förändringar under tillagningsresans gång, i detta fallet en hel drös förändringar faktiskt , så vårt recept påminner inte speciellt mycket om originalet längre:

Whiskykyckling  2 port + matlåda
3 kycklingfiléer
½ dl kinesisk soja
½ dl Jack Daniel's whiskey
3 dl grädde
2 msk rosépeppar, krossad
några stänk worshestershiresås
riven smakrik ost, efter eget tycke och smak
salt och peppar
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form.
Häll soja, whiskey, grädde, rosépeppar och worshestershiresåsen i en gryta och låt det koka samman ca 5 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar, häll den över kycklingfiléerna och strö på riven ost.
Gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

Tack för alla fina krya på dej-hälsningar, det är helt klart tack vare dom som frun kom på fötter igen - det är vi säkra på! Och Håkan håller sej fortfarande frisk, som vanligt:)
Lördagskvällens 70-årskalas hos Håkans föräldrar var en lyckad tillställning, goda smörebröd till förrätt, fläskfilégryta till varmrätt och nötmarängtårta på efterrätts-tallriken. Ja, ni hör ju själv hur lyckat det låter:)

Nu väntar menyplanering för veckan som kommer, lite handel och rörelse står också på schemat. Förhoppningsvis blir det inte mer av snön som föll tidigare i morse, den kan vi klara oss utan nu!
Ha en riktigt fin söndag och en bra ny vecka.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 20 januari 2012

En fylld avokadohalva till förrätt

Sjukstugan har haft öppet här hemma även i dag, frun har tagit det väldigt lugnt och inte gjort många knop alls faktiskt, förhoppningsvis hjälper det med lite vila. För Håkan är det fredagskänsla igen, det hör inte till vanligheterna att vara ledig helg efter helg på detta viset, har faktiskt inte hänt sedan arbetslivet satte igång! Får väl se om det blir abstinens efter jobbet, eller inte:)

Jaja, nock om ditta och över till datta. Ett recept på en väldigt enkel och lättfixad förrätt som dessutom smakar riktigt bra, kan det vara något? En mogen avokado, några räkor och lite goja är det enda som behövs för att få nåt gott som retar aptiten lite. Hoprört på en höft av Håkan blev det så här:


Avokadohalva med räkfyllning   2 pers, ca 4 avokadohalvor
½ avokado per person
200 g skalade räkor
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
hackad dill
salt och peppar
Rör samman majonnäs med crème fraiche, blanda ner dill och smaka va med salt och peppar. Blanda ner räkorna. Halvera avokado och lägg på fyllning.
Servera  gärna med citronklyfta och lite grönt på tallriken.

Nu ska vi chilla (jösses så unga vi känner oss när vi säger så!) i tv-soffan, mysa och njuta av den där fredagskänslan.  Om gud vill och kalsongerna håller, så ska vi ut till Håkans föräldrar på 70-årskalas i morgon, det är Håkans far som når den hedervärda åldern!

Nu önskar vi er alla fina läsare en riktigt härlig helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 19 januari 2012

Bouef Bourgignon i potten.

Grytor i alla dess former och med alla olika sortera ingredienser är väl något av det mest tacksamma när det gäller middagar som man vill förbereda i god tid innan det ska serveras? Vi bjuder gärna på gryta när vi ska ha middagsgäster, och det bästa är nästan när man kockat redan dagen innan det ska serveras, då mognar smakerna verkligen och gästerna går nöjda från matbordet.
Dagens gryta är dock inget vi bjudit på någon, den smarrade vi på helt själva faktiskt. Tillagningen skedde i vår Crock-pot och så här gick det till:


Bouef Bourgignon   4 port
700 g högrev i grytbitar
200 rökt sidfläsk i tärningar
15-20 färska champinjoner, halverade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk soja
1½ msk kalvfond
2 krm malen svartpapper
2 lagerblad
2 dl rött vin
1 dl vatten
maizenaredning
4-5 msk syltlökar
Bryn grytbitarna i en stekpanna så de får färg, lägg över det i crock potten.
Bryn därefter fläsket och lägg över även det i crock potten utan att fettet från stekningen följer med.
Tillsätt alla övriga ingredienser, utom redning och syltlökar, blanda runt och lägg på locket.
Ställ in termostaten på låg värme och låt det tillagas i 7 timmar. När det är 30 minuter kvar på tillagningstiden så slänger du i syltlökarna.
Sila från buljongen ner i en gryta, låt den koka upp och red av till önskar konsistens med maizenapulver. Smaka av med salt och peppar och blanda sen samman såsen med de andra ingredienserna från potten.
Servera med valfritt tillbehör, vi kokte potatis, palsternacka och morötter som vi sedan stötte med potatisstött till ett lite grövre mos.

Förebilden, här ser det inte mycket ut för världen... 

I kväll blev det bara en medlem av familjen Mårtensson vid matbordet, Anki fick rusa hem efter halva dagen på jobbet efter att en av alla de smittor som går i Ystad hunnit i fatt henne. Inget sug efter mat där inte... vekling:)
Nu återstår bara att se om den hinner fatt även Håkan, men det är högst osannolikt - han är i princip aldrig sjuk och är förmodligen född med ett enormt lager av motståndskraft!
Hur är det hemma hos er, håller ni er friska och krya denna "höst-vinter"? Har ni speciella knep?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 18 januari 2012

Viltfärsbiffar.

Ledigt var det alltså för oss båda idag, men varken Köpenhamn eller IKEA förärades av ett besök från oss, vi var helt enkelt inte alls sugna på nåt av det när vi slog upp tittorna i morse. Istället låg vi kvar länge och drog oss, tog en långfrukost och en långpromenad. Efter velande hit och dit har vi till slut lyckats bestämma oss för att ta en uteätarkväll på stans sushihak, "Sushinu".

Dagens recept till er blir däremot inte sushi, än har vi inte gett oss på att göra det själv, men snart så... Kanske vi får lite inspiration ikväll:)
Vad vi ska bjuda på er är lite biffar gjorda på bl.a björnkött, men har ni inte björn så går det säkert med vilket viltkött som helst. För vår del var det första gången vi åt björn faktiskt, köttet har legat ett tag i frysen och väntat på att bli tillagat och i mellandagarna var det dags. Det smakade som vilt brukar göra, kanske en anings leversmak men inget som stör eller går igenom för mycket.


Viltfärsbiffar    6-8 biffar
500 g viltkött av valfri sort, vi använde björn
200 g fläskfärs
2 msk ströbröd
½ dl grädde
1 ägg
1 gul lök
4 enbär, krossade
½ dl kalvfond
1 nypa rosmarin
½ dl torkad svamp, smulad
salt och vitpeppar
Blanda samman ströbröd och grädden, ställ det åt sidan för att svälla.
Finhacka löken och fräs den mjuk och glansig i smör, låt den sedan svalna lite.
Blanda färsen med, ströbrödsröran, löken och övriga ingredienser i en skål, rör samman till en smidig smet.
Dela upp smeten i lika stora delar, 6-8 stycken, och forma till biffar som du steker i smör på medelvärme.
Servera med goda tillbehör som t.ex denna svampsåsen och denna bärkompotten.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 17 januari 2012

Snabba bullar.

Till soppan som vi åt igår blev det lite nybakade bullar minsann, snabba sorten som bakas med bakpulver istället för jäst. Perfekt när det känns som att det skulle sitta fint med nybakat och det är lite knapert med tid. Vi slängde i lite pumpafrön i vår deg, men det kan varieras efter eget tycke och smak.


Receptinspirationen kommer från ett urklipp från en favoritkälla vad gäller recept, tant-tidningen! 

Snabba bullar 8 stycken
4½ dl siktat dinkelmjöl
½ dl havregryn
½ dl kruskakli
2 tsk bakpulver
1 dl pumpafrön eller liknande
½ tsk salt
½ dl matolja
2 dl mjölk
Blanda samman alla torra ingredienser ordentligt i en skål. Slå i olja och mjölk och blanda samman väl. 
Dela upp degen i 8 bitar och rulla dom till bullar. Lägg bullarna på ett bakplåtspapper på en bakplåt. 
Grädda bullarna mitt i ugnen, 225 graders värme, ca 15 minuter. 

I kväll går tvätteriloppet mellan Mårtenssons lägenhet och tvättstugan i källaren, vi snackar 4 våningar och redigt med vardagsmotion:) I morgon är vi båda lediga (det är ju så på onsdagarna) och vad som ska hända då har vi inte riktigt bestämt än. Förslagen är några stycken, Köpenhamn hägrar, IKEA likaså (den vilda jakten på soffan, ni vet), eller så stannar vi hemma, eller så... 
Ja, vi får väl helt enkelt se hur det känns när vi vaknar i morgon bitti! 

Förresten, är det någon av er som läser som har någon erfarenhet av Tupperwares produkt, Fridge Smart? Då kan ni kanske lämna en liten kommentar om det, så blir vi så glada. Vi funderar nämligen på att beställa en sådan eftersom den verkar vara bra när man läser om den. Tack på förhand!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 16 januari 2012

Tomatsoppa med rödbetor

Dags igen för soppdagar, tidigare har vi ju haft sopptisdagar i vårt kök men nu kommer vi att satsa på soppmåndagar istället eftersom det passar våra arbetstider lite bättre. För Håkans del snackar vi 12-timmars dag på måndagarna framöver...

Vi tänkte dessutom försöka sikta in oss på helvegetariskt när det gäller maten hemma i vårt kök på måndagar, kanske ni har hört talas om Meatless Monday? Första gången vi hörde om det var när vi var på semester i Thailand 2010, då de körde med just Meatless Monday på hotellet vi bodde på.
Efter det så har tanken legat till sej lite hos oss och vi har försökt läsa och lära oss lite mer om hur endast en köttfri dag i veckan kan påverka både oss, andra och planeten vi bor på.

Varför vi  känner att det är något vi vill prova är väl just för miljöns skull, men även eftersom det påverkar hela världens matförsörjning i slutändan. Dessutom gillar vi att prova nya vägar i matvärlden och projekt är alltid spännande! Men köttet kommer vi väl aldrig helt att ge upp, vi tycker helt enkelt det är för gott...

Är det fler av er som vill lära er mer om Meatless Monday så hittar ni information dels här (på engelska) och dels här (på svenska).

Kika gärna på denna filmen, den tar inte mycket mer än 1 minut och mer behövdes inte för att ge oss en tankeställare...

Så över till dagens soppa och dagens vegetariska middag denna måndag i Mårtenssons kök. Det blev en soppa med både tomater och rödbetor i, två smaker som gillade varandra väldigt mycket. Klicken med crème fraiche tyckte vi absolut behövdes för syrans skull, men det bestämmer ni helt och hållet själva:

Receptet har vi hittat i ett gammalt nummer av Matmagasinet.

Tomatsoppa med rödbetor  2 pers
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja och en klick smör
1 burk hela tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
6 dl vatten
1 lagerblad
1 tsk timjan
3 stora färska rödbetor
salt och svartpeppar
till serveringen: crème fraiche
Skala och finhacka båda sorternas lök, fräs lökhacket i en gryta, i olja och smör.
Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärningar, lagerblad och timjan. Låt det koka upp och sedan småputtra 15 minuter under lock.
Skala och riv betorna grovt, eller kör dom i en mixer så de finhackas. Tillsätt bethacket till soppan och dela sönder tomaterna lite lätt med en sked. Låt soppan småputtra 10 minuter till. Smaka av med salt och peppar.
Rör i crème fraichen så den blir lätt rinnig och ringla det sedan ner i soppan när du hällt upp den i en tallrik.

Hoppas det är fler av er som kanske vill ge det en chans med en köttfri dag i veckan, ju fler desto mer nytta gör det ju:) Och en soppa är ju ett enkelt och smarrigt sätt att käka vegetariskt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 15 januari 2012

Vildsvinsstek och tillökning i romtopfen

Man kan ju knappast tro att det är sant, men det har faktiskt varit underbart väder även denna söndag, inga vindpustar alls. Vi har varit ute och hämtat frisk luft, njutit av skogens dofter och ljud och bara haft det allmänt skönt denna söndagseftermiddag. Perfekt sätt att samla krafter för en ny vecka. Dessutom har veckans meny planerats, något som vi varit lite slarviga med de senaste veckorna... vi skyller det helt och hållet på alla helger som varit!

Middagen igår blev riktigt bra, vi bjöd Hasse på vildsvinsstek och det passade både honom och oss bra i smaken. Till efterrätt blev det glass och bär från vår Romtopf, som vi dessutom piffade till lite med russin och torkade fikon som ligger kvar sedan julen. Ett mycket lyckat val visade det sej vara:)
Vildsvinssteken lagade vi till efter ett recept från Jens Linder, ni vet han med kokboken som vi efterlyste och fick napp på. Receptet innehåller inte många ingredienser alls och ibland behövs det verkligen inte, resultatet blir bara jättebra ändå. Detta är ett sådant resultat:

Vi hade sån tur att det blev över så resterna blev middag även idag. De kokta potatisarna tärnade vi och stekte tillsammans med ett klyftat äpple, kokta morötter och två champinjoner som vi hittade i kylen. 
En riktigt hederlig kylskåpsrensning alltså.

Vildsvinsstek 4 port
1 vildsvinsstek på ca 1 kg
salt och nymald vitpeppar
2 msk smör
1 dl flytande honung
1 citron, pressad saft
Salta och peppra köttet och stek det runt om i smör i en het stekpanna. Lägg steken i en ugnsfast form och häll på halva mängden honung och pressad citron och stick in en stektermometer.
Ställ in mitt i ugnen på 150 grader i 1 timme, ös någon gång under tiden.
Ta ut steken, häll på resten av honungen och citronsaften, ställ tillbaka i ugnen igen. Stek tills innertemperaturen är 72 grader. Ta ut och lägg köttet vila under aluminiumfolie ca 10 minuter under tiden som du gör såsen som ska serveras till.
Sås
Skyn som bildats i ugnsformen
2 dl vispgrädde
2½ dl vatten
1½ msk kalvfond
1 tsk gelé, t.ex svartvinbärsgelé
salt och vitpeppar
maizenaredning
Häll skyn i en gryta, tillsätt grädde, vatten och fond. Låt det koka samman utan lock i ca 10 minuter. Smaka av med gelé och kryddor. Red av såsen till önskad konsistens med maizena.
Skär köttet i skivor och servera med kokt potatis, grönsaker, gelé, lingon och sås.

Till vår middag serverade vi lingon och blåbär som vi marinerat i vodka och socker, receptet hittar du här.

Nu bär det av in till våra kolleger ute på nätet, något vi inte haft så mycket tid till denna veckan. Alltid lika spännande att se vad som kockat ute hos alla duktiga matbloggare i landet och få en massa bra tips.

Ha en riktigt skön fortsättning på söndagen och en bra vecka.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 14 januari 2012

Kvällens dukning, fint tips och dum tumme.

Ja, precis det är vad vi bjuder er på i nämnd ordning i dagens inlägg.
Vi var en sväng ner på stan idag och köpte blommor till kvällens bord, två buntar tulpaner fick det bli till ett bra pris. Trodde också att vi skulle få hämta hem flaskorna vi beställde på systembolaget men icke sa Nicke, det hade inte kommit någon postbil till dom igår:(  Vi får väl helt enkelt klara oss med det vi handlat tidigare.

Dukningen var det...

I kväll går det i blått och eftersom vi blir tre runt bordet så valde vi att duka en av platserna vid ena kortsidan och de andra två mittemot varandra. Vi tyckte det kändes lite bättre och placera oss så. 

Så till det fina tipset:
 Hamnar man i en affär, eller någon annanstans där det säljs pärlhalsband till billigt pris så är det bara att shoppa på sej lite olika färger. Sen kan man använda dom i dukningen på olika sätt och vis. Här har vi ringlat ner blåa pärlor i vasen, dels som stöd för stjälkarna och dels för att få lite färg i vattnet. 

Och slutligen den dumma tummen:
Så här kan det gå när man satsar på ny karriär i charkdisken... 
Dela grisatassar och ha brått är två saker som inte går bra ihop.
Då ska man vara tacksam för att kniven är en välslipad en, snittet blir så mycket finare då:) 
Men man får vara tacksam för det lilla, tummen sitter kvar i alla fall! 
Enligt läromästaren Bertil, lär det bli en hel del av denna varan framöver. 
Frågan är väl bara vem som ska stå för omplåstringen när han slutat?

Japp, där har ni allt det utlovade. I morgon får ni veta vad vi bjuder Hasse på och naturligtvis får ni receptet också, det lovar vi!
En trevlig lördagskväll önskar vi er.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 13 januari 2012

Passionerad efterrätt.

Så är det fredag igen, om det nu kan ha undgått någon? Verkar som människor längtar ännu mer till fredag och helg efter ledigheter som varit... Tack vare lite förändringar i Håkans schema så är han också ledig alla helger från och med nu och det är vi inte vana vid, undrar hur det kommer att kännas? Säkert hur bra som helst!
I morgon ska vi ha middagsgäst, det är Ankis far som kommer hit och käkar tillsammans med oss. Varmrätten är bestämd men efterrätten har vi inte riktigt beslutat oss för än, vi får väl se vad det blir.

Om någon av er möjligtvis har samma "efterrättsdilemma" som vi har inför helgen så kan vi tipsa er om en väldigt god och frisk lösning på ert problem. Vi åt nämligen en semifreddo förra långhelgen som vi absolut tycker att ni ska prova, ingen mäktig dessert även om den innehåller lite grädde. Receptet är beräknat till 4 portioner men om man har lite mindre storlek på portionsglasen (som vi hade) så räcker det säkert till både 6 och 8 personer. Tänk bara på att då behöver du öka på mängden passionsfrukt:


Semifreddo med smak av kaffe och passionsfrukt  4-8 portioner beroende på storlek på glasen
Sockerlag beräknad till 4 portioner:
½ dl socker
1 msk vatten
2 passionsfrukter
Värm socker och vatten tills sockret smälter. Dela och gröp ur passionsfrukterna ner i sockerlagen. Blanda runt och fördela det i portionsglasen.
Semifreddo
2 ägg, separerade
½ vaniljstång
0,25 dl socker
2½ dl vispgrädde
½ dl kallt kaffe
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna, vaniljfröna och socker så det blir luftigt.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en skål.
Vispa grädden i en annan skål och häll i kaffet så det blandas.
Rör samman äggulesmeten först med grädden och vänd sedan ner vitorna försiktigt i smeten.
Klicka ner smeten i glasen, jämt fördelat och släta till ytan lite snyggt. Ställ i glasen i frysen minst 5 timmar.
När du ska servera semifreddon så tar du ut glasen ca 20 minuter innan (om du har små glas) och hyvlar över choklad eller så klickar du på lite extra passionsfruktskärnor.

För alla er som undrar över hur det gick för vårt lag på quizzkvällen igår så kan vi berätta att det blev en pallplats för "Team Kafka" (vi kallar oss så). Visserligen på tredjepall, men ett litet tillskott till middagskassa blev det i alla fall. Vi samlar nämligen ihop alla vinstpengar i en kassa och sedan när det är slut på quizzkvällarna för säsongen så går vi ut och käkar tillsammans.
Det kändes verkligen att det var ett tag sedan det quizzades sen sist, vi var allt lite ringrostiga... Men nästa gång, då kräver vi revansch och slåss om förstaplatsen!
Tävlingsinriktade? Vi? Nej då...:)

Så önskar vi er alla en riktigt fin helg, massa gott på tallrikarna och i glasen och ett riktigt fiiiiint väder!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 12 januari 2012

Gös och bubbel.

För precis en vecka sedan  var det Trettonafton och det är väl egentligen ingenting vi brukar fira på något speciellt sätt i vårt kök. Gör ni andra det (ja, inte i vårt kök alltså...)?
Hur som haver hade vi bestämt att vi skulle äta och dricka något extra gott och eftersom det inte bidde några skaldjur eller fisk på "lillenyårsafton" så fick det helt enkelt bli i torsdags istället. I fiskbilen låg finfin gös bland isbitarna i kyldisken och eftersom det var en mindre evighet sedan vi hade gös till middag så köpte vi det.
Recept hittades på Tasteline och efter en smärre förändring så blev det som följer:


Gös med parmesansås och bacon 2 port
400 g gösfilé
1 bananschalottenlök
2 dl vitt vin
2 dl crème fraiche
1½ dl riven parmesanost
½ pkt bacon
½ citron, pressad och rivet skal
salt och peppar
ev. en skvätt vitt vin till smaksättning
maizenaredning
Strimla bacon och stek det knaprigt i stekpanna, ta upp det och låt rinna av på hushållspapper. 
Finhacka löken och fräs den snabbt i lite smör. Slå i vinet och låt det hela puttra några minuter (reducera) tills det återstår ca ½ dl. 
Sila från löken och blanda samman vinet med crème fraiche och ost, smaka av med salt och peppar, citronskal och saft och ev. mer vin om du tycker det, eller mer ost. Red av såsen till önskad konsistens. Ta av grytan från plattan och lägg på ett lock så den håller värmen.
Klicka smör i stekpanna, gärna teflonpanna, och stek gösen några minuter på varje sida. Du ser när fisken är klar om köttet är vitt rakt igenom. 
Om såsen har hunnit svalna alldeles för mycket så värm på den igen och servera fisken med sås, bacon, kokt potatis och grönsaker.

Så ända in i bänken gott var det, en otroligt fin smakupplevelse med alla smaker som gick så bra tillsammans.
Till middagen valde vi att dricka ett bubbel som kommer från Frankrike men som bär namn från en vingård alldeles utanför Ystad nära Köpingebro, Köpingsbergs Gård, som ägs av Carl-Otto Ottergren som är leverantör av detta vinet. Vi har snackat om att ta en tur dit flera somrar nu, men det har aldrig riktigt blivit av men till sommaren så ska vi göra vårt bästa att styra våra stålhingstar dit.

 Bubblorna finns att beställa i vissa systembolag, men på stans bolag så stod det på hyllorna vilket i och för sig kan haft att göra med att det var nyårsafton i faggorna när vi köpte det. 
Vinet var riktigt gott i smaken, men tyvärr försvann bubblorna otroligt snabbt när flaskan väl hade öppnats. Vi tycker bäst om bubbel som verkligen är bubbligt, där bubblorna känns även efter vinet har hällts i glaset, men tyvärr var det inte riktigt så här. Så just detta kommer ni inte att se i vårt kök fler gånger men när druvorna som odlats här har blivit till färdigt vin så ska vi ge det en chans. 

Ikväll blir det förmodligen ett glas andra bubblor eftersom vi ska på Quizzkväll på Bryggeriet igen. Det har varit ett litet uppehåll över hösten men nu är det alltså dags att gnugga geniknölarna för vårt, och andras, lag igen. Hoppas bara vi inte blåser bort på vägen dit, för utanför dörren väntar värdens stormoväder...
Är ni nyfikna så lovar vi att berätta i morgon hur det gick för oss, men då får ni lova att hålla tummarna och att dessutom kika in i morgonkväll.
Hoppas ni får en fin torsdagskväll,

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 11 januari 2012

Jakten på den perfekta soffan och stekt brysselkål.

I dag har vi varit i metropolen Tomelilla, vi gav möbelaffären där en chans till i vår soffjakt. En jakt som känns oändlig just nu, hur många soffor som bär avtryck av våra rumpor vågar vi inte ens gissa... Men vi känner att vi närmar oss ett beslut i denna svåra fråga och inte hämtar vi hem vårt beslut från Tomelilla i alla fall, så mycket vet vi med bestämdhet. Det lutar just nu väldigt mycket åt IKEA, tror vi...

Det var inte bara möbelaffären vi besökte idag, vi tog en sväng in om systembolaget i Tomelilla också när vi ändå var där. Vi hade lite förhoppningar om att de kanske hade några flaskor vin till vårt vinprovarprojekt eftersom det inte direkt kryllar av "fyndlisteviner" på systembolaget i vår stad. Men ack vad vi bedrog oss, en ynka flaska var vad vi packade ner i påsen! Så det blev faktiskt en runda till Ystads systembolag också där vi både lämnade in en liten beställning och hittade några fler kandidater på hyllorna. Så nu står vi oss ett tag till:)

Är det soffjakt man ska på, eller något annat som kräver en hel del rörelse, så är inte dagens recept man ska ha provat innan man ger sig iväg. Detta sätter nämligen igång magen på ett kanske mindre angenämt sätt, så det är kanske inget man ska bjuda på de som man inte känner så väl heller. Alltså, ingen "första daten kål"!

Inspiration till receptet från ICA, så klart...

Stekt brysselkål och potatis med smak av vitlök 2 port + matlåda
250 g brysselkål
4 kokta potatisar
½ dl solrosfrön
2 vitlökar
olivolja
salt och peppar
hackad persilja
Halvera brysselkålen, tärna potatisen och skiva vitlökarna tunt.
Börja med att steka kålen i olivolja några minuter och tillsätt sedan vitlök och potatis. Låt allt steka på svag värme några minuter tills brysselkålen känns lite al dente. Tillsätt solrosfrö och persilja en stund innan serveringen. Ringla väldigt gärna över lite balsamicokräm eller droppa över balsamvinäger, det blir så gott till.

Vi åt våra brysslar till revbenen vi hade till middag i söndags och de passade väldigt bra ihop. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 10 januari 2012

Vardagen kan också vara en fest!

Jajamensan, det kan minsann bli lite festligheter även när det är vardag, det behöver inte bara vara vitkålsstuvning inte! Det kan vara prisutdelning och fina awarder också. Så var det idag när Ann-Sofi som bloggar på Matsafari bestämde sej för att förära oss med en finfin award eftersom hon tycker, och vi citerar;
"alltid bjuder på oss själva, inspirerar och ger otroligt bra vintips" jo jomensan... Vi tackar bockar och niger.
Till Awarden hör en uppgift.
Liebster är ett tyskt ord som betyder ”käraste”
och utnämningen ges endast till bloggar med
färre än 200 följare/prenumeranter .
När man får utmärkelsen ska man göra följande:
Tacka den som gett dej utmärkelsen och länka.
Skriv ner de 5 bloggar man vill lämna awarden
vidare till och låta dom veta det genom att lämna
en kommentar hos dem.
Till sist hoppas man att dom utvalda vill lämna
utmärkelsen vidare…


Så ska vi då skicka vidare denna award, alltid lika svårt när det finns så många fina bloggare därute som vi skulle vilja skicka vidare den till. Denna gången skickar vi i alla fall vidare till:

Hanna huserar i Matarkivet, vi vet precis vart vi ska kolla efter bra restauranger och affärer den dagen vi beger oss till hennes stad. Alla bra champagnetips tar vi också tacksamt emot.

Amy som bloggar på bloggen Amy's piece of cake, där det just nu är Indiskt tema denna månaden. Håkan funderar skarpt på att ta en studieresa hem till hennes kök och spisa gott Indiskt...

Millas Hälsoblogg, här lär vi oss så mycket bra saker, både om vår miljö och hur det vi äter och det vi smetar in oss med påverkar den, får många bra boktips och bra recept.

Lotta, som bloggar från sina Två små kök, har vi just hittat och nu besöker vi gärna hennes kök allt som oftast. Maten som kockas i hennes kök faller oss oftast på läppen och bilderna gillar vi skarpt.

Momaskitchen är ett annat kök som vi gärna kikar in i. Här är det kärlek till Västindien i allra högsta grad, fina tips på Rom och recept som innehåller rom bland annat.

Till alla andra, vi gillar er också en hel massa!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Lite till vardags.

Ja, nu känns det som att livet har återgått till det lite mer "vanliga" när väckarklockan ringer på morgonen, frukosten intas i en hast för att vi låg och drog oss lite väl länge, cyklarna rullar åt vars ett håll på väg till jobb och hemma igen är det tvättstugan som gäller. Precis så såg det ut i Mårtenssons kök igår, och säkert på en hel del andra håll i Sverige.

Även på matbordet märks det kanske att ledigheterna har bytts ut mot en vardag igen? Middagen som vi bjuder er på idag åt vi visserligen inte igår utan vi den intog förra veckan, för visst hade vardagen börjat redan lite då. Oavsett vilket så smakade det riktigt gott med vitkålsstuvningen och korven som stod på menyn, speciellt gott smakade det eftersom det var Håkans egenhändigt tillverkade Merquezkorv vi åt (receptet på den hittar ni här).


Vitkålsstuvning 2 port+matlåda
400 g vitkål
vatten
1 tsk salt
40 g smör
0.75 - 1 dl mjöl
4-5 dl mjölk
salt och peppar
Strimla vitkålen, skölj och häll ner i en gryta. Häll på vatten så det täcker kålen och tillsätt ca 1 salt. Låt kålen koka upp och sedan småbubbla så den mjuknar lite, ca 5-10 minuter beroende på hur tjocka bitar du skurit. Vi lät kålen vara lite al dente så det blir lite mer tuggmotstånd. 
När kålen är klar slår du bort vattnet.
I en annan gryta så smälter du smöret, rör ner mjölet så det blir som en smet. Därefter vispar du ner mjölken, lite i taget (rör hela tiden) och låter det få ett uppkok, under omrörning. När du är nöjd med konsistensen så kryddar du med salt och peppar och blandar samman stuvningen med kålen. 
Skulle stuvningen bli för lös går den att reda av med lite mjöl utrört i vatten eller mjölk. 
Smakar bra till korv, stekt fläsk eller helt på sin egen hand, gärna med senap till.


Hur är det hemma hos er andra, märks det på matborden att det är slut på ledigheterna? Ingen fara, hej hopp så är det snart fredag igen och helgen knackar på våra dörrar:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 9 januari 2012

Nyårsrapport, som lovat.

Nu har vi pysslat och knåpat lite och till slut fått ihop en liten fotokavalkad från vårt  nyårsaftonfirande. Inte en enda bild med människor, fråga oss inte varför, men det får ni helt enkelt försöka överleva. Lite långt sen nyårsafton, men det får ni också försöka överleva:) Nu kör vi.

Dukningen först:

 Glitter i dukarna och i ljusarrangemanget. Anneli gillar att pyssla med dukningar hon också:)

Ytterligare en anledning att köra till Ullared på shoppingtur i vår, snygga ljusstakar till blockljus! 

Innan middagen så blev det bubblor i glaset till lite snacks och tilltugg. Valet i år föll på denna flaskan som vi läst om i någon tidning. Priset kan man absolut inte klaga på, äkta skumpa för 169 kronor och just därför valde vi att testa den. Kanske kunde det bubblat lite mer och gärna hade bubblorna fått vara lite mer bubbliga, smaken var det absolut inget fel på och vi dricker det gärna igen. Bra skumpa för priset man betalar.
Charles Mignon Brut Grande, nummer 7719 på systembolaget

 Lite mat så, även denna nyårsaftonen tog vi catering från restaurang Lite Mer här i Ystad och i år hade de lyckats ännu bättre än i fjor. Vi var alla lika överens om den saken och blev så mätta och nöjda. Kanske det kunde varit lite smidigare vid hämtningen, det tog ganska lång tid, men det var det nästan värt:

Vi valde olika förrätter, två tog cheescake med skaldjur och chiliolja. Oljan var riktigt het men ack så god!

 Övriga tog cheesecake med rökt dovhjort och någon lingonröra till. Smakade riktigt bra med lingonen till köttet och cheesecaken var vi alla väldigt nöjda med.

 Varmrätten så, här valde vi alla lammfilé som serverades med en ljummen rotfruktssallad och rödvinssky. Köttet var superfint, så mört och gott kryddat. Potatiskakan med västerbottenost var gigantiskt stor så av den blev det en del över, kanske lite mer sås hade varit välkommet speciellt när det är 6 såsomaner som ska äta...

En av efterrätterna som provades, en chokladmousse med marinerade mandarinklyftor. Moussen var väldigt lätt och len i konsistensen och därför blev den heller inte alls mäktig. Mandarinen kändes fräscha till, men kunde kanske smakat mer av marinaden. 

Så till sist en bild av en av kvällens höjdpunkter, paketleken...
Slå tärning, jaga en 6:a, slänga sej över vantarna på bordet eller på den stackare som tog på dom sist, dra på vantar och börja packa upp. Massor av papper, tejp och så lite mer papper och tejp. Tänk att det alltid är lika kul. Inuti fanns det faktiskt presenter till oss alla, inte illa!

Tack till familjen Persson för en alltid lika rolig kväll och till Lite Mer för den smarriga maten!
Smaklig spis! / Anki och Håkan