måndag 10 december 2012

Skåne pepparkakor

Livet är fullt av besvikelser! Ja se där, det var väl en upplyftande inledning av dagens inlägg?
Men nej då, ingen anledning till oro, det är inte så allvarligt som det kanske låter, det är bara pepparkakor som vi blivit besvikna på. Vi köpte hem ett paket av Skåne Pepparkakor, ni vet dom som ligger i en gul paket, är ganska stora, lite mjuka och smakade underbart gott med smör och ost på när vi var små. Med betoning på smakade, för så som vi minns dom är dom inte längre... och det är vi är inte dom enda som tycker, visade det sej när vi hörde oss för. Besvikelse, suck...


Vad gör man då när man är så sugen på något som inte längre är vad det en gång var? Man tar saken, eller degen rättare sagt, i egna händer naturligtvis och bakar så det smakar som man minns det! Recept letades på nätet och här hittade vi vad vi sökte, degen gjordes och i onsdags bakade och njöt vi. För de blev verkligen
precis så goda som vi hade hoppats på, mjuka och smakrika.

 Tumstocken är framme, allt för att få till rätt storlek:) 
Kakorna ska inte ligga och kela med varandra på plåten, de blir lätt oskiljaktiga då...

Vi vill gärna ha lite mer smak av kryddorna och ökade därför mängden en aning, men tycker ni att pepparkakor inte ska smaka för mycket av kryddorna så tar ni den lilla mängden i receptet.
Tänk på att ni inte låter dom stå inne i ugnen för länge, max 10 minuter, för annars blir de snabbt torra och smuliga och det ska dom inte vara. Sen är det bara att ta fram smör, en god ost och iskall mjölk och njuta!

Skåne pepparkakor  ca 24 stycken
2 dl ljus sirap
½ dl farinsocker
1 dl strösocker 
75 g smör
2-3 tsk malen kanel
1-1½ tsk mald kryddnejlika
1-1 ½ tsk malen ingefära
1 ägg
1 äggula
1 dl grädde
1 tsk bikarbonat
1½ tsk bakpulver
10 dl vetemjöl special
Koka upp sirap, farinsocker och strösocker i en gryta, lägg i smöret och låt det smälta.
Lägg kryddorna i en skål av stål och häll över den varma smörblandningen.
Vispa ihop ägg, gulan och grädde och häll det i skålen, låt det stå tills det kallnat och någon gång under tiden. 
Blanda hälften av mjölet med bikarbonat och bakpulver och rör ner det i skålen.
Arbeta in resten av mjölet, går bra att göra med degkroken i assistenten eller så gör du det för hand.
Täck över degskålen och låt den stå i kylen över natten och vila.
Dela degen i mindre bitar som du rullar till bollar och plattar ut, de ska vara ca 6-7 cm i diameter och ca 1 cm tjocka. Enklast är att platta ut dom direkt på plåten som du täckt med bakplåtspapper, lägg dom glest eftersom de jäser upp och ut en del när de gräddas i ugnen. 
Grädda kakorna mitt i ugnen på 200 grader ca 10 minuter. 
Låt pepparkakorna svalna och förvara helst i plastpåse eller plastburk så de håller sej mjuka. 
Avnjutes bäst med smör och god ost på till ett glas iskall mjölk!

Ja, den där snön bara fortsätter att falla och har så gjort nästan hela dagen. Dock var vi väl ganska förskonade i vår stad igår om man jämför med många andra platser i Skåne, tack och lov.

Så här såg det ut när vi gick hem från julmatsplaneringen i går eftermiddag, inte så illa som ni ser, även om det kom en hel del mer under kvällen... 
För er som undrar så, ja, Håkan cyklar fortfarande till och från jobbet. Tåget blir allt som oftast inställt på det hållet och då är det bättre att ta det säkra före det osäkra:)

Hur har ni andra det där ute i vårt avlånga land? Är ni insnöade eller går det att ta sej ut och fram?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

40 kommentarer:

  1. Så gott! Såna pepparkakor är himla fina, för då kan man äta pepparkakor till frukost ;)

    SvaraRadera
  2. Ja jag hörde från mina föräldrar nere i Landskrona att de var storm igår, pappa gav sig dock inte ut för att cykla igår :-), här i Göteborgstrakten har vi inte haft någon som helst snöstorm, men det har kommit snö så att det ialafall går att åka pulka.

    De där pepparkakorna hamnar genast på min baklista,har aldrig ätit sådana mjuka pepparkakor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fy för vissa har nog fått det riktigt mycket, här kommer det fortfarande flingor...

      SÅ kul att vi kunde tipsa dej om kakbak, hoppas du tycker de smakar gott.

      Radera
  3. Vad roligt att få ta del av er bakglädje. Ja, visst kan man lätt bli besviken när nåt inte smakar som det gjorde när man var liten så då finns ju inget annat att göra än att försöka göra det själv. Verkar som att ni lyckades bättre än bra och kan mycket väl föreställa oss hur goda de måste ha varit.

    Hoppas ni får en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att ni tycker det!
      Ja, om vi får säga det så lyckades vi väldigt bra, goda som förr blev dom.

      Radera
  4. Nej men, de där skånska pepparkakorna smakar ju som hårda kakor som blivit mjuka av misstag tror man ska ha vuxit upp med dem för att gilla det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, nu hör vi dej väldigt dåligt, det brusar så...:) Kanske man ska ha gjort, för vi tycker dom är vansinnigt goda.

      Radera
  5. Gör om gör rätt som man säger ;) Ja ibland måste man göra själv för att få det man önskar. Och jag som bor i Småland har faktiskt hört talas om skånska pepparkakor men aldrig ätit dom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så, rätt ska vara rätt:)
      Då är det väl dags för lite provsmakning nu kanske?

      Radera
  6. Ni är ju för goa bra! Vad jag skrattade när jag såg tumstocken mit bland degen:)) Klart att de blev perfekta. Hembakat är bäst!!!
    jag har aldrig smakat dessa skåne pepparkakor som skicka över en med smör och ost till mig.
    Må så gott! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Tack ska du ha, Helena! Ibland måste man vara på säkra sidan vet du:)
      En styck, coming right up!

      Detsamma,
      kram

      Radera
  7. Vilka barndomsminnen till de där kakorna. Men det var väl inte så att man bara åt dem runt jul utan året om. Mycket smör på!!
    Varit en solig och fin dag här. Bara liiiite snöflingor. Vi har nog minst snö i landet men vi HAR snö!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen barndomsnostalgi där. Och visst åt man dom året runt, lika goda när som helst och med massa smör:)
      Sol vill vi också ha, kan ni inte dela med er lite av den varan?

      Radera
  8. Åhhh skånepapparkakor hurra det måste jag testa att baka. Min mamma och pappa är ju från Malmö så lite skåning är jag allt ; ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du måste, de blir så goda så, speciellt för oss skåningar:)

      Kramar till dej,
      Sofia

      Radera
  9. Jag kan inte minnas att jag ever har ätit dessa... kanske en gång för typ 30 år sedan eller något! De låter goda minsann. Haha, ja det gäller att det är exakt mått på de små rackarna... tumstock låter som en himla god idé *fniss*

    Det kommer lite snö här pö om pö... men totalt insnöade är vi inte... än! :)

    Måndagskramar till er båda och i synnerhet Håkan som trotsar de allmänna kommunikationsmedlen och cyklar till jobbet, hu vad kallt det måste vara!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Amy du som inte har så långt till Skåneland, skäms på sej:) Du får väl helt enkelt ta och baka och prova. Och glöm då inte tumstocken, mycket användbart tips minsann!

      Skönt att ni inte snöat inne, hoppas ni slipper det.

      Nä det är inte så kallt, två minus bara. Du vet, det finns inget dåligt väder....:)
      Kramar till dej, Amy


      Radera
  10. Åh, jag HATADE sådana pepparkakor när jag var liten, och har typ glömt av dem allt sedan dess. Ska helt klart prova att göra egna! Ska ju till mamma och pappa i helgen, perfekt! Trevligt sällskap och liiite större kök än vad jag har - perfekt bakhelg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ajamen, Charlotta, vad är det du säger?! Du bara måste ju prova att baka egna, tänk om du blir omvänd:) Och att baka dom när du dessutom befinner dej i Skåne, vad kan väl passa bättre.

      Kramar

      Radera
  11. har inte ätit just skånska pepparkakor men antar att de smakar som vanliga eller är jag ute och cyklar nu.dem ser jättegoda ut

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, smaken är väl densamma men de är mjuka och tjocka istället.
      hur goda som helst, speciellt med smör och ost på...

      Radera
  12. Spännande pepparkakor som äts med smör och ost! Låter inte alls tokigt! Vackert med snö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte tokigt alls med dessa, fast snön den känns just nu bara tokig:)

      Radera
  13. Åh, sådana pepparkakor är ju så goda. Har inte smakat hemmagjorda, men de brukar ju aldrig vara sämre.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är dom, i alla fall de som är hembakade för de man köper smakar nästan ingenting längre.

      Kramar

      Radera
  14. Det är så gott med pepparkakssmaken! :) Jag ska nog göra också julgodis med de här kryddorna! :)
    Det är nog hela landet som är snötäckt just nu! Mysigt! Men kanske inte när tåg ställs in... smart att cykla eller gå! :)
    Ha en fin tisdag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verklige så gott, godis med smakerna blir också så smarrigt.
      Säkert är det vitt både här och där, mysigt i alla fall när man kan vara inne eller slipper passa tider:)

      Detsamma till dej
      kram

      Radera
  15. Underbart när man kan häva besvikelser och ta saken i egna händer. Har nog aldrig provat den typen av pepparkaka med "pålägg". Verkar gott!

    Kanske är det värre med snön nu? Klass 2-varning och mycket snö kombinerat med blåst har jag sätt på vädret. Ta det lugnt!

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det så, man känner sig extra nöjd helt klart!

      Blåser gör det och med 4 minus på det så känns det som minst 20 minus, blä:( Lugnt tar vi det, frun ser sej minsann om efter broddar, tantvarning på det eller?

      Kramarna

      Radera
    2. Ha ha, nä nä. Snarare klokvarning på det och det är ju inget negativt. Pappa 60+ har broddar men jag gör absolut ingen jämförelse ;-)

      Radera
  16. Vad läckert, jag visste inte ens att det fanns något som hette det. Ser ut som att det äts mer som bröd? Roligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de är riktigt läckra och smarriga. Kan väl säga att man äter dom mer som bröd/kaka, passar som mellanmål eller fika.

      Radera
  17. Kommenterade på detta igår men den försvann visst, eller är jag dissad? Hur som så skrev jag att jag gjorde precis samma sak för ett par veckor sedan. Tänkte åh vad gott och så kom jag hem och smakade och... det smakade ingenting och satt som en stor cementklump i gommen så tacka vet jag era hembakta. Garanterat mycket godare.
    Men nog måste de väl ha ändrat dem eller är det vår smak som förändrats/förfinats? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du inte blev dissad, inte av oss i alla fall!
      Nej visst var det så, de smakade absolut ingenting och var otroligt degiga. Klart mycket godare med egna, perfekt när man kan styra lite över kryddsmaken också.
      Klart de måste ha förändrats, det verkar konstigt annars eftersom vi nu har hört flera som säger samma. Fast det där med förfinade smaker låter kanske inte helt omöjligt heller...:)

      Radera
  18. Tack för recept! Håller med de skåne pepparkakor man köper nu ÄR både mindre och har tappat smaken. Bara förpackningen jag känner igen från min barndom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, så roligt att vi kunde vara till hjälp, hoppas det ska smaka!
      Helt rätt, förpackningen är det enda som är likadant.

      Radera
  19. Jag vill tipsa om att göra två rullar av degen, och sen bara skära dem i lagom tjocka skivor och lägga på plåten. Då blir alla i samma storlek och snyggt runda. :)

    SvaraRadera
  20. Gjorde glutenfria , använde ert recept som grund bara lite extra mjölmix i blev jättebra .

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!