fredag 30 september 2011

Tips på en god helgfrukost.

Hej och hå, så var det åter igen dags att skriva fredag, nice! Denna fredagen grattar vi Håkans mamma som passar på att ha födelsedag, GRATTIS MONIKA!!!
Vi är bortbjudna, eller hembjudna - vilket ni vill, på middag till Köpingebro för att fira födelsedagsgrisen ikväll. Paketet står redo i hallen, en stor låda blir det denna gången, hoppas hon blir nöjd med innehållet. Kameran får naturligtvis följa med så vi kan dokumentera mat och dryck.

Om ni blir sugna på en riktigt god frukost denna helgen, eller någon annan dag, så har vi två bra tips till er. Ett recept på supersmarriga scones och en god frukostdrink (utan alkohol) tänkte vi dela med oss av till er idag.
Så håll i er, nu kör vi.

För ett tag sedan så hittade vi ett recept på scones hos Cecilia som bloggar på den fina bloggen "Flickan och kakorna".
Sconesen har vi bakat nästan varje helg nu, varierat hit och dit, senast vi gjorde dom blev dom så här:

Scones  med dinkelsikt 6 större
3 3/4 dl dinkelsikt
1/4 dl vetekli
½ dl vetegroddar
½ dl solrosfrön
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
40 g smör
1½ dl mjölk
Rör samman de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt smör och finfördela med fingrarna och tillsätt sedan mjölken lite i taget och knåda till en jämn deg.
dela degen i 6 bitar som du rullar samman till bullar och sedan plattar ut. Lägg på bakplåtspapper på en bakplåt. Grädda mitt i ugnen på 250 grader, ca 10-12 minuter.

Till dessa goda sconesen passar det alldeles perfekt att dricka en god och nyttig frukostdrink. Slår man lite alkohol i den så passar den säkert att dricka som en god kvällsdrink också, om man nu vill det...


Frukostdrinkar  2 pers
2 blodgrapefrukter
riven färsk ingefära, efter eget tycke och smak
1 dl is
½ msk flytande honung
mynta, efter eget tycke och smak
Skala grapefrukterna så att du får bort så mycket som möjligt av det vita runt om och dela sedan i lite mindre bitar. Lägg bitarna i en mixer tillsammans med övriga ingredienser och kör till isen krossats, ev. kan man behöva slå i lite vatten för att hjälpa till.
Vill man så silar man drinken annars gör man det inte. Slå upp i glas och njut!
För en starkare variant så tillsätter man lite vodka eller rom när man mixar.

Så där ja, nu har ni så ni står er till helgens frukostar.
Hoppas ni får en underbart fin helg med mycket gott på tallrikar och i glas.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 29 september 2011

Rosa bubblor till helgen?

Bråda dagar kan ni tro att det är här i Mårtenssons kök! Igår körde vi en "sväng" till IKEA i Malmö, ja sväng och sväng... drygt 5 timmar spenderade vi på Svågertorp fast då hann vi även med en snabbis inne på Plantagen också. Med oss följde även Hasse (Ankis far) som var lite nyfiken på hur det såg ut på nya IKEA, så det blev en liten famlijeutflykt och vi hade riktig trevligt tillsammans. Naturligtvis var vi ju "tvungna" att börja skruva samman det mesta redan igår kväll, fast klockan visade sent på kvällen... Som tur var hade vi investerat i nya kuddar också, så nattsömnen blev extra skön:)

En hel del shopping blev det såklart, bl.a ny kontorsstol, nytt miniskrivbord och så två Helmer som nu står så fint i vårt kök. Plus en hel massa annat smått och gott som man inte visste man behövde förrän man ser det på hyllorna, ni vet sånt som det lätt blir mycket av...  Nu är det bara att ta tag i allt det där och i vilka skåp det ska stå... Kanske vi måste köra in och köpa nya skåp nu också? :)

Vi tänkte att vi skulle tipsa er om ett gott bubbel nu när helgen snart är här, slänger vi in det idag så hinner ni ju köpa hem en flaska om ni blir sugna:) När vi botaniserade bland bubbelhyllorna på Systembolaget förra veckan så konstaterade vi snabbt att nu har vi faktiskt snart provat alla i deras utbud (ja, i denna stans utbud alltså). Men en av flaskorna i det tillfälliga sortimentet av mousserande rosévin såg oprövad och intressant ut så den fick hänga med oss hem.

Bervini Rosé Extra Dry, nummer 92258 på systembolaget för endast 59 kronor. Ett mousserande med mycket bubblor i när man slår upp det i glaset, tyvärr dör bubblorna lite för snabbt, men vi tyckte ändå att det var ett prisvärt vin. Passar perfekt till mat med lite sötare smak, eller varför inte som en fördrink innan maten. 

Fredagens middag blev färsk tonfisk med den godaste tropiska såsen till (receptet hittar du här) och här passade vinet alldeles utmärkt att dricka till. 


Nej, go' vänner och alla andra, nu ska hemmet fortsätta ställas iordning, som det ser ut just nu så bor vi i en IKEA-kartong som exploderat!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 27 september 2011

Rödbetor till förrätt.

Idag står det tvättstuga på schemat, inget upphetsande alls men ett nödvändigt ont...
Så raskt över till något mycket mer upphetsande, nämligen förrätten vi njöt av i lördags innan fläskfilén och kantarellsåsen gjorde sin entré. Det blev rödbetor i sällskap av honungsrostade valnötter och ruccola, som vi ringlade getostsås över, så gott. Det påminde lite om förra förrätten med rödbetor vi gjorde (här), denna var dock lite mer åt det söta hållet. Ingen godare än den andra, bara olika:

Var är solen när man behöver den? 

Förrätts-rödbetor 2 port
4-6 rödbetor
olivoja
balsamvinäger
salt och svartpeppar
30 g valnötter
1 msk flytande honung
ruccola
Sås
100 g getost
1 dl crème fraiche
½ msk flytande honung
salt och svartpeppar
Koka rödbetorna så de mjuknar, tar allt mellan 20 och 40 minuter beroende på storleken, känn med provsticka. Slå av vattnet och skala betorna under rinnande kallt vatten och dela sedan i klyftor. Lägg klyftorna i en skål och tillsätt olivolja, vinäger, salt och peppar efter eget tycke och smak. Blanda runt och smaka av.
Under tiden betorna kokar så rör du samman såsen och rostar valnötterna.
Mosa getosten i en skål, rör ner övriga ingredienser och ställ det sedan kallt till serveringen.
Rosta valnötterna i en het stekpanna till de börjar ta färg, häll i honung och stek ytterliggare någon minut.
Lägg ruccola på ett serveringsfat, lägg på rödbetorna och strö sedan över valnötterna. Ringla till sist över getostsåsen och servera.

Så var det då den där formen som flyttade in hos oss igår, en riktigt glad överraskning kan ni tro! 

Ett stycken paket som levererades i Mårtenssons kök igår. Nyfikna?

Där nere bland pappersstrimlorna (ett mycket bra sätt för återvinning av papper minsann) låg vår nya inneboende. Solgul och fin.

Vi var nämligen med och tävlade om en Gerberaform för ett tag sedan hos Maria som bloggar på bloggen Mat och lite annat. Det gällde helt enkelt att bidra med ett recept på något som man tyckte skulle passa att servera ur just formen som man kunde vinna. Vi tänkte direkt på påsken när vi såg den underbara gula färgen och tyckte det kunde passa att bidra med receptet på vårt påsklamm (receptet hittar du här). Och kan ni tänka er, det tyckte tydligen Maria också så formen blev vår:)

Tada! Visst är den tjusig och visst blir man glad av att se den? Ja, i alla fall blev vi väldigt glada:) Och visst är den perfekt att servera påsklamm, eller annan påskmat i?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 26 september 2011

Härliga dagar med underbara smaker.

Vilka ljuvliga dagar vi bjuds på, en riktig önskehöst med sol, blå himmel och varmt, det är ju nästan så man tror det är maj månad istället för september. Det blev en riktig härlig eftermiddag igår, vi tog en långpromenad med Hasse som visade sej sitta på en hel massa bra fruktplockarplatser längs vägen. De rödaste plommonen vi någonsin sett som smakade så sött, en annan sorts plommon som var allt annat än söta i smaken och sist men inte minst, havtorn! Tyvärr inga bär på havtornsbuskarna, men nu vet vi i alla fall vart vi ska leta efter de små orangea syrligheterna.

Efter några timmar till fots satt det inte helt fel med en smarrig middag, denna gång en kycklingrätt som både smakade och kändes så oerhört fräsch. Receptinspirationen kommer från ytterligare en lånebok från biblioteket, som visat sej vara en riktig guldgruva vad gäller kokböcker. "Vår" bibbla har ett otroligt utbud och en hel del av kokböckerna är faktiskt av det nyare slaget, som den vi använde igår, "GI-gourmet" av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson. Receptet har som vanligt genomgått en liten make-over och ser nu ut så här:

saffransmarinerad mozzarella

Salamifylld kycklingfilé med saffransmozzarella  2 port
2 kycklingfiléer
4 skivor vitlökssalami
grovt riven parmesanost
2 paket mozzarellaost
10 coctailtomater
1 pkt saffran
några färska basilikablad
olivolja
salt och svartpeppar
Dela mozzarellabollarna i mindre bitar, riv sönder eller skär med kniv. Lägg dom på ett fat eller i en skål, slå i saffran och lite olivolja, rör runt så att alla bitar får smaka på saffranen. Lägg ner tomaterna och rör runt, krydda med salt, gärna flingsalt, och svartpeppar. Ställ in i kylen undertiden du kockar till kycklingen.

Skär ett snitt i sidan på filén, salta och peppra och fyll med salami och parmesanost efter eget tycke och smak. Fäst med en tandpetare i snittytan så det håller ihop när du steker köttet. Bryn filéerna någon minut på båda sidor och lägg sedan över dom i en ugnsfast form .Salta och peppra och låt dom sedan steka färdigt mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Servera med mozzarellaosten, en god sallad och ev. pasta eller klyftpotatis.

kyckling med salami
Riktigt gott blev det, smaken av saffran passade så himla bra till parmesanosten och salamin så ni anar bara inte! Kan tyckas som en röra av många olika smaker men vi lovar, de leker väldigt bra tillsammans.

Idag är det vårt kök som genomgått en liten minimake-over, Anki har nämligen haft ledig dag från jobbet så det har skurats och fejats i skåp och lådor. Härligt när man kan få så mycket energi från den gula bollen på himlen:) Dessutom har det flyttat in en ny fin form i ett skåp, men den får ni hälsa på en annan dag.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 25 september 2011

Goda grannar!

I går upptäckte vi att vi har väldigt goda grannar, i alla fall grannen som bor i lägenheten under oss. Och ja, hon bor fortfarande kvar om ni undrar, vi har inte blivit kannibaler och käkat upp henne om det nu var någon som trodde det:)
Däremot har vi käkat upp innehållet i en av påsarna som vi fick av henne i veckan, i påsarna låg delikata gula svampar - kantareller hon plockat i Smålands mörka skogar. Inte nog med dessa påsar, vi har även blivit lovade några av trattkantarellerna som just nu ligger på tork...
Inte illa, eller hur? Det är sådana människor som får oss att överväga att bo kvar där vi bor...


Baconlindad fläskfilé med kantarellsås
500 g fläskfilé
1 msk smör
salt, svartpeppar och rosmarin
bacon
Pusta fläskfilén så den blir fri från ev. senor och fett. Krydda köttet runt om och bryn den runt om i smör i en stekpanna. Lägg över i en ugnsfast form, stick i en kötttermometer, täck filén med bacon och ställ in i ugnen på 225 grader.
När temperaturen nått 75 grader (efter ca 20 minuter) tas köttet ut och läggs i aluminiumfolie ca 10 minuter.
Skiva upp och servera med ugnsrostade rotfrukter och grönsaker, samt en god kantarellsås:

Kantarellsås
2½ hg kantareller
1 liten rödlök
salt och peppar
2 dl grädde
1 dl vatten
ca½ dl steksky från formen där köttet legat
140 g Kvibille gräddädelost
Dela svampen i mindre bitar och finhacka löken. Stek svampen i smör ca 5 minuter, tillsätt lök och kryddor och bryn det någon minut till. Tillsätt grädde, vatten och steksky, låt det småputtra 15 minuter.
Smula i ost och låt det puttra vidare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Lite bonusmaterial, en actionbild på frun i köket

Förutom denna ljuvliga middag åt vi en smarrig förrätt med rödbetor som senare på kvällen gav upphov till en smärre chock i ett helt annat rum än just köket... Tänk vad kroppens vätskor påverkas av det man stoppar i sej:) Recept och bild (på förrätten alltså!) kommer inom kort.

Nu ska vi bege oss ut i sommarvädret, en promenad och ett besök hos Ankis far har vi tänkt oss.
Ha en ljuvlig söndag,

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 23 september 2011

En god drink så här på fredagen?

Fredag igen, inte vilken fredag som helst utan lönedag dessutom... vilket märktes när Anki var nere på stan efter jobbet för att handla lite goda bubblor till kvällens middag. Så mycket folk det var på vår gågata och så många blå små påsar man såg i händerna här och där. I morgon är det långlördag, fint väder lovar löpsedlarna så då lär det väl bli riktig trängsel, om vi känner Ystadsborna rätt:)
Vad vi själv ska göra denna helgen är helt öppet, inga planer så långt ögat når och det känns faktiskt riktigt skönt. Det enda som är planerat är god mat och god dryck, precis som det ska vara:)

Vi sparkar igång fredagen med en god drink, en som Håkan själv slängde ihop förra helgen av vad han hittade i barskåpet och kylen. Till den bjuder vi dessutom på en lite fredagslåt, vår första musikinlägg här i köket faktiskt. Rediga Ystadspågar är det som sjunger, ingen ny låt, inga vi brukar lyssna på, men visst andas den helg och fredagsmys:) Klicka på länken under bilden och lyssna själv:  


Håkans fredagsmys 1 glas
2 cl Malibu mango
10 cl tropisk juice
några stänk grenadin
Blanda Malibu och juice i ett glas. Slå försiktigt i grenadin så det lägger sej nederst i glaset, häll gärna över baksidan på en sked så går det lättare.

Vad hittar ni själv på med i helgen, har ni några kuliga planer?
Hur som helst så hoppas vi att ni får en fin helg, allihopa.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 22 september 2011

Helgen är räddad.

Ja, i alla fall för en av oss, denna låg nämligen på hallgolvet igår...

The gift that keeps on giving:) 
Synd det inte finns en "Allt om cigarrer" också!

För flera år sedan fick jag en årsprenumeration på "Allt om whisky" av Ankis mor och far. Sen dess har jag själv fortsatt prenumerera. I detta numret var det mycket intressanta artiklar om Amerika och amerikansk whisky (bourbon). Det finns alltid flera tips i tidningen på whiskysorter som är lätta att fastna för, oftast finns flaskorna i beställningssortimentet på systembolaget. Får se om det blir en ny whisky i samlingen efter att jag har bläddrat lite mer...
Jag prenumererar även på tidningen "Whisky & Bourbon", ytterliggare en riktigt bra tidning för dom av oss som är intresserade av dessa ädla drycker:)

Smaklig spis! / (Anki och) Håkan

onsdag 21 september 2011

När längtan blir för stark...

... och vi saknar värmen, de underbara människorna, all den goda maten och drickan som vi haft på semestern då vet vi att det är dags att kocka middag som smakar semester. En sådan dag var det igår och därför blev det en laxgryta med inspiration från det thailändska köket, Anki höftade lite hit och dit på vad som fanns i skafferi och kyl och då bidde det si så här:


Mårtenssons thaiinspirerade laxgryta  2 port+matlåda
400 g laxfilé
1 burk kokosmjölk
½ gul lök
½ röd spetspaprika
6 buketter blomkål
6 buketter broccoli
½ broccolistam
1 stor morot
1-2 tsk sambal oelek
1 msk riven ingefära
½ msk fisksås
10 sugarsnaps
pressad lime
Finhacka lök, strimla paprikan, dela blomkål och broccoli i mindre bitar, slanta stam och morot.
Fräs löken så den får färg, häll i kokoksmjölk tillsammans med blomkål, broccoli, morot och broccolistam. Låt det koka upp, tillsätt fisksås, ingefära, sambal oelek och låt det koka ca 10 minuter.
Dela laxen i mindre bitar och lägg ner i grytan, låt det småputtra ca 5 minuter och smaka sedan av med lime och ev. mer sambal och ingefära.
Strimla snapsen och lägg över vid serveringen.

Håkan har längtat lite extra mycket efter Thailand, så pass mycket att han beställde en hel låda öl av märket Chang på systembolaget... Den hämtade han idag, gissa vem som längtar till fredag?

Just nu, i Mårtenssons kök:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 20 september 2011

Chokladkaka, det är ju trots allt tisdag!

Eller hur? Visst är vi väl värda en bit chokladkaka när det är tisdag? En kaka som är lite seg och geggig i mitten, lite mjuk på utsidan, lite rivet limeskal över och en klick grädde till... Så alla ni som håller med oss och som också är sugna på lite tisdagsgott, varsågoda här är den;


Receptet har vi lånat ur Cathrine Schücks bok "Schücks sunda söta".

Chokladkaka ca 8 bitar
3 ägg
2 dl rårörssocker
1 dl dinkelsikt
½ tsk bakpulver
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
250 g lätt kesella
Vispa samman ägg och socker så det blir vitt och pösigt. Rör ihop mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt i en skål och vänd sedan ner det i äggröran. Blanda till sist i kesellan.
Smörj en springform, ca 24 cm i diameter, och häll i kaksmeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. Stick med provsticka och se så det inte fastnar någon smet på den innan du tar ut kakan och låter den svalna i sin form.
Riv över limeskal och servera med vispad grädde eller glass, eller varför inte båda - är det tisdag så är det!

För övrigt är vi väldigt glada idag här i Mårtenssons kök! Håkan lite mer än Anki, även om Anki visserligen är lite extra glad för Håkans skull så då kanske det jämnar ut sej lite mellan oss så vi ändå är lika glada ändå?
Oavsett vem som är gladast så vet vi i alla fall vem det är som gjort oss så glada... självaste Jens Linder är det som är ansvarig. Det är nämligen så att han, på något vis har fått nys om att vi har efterlyst hans kokbok "Det glömda köket", mejlat till oss och erbjudit oss att köpa ett av exemplaren har har kvar i sin ägo! Är det inte helt otroligt, så säg? Det, om något, är för oss värt en bit chokladkaka att fira med:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 19 september 2011

En enkel baconrulle.

Om det var muggevär igår så har det varit precis tvärtom idag, en härlig höstdag med båda sol och vindstilla väder. Det tackar vi för, både han som cyklar långt och hon som är ute en hel del på jobbet.
Nu gjorde det ju inte så fasligt mycket att det var lite tråkigare väderlek i går, eftersom vi var iväg på kalas mesta delen av eftermiddagen. God tårta och goda kakor bjöds vi på, tack Freddy säger vi, och när det är kalas så är det kalas och då åker all GI-tänk åt sidan för vår del - så det så:)

På kvällen tog vi en filmkväll i sällskap av Robert Duvall som gjorde en riktigt fin skådespelarinsats i filmen "The funeral party". Men inte var det en komedi inte, som det står på omslaget, snarare en riktig snyftare med lite djupare mening och funderingar. Visst innehöll den lite humor, men att sitta med tårar i ögonen och snyfta är väl inte direkt vad man brukar göra när man ser på komedier...
Men, hur som haver så var den klart sevärd, ett riktigt guldkorn faktiskt som garanterat inte lämnar någon oberörd!

Från film till verklighet går vi nu över till ännu ett LCHF-recept som vi provade förra veckan när Håkan kom hem sent från jobbet. Det blev en kvällsfika av det bastantare slaget som var riktigt krämig och god. Receptet har vi lånat från Annika Dahlkvist och hennes bok "LCHF-kokbok", som vanligt med lite smärre ändringar:

Omelettrulle med bacon   2 pers
1 paket bacon av valfri sort, vi hade kalkonbacon
½ rödlök
1 dl majonäs
1 dl crème fraiche
riven pepparrot, salt och peppar efter eget tycke och smak
Strimla baconet och stek. Häll upp det på en bit hushållspapper så det får svalna och rinna av. Rör sedan ihop det med de övriga ingredienserna, smaka av med pepparrot och kryddor.
Omelett
4 ägg
4 msk mjölk eller grädde
Vispa samman ägg och vätska. Stek smeten i lite smör i en teflonpanna, se till så att smeten rinner ner ordentligt i kanterna och stelnar. När omeletten har stelnat på ovansidan så vänder du den och steker lite på andra sidan också, görs enklast genom att stjälpa upp den på en tallrik och lägga tillbaka i pannan.
När omeletten är färdig så lägg den på ett bakplåtspapper, låt den svalna lite och bred sedan fyllningen över hela. Rulla ihop till en fast rulle och dela i bitar med en vass kniv. Servera gärna tillsammans med grönsaker.

Som tur är så fick Håkan, efter mycket slit, upp skafferidörren igår så vi får middag ikväll också:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 18 september 2011

Brödbak och kalas.

Denna söndagen bjuder på ett riktigt "muggevär" på ren skånska! Vi tänkte vi skulle baka bröd till veckans frukostar, men först måste vi lyckas få upp dörren till skafferiet, Håkan har nämligen lyckats få dörren i baklås:) Receptet på brödet har vi använt oss de senaste bakgångerna och det är som tur inte inlåst...
Himlen är grå, det regnar så, vad passar bättre än att baka då?


Snabbbakat mättande bröd   1 bröd
6 dl grahamsmjöl
10 torkade aprikoser, hackade
1 dl rågkross
1 dl hela linfrö
1 dl solrosfrö
3/4 dl grovt hackade valnötter
3/4 dl grovt hackad mandel
1½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
6 dl filmjölk
2 msk mörk sirap
Rör samman alla ingredienser. Klä en avlång form med bakplåtspapper och häll ner smeten i formen. Strö på solrosfrön och grädda brödet i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 1 timme.
Varför klä formen med bakpapper? För att slippa så mycket disk naturligtvis! Man kan ju smörja formen med smör om man vill men vem vill diska mer än nödvändigt?

Igår gjorde familjen Persson oss sällskap vid matbordet, vi bjöd på en värmande kräftsoppa (recept här) och en god lammstek tillagad i lergryta (receptet här). Det blev en ny variant på dukningen där vi tog tillvara på de rosor som fanns kvar från förra veckans dukning och blandade med några från en ny bukett. De fina tallrikarna har Ankis mor gjort till oss, tyvärr börjar de bli lite repiga så det blir inte så ofta vi tar fram dom längre. 

En närbild, lite suddig tyvärr, men ni ser hur man kan blanda olika sorters vaser i olika höjder som variation. Silverfatet är köpt på loppis, perfekt att även använda som underlägg till vinflaskor mm. 

Snart är det dags för oss att gå iväg på födelsedagskalas hos världens bästa syrrason, presenterna står och väntar i hallen och hoppas att dom ska bli uppskattade:)

HIPP HIPP HURRA FÖR FREDDY PÅ HANS FÖDELSEDAG!!!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

fredag 16 september 2011

En kryddig, tillfällig portugis.

Fredag igen och vi tänkte därför passa på och tipsa er om ett gott rödtjut inför helgens goda middagar. Vi hittade ett portugisiskt vin i hyllan "Tillfälligt sortiment" på systembolaget som vi bestämde oss för att prova på. Mest för att etiketten såg snygg ut och att det kom från Portugal, men även eftersom att det klassades som "kryddigt och mustigt" vilket vi också tycker om.

Vi passade på att prova det i onsdags (ja, vi tar ett glas vin mitt i veckan också ibland!) eftersom vi tyckte att en så god middag förtjänade något gott i våra glas. Det visade sig vara en lyckat val, "a match made in heaven" som de säger over there:) Är ni nyfikna på vad vi åt i onsdags så titta här.

Svårt att tyda namnet på etiketten? Det hade vi också... Men visst är den snygg?

Vinet heter Cunha Martins, har nummer 99142 och blir ditt för 79 riksdaler på systembolaget. Det gör sig extra bra till lamm och oxkött, men går utmärkt att dricka som "snackevann" också.

Nu hoppas vi att ni alla får en härlig helg, vad den än kommer att innehålla. Själva har vi middagsbjudning i morgon och på söndag firar vi världens bästa syrrasons födelsedag.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 15 september 2011

Saltrullad entrecôte med svampsås

Igår kockade Håkan till en av rätterna som finns med i kokboken vi efterlyste, "Det glömda köket" av Jens Linder. Tyvärr har vi fortfarande inte fått napp på vår efterlysning, men vi ger inte upp! Efter att ha smakat gårdagens entrecôte så måste vi bara lägga vantarna på boken, för om resten av recepten är lika lyckade som detta var så ska den få en plats i vår bokhylla...


Saltrullad entrecôte med svampsås 2 port
400 g hel entrecôte
grovsalt
2 kvistar rosmarin
Häll ut grovsalt i en ugnsfast form, det ska täcka hela botten. Rulla köttbiten i formen så den blir helt täckt av salt. Lägg rosmarinen i botten på formen och lägg ner köttet, stick i en stektermometer. Ställ in formen i ugnen på 150 grader och stek till det nått en temperatur på 63 grader om du vill ha köttet rosa i mitten, 70 grader om du vill ha köttet genomstekt.
Sås
3 dl blandsvamp, trattkantareller eller trumpetsvamp
2 schalottenlökar
2 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
3 msk kalvfond
2 tsk honung
½ tsk vitvinsvinäger
Hacka svampen lite grovt och finhacka löken. Fräs svamp och lök på svag värme till löken börjar bli genomskinlig. Pudra på mjöl och rör. Tillsätt övriga ingredienser och låt det sjuda ca 20 min, rör om då och då. Tycker du det blir för tjockt så späd med vatten. Smaka av med salt och peppar.
Skär upp köttet och servera med valfria tillbehör och den underbart goda såsen.

Såsmängden är beräknad till 1 kilo kött, men eftersom vi tillhör de som gillar en god sås så gjorde vi hela satsen till halva mängden kött och det räckte precis... Vi använde oss av torkad blandsvamp på burk som ni säkert kan hitta i er vanliga mataffär om ni inte har egen svamplycka:) Bli inte oroliga över att det är mycket salt i maten, ni ska inte äta saltet som ligger i formen, det är bara där för att sätta smak på köttet. Tycker man det är för mycket salt på köttet så går det enkelt att skrapa bort.

Efter maten så orkade vi inte så mycket mer än att sätta oss i soffan och titta på film. Vi tog beslutet att välja en thriller, ett perfekt sätt att bränna maten på visade det sej vara. Anki kunde knappt sitta still i soffan emellanåt, så nervkittlande var "Lincon lawyer". En film vi absolut rekommenderar de av er som gillar spänning och dramatik!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 14 september 2011

Kyckling med avokadosallad och en efterlysning!

Vi har en liten efterlysning, till alla er där ute som kikar in i vårt kök. Vi är nämligen på jakt efter en kokbok som verkar helt slut hos både bokhandlare och förlag. Det är Håkan som har lånat en kanonbok på bibblan och som vi nu vill ha i vår ägo.
Boken heter "Det glömda köket" som är skriven av Jens Linder och Nisse Petersson. Sitter ni på ett exemplar som ni inte använder så hojta till, här kommer den absolut att bli flitigt använd...
Just nu kockas det till en riktig festmiddag i köket från just denna kokbok, en saltrullad entrecote med höstsvampssås och det doftar riktigt härligt från Mårtenssons kök. The place to be, just nu:)
Recension och recept kommer så klart inom kort.

Dagens recept till er är något helt annat än entrecote, det blir en kycklingrätt som vi käkade igår. Receptet kommer från en annan lånebok, vi tror det är Klaras GI-mat, men är inte riktigt 100% säkra...
Så här ser det ut i alla fall:


Kyckling med sesamfrö och avokadosallad   2 port
Sallad
2 avokador
2 röda, lite syrligare äpplen
4 msk olivolja, gärna en lite pepprigare sort
ca 2 msk vitvinsvinäger
gräslök
Skala och tärna avokadon. Tärna äpplena med skalet på och blanda samman med avokadon i en skål. Slå på olja och vinäger, smaka av så det får den syran du vill ha. Salta och peppra, strö över hackad gräslök och ställ åt sidan under tiden som du kockar till kycklingfiléerna.
Kycklingen
2 kycklingfiléer
1 ägg
2-3 dl sesamfrön
salt, peppar och cayennepeppar
Dela köttet i 2 bitar. Vispa upp ägget tillsammans med lite salt, peppar och cayennepeppar i en djup tallrik och häll sesamfröna i en flat tallrik. Vänd köttet först i ägget och sedan i fröna. Stek sedan kycklingen på medelvärme så de får färg och lägg över dom i en ugnsfast form. Ställ in i ugn på 175 grader ca 15 minuter, till köttet är genomstekt.
Servera med salladen och matvete, bulgor eller ris.

Salladen, glöm inte att röra försiktigt så inte avokadon totalkvaddas.

För tillfället är vi inne i något konstigt filmträsk, idag var det tredje gången som uthyraren fick besök av oss på bara en månad... Minns inte när vi hyrde filmer senast, men det är säkert 2 år sedan! Dagens påse innehåller "Water for elephants", "Funeral Party" och "Lincon lawyer". Än har vi inte bestämt vilken som kommer att ligga i dvd-spelaren först, får väl se om vi känner oss dramatiska, komiska eller spännande ikväll.

Ha en härlig onsdagskväll!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 12 september 2011

Lax och spenat.

Det är ett väldigt fint samboskap de har tillsammans, lax och spenat. Eller kanske är det ett äktenskap? Oavsett vad de än väljer att kalla sitt förhållande så trivs de mycket bra tillsammans, det upptäckte vi när vi kockade till en laxgratäng förra veckan. Det blev en god middag med inspiration från "Allt om mat.se", efter våra förändringar så ser receptet ut så här:


Lax och spenatgratäng   2 port+matlåda
400 g laxfilé
2½ dl grädde av valfri sort, vi tog matlagningsgrädde
3-4 dl fryst spenat
salt och peppar
riven parmesanost efter eget tycke och smak, vi vräkte på med 1½ dl
2 tomater
Slå lite olja i en ugnsfast form och lägg i laxen.
Koka upp grädden och häll i spenaten. Låt det småputtra till spenaten har tinat upp helt, smaka av med salt och peppar. Slå såsen över laxen.
Kvarta tomaterna och lägg dom runt fisken i såsen. riv över parmesanosten och ställ in formen mitt i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Kolla så fisken är genomkokt innan du serverar.

Rött och grönt, rena rama julmiddagen:) Eller som Håkan kallade det; Humpadenga (på skorrande skånska)!

I dag har Håkan invigts i hemligheterna med att tillverka pressylta på Gema-livs sätt. Det gick hyfsat bra för att vara första gången, lite klöddigt är det att veta vilket kött som ska användas och vad som skäras bort. Men övning ger färdighet, och när juletiderna närmar sej så så ska det nog gå lite bättre, det säljs ju några stycken då:) 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 11 september 2011

Skånsk äppelkaka

I dag har det verkligen varit en sådan där perfekt höstdag, ni vet när solen lyser från en knallblå himmel, luften är hög och frisk, vinden är stilla och det vilar ett härligt lugn över hela tillvaron. Lycka!
En härlig skogspromenad med en liten tur på stranden och lite avkoppling på en av bryggorna är vad vi fyllt eftermiddagen med, härliga minnen att ta fram i vinter.

Gårdagen spenderade vi mest i köket och kockade mat till gårkvällens middagsgäster, Ankis far, Håkans föräldrar och bror var det som skulle utfodras:) Vi bjöd på vår "urgoda kycklinggratäng" fast denna gången blev det i form av gryta istället, alltså en "urgod kycklinggryta". Samma recept som till gratängen men istället för att slå riset i en form med kycklingröran över så serverade vi riset till kycklingröran, osten och tomaterna hoppade vi över. Enkelt och absolut gott!

Dukningen från kvällen, inget avancerat egentligen men det kändes passande rustikt till grytan och efterrätten som vi serverade. Alla glas har olika virkade små dukar som underlägg - virkade av Ankis mormor, tallrikarna har Håkan ärvt från sin gammlamormor Magnhild. 

Till efterrätt blev det en egen variant av Skånsk äppelkaka, en lite nyttigare modell helt enkelt. Istället för vanliga skorpor eller skorpmjöl så krossade vi osötade fullkornsskorpor, Håkans pappa har tyvärr fått diabetes på äldre dagar och ska ta det lugnt med sötsaker. Hur ni vill göra väljer ni själv, men så här blir den frisk och syrlig i smaken:


Mårtenssons Skånska äppelkaka
1 kilo röda äpplen, gärna av lite syrligare sort
10-15 osötade fullkornsskorpor
½-1 dl socker
smör att klicka över
½ dl vatten
Skala och dela äpplena i fjärdedelar som du sedan kärnar ur och delar i tunnare skivor. 
Krossa skorporna, går enklast med en brödkavel. 
Smörj en ugnsfast form och strö ett lager skorpsmulor i botten, sedan lite socker och lägg sedan på ett lager äpple. Strö på lite socker, ett nytt lager skorpsmulor och så sista omgången äpplen. Sockra en sista gång och strö skorpsmulor som översta lagret. Klicka över smör och slå vattnet i formen.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Servera med vaniljkräm, vi gjorde efter detta receptet som vi gjort tidigare. 

 

Så önskar vi er alla en riktigt fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

lördag 10 september 2011

Thailand, del 4. Besök på vingården.

Vi har ett inlägg kvar från vår semesterresa till Thailand, kanske det mest intressanta för alla er mat- och vinintresserade läsare där ute. Vi passade nämligen på att göra ett besök på en vingård som ligger utanför Hua Hin, Hua Hin Hills Vineyard, något som vi sett fram emot ända sedan förra årets resa då de hade stängt för renovering. Men i år hade vi alltså tur och kunde komma iväg dit:

Håkan i spänd förväntan på bilen som ska ta oss från deras affär inne i Hua Hin, upp till gården... Vill man besöka vingården så anmäler man sig antingen i deras butik som finns i köpcentrat "Market Village", eller så går man in via deras hemsida och fixar det där.

Hit anländer man efter en halvtimmes bilfärd, restaurang, butik och reception under samma tak.

En helt makalös utsikt, bara den var värd en utflykt! Allt kändes väldigt fräscht och nytt, nästan lite lyxigt:)

Sittande i restaurangen njuter man av en vy över vinrankorna som växer lite olika beroende på vilket fält de är planterade i. Vissa ligger som ett tak över gångarna medan andra växer på det mer vanliga sättet. 

Eftersom det inte var säsong för druvplockning och vintillverkning när vi var där så hade vi ingen möjlighet att se det, däremot finns det alltid vinprovning på schemat och där hängde vi så klart på!
Glasen väntar på att fyllas med vitt, rosé och rött, Monsoon Valley Wine, tillverkat på plats (läs mer här).

Till varje vin fick vi en tapasbit, från vänster; en typ av vindolmar med lite kryddigare ris i, räkchips med heta nudlar och räkor, pepparpanerad tonfisk med wasabidressing. 

Allt är byggt på en gammal "elefantskola" och klimatet har visat sej vara väldigt bra för att odla vindruvor i. 

Skål! Vi började med det vita vinet, ett lättdrucket vin som serverades ganska välkylt, gott i hettan!

En elefanttur genom vinlunden kanske? 

Några mogna druvor hängde lite här och var. En härlig känsla att gå i skuggan under rankorna och mumsa i sej lite av bären. 

En flaska rött vin fick följa med hem till Sverige, direktimport! När vi packade för att resa hem kom vi på att den ju inte fick ligga i handbagaget... Så den blev väl inpackad i kläder i resväskan! 
Först igår knäckte vi den och avnjöt vinet till ankbröst med fikonsås (receptet här) och semesterminnen:) Ett rött vin som passar väldigt bra till den lite hetare Thaimaten. 

Har ni vägarna förbi Hua Hin så tycker vi absolut att vingården är väl värt ett besök, oavsett vilken tid på året ni åker. Om inte annat så för utsikterna som verkligen tog andan ur oss...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 9 september 2011

Helgen stundar igen:)

Helg igen kära läsare, härligt eller hur? För min del (Anki) så började denna helgen lite extra tidigt, det har nämligen varit min lediga fredag från jobbet idag och det känns som jag hunnit med en hel massa, riktigt skönt:) Bland annat så har jag bakat långpannerbröd, för även om vi nu äter lite GI-inspirerat så vill vi ändå njuta av lite gott bröd när det är dags för helgfrukost.

Naturligtvis var jag tvungen att provsmaka... smakade riktigt bra med en skiva dansk ost och tomatmarmelad (recept här) på. Kaffe i finaste muggen:) 

Långpannebröd
5 dl mjölk
50 g jäst
2½ dl keso
2 msk sirap
1 dl havregryn
5 msk hela linfrön
1 dl solrosfrön
2 tsk salt
8 dl dinkelsikt
2 dl dinkel fullkorn
4 dl rågsikt
1 ägg
vallmofrön
Smula sönder jästen ner i en skål. Värm mjölken till 37 grader och slå den över jästen så den löses upp. Rör ner övriga ingredienser och arbeta samma en deg. Den blir lite klibbig men det ska det vara när man bakar med dinkelmjöl. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Lägg bakpapper i en långpanna och häll sedan ner degen, platta ut den så mycket du kan ut i hörnen och längs kanterna. Låt det jäsa ytterliggare 20 minuter. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen på 225 grader i 20-25 minuter.

Nu är det inte bara gott, hembakat bröd som vi frossar på när det är helg, nej då! Vi äter godis också, hör och häpna:) Jag passade på att köpa mej en påse med några av mina favoriter idag när jag var och handlade:


Salta bläckfiskar, fast jag tycker mer de ser ut som små gulliga spöken:) Goda är dom i alla fall...
För Håkan blir det förmodligen en cigarr och ett glas whisky istället för godis om jag känner min make rätt:)

Nu önskar vi er alla en härlig helg, med massor av god mat och god dryck!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 8 september 2011

Waldorfpaj

Vi tänkte fortsätta dela med oss av recepten från Anne och Ingemars buffébord på lördagens kräftskiva. Dagens recept blir på ytterliggare en paj, en kall sådan där fyllningen bl.a innehåller äpplen och valnötter. Känns det bekant? Jodå, den påminner om en Waldorfsallad och har därför fått namnet Paj à la Waldorf:


Waldorfpaj
Pajdeg
4 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 dl finriven lagrad ost
200 g smör
½ dl iskallt vatten
blanda samman mjöl, bakpulver och ost. Tillsätt smöret i bitar och blanda samman, slå i vatten och rör ihop till en deg. Låt degen vila kallt ca 1 timme. Kavla ut degen så den passar i en form med avtagbar kant på 25 cm i diameter, låt degen gå upp en bit på kanten. Tryck sedan en bit aluminiumfolie mot kanten så degen inte kasar ner alldeles för mycket under tiden den gräddas. Grädda pajskalet på 225 grader i ca 20 minuter, ta ut och låt det svalna.
Fyllning
1 dl gräddfil
1 dl majonäs
2 röda äpplen
2-3 stjälkar blekselleri
½ dl valnötskärnor
salt och peppar
Blanda samman gräddfil och majonäs. Tärna äpplena, skiva sellerin och hacka nötterna. Vänd ner det i gräddfilsröran och lägg det i pajskalet.
Garnering
8-12 påläggsskivor kalkonkött
samma mängd coctailtomater
valnötter
Forma rosor av köttet och garnera med dom tillsammans med tomaterna och valnötterna. Se bilden.

Nu är det dags för oss att sätta oss vid matbordet och käka kvällens middag. Det blir en laxgratäng med spenat och tomat och receptet kommer inom kort, så håll utkik!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 7 september 2011

Flankstek.

Flankstek... har ni käkat det någon gång? Det är en styckningsdetalj från kon där det mesta av fettet och senorna har tagits bort så det är en bit magert kött. Man ska absolut inte låta den ligga för länge på grillen eller i stekpannan, då blir det lätt segt. Efter tillagningen ska köttet skivas upp tunt i snett skurna skivor.
Vi har kockat till den här steken några gånger och hitintills så har vi bara provat att göra på detta sättet:


Flankstek från Panama 4 pers
1 kg flankstek
½ tsk cayennepeppar
½ tsk oregano
½ tsk timjan
½ tsk krossad rosmarin
½ tsk basilika
½ tsk lökpulver
½ tsk salt
2 hackade vitlöksklyftor
3 msk pressad citronsaft
3 msk pressad lime
Blanda samman kryddorna med vitlök och citrussaft. Gnid in köttet med blandningen och låt det sedan ligga och marinera någon timme i kylen.
Sås till marinad och pensling
125 ml ketchup
4 msk sirap
1 hackad gul lök
1 tsk chilipulver
4 msk farinsocker
2 tsk worcestershiresås
½ tsk salt
½ tsk timjan
½ tsk oregano
½ tsk basilika
1/4 tsk paprikapulver
1/4 tsk lökpulver
1/4 tsk vitlökspulver
1/4 tsk tabasco
Blanda samman alla ingredienser och slå det över köttet. Låt det marinera ytterliggare minst 2 timmar.
Grilla köttet ca 5 minuter på varje sida, pensla med såsen under tiden. Temperaturen i köttet ska ligga på runt 60 grader, och låt det sedan vila en stund innan du skär upp det i tunna skivor.

Det ser onekligen ut som en vansinnigt massa ingredienser så har ni rätt:) Men de flesta är väl sånt som man oftast har hemma i köket... Sitter ni på något annat gott recept på flankstek så hojta till!

Så över till något annat än mat, nämligen lite natur och foton som vi tog i söndags när vi var hos Ankis morbröder och hälsade på. Det var ju dags för höstmarknad även om det mest kändes som en högsommardag! Ett underbart väder bjöds vi på så vi passade på att spendera mesta delen av dagen ute i deras härliga trädgård. Fortfarande fanns det godsaker kvar att mumsa på, t.ex sötaste hallonen:

Gula hallon. 

Tänk att rutten fallfrukt kan vara så vackert!

Härliga höstfärger på fina blommor. Vad de heter vet vi inte, men det finns det säkert dom som gör. Syrran?

Så till sist dagens i särklass mest fotograferade lilla liv! En lövgroda som fick stå ut med våra kameror över sig vart den än tog vägen. Vi upptäckte snabbt att det fanns en hel familj lövgrodor bland jordgubbsplantorna och alla var de lika villiga att fotograferas. Vi liknade väl mest en samling grodpaparazzis...

Även idag har det varit riktigt härligt väder och eftersom vi båda har varit lediga så har vi passat på att njuta. En långpromenad i skogen och vid stranden, tankat lite ljus från solen och kopplat av. Vi håller tummarna för att det blir många dagar av denna sorten i höst:)
Dessutom fick vi äntligen vår höstresa bokad, vi tar en tur till världmetropolen Göteborg några dagar i oktober. Vi vet med all säkerhet att flera av er sitter på bra Göteborgstips så fram med dom bara!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x