söndag 31 juli 2011

Hej igen!

Ja, nu är vi alltså tillbaka i Svealand efter en härlig semesterresa i Thailand, tre härliga veckor har vi haft med bara avkoppling, god mat och dryck, lite sightseeing, shopping och nya bekantskaper. Med andra ord så är vi fullproppade med intryck som ni naturligtvis ska ni få ta del av, alldeles snart.

Precis som förra året så har vi låtit bloggen rulla på med några förberedda inlägg och tack vare Carinas hjälp så har det funkat alldeles ypperligt (tack till syrran/svägerskan). Vi funderade på att ta med bloggen på resan men tyvärr så fanns det inte någon möjlighet till "egen uppkoppling" på hotellet. Sen är vi ju lite mesiga och vill inte riktigt skylta med att "himmet" vårt är tomt:)

Utförliga rapporter om både det ena och andra kommer inom kort, men ett litet smakprov ska ni få så länge:

Detta har varit vårt hem de senaste veckorna, Regent Chalet, Regent Beach utanför Cha-Am.  

Sämre utsikt under frukosten kan man ha...

Här har vi slappat, doppat oss lite då och då och läst ut en och annan bok:)

En och annan god öl har slunkit ner... 

Och Håkan har njutit av chili på kors och tvärs!

Nu är det omläggning av kosten som väntar, vågen tänker vi inte ställa oss på den närmsta tiden... Men, det ska väl synas att man har njutit, eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 29 juli 2011

Smoothie med avokado.

För några år sedan hakade vi på GI-trenden som dök upp från ingenstans och blev helt frälsta båda två! Vi tyckte att vi mådde mycket bättre i både mage och energi, att det sen syntes lite på vågen och kläderna gjorde det inte sämre direkt... Men en resa till Turkiet, där vi bodde på ett tjusigt All-Inclusive hotell, fick oss snabbt att vika av från GI-vägen och efter det så föll vi snabbt in i gamla invanda mönster igen - det går mycket fortare än man tror.

Nu var vi inte helt rabiata i vår diet, vi tillät oss att "synda" på helgerna och det passade oss perfekt. Nu har vi faktiskt bestämt oss för att ge oss på GI-livet igen när sommaren är över och gå tillbaka (om man nu kan det) till hur vi åt dåförtiden. För vi har insett att det blir för tufft att börja under sommaren och mitt i semestern, glass, sötsaker och goda drinkar hör liksom vardagen till just nu... Men i höst så!


Hur som haver så käkades det en hel massa avokado när vi GI-ade, visst vi äter avokado nu också men inte alls i den mängden... Det mättar bra, är nyttigt och går att använda till alla möjliga gotter, till och med en smoothie:

Smoothie med avokado och lime
1 mogen avokado
½ lime
1 dl mjölk alt. kokosmjölk
isbitar
Kör alla ingredienser i en mixer tills det fått en jämn konsistens. Smaka av med ev. mer lime.

Visste ni förresten att avokado kommer från Aztekernas ord för frukten, Ahuacatl, och betyder testikel?
Jodå, man ska lära sej något nytt varje dag...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 28 juli 2011

Jack Daniels har flyttat in!

Som ni kanske vet så är Håkan en stor vän av whisky, men det ska vara rökiga sorter - helt skotsk sådan - inga mesiga smaker här inte. Amerikanska sorter göre sig inga besvär, inte så länge whiskyskåpet bjuder på alternativ i alla fall:) Så därför har vi haft ett recept som vi velat prova liggandes ganska länge nu, i receptet behövs nämligen Jack Daniels whisky och den kan inte ersättas av sorter som t.ex Ardbeg eller Cragganmore. Men så äntligen fick vi hemköpt en flaska av J.D när Ankis far var på shoppingtur i Tyskland och receptet åkte snabbt fram från gömmorna (eller snarare från receptmappen i datorn, "Prova-på-mappen").

Vi provade nämligen på att kocka till Jack Daniels glazen från TGIF som vi läst så mycket om hos Victoria på Matplatsen. Det säger vi bara, har ni inte provat så är det faktiskt ett måste, den var så fantastiskt god! Vi hade med oss en laddning på midsommarafton och alla blev som tokiga i den, Anneli åt nästan upp det lilla som blev kvar med sked:) Eftersom vi tyckte det var lite krångliga mått i receptet (2,35 dl osv...) så har vi räknat om vissa mått till msk, mest för att förenkla för både er och för oss till nästa gång:

Andra tillagningen, denna gången åts såsen till spareribs, lika god då som på midsommarafton!

Jack Daniles glaze
1 hel vitlök
1 msk olivolja
Skala av så mycket skal från vitlöken som möjligt, låt alla klyftor sitta samman och skär av toppen på dom så alla klyftor blir blottade. Vi tog bort ca 1 cm på vår, men det beror sej på hur stor vitlök ni har. Ställ den i en ugnsfast form, slå på olja och täck med aluminiumfolie. Ugnsbaka vitlöken i 1 timme på 160 graders värme ta ut den och låt den svalna helt.

Så här ska vitlöken vara kapad.

1 dl och 4 msk vatten
2 dl och 2 msk ananasjuice (går utmärkt med den från ananasburken)
4 msk teriyakisås
1 msk kinesisk soja
3 dl och 1 msk farinsocker
3 msk citron
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels Whisky
1 msk krossad ananas
1 kryddmått cayennepeppar
Blanda samman vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker i en gryta, låt koka upp och sjuda en stund på svag värme. Kläm ur vitlöksmassan och tillsätt 2 msk ner i grytan tillsammans med övriga ingredienser. Låt såsen sjuda ca 40-50 minuter till det har reducerats till hälften ungefär och blivit lite simmigt. Låt såsen svalna då den blir riktigt simmig och klistrig och underbart god! 
Servera till grilla, som sås, ska den användas som glaze så ska den penslas på först när köttet är färdiggrillat. 

För de som vill kolla in det amerikanska receptet så finns det ett på Top Secret Recepies där vi även läst en del andra "hemliga recept" från olika restauranger runt om i världen, t.ex Starbucks, Ben & Jerry's och Burger King. Mycket spännande och intressant...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 26 juli 2011

Kycklingfilén goes Thailand.

När det blir sommar och lite varmare får vi här i köket plötsligt en mycket slappare inställning till middagsplanering och allt vad framförhållning heter... Middagen får bli lite för vad vi känner för att käka just "idag" och det är sällan som vi faktiskt är sugna på det vi egentligen hade bestämt oss för. Men något som vi gärna kockar under de varmare månaderna är smakrika thai-inspirerade rätter som t.ex denna kycklinggrytan:


Thaigryta med kyckling
2 kycklingfiléer
1 tsk sesamolja
1 tsk rapsolja
2 msk chilisås
1 msk sweet chilisås
1 msk ostronsås
2 tsk riven ingefära
1-2 vitlöksklyftor
1 msk limesaft
rivet limeskal från ½ lime
3 dl kokosmjölk
salt eller fisksås
Strimla filéerna ca 1 cm tjocka och bryn i oljan. Pressa i vitlöken, tillsätt övriga ingredienser och låt det sjuda ca 5 minuter. Smaka av med fisksås. Servera med ris och grönsaker, limeklyftor och stark sås.

Håkan dränker gärna sin portion i sambal oelek, chiliflakes eller stark thaiketchup, Anki öser gärna på med mer limesaft. Var smak till var person.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 24 juli 2011

En trädgård fylld med minnen.

Vi har tidigare visat er lite av Ankis mors keramikalster här i köket, bl.a lite av alla fina tomtar hon gjorde till oss. Vi lovade er för ett tag sedan att vi skulle visa en del av de fina minnena som finns hemma i trädgården hos Ankis far och det tänkte vi göra idag.
Gun hade en makalös fantasi, otroligt lätt för att hitta inspiration och hade många idéer som hon oftast lyckades överföra till leran, många av konstverken placerade hon ut i sin trädgård så fort temperaturen tillät. Här är det underbart att få gå och minnas henne:

En liten ängel som står och välkomnar vid dörren.

Ett troll som gömmer sej i rabatten. 

Ett av alla djuren, en räv ligger och njuter i solskenet. 

En av Ankis favoriter, en liten fågelskrämma. Undrar just om han skämmer iväg några fåglar?

En trollgubbe till som sitter på pass vid dörren.

En av fåglarna som sitter på lurpass i det gröna.

Undrar vart dörren leder någonstans? Kanske till trollens kök...

Till sist ytterligare en underbar ängel.
Hoppas ni uppskattade trädgårdspromenaden lika mycket som vi brukar göra, ett skönt avbrott i rutinerna:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 23 juli 2011

Tomatmarmelad

Tomater är vi ganska så stora konsumenter av vid denna tiden på året, finns det något godare än att ta en tomat direkt från plantan och tugga på? Vi har iofs inga egna plantor men hemma hos Ankis far finns det en med många goda röda juveler på. Vill man vara extra husmoderlig/faderlig så ställer man sej vid spisen och koker en underbart god tomatmarmelad som gör sej fint till en god ost av det mognare slaget:


Tomatmarmelad
1 kg plommontomater
4 dl socker
saften från 1 citron
½ vaniljstång
1 tsk röd Melatin
Skålla tomaterna i kokande vatten, spola dom i kallt vatten och dra av skalet. Dela och gröp ur kärnhuset, snitta vaniljstången. Skär tomatköttet i mindre bitar och lägg i en gryta med socker, citronsaft och vaniljstången, låt det sedan stå och dra i en timme. Tillsätt Melatin, kok upp och låt det puttra 15 minuter, skumma under tiden.
Häll marmeladen i rena burkar, det går alldeles utmärkt att hälla den i plastburkar för att sen frysa in marmeladen när den svalnat!

Det viktigaste när man kokar tomatmarmelad är att man använder riktigt goda och smakrika tomater, annars kan det vara. Marmeladen gjorde sej även väldigt bra på grilltallriken som tillbehör, nästan som en chutney blev det då. Prova!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

fredag 22 juli 2011

Tranbär och vanilj...

... blir tillsammans en  väldigt god drink, inte alldeles för söt och sliskig utan istället en riktigt törstsläckande sort. Detta är en variant på den gamla hederliga Cosmopolitan, ni vet drinken som det beställs en och annan av i tv-serien och filmen Sex and the City. Istället för att blanda tranbärsjuicen med citronvodka (Cosmopolitan) så blandar du den med vaniljvodka och får då en:


Megapolitan  1 glas
4 cl absolut vanilia
2 cl cointreau
4 cl tranbärsjuice
Blanda samman ingredienserna i ett glas och lägg ev. ner några isbitar.

Släng på er den tjusigaste klänningen och ett par sandaletter tjejer, ta glaset i hand och plötsligt känns det som du borde haft en roll i filmen/serien:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 21 juli 2011

Potatissallad med basilika.

Tänk att det finns så många olika recept på potatissallader, vi har en hel hög i vår receptpärm och vi har lyckats beta av en hel del hitintills. Denna varianten blev en favorit och placerade sej högt på vår "tycka om-lista", att den dessutom hjälpte till att beta av lite av basilikan som snart har tagit över vårt kök gav den ett stort plus i kanten...


Basilikapotatis
800 g nypotatis
1 dl basilika
1 dl persilja
2 msk balsamvinäger
1 olivolja
1 dl fint riven parmesanost
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
Koka och dela potatisen i mindre bitar. Kör basilikan och persiljan i mixer,rör i oljan och vinäger droppvis. Pressa i vitlöken och tillsätt osten, smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över potatisen och låt det stå en stund innan serveringen då du river över lite extra ost.

Vi serverade grillade lammkotletter till, ett ypperligt val om vi själv får säga det, och det får vi eftersom detta är vårt kök...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 19 juli 2011

Kycklingfrikassé

Ibland finns det inte riktigt tid för långkok även om suget på sådan mat kanske finns. Dillkött är ett sådant exempel så därför blev vi riktigt glada när vi hittade ett recept där kalvköttet hade bytts ut mot kycklingfilé, allt för att koktiden skulle minska. Perfekt för sköna, lata sommardagar, både för smak och tidsåtgång. Receptet klippte vi ur en Hemmets Journal som vi fick av Ankis far:


Dillkött på kyckling
8 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
1½ tsk salt
600 g kycklingfilé
3 morötter
Sås
1 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl spad från kokningen av kycklingen
1 dl vispgrädde
minst 1 msk 12% ättikssprit
minst 1 tsk socker
salt och vitpeppar
1½ dl hackad dill
Koka upp vatten, fond, lagerblad, pepparkorn och salt i en stor gryta. Dela köttet i bitar och kok dom ca 5 minuter.
Skala och skär morötterna i stora bitar, lägg ner dom i grytan med kycklingen och låt koka ytterligare 10 minuter. Ta upp kött och morötter och håll dom varma under aluminiumfolie.
Smält smöret i en gryta, tillsätt mjöl och rör samman till en smet. Späd med buljongen och koka upp under tiden som du rör. Slå i grädden och låt koka några minuter. Smaka av med ättika, socker, salt och peppar. Smaka av flera gånger så såsen blir riktigt så frisk och syrlig som du vill ha din, vi vill ha mycket stuns i vår så det blir ganska mycket smakande får vår del... När du är nöjd lägger du tillbaka morötterna och kycklingen och låter det bli varmt. Till sist rör du i dillen och serverar grytan med kokt potatis.

Så oerhört enkelt, snabbt och gott, den friska syrliga smaken på grytan gör att den passar bra som sommarmat...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 17 juli 2011

Vår kryddodling.

Vi är ju inte begåvade med någon större odlingsplats, typ trädgård eller stor balkong åt "rätt håll", men en liten kryddodling har vi ändå lyckats få till! Ankis far köpte nämligen två krukor basilika till oss när det såldes på extrapris på "hans" ICA-affär för någon månad sedan och det visade sej vara två riktiga praktexemplar! De växer så det knakar och vi försöker njuta av dom så mycket det bara går.

Början på en Basilikadjungel...

Något av det godaste som vi vet att göra med Basilikan är faktiskt helt vanlig bruchetta, inte alls svårt:


Bruschetta
2-3 tomater av en god sort
1 dl finhackad basilika
2-3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
några skivor vitt bröd av valfri sort
Hacka tomaterna och blanda med basilikan. Slå i olivolja tills det är lagom "rinnigt", salta och peppra.
Rosta brödskivorna och gnid in dom med vitlöksklyftan. Lägg på tomatröran och garnera med basilikablad eller, som vi gjort på bilden, några strån vitlöksgräs.

För ett tag sedan fick vi dessutom tillökning i kryddodlingen i form av en citronmeliss och en mynta. Melissen fick Anki av ett barn på förskolan i sommarpresent och den har vi än så länge bara använt oss av som dekoration på hallonmoussetårtan vi serverade när Anki fyllde år. Även myntan hittade hem till oss via Ankis jobb efter att en mamma fått veta att vi var på myntajakt. Hon hade helt sonika ryckt upp några kvistar med rötterna så det var bara att plantera dom i en kruka. Men om man inte får tag på kvistar med rötter kan man tydligen fixa till det själv, det har vi läst hos Tina på Pickipicki!

Vårt senaste tillskott, inte så stor än men vi är ju alla barn i början, eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 15 juli 2011

En underbar giftgrön drink!

Det är inte bara maten vi äter som är säsongsbetonad har vi kommit på här hemma, det är även dryckerna som vi häller i oss. Sommaren är för oss den tiden på året då vi dricker mer drinkar, rosévin och vitt vin än vad vi gör resten av året. Inte för att vi hinkar i oss litervis med färgglada blandningar, men en och annan slinker det ner:)

När vi var hos Anneli och Tomas på midsommarafton så bjöds vi på en giftgrön variant som vi tyckte var riktigt läskande och god. Så klart frågade vi efter receptet:


Annelis midsommardrink
1 del midori
1 del cointreau
1 del vodka
1½ del ananasjuice
Blanda samman alla delarna i ett glas, garnera gärna med en jordgubbe eller en bit ananas. Servera med isbit i glaset.

Förra årets midsommarafton bjöds vi på en annan underbart god dryck som heter Månsken, en sådan där livsfarlig som man inte alls märker av någon alkohol i smaken... Vår absoluta favoritdrink är dock Electric Lemonade, en drink som vi hittat receptet på hos Oprah, så fantastiskt frisk smak. Vilken är er favoritdrink? Några bra tips?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 14 juli 2011

Smaksätt jordgubbarna.

Hur gott det än är med jordgubbar och att äta dom Au Naturell så där i början på sommaren så börjar man tröttna efter ett tag. I alla fall vi... Då är det dags att börja prova alla recept, som hittats lite varstans, på nya sätt att njuta av bären. För vår del har det blivit en hel del olika smaksättningar som provats och denna blev snabbt en av favoriterna, apelsinlikör...:


Jordgubbar med apelsindressing
Jordgubbar
Dressing
2 dl crème fraiche
2 msk Grand marnier/Cointreau
½ apelsin, rivet skal
1 msk pressad apelsin
½ dl florsocker
Blanda samman dressingen och låt den stå och dra i kylen minst en timme. Skölj och snoppa gubbarna och servera med dressingen.
Godast blir det när man delar jordgubbarna med skeden så saften från bären blandas med dressingen... Mums!

Hur är det för er del? Har ni någon favoritsmaksättning på jordgubbar, något gott recept att dela med er av?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 13 juli 2011

Fiskspett med kall sås

Om något så är väl sommaren grilltider, enkelt, gott och variationer i nästan det oändliga. Bor man i lägenhet som vi så kanske man inte blir så poppis bland grannarna om man bjuder på grillos från balkongen, enkelt avhjälpt om man ställer en elgrill i köket och grillar där istället. Tyvärr får man inte till den där riktiga grillsmaken på en elgrill så någon gång händer det att vi går ner för alla tre våningarna i huset och grillar på gården istället... Ja, på en grill då alltså:)
Man behöver inte slänga kött på grillen, det är så himla gott att grilla fisk också och snabbt går det.


Vi serverade våra spett med stekta grönsaker och halloumiost, pressad citron och en god kall sås som Håkan slängt ihop tidigare på dagen.

Håkans kalla sås till grillat.
2 dl grekisk yoghurt
1-2 msk fransk senap
½ dl majonnäs
1 stor pressad vitlöksklyfta
1-2 msk honung
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
Rör samman alla ingredienser, smaka av under tiden. Ställ kallt ett par timmar innan servering.


På spetten sitter det, halloumiost, musslor (från burk), paprika, röd lök, lax och torsk. Ner med spetten i en form och häll över en marinad av pressad citron, olivolja, salt, peppar och hackad rosmarin.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 11 juli 2011

Känner ni Tom?

Ja, Tom Kha Gai alltså? En underbart god kycklingsoppa/gryta från Thailand som det verkar finnas mer än ett recept på. Sist vi bjöd Ankis far på middag så passade vi på att återuppliva gamla matminnen och då lagade vi bland annat till just TKG.
Denna grytan var en av Ankis föräldrars favoriträtter när de gick ut för att köka på en restaurang som förr fanns i Ystad, "Kellys" var namnet på stället - döpt efter ägarens smeknamn. Kellys blev till slut ett stamställe för oss liksom för många andra Ysta'bor, menyn bytes ofta ut, man kunde alltid lita på att det serverades rikliga portioner med vansinnigt god mat och priserna gjorde att man kunde gå dit ofta. Ja, det var tider det..


Tom Kha Gai
500 g kycklingfilé
3 vitlöksklyftor
2 citrongrässtjälkar
1-2 röda chilifrukter (beroende på hetta och smak)
4 limeblad
1 burk kokosmjölk (400 ml)
5 dl hönsbuljong
1 lime, pressad och rivet skal
1-2 msk riven färsk ingefära
1-2 msk fisksås
5 cm purjolök
10-15 sugar snaps
1 msk socker
Dela kycklingfilén i mindre bitar.
Strimla chilin i tunna strimlor.
Dela citrongräset i bitar på 2 cm och krossa dom lite.
Fräs dom i olja till kyckling är stekt runt om.
Slå i kokosmjölk, buljong, limeskal, limeblad, ingefära och fisksås och låt det koka ca 15 minuter.
Strimla sugar snapsen och purjolöken och tillsätt mot slutet av koktiden.
Smaka av med limejuice, socker och ev. mer fisksås för sälta.
Servera med ris till.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

lördag 9 juli 2011

Hallonmoussetårta!

Lördag, första semesterdagen och ett underbart fint väder, så härligt! En snabbrunda nere på stan fick oss båda att konstatera att nu är verkligen turistsäsong i full gång Ystad. Jösses så mycket folk, men så få kända ansikten och så många olika dialekter som samsas på våra gator och torg:) Många Wallander-turister som är ute och åker brandbil för att se och höra mer om Kurts stad, var han bor, var hans favoritpizzeria ligger och var han helst tar sin fika...

För egen del blev det en frukost på balkongen i den lite svalare skuggan, riktigt skönt. Eftersom det fanns lite rester kvar från den goda födelsedagstårtan så slank det även ner en bit av den också... men är det semester så är det:). Tårtan har vi ju lovat er receptet på så här kommer det:


Hallonmoussetårta  ca 10 bitar
Chokladbotten
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 msk kakao
3/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Visa ägg och socker poröst, tillsätt kakao, mjöl och vaniljsocker. Smält smöret och rör ner i smeten.
Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter, och pensla sedan kanterna med lite smält smör. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 175 grader i 30-35 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten när den är klar. Låt den stå kvar i formen och kallna, ta sen bort kanten och diska av. Sätt tillbaka den och fodra kanten med bakplåtspapper.

Hallonmousse
1 vaniljstång
1½ dl vatten
1 dl strösocker
1 pkt frysta hallon, 250 g
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
Dela vanlijstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg ner i en gryta tillsammans med vatten, socker och det som är kvar av stången. Låt det koka till sockret har lösts upp, låt det kallna ta sedan upp stången. Mixa eller mosa bären och blanda med sockerlagen.
Vispa grädden. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter, ta upp och låt dom smälta på svag värme. Låt det svalna lite och slå sedan ner i bland hallonen under tiden som du rör. Vänd till sist i grädden och blanda samman. Bred moussen över chokladbottnen och ställ tårtan i kylen minst 4 timmar innan serveringen. Går alldeles utmärkt att förbereda tårtan dagen innan den ska avnjutas.


Så till slut en bild på en av Ankis fina födelsedagspresenter, en kokbok som hon haft ögonen på ett tag nu och som hon fick av sin far, Hasse: 

Lotta Lundgrens bok, "Om jag var din hemmafru". Makalösa bilder, så fräcka och så annorlunda:) Hon har även en blogg, som tyvärr snart läggs på is, som vi tycker är värd ett besök om ni inte redan har kollat in den! 

Efter tips från Tina blir detta vårt bidrag till månadens sötsak som i juli har temat rosa, passar ju alldeles perfekt, eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 8 juli 2011

Vi firar vidare...

Idag börjar Ankis semester och för Håkan är det sista arbetsdagen, härligt med lite ledighet! Men vädret är väl inte något vidare för att vara "semesterväder", regnet har fallit mesta delen av dagen så det har mest blivit inomhussysslor. Det gör i och för sej ingenting. för det behövs det också ibland.

Ikväll ska vi äta ute på restaurang igen, det går i ett just nu:) Men det gör verkligen ingenting det heller, speciellt när det är för att fira alla quissvinster vi har kammat hem under året. Det är nämligen dags för oss i Team Kafka (ja, vi har kallat oss så) att käka upp våra vinstpengar som vi har sparat ihop, det har faktiskt blivit en hel del stålar under våren. Vad passar väl bättre än att gå till Bryggeriet, där quizzkvällarna har varit, och få en god middag tillsammans alla 6 lagkamrater?

För att fira, både semester, vinst eller vad ni nu vill fira, så kan det kanske sitta fint med en god drink? En alldeles perfekt sommardrink med en av Sveriges mest klassiska isglassar i, nämligen Piggelin:


Piggelindrink 1 glas
2-4 cl vodka (beroende på glasets storlek och önskad styrka)
fruktsoda, 7-up eller sockerdricka
1 Piggelin isglass
Blanda vodka och läsk i ett glas, helst inte för högt då drunknar glassen... Stick ner isglassen i glaset och servera genast!

Piggelin tillhör ju glassarna som funnits med länge på GBs meny, en av våra favoriter faktiskt. Det finns alltid en paket i frysen i Mårtenssons kök under sommaren, perfekt att svalka sej med.
Tyvärr görs ju inte Igloo längre och det tycker vi är väldigt synd, den är verkligen saknad av många har vi förstått. Undrar just varför den inte tillverkas mer? Vilken är er favorit bland pinnglassarna?

Nu önskar vi er alla en fin helg och en skön semester till alla er semesterfirare!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 7 juli 2011

Man tackar, man tackar!

Tack för alla fina hälsningar på min födelsedag igår, vilken uppvaktning - inte illa:)
En liten rapport får jag väl bjuda er på och ett recept på en så vansinnigt god kaka som det bjöds på (tårtan kommer vid ett senare tillfälle).

Vi börjar med förrätten och varmrätten, det som vi bestämde oss för när vi var på Ystads Japanska restaurang, Sushinu, på kvällen. Faktiskt vårt första besök där, om man inte räknar de gånger det hämtats sushi därifrån, dock bara till mej eftersom Håkan inte alls är någon fantast av det. Deras sushi är verkligen riktigt god, förmodligen den godaste jag någonsin ätit. Vi var lika nöjda med vår mat alla fyra och lär säkert hamna där många gånger till.

En av flera förrätterna som vi tog in och delade på, Goma Wakame, sjögrässallad med sesamolja och chili, så gott! VI tog även scampi, wasabinötter och marinerad kinakål (som var så vansinnigt stark!).

Håkan och Affe valde att käka wokad entrecote.

Jag och syrran valde att prova deras Samurajtallrik, vi är båda väldigt förtjusta i sushi och på tallriken fanns det både sushi i mängd och parti...

och i andra änden av tallriken ett kyckling- och laxspett samt en vegetarisk nudelwok. Så himla gott alltihop!

En öl som Håkan valde att prova med mycket positivt resultat!

För min del blev det Tiger, en av mina favoriter av de få sorters öl jag gillar...

Någon efterrätt orkade vi faktiskt inte med, kanske inte så konstigt, men nästa gång vet jag redan vad jag ska prova på deras efterrättsmeny... Deras wasabi och svart sesam parfait lät otroligt spännande. 

Så raskt över till kakan, en citronkaka som jag läst om hos bästa Charlottan som har den fina bloggen Matrepubliken. Hon har i sin tur hittat den hos Anne och kallar den Annes trippelcitronkaka, men här hemma går den under namnet Matrepublikens citronkaka:

Matrepublikens citronkaka
3 ägg
1,25 dl matolja
2½ dl mild yoghurt
220 g (eller ca 2,25 dl) socker
2 citroner, finrivet skal
½ tsk vaniljextrakt
3,75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
Vispa samman ägg, olja, yoghurt, socker, citronskal och vanilj i en skål. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en skål för sej och slå sedan ner det, lite i taget i äggsmeten. Slå smeten i en smörad och bröad springform, ca 24 cm, gärna med bakplåtspapper i botten så det blir lite lättare att få av kakan sen.
Grädda på 175 grader i 50 minuter, mitt  ugnen. Koka under tiden en citronsyrup som ska hällas över kakan när den är klar.

Citronsyrup
1 dl pressad citron
80 g (ca 0,8 dl) strösocker
Koka till sockret lösts upp i citronen.
När kakan är klar (prova gärna med en sticka) så låter du den svalna i sin form. Ta sedan bort kanten runt om och stick en massa små hål i kakan med en provnål eller något annat spetsigt. Häll på syrupen försiktigt så det rinner ner i kakan och gör den kletig och god! Bred därefter över glasyr:

Citronglasyr
2½ dl florsocker
2-3 msk citronsaft
Rör samman och bred på kakan. Vi färgade hälften av glasyren gul med karamellfärg:)

En alldeles perfekt kaka i min smak! 
Jag är tokig i citron och då sitter denna som en krocketklubba på smalbenet!

Smaklig spis! / Anki (och Håkan)

onsdag 6 juli 2011

Just nu...

... har vi precis avslutat en långsittar-födelsedagsfrukost. Detta är första födelsedagen utan Ankis mor, en konstig känsla... Hon har ju alltid varit med.

Anki fick äran att inviga koppen vi köpte på loppis i söndags. Hon låter hälsa att den var god att dricka ur men det är ingen kopp kaffe man sitter och kelar med, kaffet bör drickas snabbt eftersom det kallnar fort...

Frukost, när Anki själv får välja; Källarfanska med kaviar på, i glaset iskall O'Boy! 

Närbild. I bakgrunden dagens första, men förhoppningsvis inte sista, present. 

I eftermiddag får vi kaffegäster och i kväll ska vi gå ut och äta middag, Anki har valt restaurang och det blir Sushinu dit vi går med Carina och Affe.

Hoppas ni alla får en härlig dag
Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 5 juli 2011

Strösockret är slut!

I mångt och mycket är vi ganska lika som personer, vi i Mårtenssons kök. Vi gillar i princip samma sorts mat och smaker, tycker om ganska så samma saker, och har ungefär samma "intressen i livet" - resa, äta, laga mat, dricka gott, se på film, mm - och är väl överens i det mesta. Det blir nog så efter flera år tillsammans och det underlättar ju en hel del också, det blir liksom lite enklare att leva tillsammans om man gillar samma på något sätt.

Men tro nu inte att vi lever i total symbios här hemma och är som en och samma person! Nej då, det finns faktiskt en hel del som skiljer oss åt och hur vi beter oss i köket är faktiskt just en sådan sak.

Håkan är ganska så metodisk, plockar fram alla ingredienser och attiraljer innan han sätter igång med själva matlagningen, lite som en tv-kock så gillar han när det är förberett. Han vet därför redan innan han har satt igång med kockandet om någonting saknas. Allt ställs tillbaka efterhand och det diskas nästan alltid upp direkt.

Anki är lite tvärtom och befinner sej plötsligt i köket mitt i själva händelsen och tar fram allt eftersom, både ingredienser och attiraljer. De flesta skåp och lådor står öppna och för andra kan det verka vara kaos, men för frun själv så är det organiserat kaos...

Anki bakar....

Baket fortsätter.

Därför kan det bli, precis som idag, att det plötsligt är något som saknas eller det inte finns tillräckligt av mitt under resans gång... En tårta skulle bakas eftersom det ska firas födelsedag här i morgon, Anki fyller år, och plötsligt fanns det bara 2½ dl strösocker när det stod 3 dl i receptet. Vad göra? Ringa på hos grannen, nej ingen hemma. Leta i skåpet och i fina sockerskålen fanns svaret - sockerbitar i allsköns former. 

Finaste sockerkaret som innehöll sockerbitar.

Fint formade små bitar som snart ska demoleras....

Med hjälp av en brödkavel så löste sej allt och baket kunde fortsätta:)

Bra kvinna reder sig själv, även i ett kaosliknande kök, så det så! Vad som baket resulterade i får ni allt vänta lite med att få reda på:)
Hur funkar ni i köket, är ni metodiska eller jobbar ni under ordnat kaos?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 4 juli 2011

Snart semester...

Ja, vi börjar nedräkningen nu och har gått in på sista arbetsveckan. Känns bra, även om sommaren plötsligt tappade stinget lite, utanför fönstret är himlen argt mörkgrå och ser ut att kunna öppna sej vilken minut som helst. Men då får man göra det bästa av situationen och frammana lite sommarkänslor av egen maskin och vad är väl bättre till hjälp med det än mat?

Vi hittade ett recept i vår "prova-på-mapp" i datorn som passade alldeles utmärkt för att locka fram våra sommarkänslor. En kall nudelsallad med limedressing till en sweetchili kyckling som Emmy i Remsans Bistro bloggade om för nästan exakt ett år sedan. Kul att läsa hos henne hur det var där den 14:e juli... värmeslag, sova i källaren och solsting:)
För en gångs skull så gjorde vi nästan som det stod i receptet, blev bara väldigt små ändringar:

Tallriken är gjord av Ankis mor för några år sedan, väldigt goda att äta från.

Nudelsallad med limedressing och sweetchilikyckling
Nudelsallad
200 g fullkornsnudlar
2 msk rapsolja med citronsmak
2 msk pressad lime
1 msk riven färsk ingefära
salt, svartpeppar
3 salladslökar
15 sugarsnaps
100 g blandad grönsallad
Koka nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen och spola i kallt vatten. Blanda nudlarna med olja, lime, ingefära, salt och peppar. Strimla sugar snaps och salladslök och blanda ner bland nudlarna med salladen.

Limedressing
2 dl turkisk yoghurt
½ lime, rivet skal och saft
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
Blanda samman allt och låt stå och dra till serveringen.


Sweetchili kyckling
500 g kycklingfilé
salt och peppar
½ dl sweet chilisås
½ dl rapsolja
½ pressad lime
Strimla och stek kycklingen, krydda. Blanda samman chilisås, olja och lime. Lägg köttet på ett fat och slå på chiliröran.

Ett av fynden från Gröna ladans loppis igår. 

Behöver vi skriva att vi var väldigt nöjda med middagen ikväll? Smakade väldigt mycket av allting och alla smakerna passade så himla bra ihop. Absolut rekommenderbart. Gillar man mat med influenser från Asien så finns det en hel hög inne hos Emmy att prova på, vi har några till kvar på vår lista:)
Är ni sugna på att prova några av våra recept med Thailändsk inspiration så hittar ni dom HÄR.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x