Vi köpte ju på oss några
nygamla kokböcker i söndags och vi har redan hittat en hel del recept som låter intressanta. Tre av böckerna innehöll bara fisk och skaldjursrecept, något som vi ju äter en hel del av.
Det bästa med att köpa begagnade kokböcker är att de oftast har en hel del år på nacken och därför är det inte så många recept man läst innan. Så är det med kokboken som vi kockade från igår "Stora boken om fisk och skaldjur", utgiven 1981, (jisses kosses 30 år sedan!) är fylld av "nya" recept.
Vi valde detta:
En enkel och snabblagad fiskgratäng med mycket smak av citron.
Fiskgratäng med citron och tomat 2 port
400 g torskfilé
4 stora, eller 6 mindre, potatisar
2 tomater
1 schalottenlök
1 citron
1 dl vitt vin (matlagningsvin går bra)
2 msk smält smör
salt, peppar och rosmarin/timjan
Skala och skiva potatisen i lövtunna skivor.
Hacka löken och skiva tomaterna och citronen.
Stöt saltet med rosmarin/timjan till ett örtsalt.
Smörj ett ugnssäkert fat, lägg hälften av potatisen i botten, täck med tomatskivor och lök.
Strö på örtsaltet och lägg på fisk.
Täck med citronskivorna och lägg därefter på ett sista lager potatis.
Strö på örtsaltet, droppa över vin och smör.
Ställ in fatet i ugnen på 200 grader till potatisen är mjuk, räkna att det tar ca 35-45 minuter.
Ös någon gång under tiden, tar vätskan slut kan du fylla på med mer.
Vart våren blev av kan man ju undra, regnet har verkligen vräkt ner hela eftermiddagen. Fast det har i och för sej inte gjort så mycket, eftermiddagen har gått åt till att spring mellan tvättstugan och lägenheten. Däremellan blev några blommor också omplanterade, något som de verkligen var i stort behov av.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx