I dag var Håkan först hemma av oss och därför blev det han som stod för middagsplanerna. Efter lite bläddrande i gröna lådan så valde han att utgå från ett recept som tydligen hade stått i Allers någon gång. Efter några förändringar så blev det så här:
Krämig laxgryta 2 pers
2 portionsbitar laxfile (ca 250 g)
1 fänkål
2 stjälkar blekselleri
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
4 normalstora potatisar
1 burk krossade tomater
vatten
2 msk vitvinsvinäger
3 msk hummerfond
2 dl vispad grädde
finhackad dill
salt och peppar
Strimla fänkål och selleri, finhacka lök och skär potatisen i små bitar.
Fräs grönsakerna i smör tillsammans med pressad vitlök, men inte så det får färg.
Tillsätt tomatkross, vinäger, fond och vatten så det täcker grönsakerna, låt det koka 10 minuter.
Dela laxen i mindre bitar och lägg ner i grytan.
När det börjar sjuda igen så drar du grytan från plattan och låter den stå några minuter till laxen är klar.
Rör sedan försiktigt ner grädden och smaka av med salt och peppar.
Blanda ner dillen precis innan serveringen.
Och så en närbild på denna smarrig gryta.
Till grytan drack vi äpplemust från Kiviks musteri av märket Gravensteiner. Vi fick nämligen en förfrågan om vi ville provsmaka deras två nya sorter och ville vi såklart. Musten passade väldigt bra till den lite syrliga smaken på grytan, men funkar bra att dricka utan mat också. Den är alkoholfri och känns lite festligare än den vanliga cidern som vi brukar servera till de som inte dricker alkohol. Musten kan köpas på systembolaget, en flaska kostar 33 kronor, nr 97992, i deras tillfälliga sortiment.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx