måndag 19 december 2011

Fetaostsill

Så där ja, då har vi påbörjat julens sillinläggningar här i köket idag. Det är Brantevikssillen som har hamnat i första lagen där den ska ligga och gona till sej tills i morgon, då den ska ner i lök och sockerröran. Några av julens sillinläggnigar är nämligen det som hamnade på vår lott i Ankis familj, vi kör modellen knytkalas i år och hjälps åt istället för att en ska stå med hela tjottabaletten. Eftersom de flesta av oss är silltokiga så är det en diger samling som står på julbordet och det blir så även i år. Som tur är så hade Ankis mor samlat alla sillrecepten i en speciell julmatsmapp så det finns att ösa ur.

Dagens recept på sillinläggning har vi inte börjat på än, men den var given att vara med när vi diskuterade vilka sorter vi skulle ha i år. Sill i fetaostsås är det nämligen flera av oss som har som en favorit och utan den "så försmäktar vi på denna jul":)


Inlagd sill med Fetaost
1 kg rensad sill (OBS! Den måste först ha varit frusen innan du lägger in den!)
Lag
5 dl vatten
1 dl ättikssprit, 12%
1½ msk salt
1 msk socker
Dra av sillfiléerna från skinnet, det gör du enklast när sillen fortfarande är lite frusen.
Rör samman ingredienserna till lagen och lägg ner sillen. Lägg över ett lock och ställ det kallt 1 dygn.
Ta upp sillen och låt den rinna av ordentligt innan du lägger den i fetaostsåsen:
Fetaostsås
2 dl matlagningsyoghurt, vi använder sorten du ser på bilden men det funkar även med annan
½-1 dl majonnäs
3-4 vitlöksklyftor
1 msk färsk hackad mynta, eller ½ tsk torkad
½ tsk stött kardemumma
ev. lite socker
½ dl vispgrädde
80 g fetaost
salt och vitpeppar
Rör samman majonnäs (enligt önskad mängd) och yoghurt, smaka av med salt och peppar. Tycker du yoghurten smakar för syrligt så kan du smaka av med lite socker. Pressa i vitlök och rör ner mynta och kardemumma.
Smula sönder osten och rör ner i såsen.
Vispa till sist grädden och rör ner den i såsen. Varva den färdiga fetaostsåsen med sillen i en burk, sätt på lock och låt det stå i kylen ett dygn innan serveringen.

Vi kommer även att ha dessa på bordet:
Brantevikssill (recept här), inlaggd stekt sill (recept här), citrongravad sill (recept här) och wasabisill (recept här). Den sista har Freddy fått sån snits på så den fixar han till oss, det och att baka vörtbröd valde nämligen han. Vi kommer att lägga in några andra sorter, men de recepten får ni vänta lite på, spännande, eller hur? Vi kan avslöja att den ena sorten är Thai-inspirerad...

Ring, klocka ring... 
Dagens ängel ansvara för att ringa in julen, det är ju snart dags så det är väl bäst att öva lite... 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

18 kommentarer:

  1. Sill ÄR det bästa på julbordet! Jag tycker att ett bra julbord hänger på hur många/goda sillarna är. men så är jag ju uppvuxen på en ö också...

    Fetasillen låter kul! Och Brantevikaren är inte dum den.

    SvaraRadera
  2. Jag är bra nog så klen på sill. Mattias äter däremot det, men då blir det så att han köper ett par småburkar färdigt.

    Daimen ser farligt god ut, det gör förresten lingontryffeln också!

    SvaraRadera
  3. Kim; O yes, du är helt på vår linje hör vi:) Fast vi är iofs inte uppväxta på en ö, men dock i en hamnstad, kan det vara därför?

    MÅGott; Nej, man kan ju inte vara överens om allt, smaken är som baken:) Dajmen är supergod, och så enkel.

    SvaraRadera
  4. vilka goda sill inläggningar wasabisill kanske vore något för mig i jul

    SvaraRadera
  5. Milla; Ja, wasabisillen är en höjdarvariant!

    SvaraRadera
  6. Det där lät verkligen som en sill i min smak! Hade redan tänkt testa er wasabisill men nu fick den helt plötsligt konkurrens.Brantevikaren är ju ett säkert kort och sedan är fars sill och senapsill favoriter. Risken är väl att jag får äta sill till påska ;)för det är mest jag som tycker om det.

    SvaraRadera
  7. jag läste "rinnande ängel" i rubriken och var väldigt nyfiken på att se hur den såg ut, den såg inte riktigt ut som jag tänkt mig ;)

    sill, nej tack! jag håller mig nog till mina prinskorvar och min (morbrors) potatissallad som vanligt på julbordet, det är ju dumt att testa nåt nytt, tänk om man blir besviken?!

    SvaraRadera
  8. Tycker det är perfekt när man kan dela upp det till jul. Vet inte hur många år jag haft samma, men det är bra, då vet jag vad jag ska göra :-)

    Liten annorlunda ängel idag, faktiskt inte sett någon sådan. Lite fulsöt :-)

    Må gott och lycka till med inläggning av sill.
    Kram

    SvaraRadera
  9. Här är några till som är farliga på sillbordet!Fetaostsill har vi aldrig testat - det låter väldigt gott...

    //Postårdsromantikerna

    SvaraRadera
  10. Vad många olika sorters sill ni äter och duktigt att göra egen!

    Vi har alltid knytis på julafton som alltid (av naturliga skäl) firas med makens sida av familjen. Om jag någon gång får sill hade jag tänkt göra lime och chilisill. Inte för att jag äter det men för att glädja andra.

    Härlig ringande ängel!

    SvaraRadera
  11. Idag gjorde jag er örtsill. Funderar också på att göra brantevikssillen men då måste jag köpa mer sill först för den är slut... :) Jag kom igång nåt så alldeles på att göra olika inläggningar. Och när jag såg alla era goda varianter blev jag sugen på att göra mer :) Fast 20 sorter lär det ju inte bli. Snarare fem kanske... Men då är det ändå en ökning med över 100% från förra året ;)

    SvaraRadera
  12. Jag gör också alltid sillen till våra jul, påsk och midsommarmiddagar, men egenfiskad (eller sambofiskad) sill, godare blir det inte :-) Satt och funderade innan vilka inläggningar jag skulle göra, testar alltid minst en ny, och nu blev jag nyfiken på er med fetaost så den får det bli! Tack för receptet!

    SvaraRadera
  13. Gun; Varför inte prova båda:) Och julen vara ju till påska, eller?

    Pernilla; Rinnande ängel, det låter väldigt intressant, förstår att du undrade - det gör vi också:) Nej usch, besviken vill man ju inte bli på julen...

    Susanne; Ja, visst är det bra att kunna hjälpas åt. Tack, det kan behövas:)

    Postisarna; Härligt, då hade det blivit krock vid den avdelningen då:) Mycket gott!

    Amy; Ja, tossiga i sill är vi! Lime o chilisill hittade vi nåt recept på i mappen, vet inte hur den är i smaken.

    Ansi; Så kul att höra att vi kan inspirera dej, hoppas att den går hem på julbordet. Ingen dålig ökning:) Brantevikaren är så god, ett måste hos oss annars går det illa...:)

    Linda; Extra fint med egenhändigt fiskad sill. Hoppas att ni gillar denna då om du testar den!

    SvaraRadera
  14. Å va läckert med en fetaost-sill. Det låter jättegott. I övrigt fullkomligt älskar jag stekt inlagd sill, det är så gott så jag kan nästan inte förklara... Min mamma brukar göra en jul-sill som också är himla god, längtar när jag tänker på det! Kram kram Anna

    SvaraRadera
  15. Sill är gott;d o din lilla änglar är så gulligt!!

    SvaraRadera
  16. Nu har ni väl ändå fått spader, ha ha... Men visst jag får väl tänka som barnen, varför inte kombinera två goda saker - även om de verkar udda ihop :-) Ser fram emot ert (sillexpert) utlåtande.

    SvaraRadera
  17. Vad härligt med en massa sillinläggningar. Vad duktiga ni är!!! Själv ska jag hem till mamsen och njuta av alla hennes. Hon gör de bästa! Då pratar vi framför allt om strömming;-)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  18. Anna; Riktigt gott är det, passar så bra ihop. Julsill låter spännande, recept?

    Sana; Visst är det, tack!

    remsan; Det kanske man skulle kunna tro, men det är faktiskt sanslöst gott:) Vårt utlåtande är att det hamnar på en absolut 4:a av 5 möjliga, prova själv:)

    Sunshine; Tack, kul att det går hem:) Passa på att njuta av mammas, och glöm inte fråga hur hon gör och få recepten, det är guld värt!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!