onsdag 14 december 2011

Bästa bearnaisesåsen

Något som vi provat att kocka till i vårt kök flera många gånger (vi har faktiskt slutat räkna) är en av de vanligaste såserna i detta landet, nämligen Bearnaisesåsen. Hur mycket smör vi har hällt ut i vasken vill vi inte ens tänka på, det är åtskilliga mängder som runnit ner i rören.
Men skam den som ger sig heter det ju och eftersom vi gärna vill lära oss och bli bättre och bättre på matlagning så bestämde vi oss för att ge det en chans till. Och kan ni tänka er, vi har LYCKATS!!!
Vi hittade nämligen ett recept och en beskrivning hos Hanna som i sin tur har hittat idén hos Annika och attans vad det gick bra, det fanns inte en chans till att det skulle skära sig. Happy days:)
Hur den smakade är en historia för sej... så in i hoppsan god var den. Om grannen hörde oss när vi åt vår middag ikväll så finns det en stor chans/risk att han tror att vi njöt av något helt annat än mat...


Bearnaisesås 2 port
2½ msk vitvinsvinäger
2 tsk torkad dragon
2 msk vatten
3 äggulor
150 g smör, rumstempererat i småbitar
Slå vinäger och dragon i en tjockbottnad gryta, låt det koka livligt på hög värme och låt fläkten gå på hög hastighet under tiden. När grytan nästan har kokt torr så ta bort den från värmen, tillsätt vattnet och låt det svalna lite. Rör därefter i gulorna, en i taget och ställ sedan grytan tillbaka på plattan på svag värme.
Börja nu röra ner smöret i bitar, en åt gången så den smälter innan nästa klickas i. Fortsätt röra hela tiden tills allt smöret är på plats och såsen har tjocknat.
Ta grytan från plattan och smaka av såsen med salt och peppar, ev. hackad färsk dragon.
NJUT!!!

Köttet som vi smaskade i oss till såsen var även det underbart fint. Entrecote från Limousin (mer information hittar ni här), köpt på GeMa-Livs så klart.
Så här ska en riktigt fin bit entrecote se ut, perfekt marmorerat. Köper ni kött som detta så vet ni att det är en fin bit kött som ni har fått tag på och som ni ska få lägga på er tallrik

Nog om kött, sås och dagens middag nu, fast vi egentligen skulle kunna fylla hela sidan med lovord och rosor:) Vi måste ju ha en bild på dagens ängel från vår lilla änglakör också, eller hur? Mäkta glad är denna eftersom hon just köpt den sista julklappen på listan! Precis som vi gjort i dag, vi har inte bara lyckats med vår beasås, vi har nämligen lyckats köpa alla julklapparna på vår lista i eftermiddag och det känner vi oss så nöjda med.
Hur går det för er andra, har ni börjat inköpen, är ni kanske klara ni också, eller tillhör ni helt enkelt de som hoppar över julklapparna i år?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

14 kommentarer:

  1. Hej! Bea som är sååå gott! Ser smarrigt ute!
    Kramkram

    SvaraRadera
  2. Heja för lyckad bôrni! :)
    Hemmagjord är det magiskt gott!

    SvaraRadera
  3. Marietthe Karlsson14 december 2011 kl. 20:30

    Hörde i morse att ni har en matblogg, kollade in den direkt och är nu fast. Jättekul blogg.

    SvaraRadera
  4. Respekt!
    Jag har aldrig någonsin vågat mig på att göra egen Bearnaisesås av rädsla för att misslyckas. I slasken törs då jag inte längre hälla något matfett. (Misstänker starkt att rörmokaren har blivit less på att komma hit och rensa igenkläggade avloppsrör).

    SvaraRadera
  5. I'm all ears! Bea, det är dags att följa med hem till Remsan nu... De där entrecoteskivorna får gärna haka på. Guuuud så gott!

    SvaraRadera
  6. Mums, måste erkänna att just det nu hade på tallriken ikväll är en av mina favoriträtter. Tröttnar nog aldrig på en riktigt god köttbit med hemkörd bea. Precis som ni brukar jag köra den direkt på plattan och smörklickar. Gör jag mig till med vattenbad och kraft så går det år pipsvängen men det brukar gå att rädda den.
    Julklappsinköpen blir som vanligt sista veckan, jag är hopplös ;(!!

    SvaraRadera
  7. Bea som är så gott! Jag har dock aldrig lagat egen :)

    SvaraRadera
  8. Hemmagjord är ju helt klart godast! Kommer ihåg en veckan av halv åtta då två stycken misslyckades med sin bea. Inte lätt! Nog därför jag aldrig gör det!:)

    SvaraRadera
  9. Åh, vad kul att ni lyckades!! Det är SÅ gott, och vilket kött sen, skulle lätt kunna sätta i mig det till frukost. :)

    SvaraRadera
  10. Haha! Härligt att ni hittat ett enkelt sätt till njutning i vardagen ;-) För attans vad svårt dte är att hitta ett bearecept som passar just en själv.

    Kramar i julstöket!

    SvaraRadera
  11. Sådääär ska en bra köttabit se ut minsann.
    Och en bra bea, det är fint det. har inte vågat testa själv än, men nu när så många testkört det där receptet kanske jag lyckas också?

    SvaraRadera
  12. Vardagslyx; Riktigt god:)

    Helena; It's a kind of magic:)

    Marietthe; Så kul att du hittat in i vårt kök och att du gillar det! Välkommen hit:)

    Karin; Tackar! Misstänker detsamma här... fast det talar vi tyst om, det bor ju fler under oss som kan vara orsaken:)

    Remsan; Posten kanske kan fixa en leverans, eller vad tror du? de lyckades ju fint sist:)

    Gun; Nej, över vattenbad fixar vi det inte, det är helt kört:( Visst är det gott så där rakt upp och ner bara.

    Hovkonditorn; Kanske tid att du också provar?

    Sofie; Helt klart! Men kanske du kan prova detta du också, det var verkligen inte så svårt:)

    Hanna; Ja, jippi, så glada vi blev, tack!

    Louise; Japp, man måste ta alla tillfällen i akt:) Kram!

    Kim; Eller hur! Det gör du säkert, man ska inte ge sig så det är bara på det!

    SvaraRadera
  13. Oj va ja så skulle vilja äta de till middag i dag,nä de blev mcdonald`s men detta ser ju såå mycket godare ut.a husmanskost toppar allt

    SvaraRadera
  14. Smulan; :) Visst är husmankost den bästa kosten:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!