fredag 23 december 2011

Julklappstips, chili och pysslade änglar

Så har vi kommit fram till dagen för den stora dagen, lillejulafton är här och för vår del så blir det middag på en annan adress ikväll. Vi ska nämligen hem till våra goda vänner Anne och Ingemar, ni vet dom som vi brukar ta en tur med då och då runt om i Europa. Men först ska Håkan jobba färdigt, det finns fortfarande korv att sälja, köttbullar att steka och leverpastej att tillaga! Det har varit några hektiska dagar för honom denna veckan, det har varit en stycken trött gubbe som har somnat sött framför tvn i soffan på kvällarna. För min del har det inneburit att jag fått husera alldeles ensam vid spisen varje kväll och det är inget som brukar hända, vi står oftast där tillsammans. Men det har gått hur bra som helst, kanske tidsoptimisten i mej har varit lite väl optimistisk, men det har vi överlevt det med:)

I lördags blev det en gammal klassiker i grytan, och den hamnade där tack vare en av tjejerna på jobbet. Caroline hade nämligen med sig en portion Chili con carne i sin matlåda förra veckan och jag blev så sugen på det. Vet faktiskt inte när vi kockade till det senast, men det känns som det var evigheter och så kan vi ju inte ha det, eller hur? Chili con carne är för oss lika med att flytta hemifrån, laga mat i nya gjutjärnsgrytan (som man inte alls hade en susning om hur den skulle skötas) och alldeles för starkt kryddat resultat. Nostalgisk mat med andra ord:)

Perfekt middag när man tröttnat på all julmat och glögg!

Chili con carne a'la Mårtenssons 6-8 port
700 g köttfärs (vi använde oss av högrev som vi maler själv)
2-3 vitlöksklyftor
1 stor röd lök
2 burkar vita bönor i tomatsås
2 burkar krossade tomater
1 burk kidney bönor
1 burk skivade champinjoner
1 burk majskorn
1-2 dl chilisås av valfri sort
2 stora morötter
1 paprika av valfri sort
ev. köttbuljong
salt & svartpeppar
chilipulver
cayennepeppar
oregano och timjan
färsk bladpersilja
Hacka lök och vitlök. Skala och slanta moroten, skär paprikan i mindre bitar. 
Börja med att bryna köttfärsen på ganska hög värme och häll sedan över den i en större gryta, såvida du inte har en stor stekgryta då du bryner köttet i den. Tillsätt lök och vitlök och låt det bryna med en stund.
Tillsätt därefter alla övriga ingredienser - utom persiljan- och smaka av med kryddorna. 
Låt sedan chilin stå och småputtra ett bra tag, ju längre tid desto godare och mustigare chili får du. Precis innan serveringen så hackar du ner bladpersilja.
Servera gärna ett gott vitlöksbröd till, smakar så gott att doppa i grytan. 

Förmodligen finns det lika många olika recept på chili som det finns grytor, vi gör oftast en med helt kött som går under namnet Long Horn Chili, det receptet hittar ni här. Och som tur är så har vi lärt oss efter dessa åren hur vi ska sköta vår gjutjärnsgryta, så den har hängt med ett bra tag i vårt kök nu. 

Något annat som också hänger med i köket sen några år tillbaka är vår champagnekork, eller återförslutare kanske den kallas. Oavsett vad den heter så är  vår av märket Fackelmann, men det finns säkert i andra märken också. Den håller bubblorna kvar i flaskan under i alla fall en vecka efter man öppnat den, perfekt när man bara tar ett glas av skumpan. Kanske ett bra julklappstips till de av er som har någon bubbelfantast i närheten som ni inte har köpt julklapp till än:

Ingen höjadbild kanske, men ni ser vad vi menar:)

Lillejulaftons änglar så, det blir två av samma sort men ändå inte. Som ni ser så behöver inte änglar vara så där bylsiga, mulliga eller gjorda av keramik/porslin. nej då, de kan faktiskt vara stilrena, väldigt enkla och gjorda av ståltråd också. Lika fina oavsett:

Den högra ängeln är ytterliggare ett bidrag från Anneli, köpt i en affär/galleri här i stan som ni måste besöka om ni har vägarna förbi och gillar speciella smycken, dekorationer både att ha inne och ute, eller konst. Tilde heter butiken/galleriet och den finns på Snedgränd i Ystad. 
Den vänstra ängeln gjorde Ankis mor efter att hon sett den högra och blev sugen på att försöka sej på att jobba med ståltråd också, ett lyckat försök absolut. 

Hoppas nu ni alla får en riktigt fin lillejulafton, för er som inte kikar in i morgon så önskar vi er en god jul.

Smaklig spis! / Anki (och Håkan)
x

18 kommentarer:

  1. Ja, änglar kan se ut och vara i olika former :)
    Uppesittarkväll och mys ikväll med familjen här, önskar er en trevlig middag med vännerna, kram!

    SvaraRadera
  2. Hej på Er!
    Vi kan bara returnera nyårslöftet - i vårt fall ska vi utveckla våra soppkunskaper och då är Ert kök en perfekt utgångskälla. Lena är inte så litet inspirerad av Era korvar, men Anders anser att vi bör vara någorlunda realistiska också.
    Vi håller oss nyfiket ajour med Era provningar av Allt-om-mats fyndviner!!!
    God Jul!
    önskar Lena och Anders

    SvaraRadera
  3. God Jul Håkan och Anki! Vi åker till en stuga i mitten av ingenstans imorgon. Inget Internet. Det är knappt det finns täckning för mobiler.

    PS. Apropå återförslutare så upptäckte jag igår att locket till en tom bakpulverburk går att använda ovanpå ölburkar om man vänder på locket. Passar precis.

    SvaraRadera
  4. Amy; Ja, de kan ju det! Tack detsamma.

    L&A; Så härligt att vi kan inspirera varandra, tänk vilken källa bloggar kan vara! Men klart ni ska ge er på korvarna också, det är inte så svårt som det kanske verkar. Vi får kanske helt enkelt ta o hålla kurs?
    Det kommer snart nya uppdateringar, en flaska till är provad och fler står i skafferiet och väntar:) Detsamma till er.

    Karin; Detsamma till dej. Ett mycket bra tips, det ska vi lägga på minnet, tackar! Hoppas du får en bra resa.

    SvaraRadera
  5. Lilljulafton är mysigt. Dock är jag så trött efter oväntat fått jobba över varje dag denna veckan, det känns. Så jag och Håkan kanske somnar in samtidigt ;-)
    Jag brukar göra chili con carne till min käre make, han blir SÅ glad då eftersom frun och dottern i huset inte gillar bönor. Då får han allt alldeles själv :-)

    Urgulliga änglar idag också.

    Önskar en härlig och mysig jul.
    Kram kram

    SvaraRadera
  6. Susanne; Ja, visst är det som en extra bonusjulafton:) Hoppas verkligen inte Håkan somnar tidigt ikväll, tror inte våra värdar uppskattar det:) Vi önskar dig detsamma!

    SvaraRadera
  7. Så fin bild på maten! Söta änglar också. Önskar er en fin Jul!

    SvaraRadera
  8. Så Gott! Hoppas ni får en trivsam jul!

    SvaraRadera
  9. En riktigt god jul och allt vad det innebär önskar jag er!

    SvaraRadera
  10. Vilken häftig bild på chili corn carnen! Jag blev grymt sugen trots att jag nyss smällt i mig en stor portion spagetti med köttfärssås:) Vilken kul grej den där korken. Det händer inte så ofta att vi får champagne över när vi väl öppnar en flaska;-D Hoppas ni får en riktigt mysig middag ikväll! God jul!

    SvaraRadera
  11. Nu har vi gjort Wasabisill så gott vi hade i färsk ingefära.
    God Jul

    SvaraRadera
  12. Får önska er en riktigt härlig jul

    SvaraRadera
  13. chili con carnen ser jättegod ut! och vilka fina ståltrådsänglar :)

    jag skickar lite snö till er i tanken och hoppas att ni har en finfin lillejulafton och en riktigt god jul imorgon.

    KRAM PÅ ER!

    SvaraRadera
  14. Jag har faktiskt aldrig ätit chili con carne, även om jag tycker det är väldigt gott!
    Vill passa på att önska er en riktigt fin jul!

    SvaraRadera
  15. Chili con carne är för mig starkt förknippat med "flyttgröt", ja alltså vi har haft det istället för flyttgröt flera gånger när kompisar har flyttat. Det är också ett av de recept som finns med i min första kokbok under kategorin middag på mindre än 30 miuter.
    Dessa två änglar var hur fina som helst! Sådan här enkel konst gillar jag.
    Ha nu en riktigt god jul! Kram.

    SvaraRadera
  16. Alltås! Chili con carne är ju så gott! Nog enda sättet att få i min sambo lite bönor...
    GOD JUL till er!

    SvaraRadera
  17. Jag vill önska dig en riktig god jul!
    Kramkram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!