tisdag 27 december 2011

Jodå, vi har faktiskt lagat mat i jul också.

Med tanke på våra senaste inlägg så kan man ju tro att vi inte lagat någon mat alls de senaste dagarna i julhelgen, men så är det ju naturligtvis inte! Senast i gårkväll lagade vi till en god fläskfilé i vår lergryta, vi tyckte nämligen den hade fått vila lite väl länge nu och var lite oroliga att den skulle stå och blir ringrostig.
Dessutom köpte vi en julklapp till oss båda från vår jultidningsförsäljare, en ny kokbok (som om vi egentligen behöver det) med mat i lergryta som vi passade på att inviga. Så receptet i original kommer från boken "Laga mat i lergryta" från ICAs bokförlag, naturligtvis gjorde vi inte riktigt som det stod, denna gången klöddade vi så mycket så det nästa blev ett helt nytt recept:


Fläskfilé med vitlök och örter i lergryta 
500 g fläskfilé
basilika, timjan och persilja (vi hade frusen basilika och persilja, torkad timjan)
salt och svartpeppar
1 hel, lite vitlök
1 rödlök
2 dl crème fraiche
2 dl vatten
1½ msk kalvfond
1½ msk vitt vin
maizenapulver
Lägg lergrytan i vattenbad, 10-15 minuter, innan du ska kocka i den.
Dela vitlöken i klyftor som du skalar och ger en liten omgång med knivskaftet, de ska inte krossas helt bara bli lite omtumlade. Skala och skiva rödlöken.
Hacka örterna och strö ut dom på en skärbräda. Putsa av köttet och rulla det i örterna, salta och peppra.
Lägg båda löksorterna på grytans botten och lägg köttet ovanpå.
Vispa samman crème fraiche, vatten, fond och vin, häll det i grytan. Lägg på locket och ställ in grytan på nedersta falsen i kall ugn, sätt graderna på 200 och sätt igång ugnen. Låt grytan stå inne 1 timme och 15 minuter. Ta ut grytan, plocka upp köttet och sila av såsen ner i en gryta, men spara det du silat från.
Låt såsen koka upp och red av med maizena. När du är nöjd med konsistensen på såsen häller du ner det du tidigare silade ifrån. Skiva upp köttet och servera härligheten med såsen, pressad potatis och grönsaker.

Till middagen drack vi ett rött vi som ingår i vårt vinprovarprojekt (som ni kan läsa om här). 
Tapiz Joven Malbec, från Argentina, nummer 6521 på systembolaget för endast 64 kronor. Enligt bolaget ska det passa till lamm och nötkött, enligt Allt om Mat till pizza med parmesan och kantareller. Vi hade varken lamm, nöt, kantareller eller parmesan i vår mat, men det funkade alldeles ypperligt ändå eftersom smakerna i såsen gifte sig med vinet. Inte det mest fylliga vinet vi druckit, men godkänt fick det, kanske mest tack vare att det passade så bra till maten. Dock försvann känslan och smaken av vinet alldeles för snabbt från munnen, så till priset var det ett gott vin till rätt mat, men inget vi köper igen. 

Efter middagen och tvagning av både oss och disken, så blev det efterrätt minsann:) Vi öppnade en viss burk som stått längst bak i skafferiet och gonat till sej, underbart gott med en klick vaniljglass till...

För övrigt kan vi verkligen rekommendera lergryteboken, för de av er som äger en lergryta och vill investera i en kokbok med recept till grytan. Recepten känns uppdaterade och ligger lite mer i tiden, det är stor variation på maten och bilderna är inspirerande.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

10 kommentarer:

  1. Gött gött! Ingen risk att er lergryta dammar igen! :-)

    SvaraRadera
  2. Älskar det vinet! Kanon bra val!
    Kramkram på dig!

    SvaraRadera
  3. Mat i lergryta blir SÅ gott! Finns det många vegetariska recept i den kokboken? Måste ju fråga! ;)

    Kram på er!

    SvaraRadera
  4. Jag har aldrig lagat mat i lergryta, men det låter gott!

    SvaraRadera
  5. Låter jätte gott ska nog damma av lergrytan igen

    SvaraRadera
  6. Smidigt med lergryta som sköter sig själv i ugnen! Är boken helt nyutkommen?

    God fortsättning önskar jag er!

    SvaraRadera
  7. Frost; Apselutt ingen risk.

    Vardags; Så kul, kanske lite för tunt för vår smak, men klart prisvärt.

    Amy; Du har SÅ rätt! Japp, det finns ett helt kapitel med bara vegetarisk mat, ca 18 sidor, dessutom även recept på hur man bakar i lergrytan. Kram:)

    Hovkonditorn; Blir hur gott som helst, enkelt och sköter sej själv.

    Milla; Tycker vi absolut du ska göra, den är en riktigt guldklimp:)

    Sunshine; Så himla smidigt, och gott blir det också:) Första utgåvan kom tydligen -04, men detta är en ny tryckning utkommen i år.
    Detsamma till dej.

    SvaraRadera
  8. Kött, sås och potatis! Ibland är det precis vad man vill ha, speciellt efter all julmat.
    Blir mer och mer sugen på att köpa en lergryta. Och kokboken också förstås.

    God fortsättning önskar jag er!

    SvaraRadera
  9. Kim; Ja, man blir onekligen sugen på en hel massa andra smaker än julmats-smaker:) Klart du ska köpa en lergryta, blir så gott med mat i den!
    Detsamma önskar vi dej!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!