En av nackdelarna med att bo i en lite mindre stad som vi gör, är att man går genom rean i stadens affärer på typ 1 timme, det finns liksom inte så vansinnigt mycket att välja mellan. Men, å andra sidan så resulterade det i att Ankis föräldrar fick ett gästspel av oss. Nej, någon ny vinterjacka och nya varma vinterskodon blev det alltså inte handlat idag, men eftersom inte alla affärer hade öppet idag så finns det ju fler chanser senare i veckan. I stället kom vi som vanligt hem med något matrelaterat i shoppingpåsen. Nya numret av "Allt om vin", som denna gången har deras stora vinguide som extra bilaga, var det som fick flytta hem till oss. Det lilla vi har bläddrat i den verkar bra, får se vad vi tycker efter att ha kollat lite mer.
Vi tog en fika med Ankis far, han bjöd oss på Marsipan-stolle som faktiskt var riktigt god, någon som har smakat det? Det är en typisk tysk julkaka med bl.a marsipan (så klart) och russin i, ganska tung och mäktig så man orkar inte mer än en skiva. Sen blev det en promenad hem i snön som åter började falla, man kan ju undra när det ska räcka med vitt fluff från molnen? Lite middagstillagning och nu sitter vi här, mätta och belåtna för att dela med oss av ytterligare ett smarrigt recept till er. Kanske någon känner igen det och kanske till och med har provat redan, Mat-Tinas färsbiffar med kantarelltopping, fast vi har ändrat
lite i receptet:
Kantarelltoppade biffar 2 portioner (plus tre biffar till matlåda)
350 g köttfärs (vi tog oxfärs)
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 schalottenlök
salt och peppar
Finhacka löken och blanda med ströbröd, mjölk och ägg.
Låt stå en stund så brödet kan svälla, rör därefter ner köttfärsen och blanda ordentligt.
Forma biffar av smeten, vi gjorde 6 stycken, och låt dom ligga till sej under tiden du gör toppingen.
Kantarelltopping
1 burk kantareller (vi tog Farmarp som innehåller 190 g kantareller), eller färska om du har
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 dl riven parmesanost
1 dl crème fraiche
1 äggula
Finhacka schalottenlök och fräs med svamp och riven vitlök i smör.
Rör samman crème fraiche, äggula och parmesanost i en skål och vänd i svampröran.
Blanda om ordentligt och låt det stå under tiden du steker biffarna ett par minuter på varje sida.
Lägg över biffarna i en ugnssäker form och klicka på kantarellröran.
Ställ in formen i ugnen på 225 grader i 5-7 minuter, gärna på grill de sista minuterna.
Servera med en god sallad och valfri potatis.
Vi slog till med ett glas rött vin till denna festmåltid, det är ju faktiskt jul fortfarande... Valet föll på Bundu Star, ett lådvin som vi tycker är väldigt prisvärt och ett lagom "vardagsvin". Du hittar vinet på
systembolaget, nr 2025, för endast 185 kronor, får väl se vad, och om, det får för betyg i vinguiden...
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx