tisdag 31 augusti 2010

Ärthummus

blev det till kvällsmat i Mårtenssons kök denna tisdagskväll. Tisdag betyder ju att Håkan kommer hem sent från jobbet och då känner vi inte för att käka middag så sent på kvällen. Ibland är det lite idétorka på kvällsmaten men inte idag, vi handlade hem färska majskolvar och färska rödbetor häromdagen och de har vi just smarrat på.


Att koka majskolvar och rödbetor är ingen större vetenskap, det enda som krävs är vatten, gryta och en spis. Så det tycker vi inte att vi behöver berätta för er hur man gör. Däremot så vill vi bjuda er på ett recept på en kanongod ärtröra som vi gjorde i lördags till spareribbsen. Den påminner lite om hummus i smaken och om guacamole till utseendet:


Ärtröra
250 g gröna ärtor
2 msk turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
½ msk pressad citron
½ tsk rivet citronskal
salt och vitpeppar
Kok upp ärtorna och spola dom i kallt vatten.
Låt dom rinna av och kör i en mixer med de övriga ingredienserna.
Smaka av med salt och peppar.

Till rödbeterna och majskolvarna hade vi rört smör och flingsalt men man kan säkert servera något annat till. Kanske någon av er har något bra förslag?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 30 augusti 2010

Enkel smörgåstårta med bacon och kyckling

I går gjorde Anki något som hon inte gjort på evigheters evigheter, hon gjorde en smörgåstårta! Har försökt att räkna ut när det hände senast och med svansen mellan benen konstaterar hon att det bör vara 21 år sedan... Då gjorde hon några till sitt 20årsfirande efter ett recept som hon fått från sin mor, har vi tur så ligger det kvar i gömmorna någonstans. För efter gårdagens måltid har vi fått blodad tand så förhoppningsvis ska det inte gå lång tid till nästa gång...

hönökaka smörgåstårtaDet blev en enkel variant på hönökaka med bl.a kyckling och bacon i fyllningen. Egentligen skulle vi haft landgångsbröd men efter att ha letat runt i affären utan resultat så blev det alltså istället Hönökaka och det gick lika bra.

Söndags-smörgåstårta för två
3 halvmånar Hönökaka
Fyllning 1
1 pkt bacon
1½ dl syltlök
1 dl crème fraiche
Fyllning 2
½ grillad kyckling, eller 2 grillade kycklingfiléer
1 krm sambal oelek
1 dl crème fraiche
en selleristjälk
Garnera med
200 g färskost
Salladsblad
påläggsskivor av kalkonkött
kvartade körsbärstomater
Galia- eller honungsmelon i klyftor
Skär baconet i småbitar och stek knaprigt.
Låt bitarna rinna av på en bit hushållspapper.
Hacka syltlöken och blanda samman med crème fraiche och bacon.
Bred fyllningen på första hönökakan och lägg den andra ovanpå.
Bena ur kycklingen och tärna köttet.
Skiva sellerin tunt och blanda med kycklingkött, crème fraiche och sambal oelek.
Bred fyllningen på den andra kakan och lägg den tredje ovanpå.
Bred osten ovanpå och runt om tårtan.
Tryck fast salladsblad runtom, lägg påläggsskivor, tomater och melonskivor ovanpå tårtan.


Är ni smörgåstårtsfantaster? Ni kanske rent utav sitter på nåt gott och enkelt recept som ni kan tänkas dela med er av?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 29 augusti 2010

Potatissallad med pepparrot

Lördagens inlägg kommer denna söndagsmorgon istället, inte på grund av lathet från vår sida utan snarare från vår uppkopplings sida. Det gick överhuvudtaget inte alls att hitta ut i etern när det var dags att berätta för er om vår dag och dess matlagning som blev en hel del. Men kanske något av våra recept kan passa denna härliga söndag istället, kanske någon som behöver en återställare så här på söndagsmorgonen? Då kan denna Bloody Mary kanske passa bra, den är ju nästan som en hel måltid och igår tog vi en som "förrätt" under tiden som vi underhöll oss i köket med matlagning.


Bloody Mary    1 glas
3 cl vodka, gärna peppar eller chili om man har
15 cl tomatjuice
minst ett stänk Tabasco (Anki 1, Håkan 5)
3 stänk Worcestershiresås
1-2 cl pressad citronsaft
salt och peppar
is
Slå vodkan i ett högt sk "groggaglas", droppa i Tabasco, Worcestershiresås och citronsaft.
Rör runt så allt blandas och tillsätt därefter isbitar och tomatjuicen.
Smaka av med salt, peppar och dekorera med en selleristjälk.
 Drick och njut!

Undertiden som vi avnjöt denna matlagare så tillagade vi spareribs i ugnen, färdigkryddade men upphottade av Håkan med diverse kryddor och cane syrup. Dessutom kockade vi till en del tillbehör bl.a en potatissallad:

Potatissallad med pepparrot   2 port
Kokta, fasta, potatisar
25 g smör
saft från ½ pressad citron
riven färsk pepparrot
1 liten hackad rödlök
färska spenatblad eller ruccola
salt och peppar
Skär potatisen i mindre bitar och blanda den med rödlök och spenat i en serveringsskål.
Bryn smöret i en gryta och vispa under tiden.
Riv ner pepparroten och pressa i citronsaften i smöret, salta och peppra, och slå det över potatissalladen precis innan serveringen. Riv över lite pepparrot vid serveringen.


I dag jobbar Håkan, hela långa dagen, det är tid för inventering i affären där han jobbar så han är nog i full gång med att räkna fiskpinnspaket, pommes fritespåsar och annat spännande i frysen... Anki ska invadera köket och förbereda kvällens lätta måltid, vad det blir får ni veta i morgon!

Hoppas ni får en härlig söndag,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 27 augusti 2010

Koka ny kräftlag till frysta kräftor

Japp, ikväll har vi, som ni kanske gissat, smarrat på kräftor. Det blev frysta sådana som vi kokte ny lag till och la in i går, för allra första gången. Ankis morbror Kalle är en fena på att koka kräftlag, det blir en alldeles perfekt balans mellan sött och salt, så vi hade lite att "leva upp till"... och vi så nära originalet som det nog går att komma


Kräftlag till frysta kräftor (till 1 kg kräftor)
2 liter vatten
4 tsk råsocker
½ dl grovt salt
1 dl porter
125 g dillkronor
Koka upp vatten, salt, socker och porter.
Lägg ner dillen och låt sjuda under lock 10 minuter.
Ställ grytan i kallt vatten och låt lagen svalna helt innan ni tar ur dillkronorna.
Lägg i hela det frysta kräftblocket ner i lagen och lägg dillen ovanpå.
Låt det stå i kylen minst ett dygn innan ni sörplar på de små röda djuren.


Innan vi festade på kräftorna så år vi en liten förrätt, en rostad smörgås med laxmousse (receptet hittar ni här) på och till den en riktigt god örtsås:


Örtsås till lax
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
3 msk majonäs
2 msk senap
hackad persilja, gräslök och dill
salt och vitpeppar

Det blev öl i våra glas i kväll, till maten, och i de lite mindre glasen blev det faktiskt snaps, för "Kräftor kräva dessa drycker" säger man ju... Anki väljer helst en Gammel Dansk och för Håkans del blir det en Besk, en riktigt besk sådan!


Vad häller ni i era glas när det vankas kräftor, eller äter ni kanske inte kräftor?
Nu ska vi ha lite gotter, lite "Fredagsmys", för att fira helgens ankomst! Hoppas ni får en skön helg med mycket god mat och dryck!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 25 augusti 2010

Pastasås med kyckling och ädelost

Vi slutade jobba tidigt båda två idag och hade eftermiddagen helt oplanerad framför oss redan klockan 14.00. Det är inte helt ovanligt att en oplanerad dag slutar med lite ommöblering är hemma, det kan de som känner oss intyga. Var och varannan gång vi har gäster så har möblerna bytt plats i något av rummen eller så har vi helt ändrat om mellan rummen, så matrum blivit tvrum och vice versa. Vi tycker båda två att det är lika roligt att hitta nya lösningar och att planera var allt ska bli av. Sedan drar Håkan runt på möblerna medan Anki kör med damsugaren och torkar av, för som en extra bonus vid omöblering så blir det lite av en storstädning också! Brukar ni också möblera om då och då?

Middagen fick gå i en flygande fläng efter som vi var hungriga efter allt dragande och pusslande med möbler. Kycklingfiléer låg och väntade på att hamna i stekpannan och efter lite koll i kylen så fick de sällskap av matlagningsgrädde, ädelost och spenat för att bli en jättegod sås som vi käkade med spagetti.


Pastasås med kyckling och ädelost   2 port
2 kycklingfiléer
2½ dl matlagningsgrädde
1 bit á 140 g, gräddädelost
70 g färsk spenat
maizenapulver
Dela kycklingen i mindre bitar, typ grytbitar, och stek dom klara i stekpanna.
Koka upp grädde och låt osten smälta i grädden.
Tillsätt kycklingbitarna och smaka av med salt och peppar.
Red eventuellt av med maizena och blanda till sist ner spenaten.
Servera till pasta.

Nu ska vi "svimma" i soffan av trötthet och mätthet, härliga känslor...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 24 augusti 2010

Morotsmarmelad

Nybakat fick det bli till kvällsmat med hemgjord supergod morotsmarmelad som vi kokte i söndags. Håkan kom hem till doften av nybakade scones bakade efter ett recept i Leilas bakbok "a piece of cake" och enligt Leila så är receptet så bra att "det till och med skulle blåsa Prins Charles av stolen". Vi tyckte väl mest det smakade som vilka scones som helst, inget speciellt annorlunda alls faktiskt. Så det receptet tänker vi inte lägga upp här, gör de scones som ni gillar och tycker är bäst.

morotsmarmelad

Marmeladen däremot, tyckte vi blev riktigt god och den var verkligen hur enkel som helst att göra. Med syltsocker så är det väldigt lätt att göra sin egen marmelad och att den sedan kan förvaras i frysen gör det hela ännu enklare. Förra året kokte vi marmelad på mullbär och röda vinbär, som vi plockade hos Ankis morbröder, men denna gången blev det en morotsmarmelad istället. ¨
Receptet hittade vi i ICAbuffé:

Morotsmarmelad   ca 1 liter
500 g morötter
2 citroner
2 kanelstänger
4 dl vatten
1 kg syltsocker
Skala och finriv morötterna. Blanda morötter med finrivet skal och juice från citronerna, kanelstängerna, vattnet och sockret i en gryta. Koka utan lock i 10 minuter och skumma av under tiden. Häll marmeladen antingen i plastburkar och frys in eller i väl rengjorda glasburkar som förvaras i kylen.

Denna marmeladen tänkte vi skulle bli vårt bidrag till månadsutmaningen hos Söta saker som denna månad har temat utflykter. Nu är det så att vi inte är några utflyktsmänniskor egentligen, i alla fall inte sådana utflykter som innebär att sitta på en filt och käka egen medhavd matsäck. De gånger vi gjort det kan man nog faktiskt räkna på en hand... 
Men om vi skulle ge oss iväg på stålhingstarna med matsäck i ryggsäcken så hade det absolut blivit några goda ostar, kex, lite frukter och grönsaker, en flaska vin och denna smaskiga marmelad! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 23 augusti 2010

Stekt sill med örter

Middagen är just avslutad här i Mårtenssons kök och vi har landat framför datorn för att avge en rapport till er. Dagens matlagning resulterade i stekt sill (strömming för alla er ickeskåningar), kokt potatis, rödlök och en råkostsallad med morot, vitkål och rårörda lingon.

Minns ni råkostsalladen från er skoltid, ett ord som man knappast använder mer, men som "dåförtiden"  alltid fanns med på matsedeln till nästan alla elevers fasa... Vi minns båda att det ibland blandades apelsinbitar i vitkålssalladen och ibland var det lingonsylt i istället. Anki minns att hon inte åt kålen men att apelsinbitarna slank ner, de få hon lyckades hitta. Håkan minns salladerna med fasa men eftersom han nu kunde ta i hur mycket lingon han ville så gick det ner! Hur är det nu för tiden, serveras det råkostsallad i skolorna?


Stekt sill (strömming)
4 filéer per person
2 msk hackad dill
2 msk hackad persilja
rågmjöl blandat med salt och peppar
Strö dill och persilja på den köttiga sidan av fisken.
Salta och peppra och lägg samman filéerna 2 och 2 med skinnsidan utåt.
Vänd fisken i rågmjölsblandningen och stek sillen i ett hett stekjärn med mycket smör och olja. Servera med kokt potatis.
Vi hade även remouladsås, rödlök, citronklyfta och råkostsallad.

Nu ska vi fortsätta surfa på nätet en stund. Vi är sugna på att ge oss iväg några dagar i november, kanske till Stockholm, kanske till Göteborg, kanske till ... Ja, vi får väl se vart vi hamnar.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 22 augusti 2010

Vad som blev och vad som skulle blivit...

I går blev en dag som inte blev riktigt som den skulle blivit, eller som planerat, men som blev jättebra ändå. Vi hade bestämt oss för att ta en tur till Höganäs för lite shopping på deras Outlet med bl. a glas och husgeråd, men så bidde inte fallet. Bilen som vi skulle låna av Ankis föräldrar vill inte längre erbjuda någon AC och eftersom sommaren gjorde ett litet gästspel igår så var en bil utan AC bland de sista ställena vi ville spendera dagen. Vi pratar ändå om en tur på 15 mil enkel resa... Så Höganäsbesöket får vänta till svalare väder.

Istället blev det en tur i stan med lite klädesshopping (träningskläder och ett nytt regnställ till Anki) och en mysig lunchfika på Hartmans café. Caféet har just genomgått en renovering och överaskade oss med att plötsligt fått "rättigheter" så man även nu kan njuta av ett glas vin eller en öl. Uppskattat minsann! Så det blev en grov macka med gegga och kräftsjärtar och ett glas rosévin till Anki, Håkan valde att hugga in på en lite grövre mjuk baguette med bl.a parmaskinka och fetaost och i glaset en Falcon export. Härligt att sitta ute på deras fina stora uteservering, titta på folk och njuta av solen och den goda lunchen!

På kvällen blev det ytterligare ett "äta ute" tillfälle, denna gången med Håkans föräldrar och bror. Helt oplanerat, en sk. "Huxfluxmiddag" för att citera Håkans mormor som brukar prata om "Huxfluxkaffe". Vi bestämde oss för att ta med de andra till restaurang "Stig in" eftersom vi var så nöjda med deras mat när vi firade Ankis födelsedag där. Vi blev inte besvikna denna gången heller, rejäla portioner som smakade mera och alla var rörande överens om hur gott det var! Anki valde att hugga in på lammracks med rödvinssås, stekt bacon och svamp, resten av sällskapet satte tänderna i 2 tjocka fina skivor oxfilé. Till detta serverades potatisgratäng och klyftpotatis och en rejäl portion sallad. Vi brukar ju glömma att ta med kameran vid våra restaurangbesök, men inte denna gången då vi hade den med. Tyvärr så kom vi inte på att använda kameran förrän maten var uppäten:

Resterna efter supergoda lammracks... 

Husets röda vin, en god argentinare.

Håkans pappa Kjell (undrar vad han tittar på?), Håkan, Anki, Håkans mamma Monica och Håkans bror Jörgen.

Så om ni hamnar i Ystad någon gång och blir hungriga så kan vi verkligen rekommendera ett besök på restaurangen, menyn kommer att se annorlunda ut from imorgon så det lär nog inte dröja länge innan vi styr stegen dit igen!

Idag har vi varit väldigt flitiga i köket, det har kokts marmelad, bakats kakor och så har det malts kött till kvällens middag - tacos. Vi går lite mot strömmen och äter det på söndagen istället för på fredagen och det går hur bra som helst. Länge sedan vi hade det nu och i kväll kommer vi att göra gratinerad tacofärs, receptet hittar ni här. Nu börjar det mullra utomhus så åskan är på väg hit och då ska man väl inte sitta vid datorn eller hur? Så vi önskar er en skön söndagskväll och en bra vecka!


Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 20 augusti 2010

Smördegstäckt fisksoppa

Så där ja, då var ytterligare en arbetsvecka avklarad och en helg ligger framför oss. Håkan är ledig hela helgen så vi får se vad vi hittar på. Det känns som att det kanske hänger lite på vad det blir för väder, blir det plötsligt sommar igen så skull det inte vara helt fel med ett strandbesök. Blir det istället höst så gör vi kanske en liten utflykt, vi har ett ställe som vi väntat på att besöka länge och vem vet, i morgon så kanske...

Dagens middagsrätt är gjord efter ett recept vi fått tipsat från Ankis mor, en riktigt receptskatt, som vet precis vad som går hem hos oss. Även denna gången fick hon in en femetta, fisksoppan som vi njutit av var verkligen hur god som helst och smördegstäcket gjorde sig kanon till soppan.

Håkan slutade jobba tidigt denna fredag så han trampade ner till systembolaget för ett vininköp till soppan. Denna gången gick han efter utseendet på flaskan och det gjorde han helt rätt i, det gifte sig perfekt med maten. Flaskan innehöll ett bubblande rosévin vid namn Blason de Bourgogne, nummer 7687 för en kostnad av 89 kronor. Friskt med mycket bubblor, ett vin som absolut kommer att drickas av oss fler gånger.

Täckt soppa.

Fisk med smördegstäcke  2 port. varmrätt eller 4 port. förrätt.
1 liten strimlad purjolök
1 msk olja
½ burk krossade tomater
6-7 dl fiskbuljong
½ pkt saffran
1 pressad vitlök
½ tsk dragon
½ tsk timjan
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
400 g torsk i bitar
räkor och musslor efter eget tycke och smak
1 smördegsplatta
ägg till pensling
"Smält" purjon i oljan, låt den inte få färg.
Tillsätt kryddor, saffran och vitlök och låt sjuda under lock i 10 minuter.
Lägg i fisken och sjud 6-8 minuter. Fördela soppan i ugnsfasta portionsformar (som ej är för vida upp till) och lägg i musslor och räkor efter behag.
Täck skålarna med smördeg och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i ugnen på ca 200 graders värme i ca 15 minuter.
Servera gärna med aioli.
Soppan kan förberedas fram t.o.m att locket ska läggas på.

Ett hål är gjort och där nere hägrar soppan med fisk och räkor, så god!

Just nu snurrar Doobidoo på tvn, Lisa Nilsson har just sjungit med någon vi inte har någon aning om vem det är. Ostbågarna ska hällas upp, drinken blandas (blir en Elektrisk lemonad) och en styck tv ska tittas på och förmodligen slumras till, brukar bli så när det är fredagskväll. Somnar ni också framför tvn när det är fredagskväll? Hur som helst, ha en härlig helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 19 augusti 2010

Snabblagad kycklinggryta med bacon

Dagarna rinner snabbt denna veckan, redan fredag i morgon igen och helgen stundar. Det har varit inskolningar på förskolan, där Anki jobbar, och det har gått riktigt bra. Förmodligen är det därför hennes vecka har rusat iväg. På Håkans jobb har alla turister försvunnit och Köpingebros ICAaffär har återgått till sin normala kundkrets. Nu lät det nästan som att det finns turister som blivit bortförda eller på något annat mystiskt sätt försvunnit från affären, men så är ju naturligtvis inte fallet... Men på somrarna är det många turister som handlar på Gema, även en del kändisar som bor på sina sommarställen på Österlen hittar dit. I år har bl.a Lena Endre gästat affären. Men nu när sommaren börjar gå mot höst så har turisterna rest hem igen och lämnat ett visst tomrum bakom sig.


Så vad passar väl bättre, dessa regniga "förhöstdagar" än att kocka till olika grytor? Långkok i all ära, men på vardagarna kan det vara svårt att få tid till det, så då kan dagens middag vara ett bra alternativ. En mustig kyckling gryta som behöver ungefär 20 minuters kokning innan den är klar att avnjutas:

Snabb kycklinggryta  2 port
2 kycklingfiléer
125 g bacon
100 g smålök
2 vitlöksklyftor
1 stjälkselleri
3 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk balsamvinäger
Dela filéerna i tre lika stora delar.
Skär baconet i småbitar och stek i en stekgryta.
Ta upp bitarna men låt fettet stanna kvar och stek kycklingbitarna i baconfettet till de är lätt brynta runt om.
Skala löken och vitlöken.
Skiva vitlöken och sellerin.
Blanda ner selleri, lök, vitlök och bacon bland kycklingen och stek en kort stund.
Tillsätt övriga ingredienser och låt det hela koka ca 20 minuter till kycklingen är klar.
Red med maizena och smaka av med salt och peppar innan grytan avnjuts med ris och sallad.

Så där ja, en snabb och smarrig gryta för stressiga vardagar. Nu är det snart tid för Per Morberg att svara på frågan "vad blir det för mat" ikväll på 4+. Tittar ni också på hans matprogram ikväll, eller blir det något annat?
I morgon kockar vi till en lite lyxigare torskrätt till middag, får se om Håkan kan springa fast i något gott vin som vi kan dricka till. Nyfikna på vad det blir? Då vet ni var ni ska titta in i morgon!

Smaklig spis! / Anki och Håkan                      
x x

onsdag 18 augusti 2010

Korvgryta med fläskkorv och potatis

... orginalet var dagens middag, en korvgryta som Ankis mor gör ibland och som vi försökte kopiera. Vi kollade såklart först hur hon gör den innan vi tillagade den, annars hade det nog inte blivit likt det minsta. Roligt med "gamla" rätter man minns från sin uppväxt, ibland poppar de liksom upp i ens skalle när man minst anar det.

Håkan minns att när hans pappa stod för matlagningen så serverades det oftast fiskpinnar med kokt potatis, kaffegrädde, citron och ketchup. När grädden blandades med citronen så tjocknade grädden och det smakade väldigt gott. Lingonmjölken som mormor Agnes bjöd på är ett annat kärt matminne för herrn i lägenheten, den serverades som en efterätt.

Lingonmjölk minns Anki att hon gjorde i lågstadiet när det var köttbullar till middag, fast det var absolut inte tillåtet att göra det egentligen... Hon kommer också ihåg att det serverades stekt blodkorv när inte hennes mor var i närheten och det var far stod för matlagningen. (Kan bero på att Ankis mor inte gillar blodkorv...).

Så dagens korvgryta är en hyllning till alla som lagat mat till oss när vi växte upp. Tack till er alla för att ni på ett eller annat sätt bidragit till vårt matintresse!


Guns korvgryta 4 port
8 potatisar
15 st purjolöksskivor á 2 cm
2 lagerblad
4 vitpepparkorn
12 dl vatten
3 msk köttfond eller 2 buljongtärningar
600 g fläskkorv eller köttkorv
maizena redning
hackad persilja
Skala och skär potatisen i mindre bitar.
Lägg potatis, purjolök, lagerblad och vitpepparkorn i en gryta, slå i vatten och fond.
Låt det koka till potatisen är klar.
Skiva fläskkorven, lägg ner i grytan och sjud till den är varm.
Red av grytan med maizena till den har fått en simmig konsistens.
Smaka av med salt, peppar och ev. mer buljong.
Strö på persilja innan serveringen.

Till denna grytan är senap, helst stark, ett absolut måste. Ja, så klart, gillar ni inte senap så ska vi inte tvinga er att äta det, men det kommer inte att bli samma smakupplevelse. Vår favoritsenap är Västerviks senap, en sötstark variant som vi gillar skarpt.

Så nu vill vi veta, vilka speciella matminner har ni från er uppväxt? Fler korvgrytor eller fiskpinnar kanske?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

tisdag 17 augusti 2010

Ett litet tips...

... som egentligen inte har något med mat att göra, eller rättare sagt med matlagning att göra. Fast i och för sig kan det ha med mat att göra och ha med matlagning att göra, men det har mest med tvättning att göra...

Tipset heter Galltvål och är ett supermedel när det gäller fläck-borttagning! Vi tvättade idag och en av Håkans vita skjortor hade en fläck från grillolja sen sist vi grillade... inte kul att upptäcka det långt efter att den användes när det är för sent att lägga den i blöt. Vi har sett Galltvål i några affärer i stan och köpte ett här om dagen så idag fick vi tillfälle att testa det. Vi blev inte besvikna! Blötte ner fläckarna och gnuggade in tvålen, lät den sedan ligga en kort stund innan skjortan åkte in i tvättmaskinen. När vi plockade ur maskinen så var skjortan fläckfri, som ett trolleri!
Ska bli intressant att se om det klarar allt annat som deras hemsida utlovar, t.ex att rengöra ugnen, fläckar som sitter kvar efter tvätt, och fläckar från rött vin eller gräs. Nästan att man blir sugen på att rulla runt ute på gräsmattan med ett glas rött  handen... fast då undrar nog grannarna vad vi sysslar med!
Något som gör det hela snäppet bättre är att det dessutom är miljövänligt och det tycker vi känns viktigt.

Känns som att vi nästan borde haft en före och en efterbild på skjortan men så smarta var vi inte. Så ni får helt enkelt lita på oss och prova själv, om ni inte redan gjort det. Nästa gång det blir tid att använda det så ska vi försöka komma ihåg kameran.

Smaklig spis (fast vi tycker inte ni ska smaka på tvålet)! / Anki och Håkan

måndag 16 augusti 2010

Pepparrotsmakrill

Enkel matlagning är alltid uppskattat, ibland mer än annars, och idag var vi väldigt nöjda med dagens snabbmat. Makrill stod på menyn idag och när vi var hemma hos Ankis föräldrar igår så fick vi en hel massa nya recept på denna braiga fisk. Vi bestämde oss för att prova den enklaste eftersom vi dessutom behövde cykla iväg och veckohandla.
Effektive Håkan rev snabbt inköpslistan mitt av, satte halvan med frukt och grönt i händerna på Anki och begav sig själv iväg mot kylarna! Ni förstår hur hungrig han var, eller hur? Att sen Anki gillar att gå och spankulera, lukta, titta och känna på allt i fruktdiskarna var inget han hade räknat med, så när Håkan var klar med sin lista så var frugan inte ens halvvägs... "Ska vi inte ta några körsbär också... Och lite sugarsnaps... Och kanske några..." Några snabba hjälpande handtag sedan var vi snart på väg hem igen.

Så när vi kom hem igen så gick startskottet för middagen, potatisskalning, tomatskivning, smörsmältning och pepparrotsrivning, in i ugnen och sen var det klart! Perfekt!


Pepparrotsmakrill 2 port
400 g makrill
riven pepparrot
tunna tomatskivor
brynt smör (100 g enligt receptet, men vi tog ganska mycket mindre)
salt
Lägg fisken med skinnsidan ner i en smord ugnsfast form.
Salta och riv över rikligt med pepparrot.
Lägg tomatskivorna ovanpå, slå över smöret och tillaga i ugnen på 200 grader 30-40 minuter.

Enkelt, eller hur? Det behövs faktiskt ingen sås till eftersom man har smöret över och makrillen dessutom är så saftig i sej själv. Vi hade citron och pressade över lite även om det egentligen inte alls behövdes. Ibland kan det vara svårt att hitta makrill i frysdiskarna, beroende på tillgång i havet, men för tillfället verkar det finnas makrill i våra vatten. Brukar ni käka makrill? Hos oss har det snabbt blivit en av våra favoritfiskar.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 15 augusti 2010

Citronmarinerad kyckling

Ett nytt lass med receptgömmor har hittat hit igen, denna gången från båda våra föräldrapar. Håkans föräldrar dumpade av en stor påse med tidningar att sätta saxen i hemma hos oss häromdagen. När vi var och hälsade på Ankis föräldrar idag så fick vi en anteckningsbok av Ankis mor med recept från bl.a mormor, vilken skatt! Det ska bli spännande att leta oss igenom både tidningar och bok efter ny inspiration.

Middagen är avklarad, det blev en hel ugnsgrillad kyckling som legat i marinad i kylen under dagen. För något år sedan gjorde vi en citronkyckling med svarta oliver efter ett recept vi hittat i en tidning. I förmiddags letade vi som galningar efter det, men det är puts väck. Vi ska ge oss på att återskapa det någon gång men idag fick det bli en smarrig marinad a'la Håkan istället, utan svarta oliver:

Citronmarinad till kyckling
1 dl olivolja
3 msk vitvinsvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk pressad citron
2 msk honung
citronpeppar
½ citron i skivor
Blanda samman allt utom citronskivor och häll i en stor plastpåse.
Stoppa in citronskivorna mellan skinnet och köttet.
Lägg kycklingen i påsen med marinaden och lägg i kylen några timmar, helst under en hel dag.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form, krydda med citronpeppar och salt och stek på 175 grader i ca 1½ timme.
Vi använder alltid en termometer och den ska upp i ca 83 grader.

Ja vi vet, men vi var hungriga och detta var den bästa bilden vi lyckade producera...

Nu ska vi saxa och planera veckans meny. Vad fyller ni söndagskvällen med?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 14 augusti 2010

Singapore sling

Så är det lördag, en regnig och grå sådan. Hur är vädret hos er? Hoppas solen skiner lite mer på er och lite extra på dom som njuter av sina sista (för denna sommaren) skälvande semesterdagar, jag vet några som börjar jobba igen på måndag... Håkan jobbar hela dagen och eftersom det varit så tråkigt väder så jag har passat på att rensa ur garderoben, skafferiet och alla papper som lagts på hög. Skönt när det är klart och ordningen är återställd.

När Håkan kommer hem i kväll tänkte jag sätta ett glas i hans hand med en god drink i. Just denna söta skapelse drack vi när vi var på vår andra bröllopsresa, i Thailand och Singapore, en resa vi gjorde med min syster och hennes sambo. Den ena kvällen styrde vi stegen mot det världsberömda Raffles Hotel för att inta deras drink "SIngapore Sling" i hotellbaren "Long Bar". Det var en upplevelse vill jag lova, jordnötsskal över hela golvet, solfjäderfläktar i taket som såg ut som de var hämtade ur en Indiana Jones film, ja hela miljön kändes som den var hämtad ur en film... Drinken var smarrig och efter barbesöket tog vi en tur i souvenirshopen där vi köpte en skylt med drinkreceptet och det har använts mer än en gång... Nu tänkte jag att ni skull få ta del av det:


Singapore Sling   1 glas
30 ml gin
120 ml ananasjuce
15 ml cherry brandy eller Kirschwasser (denna använder vi, köpt i Tyskland)
15 ml limesaft
7,5 ml Cointreau
7,5 Dom Benedictine
10 ml grenadine
Ett stänk Angostura Bitter
En skiva ananas eller ett körsbär till garnering

Håkan på väg att njuta första sippen.

Skål!

Syrran och jag.

Nu har det blivit mycket reseskildringar och många resebilder i de senaste inläggen, men det är en ganska stor del av vårt liv och ett stort intresse vi har, näst efter mat och dryck förstås. Så det blir säkert fler reseminnen här hos oss och vi hoppas ni står ut med det. Vi konstaterade häromdagen att det är alldeles för sällan som fotoalbumen åker fram och man sätter sej ner och minns. Så därför köpte vi går en digital fotoram så vi nu kan njuta av alla foton vi tagit genom åren, såväl på resor som här hemma. Ett inköp som vi verkligen kan rekommendera om ni är som vi och fyller skåpen med bilder som alldeles för sällan tittas på. Nu ska jag titta på foton och vänta på maken...

Smaklig spis! / Anki
x

fredag 13 augusti 2010

Västerbottensostpaj

... är ju gott tycker vi och lite då och då så tar vi en skaldjurskväll med blandad plockmat. Så blev det denna kväll som redan började i eftermiddags när vi gav oss ner på stadens gator och torg på en inköpsrunda. Vid denna tiden på året så invaderas vår lilla stad av turister, både från alla delar av vårt avlånga land och från resten av klotet. Många tyskar, och nu även engelsmän, kommer hit för att se var Kurt Wallander bor och var alla bestialiska mord har skett. Ystad börjar nästan likna Midsommer vad gäller ihjältagna människor, snart är Ystadborna ett utdöende släkte och vi kanske snart är fridlysta...:)
Nej, skämt å sido, det är både på gott och ont med turister, det är jättekul att de kommer hit och det skapar jobb osv osv, men när man sicksackar genom gågatan med skaldjur i påsen så är de "lite" i vägen. Fast då ska man försök tänka på att man själv också är turist då och då...


Nog om turister och över till vad denna bloggen handlar om, nämligen maten. Ur vår påse plockade vi; 2 olika uppsättningar färska räkor, rökta räkor, musslor med kryddsmör, en laxbakelse, en matjessillbakelse, två olika sorters salami, "Rackabajsare"-korv och lufttorkad salami.

Laxbakelse

                           
Matjessillbakelse

Hemma i kylen väntade denna flaskan:
Pongrácz Brut, nr 7628 109 kr på systembolaget. Ett mousserande vin med många bubblor som vi tyckte smakade väldigt bra till alla skaldjuren. 

Vi slängde ihop en västerbottenost paj som vi åt till alla plockerna. Vi är ju, som ni kanske vet vid detta laget, tokiga i Västerbottenost och äter det ofta och gärna. Eftersom vi inte hade någon grädde hemma så fick det bli lite improvisation, grädden ersattes med crème fraiche och det blev om möjligt ännu godare. Här är receptet:

Västerbottenostpaj
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Knåda samman till en smidig deg och låt den vila i kylen minst ½ timme innan den trycks ut i en smord pajform.
Nagga och grädda på 225 grader i 10 minuter.
Fyllning
3 dl crème fraiche
4 ägg
350 g grovt riven västerbottenost
salt och peppar
Vispa samman ägg och crème fraiche.
Rör ner ost, krydda och slå fyllningen i skalet.
Grädda på 200 grader ca 25 minuter till den "stannat".

Nu väntar en stycken tvsoffa på oss och vi lämnar er med en bild av solnedgången vi just suttit och njutit av på balkongen. 

Ha en riktigt skön helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 12 augusti 2010

Baconlindad kyckling med tomatsalsa

I dag tycker vi synd om den ena halvan i vårt hushåll, det vill säga den halvan som har sådan fruktansvärd träningsvärk i låren så det är ett helt företag att ta sig fram gående... Stackars, stackars liten...:) Möjligtvis kan det hela lindras av en Piggelin eller någon chokladbit, som tur är finns båda alternativen inom räckhåll. Vi vann nämligen en hel massa chokladkakor hos Helena som har bloggen "Bara en kaka till" för ett tag sedan och de ligger nu i skafferiet och bara väntar på att intagas! Ska bli riktigt spännande att prova de olika smakerna och eftersom det är 70%-igt mörkt choklad så tycker vi att det kan räknas som "meducin" (som Pippi säger)!


Nu är det ju så att man kan ju inte bara leva på Piggelin och choklad, det krävs ju lite mat i magen också och valet föll på kyckling idag. Vi hittade ett recept i vår "prova på"-mapp som säkert legat där i ett par år så vi tyckte det var dags att prova det. Vi blev väldigt förtjusta i rätten, den kommer säkert att hamna på våra tallrikar fler gånger. Det var lite pimsigt att fylla och rulla samman köttet men det gick till slut när vi väl kom på tekniken, så var inte oroliga för att prova på att laga till:

Baconlindad kyckling på grillspett med rosmarin, citron och bacon  2 port
2 kycklingfiléer
sambal oelek efter eget tycke och smak
1 citron
rosmarin, helst färsk
8 skivor bacon
Halvera filéerna på längden och dela sedan dom på mitten genom att lägga köttet med snittytan mot skärbrädan och sedan dela.
Pensla med sambal oelek och salta.
Skiva citronen och dela skivorna.
Lägg citronskivor och några rosmarinbarr på kycklingen och rulla ihop.
Vira en baconskiva runt varje bit, stick en grillpinne genom och krydda runt baconet med svartpeppar.
Sen kan man kocka till rullarna på två olika vis: grilla på grill eller steka rullarna i en stek/grillpanna tills de fått färg och sedan ställa i ugnen på 200 grader till de är färdiga.
Servera med tomatsalsa:

Tomatsalsa
4 tomater
1 rödlök
2-3 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
2 tsk socker
salt och peppar
Klyfta tomaterna, skär bort kärnorna och tärna köttet.
Finhacka löken och lägg i en gryta med övriga ingredienser.
Småkoka ca 5 minuter och smaka av med salt, peppar och ev. mer socker.

Så, då är det väl hög tid att bota de ömmande låren, få se om det blir glass eller choklad - eller kanske båda... Diet? vem? vi? ehh.....

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 11 augusti 2010

Laxmarinad med chili och ingefära

Bara att välja vad som ska kockas till...

Vi åt så himla mycket god mat när vi var i Thailand på vår semester, vilket var en glad överraskning eftersom förra gången vi var där så var inte Anki så positiv till maten eftersom hon tyckte den var alldeles för stark. Denna gången var det inte alls så, kanske beror det på var i landet man sätter ner sina bopålar? Håkan älskar stark mat, ju starkare desto bättre, och till flera restaurangägares förtjusning så öste han på med de starka såserna de ställde in. Svetten lackade i hans panna och thailändarna jublade...

Friterade räkor med spicy sås.

Det blev en hel massa fisk och skaldjur förstås men även mycket kyckling och en del revben. Men som med alla smaker så tröttnar man ibland och vill ha något helt annat och då var det härligt att ha Burger King inne i Hua Hin. Där blev det ett besök för att frossa på hamburgare och pommes, efteråt styrde vi stegen till Starbucks för att njuta av deras goda Frappuccino och Shaken iced green tea, satt som en smäck! Starbucks besökte vi flera gånger, varför finns det inte fler i Sverige?

"Grillat är godast"

Inne i Hua Hin finns det en glassbar som vi besökte förra gången vi var i Hua Hin, för ca 4 år sedan, och som vi såg fram emot att besöka igen, men denna gången blev vi besvikna... Inte alls så gott som vi kom ihåg att det var, men det kan bero på att man nu smakat Ben&Jerry glass och även börjar göra egen glass här hemma. I alla fall blev det en skål med 5 kulor till Anki och ett högt glas med en massa gotter till Håkan.

Håkans favoritrevben, "sticky and spicy"...

Kycklingspett med sataysåst och gurksallad, så gott...

Färskare än så här bllir det inte, dessa fångades i ett akvarium utanför restaurangen!

Söta, goda "ägg" som vi köpte på nattmarknaden. Det gula är kokos, botten påminner om våfflor och det vita är maräng, så gott!

Nu efter alla dessa matbilder så bjuder vi er på dagens middag, grillad laxfilé som legat i en Thailandsinspirerad  marinad:

Marinad till lax
½ dl soja
½ dl torr sherry
2 msk limesaft
2 msk sesamolja
½ hackad rödlök
1 lagom bit hackad röd chili eller ½ tsk sambal oelek
1 msk riven färsk ingefära
mald koriander
svartpeppar och salt
Blanda allt och låt laxen marinera minst 3 timmar.
Grilla och servera med en god sallad, gärna en kokossallad .

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 9 augusti 2010

Jordgubbstårta med vit chokladmousse !

Så har då andra halvan av Mårtenssons kök också börjat jobba igen efter semestern, idag var Ankis tid kommen. Det gick väl hyfsat, man kommer snabbt in i rutinerna igen och vardagen rullar på som vanligt. Som tur är blev det en liten mjukstart med en kort arbetsdag som slutade redan kl 14.00 eftersom det fortfarande är en hel massa barn på förskolan som är lediga, skönt.

I eftermiddag har vi varit runt och kollat på köksmaskiner lite här och där, vi började kolla redan i våras men beslutade oss för att vänta till efter semestern. Vi har lite svårt att bestämma oss men det verkar just nu som att det lutar åt en Kenwood med en lite starkare motor, eftersom den mest kommer att användas till bröd/bullbak. Men vi får väl se när vi väl har bestämt oss, vilken maskin det är som kommer att stå i köket…

Vi har ju utlovat ett recept på den underbart goda tårtan med jordgubbar som vi blev serverade sist vi var hos Anne och Ingemar på grillkväll. Och vad vore vi för några människor om vi inte höll vad vi lovade så här är det:


Annes tårta
Makronbotten:
smör till formen
250 g skållad mandel
2 dl florsocker
3 äggvitor

Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, rund eller fyrkantig. Skålla, skala och mal mandeln, blanda den med florsockret. Vispa äggvitorna till fast skum, vänd varsamt ner mandel- och florsockerblandningen till en jämn smet. Bre ut smeten jämt i formen grädda mitten av ugnen ca 12min på 200 grader.

Chokladmousse till fyllning:
3-4 gelatinblad
200g vit choklad
3 äggulor
4dl vispgrädde
1msk pressad citronsaft
1 liter jordgubbar

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5min, bryt den vita chokladen i bitar och smält den. Vispa äggulorna och vispgrädden i olika skålar. Låt gelatinbladen droppa av och smält den med citronsaften. Häll ner gelatinen i en fin stråle i äggulorna under ständig omrörning. Vänd därefter ner den smälta chokladen i smeten. Vänd sist ner chokladsmeten i den vispade grädden och rör slät.

Lossa den kalla kakan från formen och diska ur den. Täck därefter formen med bakplåtspapper och lägg tillbaka kakbotten. Bre ett tunt lager chokladmousse över ytan och lägg ut jordgubbarna. Skeda över resten av moussen, bre jämt. Ställ i kylen ca 2-3 tim så den stelnar.

Garnering:
Mörk choklad + Jordgubbar
Smält choklad och ringla ut mönster på bakplåtspapper. Lossa kakan och garnera med jordgubbar och choklad.


Det funkar säkert med andra bär som t.ex hallon eller blåbär så det är bara att prova!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 8 augusti 2010

Grillade spareribs

Dagens väder, med regn som paddrat mot rutorna, har passat oss väldigt bra eftersom vi har kunnat ligga och slappa i tvsoffan utan att känna dåligt samvete alls. Vi spenderade gårdagskvällen och natten hos goda vänner i Trelleborg, där vi bjöds på god mat och dryck och trevligt sällskap som vanligt. Kvällen blev sen innan vi hoppade i säng och då är det skönt att bara ta det lugnt och göra ingenting alls dagen efter. Fast det är ju klart, mat har vi ju lagat även om det inte krävde någon större ansträngning alls. Bara att ta fram revben från frysen, pensla på lite god goja och pudra på lite kryddor, låta ligga och gona till sej innan det grillades i ugnen.
Resultatet blev, som vi brukar säga här hemma, ( på ren skånska) "goare än plätta, och plätta som é så gott!"

Perfekt "dagen efter kvällen före" middag...

Spareribs a'la Håkan
Lawrys kryddsalt
Historic Lynchburg Barbecue Seasoning & Rub
½ dl rapsolja
1 tsk Worshestershiresås
1 msk flytande honung
Pensla först på en blandning av worshestershiresås, honung och rapsolja på revbenen.
Krydda sedan med de torra kryddmixerna och låt köttet ligga och marinera minst 3 timmar.
Under tiden som köttet grillas så penslas det med marinaden.

Även igår bjöds det på grillat, lite olika varianter kött låg på grillen bl.a Tandorikryddade kyckling spett, och grillspett med marinerat oxkött och baconlindade dadlar. Till detta en potatissallad, grönsallad och lite olika kalla såser:


Nu bär det av in i duschen för att sedan återinta tvsoffan med lite sött tillbehör. Vi har köpt hem lite meloner, nektariner, ananas och mango att festa på, nu börjar nämligen "eftersemestertiden" i vårt kök och det är dags att ta tag i alla ovanor man lagt sig till med! Volangerna som hamnat på magen sitter lite i vägen och behöver minskas ner lite. Så godis och glass förpassas till fredagar och lördagar i sällskap med öl och vin, övriga dagar får det bli frukt som det snaskas på och vatten i våra glas... sen får vi se hur länge det håller i sej:) 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 7 augusti 2010

Pink lady

Årets sommarsemester går mot ända för även den andra halvan av Mårtenssons kök (läs Anki) och som vanligt funderar vi redan på nästa års resa och börjar planera lite smått... Håkans armabandsklocka vägrar inse att vi är tillbaka i Sverige igen eller är det kanske ett sätt att hålla kvar den där känslan fortfarande? I vilket fall så leder det till att Håkan allt som oftast avlossar repliken "vad gjorde vi förra ...dagen vid den här tiden" samtidigt som han tittar på klockan, ett härligt sätt att hålla kvar den där känslan.

Det är lördag och vi firar den med en av alla de smarriga drinkarna som Anki sippade på i Thailand (det var väl ett himla tjat...). En (och kanske flera av er) uppmärksam läsare la märke till det underbart fina glaset som drinken serverades i, kan det bero på att hon, Remsan, är tokig i drinkar? Anki visste faktiskt inte riktigt hur hon skulle reagera när drinken kom in på bordet... och det var väl inte helt och hållet en angenäm upplevelse att dricka ur ett glas som var format på detta viset...
I alla fall, Remsan, denna är till dej:


Pink lady   1 glas
4 cl gin
en skvätt grenadine
en skvätt grädde
1 äggvita
Alla ingredienser skakas med is och slås upp i ett urtjusigt glas som dekoreras med en bit ananas!


Skål och trevlig helg! / Anki och Håkan

fredag 6 augusti 2010

Sallad med färsk kokos

Vi lovade ju visa er lite bilder från vår semester i Thailand och vi kan lova er att vi har haft svårt att välja vilka foton vi skulle sätta in. Vi har sållat och sållat, vi vill ju visa så många som möjligt men det kan ju bli för mycket också, eller hur? I detta inlägget kommer lite det blandade bilder, inga på mat som ni ser men de får ett (eller flera) eget inlägg. Däremot bjuder vi er på ett recept på en Thailands inspirerad sallad som vi njöt av igår när vi grillade ( i köket som vanligt...).


Thaiinspirerad sallad
10-15  halverade körsbärstomater
½ kokosnöt, kokos i strimor
½ gurka
några blad basilika
1 bit finhackad röd chili
2 lime
olivolja
Skala gurkan, dela på längden, kärna ur och skiva tunna skivor.
Skär, eller hyvla med en osthyvel, tunna skivor av kokosnöten.
Grovhacka basilikan.
Blanda samman alla ingredienser, pressa över lime och slå på lika mycket olivolja.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Här bodde vi i tre underbara veckor, Hotell Evason six senses i Pran Buri, Hua Hin.

En del av vårt rum.

Härlig pool som verkade försvinna ut i havet... Inte en helt fel utsikt att njuta av. 

Denna vägen gick vi varje morgon när det var tid för frukost, en promenad både för aptiten och själen.

Dammar med lotusblommor fanns det överallt. I huset längst bort intogs frukosten.

Tidigt en morgon fick hotellet besök av munkar som man, om man ville, kunde skänka mat till.

Apberget med sitt tempel som vi besökte.

Och här ser ni varför det kallas för apberget, fullt av mer eller mindre tama apor överallt. 

Håkan bakom videokameran, filmandes hela härligheten. 

Långt därborta, därnere syns Hua Hin.

Lite bloggning och koll på vad som händer på hemmaplan...

Bara tvungna att slänga in bild från en av toaletterna på hotellet. Säkrast att besöka i nyktert tillstånd...

Tjusigt... Kanske något för er med inredningsproblem eller med vattenläckor i badrummet...

På vår favoritrestaurang "The much better restaurant" hos Mr. DD

Så där ja, där har ni ett litet smakprov på hur vi haft det. Funderar ni på att resa till Thailand så kan vi varmt rekommendera Pran Buri om det är avkoppling, lugn och ro ni söker. Hotellet var kanon, lyxigt utan att vara strikt och tråkigt och servicen var kanon. Att besöka Thailand vid denna tiden på året går alldeles utmärkt, så länge man håller sej i denna delen av landet så har inte regnperioden kommit igång på allvar än (i juni-aug). 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x