onsdag 30 juni 2010

Bulgarisk sallad

Då var dagens middag avklarad och Håkan har intagit sin plats vid diskbänken för att diska upp efter oss under tiden som jag skriver dagens inlägg till er. Att han sen springer skytteltrafik mellan mej och disken för att kolla så att det låter bra och ser bra ut, är bara bra för konditionen.

Nyttigt så det förslår?

Vi har smaskat i oss ugnsstekt kyckling som legat i en marinad under dagen och till den blev det en massa grönt till, nyttigt så det förslår. Vi fick inspiration från Sofie, som har bloggen Mumsfillibaba, när hon skrev att hon hade käkat färsk vitkål igår. Det fick oss att tänka på en sallad med vitkål som vi ofta serverades i Bulgarien när vi semestrade där för något år sedan. Vi har ändrat lite på innehållet så den blivit ännu godare, speciellt om man dessutom har en krämig fetaost till salladen. Så det blev en tur ner på stan för ett inköp av den godaste fetaosten som vi vet: Yesilova Salad Topping (Krembeyaz), riktigt salt och krämig.


Sallad från Bulgarien  2 pers
1 stor morot
2-3 dl finhackad (eller riven) färsk vitkål
½ dl finhackad persilja
1 del rödvinsvinäger
3 delar rapsolja
Riv moroten grovt och blanda med vitkål och persilja.
Skaka samman vinäger och olja och slå över salladen.
För bästa smakupplevelse bör man äta salladen med stora bitar fetaost på, har man inte fetaost hemma så kan man strö över flingsalt som ersättning.


Förresten så tittade vi på Alice i Underlandet igår, någon av er som sett den? Vi blev i alla fall positivt överraskade och ångrade oss lite i efterhand att vi aldrig fick ändorna ur vagnen och såg den på bio istället. Men bättre sent än aldrig och nu vet vi ju i alla fall äntligen vad "futtervacka" är för något och det lär bli ett stående inslag i Mårtenssons kök ett tag framöver!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 29 juni 2010

Kalljäst grovt bröd

Jag slutade redan 15.00 idag så jag har hunnit med en hel del i eftermiddag. Kvinna som man är så kan man ju knepet med multitasking, dvs att göra många saker samtidigt! Så undertiden som jag slängde samman en deg till ett bröd, sorterade jag tvätt, bytte sängkläder, ställde in brödet i ugnen och slutligen hamnade jag i tvättstugan där tvättmaskinerna sattes igång! Nu gick inte allt detta att göra utan krigsskador, det sitter en liten brännblåsa på lillfingret och av den anledningen ska ni få ett jättebra tips av mej. "Tea tree oil", som finns att köpa i bl.a hälsokostaffärer, är något av det bästa vi vet att ta på brännsår. Det ger en omedelbar lindring och blir som en bedövning på blåsan. Så inbäddad i en doft av eukalyptus sitter jag nu och skriver...


Dagens bak (!) är ett bröd som inte behöver jäsa innan det ställs i ugnen, jag har ju en viss förkärlek för sådana bröd. Det åker in i en kall ugn och jäser där under tiden det tar för ugnen att bli varm, perfekt för varma dagar som denna, när man kanske inte orkar stå i köket och kämpa för mycket.

Kalljäst bröd
50 g jäst
½ l fingervarm mjölk
½ dl sirap
1 tsk salt
9 dl vetemjöl special
8 dl rågsikt
½ dl vetekross
½ dl rågkross
1 dl solrosfrön
Smula sönder jästen, tillsätt mjölken och rör samman.
Tillsätt övriga ingredienser och knåda samman till en smidig deg.
Forma till 1 stort, eller 2 mindre, bröd och ställ in nederst i kall ugn.
Ställ in graderna på 225 och sätt igång ugnen.
Låt brödet stå inne ca 45 minuter och ta sedan ut och låt svalna under bakduk.
Ett tips om ni vill ha en svag honungsdoft/smak på brödet är att pensla det med honung utrört i lite vatten medan det fortfarande är lite varmt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 28 juni 2010

Pastasås med kassler

Eftersom vi båda slutade tidigt i dag så passade vi på att ta en extralång "powerwalk" i skogen, en nätt liten runda på 1 mil! Känns riktigt skönt och man är ganska nöjd med sej själv när man duschar efteråt. Till middag fick det bli något snabblagat och lättätet och vad passar bättre då än en pastarätt?

Kasslersås med spenat till pasta  2 port
250 g fryst hackad spenat
1 lagom bit strimlad purjolök
1 pressad vitlöksklyfta
140 g ädelost
2 dl lätt crème fraiche
200 g kassler
coctailtomater
Fräs spenaten med purjolök och vitlök i lite smör.
Blanda ner osten, som delats i mindre bitar, och låt den smälta lite innan crème fraichen rörs i.
Strimla kasslern och tillsätt den till spenatröran.
Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Tycker du såsen blir för tjock så späd den med lite av vattnet från pastakoket.


Nu kallar balkongen på oss, härligt att koppla av lite i kvällssolen, bläddra i tidningar och titta på folk som går förbi. Mer behöver/orkar vi inte en härlig sommarkväll som denna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 27 juni 2010

Mangoglass med passionsfrukt

Äntligen blev det en dag på stranden, som vi har längtat och väntat, tror inte det blivit en så sen premiär som i år. Men, som man säger, den som väntar på något gott... Det var riktigt skönt även om det blåste lite, men det är vi ganska vana vid här nere hos oss, det blåser allt som oftast faktiskt. Hur har er dag varit? En del av er börjar kanske sin semester i morgon eller går in på sista arbetsveckan? Själva får vi vänta två veckor till innan det är dags för lata, lediga dagar.

Vi lovade ju er recept och bild på mangopassionsglassen som i gjorde igår. Den blev riktigt god och fick en underbart ljusgul färg, en härlig sommarglass med andra ord. Misstänker att det blir ganska mycket hemgjord glass i Mårtenssons kök denna sommaren, med glassmaskin är det så himla enkelt att fixa till egen glass.

mangoglass

Mangopassionsglass med Maliburom
250 g mango i bitar (går alldeles utmärkt med frusen i paket)
90 g strösocker
2 msk honung
2 msk pressad citron
½ dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1 äggula
2 passionsfrukter
1-2 msk Maliburom med mangosmak
Kör mango med citron, socker, honung, mjölk och äggula i en mixer till slät smet.
Häll i grädden och det urgröpta fruktköttet från passionsfrukterna och blanda ordentligt
. Kör blandningen i en glassmaskin ca 25 minuter, tillsätt Maliburom och kör ca 10 minuter till. NJUT!!!

Nu är det dax för middag, det blir enkelt ikväll också, grillade kycklingfiléer med sallad och en kall sås. Perfekt mat efter "en dag på stranden"

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 26 juni 2010

Midsommarrapport

Hoppas ni har/haft en härlig midsommar, det har i alla fall vi. Solen visade sig titt som tätt på himlen och det blev dessutom faktiskt riktigt varmt igår, så härligt. Vi var hos våra vänner familjen Persson på knytkalas där vi bidrog med matjessilltårta, recept här, en krämig potatissallad, recept här, och våra inlagda coctailtomater, här. Matjessilltårtan fick en fiskdekoration av hackad gräslök och rödlöksringar som var väldigt enkelt att fixa till! (Kom ihåg var ni såg det först...)

Skåra ett fiskmönster med kniv i tårtan lite svagt och fyll i med gräslök, skär små lökringar och lägg som luftbubblor. Receptet hittar du här.


Till varmrätt blev det en grillad lammfilé, potatissallad och en kall salviasås som var underbart god. Recept på sås och marinad bjuder vi er på vid ett senare tillfälle. Som avslutning på måltiden blev det en smarrig tårta med lite blandade bär, bl.a jordgubbar såklart! Vi hann även med att grilla marshmallows, något av det godaste som man kan sätta tänderna i!  En riktigt härlig matkväll med andra ord... 

Av någon konstig anledning är det lite segt i huvudet idag, kan bero på att klockan blev sen innan vi stupade i säng, så det blir en enkelt tillagad middag ikväll. Jensens färdigmarinerade revben hamnar på grillen och till det blir det resterna från gårdagens sallad och tomater, enkelt och gott! Efterrätt blir det också, den snurrar just nu runt i glassmaskinen, en mangopassionsfruktsglass med Malibu mango i, ska bli väldigt spännande att smaka eftersom det är första gången vi gör glass med sprit i. Recept och bild kommer i morgon!

Väderleksrapporten lovar att det ska bli en riktigt solig och varm dag i morgon och om det stämmer så har ni två stycken här som trampar ner till stranden då! Längtar så efter att få ligga på ett badlakan i sanden med näsan i en bra bok och känna solens värme över kroppen, precis vad en frusen skåning behöver!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 25 juni 2010

I brist på vallmo...


... fick det bli en Hibiskusblomma, den är ju röd i alla fall!

Vi hoppas ni alla får en härlig midsommar med allt vad det betyder för er. God mat, dryck och fint väder att njuta av i trevligt sällskap låter väl bra?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 24 juni 2010

Matjessilltårta!

Vi gör alltid matjessilltårta till midsommarens måltid, det har blivit en tradition och utan den så är det ingen riktig midsommar. (Morgondagens tårta har just hamnat i kylen så vi hoppas ni har överseende med bilden som vi lägger upp, men vi lovar att bjuda på en lite trevligare tårtbild i morgon när den är färdigdekorerad!)
Bild från 2011 års midsommar, en variant att dekorera den på:


Matjessilltårta    
200 g kavring
75 g smält smör
1-1½ burk á 200 g matjessill
1 rödlök
250 g kesella
3 dl gräddfil
1 dl hackad dill
4 gelatinblad
Smula sönder kavringen och blanda den med det smälta smöret.
Tryck ut degen i botten på en rund spingform, ca 24 cm.
Kör lök och sill i mixer eller finhacka båda och blanda samman.
'Blanda ner dill, kesella och gräddfil och rör samman ordentligt.
'Smaka av med ev lite spad från sillen.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter och smält sedan, utan att krama ur dom, i en gryta. Rör ner gelatinet i sillröran och slå sedan ner röran i formen och ställ kallt minst två timmar.
Tips på garnering; rädisor, rödlök, dillvippor eller gräslök.


Olika dekorationer vi gjort på silltårtan 



I kväll äter vi lite sill, vi måste ju provasmaka rabarbersillen och Ättarpssillen så de är ok... Efter sillen så blir det kasslerpaj och sedan smarrar vi nog i oss lite glass till efterrätt.
Har ni också någon maträtt som ni "måste ha" på midsommarafton?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 23 juni 2010

Vi blir så glada!

I dag har det firats födelsedag hemma hos Ankis föräldrar, det var hennes mor som fyllde år. Det bjöds på kaffe, tårta och kladdkakor med jordgubb i, gott, gott. Tårtan hamnade på bild men kameran glömdes tyvärr kvar så den bilden får hamna här i morgon istället... Ibland är det tur att huvudet sitter fast, annars hade man väl glömt det någonstans, någon gång!

Väl hemkomna så var vi ganska hungriga men inte alls sugna på att ställa oss i köket så vi gjorde något som vi nästan aldrig göra annars, vi gick på Max och käkade där! Det har vi inte gjort på säkert 4 år!!! Jo, det är sant, dom gångerna vi äter hamburgare på någon hamburgerkedja under ett år kan lätt räknas på en hand. Det blev en  Ciabatta Royal chicken till Anki och "stora målet" för Håkan. Smakade helt okey men nu är det begäret stillat för en bra tid framöver. Hamburgare smakar ändå bäst när dom är hemgjorda....

Vi kollade nyss våra mejl och vi hade fått ett meddelande som vi blev så glada för och som vi kommer att leva länge på:
Hej hej... Hahah... Va märkligt... Håller ikv på med sillinläggningar inför midsommar och har då gjort en vanlig löksill oc ville gärna göra en liten utstickare... Nåt spännande... Då sa sambon: "kanske rabarbersill"!?! Så jag googlade precis på rabarbersill... Och hamnade här... Då ni också pysslar me inläggningar denna kväll... :) Sagt och gjort... Nu står rabarbersillen och löksillen på kylning och ska gosa till sej tills midsommarafton... :) tack för tipset! Får provsmaka sillen imorron... ;) ha det gott o trevlig midsommar på er!

Mejl som detta och era fina kommentarer peppar oss verkligen och vi är så tacksamma för dom! Hoppas ni alla får en riktigt härlig midsommarhelg och att solen lyser på er och värmer er lite extra som era ord gör med oss!

Smaklig måltid! / Anki och Håkan

tisdag 22 juni 2010

Spagettiomelett

Nu ska ni få ett kanontips på vad ni kan göra med spagetti när ni får det över någon gång. Vi har nämligen gjort en omelett ikväll till vårt kvällsmål på överbliven spagetti, västerbottenost, tomater och lite salami. Det var verkligen hur gott som helst och så enkelt att kocka till att det kommer vi att göra många fler gånger. Det som krävde mest jobb och var mest tidskrävande var att riva osten och skiva tomaten och det säger väl allt? Så här gick det till:

Omelett på spagetti 
1 ägg per portion
100 g kokt spagetti per portion
salt och vitpeppar
tomatskivor
25 g västerbottenost per portion
salami efter eget behov
Vispa upp ägg, salta och peppra.
Blanda ner spagettin. Stek smeten i smör ca 1 minut.
Strö på ost, lägg på tomatskivorna och låt steka ca 1 minut till.
Garnera med salami.

Enkelt, eller hur?

Så över till dagens sillinläggning (känns som det nästan blivit en per dag nu) som ju i och för sig lades in igår, rabarbersill. Än är den inte avsmakad så vårt utlåtande får vänta, tyvärr, men den luktar gott i alla fall.


Rabarbersill
3 dm rabarber
½ dl ättiksprit  (12%)
1½ dl vatten
2 dl socker
6 hela nejlikor
½ tsk stött vitpeppar
1 burk (420 g ) inläggningssill
1 liten rödlök
Skala och skär rabarbern i 2 cm långa bitar.
Blanda ättiksprit, vatten, socker, nejlikor, peppar och rabarber i en gryta.
Koka upp och låt koka 2-3 minuter, ta från värmen och låt det kallna helt.
Skölj sillen i kallt vatten och skär i lagom munsbitar.
Skiva rödlöken.
'Varva sill med rödlök i en burk och slå sen i lagen.
Ställ i kylen minst ett dygn.

Nu ska Håkan fixa lite med en snaps som vi ska ta med oss på midsommarafton. Det blir besk som han sätter på Malört och låter stå till på fredag. Då har den blivit lagom besk så att de flesta kan dricka snapsen, får han själv bestämma så låter han Malörten stå i spriten så länge att ingen annan kan dricka den så besk den blir...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 21 juni 2010

Ättarpssill

I dag har vi ägnat oss åt lite inläggningar här i Mårtenssons kök, två olika sorters sillar har vi lagt in och två burkar coctailtomater har gjorts färdiga. Sillarna vi har gett oss på denna gången blev en ättarpssill, en av Håkans favoriter på Ankis föräldrars julbord, och en rabarbersill som vi inte har provat på tidigare. Det är faktiskt väldigt enkelt att själv fixa till goda sillinläggningar, dessutom blir de mycket godare än de man köper och man slipper ju alla konstiga tillsatser som finns i många köpesillar! Lägger ni in sill till midsommar/jul själv eller köper ni färdiginlagd?

Ättarpssill

Ättarpssill
4 filéer urvattnad sill
1 dl vinäger
1 dl vatten
2 dl socker
2 tsk timjan
1 tsk rosépeppar
1 tsk grönpeppar
2 msk gula senapskorn
2 lagerblad
Rör samman lagen till sockret har löst sej.
Skär sillen i lagom stora munsbitar och lägg i en burk.
Häll lagen över sillen och låt den stå kallt i två dagar innan den serveras.

Blir ni sugna på rabarbersill så får ni vänta på receptet tills i morgon, men, den som väntar på något gott....

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 20 juni 2010

Marinad till fläskfilé

Så, har ni hämtat er från gårdagens bröllopsyra, inga champagne-baksmällor eller skoskav från dansskorna? Här blev det i alla fall en ordentlig sovmorgon, vi satt uppe länge igår och tittade på Bröllopet, vi (läs Anki) ville ju se brudparet dansa bröllopsvalsen också. Efter en riktig långsittarfrukost tog en lång promenad i solen, vi gick faktiskt runt hela stan vilket tog ca 1 timme och 20 minuter, puh! Kändes riktigt skönt och vi var aningens nöjda med oss själva efter den prestationen...

I går grillades det hos oss och det betyder oftast att elgrillen plockas fram från skåpet (om vi inte grillar i ugnen) och ställs upp i köket framför öppet köksfönster. Vi bor ju i lägenhet så vi har ju "bara" en balkong och på den får man inte grilla eftersom man ska tänka på sina grannar och inte utsätta dom för grillosen. Undrar om folk med trädgård har högre toleransnivå för grilldofter...? Vi la i alla fall en marinerad fläskfilé på gallret, till den åt vi en somrig sallad med bl.a nypotatis och en kall sås med frisk smak. Här kommer recept på marinad och sås:

Marinad till fläskfilé
1 dl rapsolja
1 msk sherryvinäger
1 msk kinesisk soja
1 tsk grillkrydda med honungssmak
1 tsk rosépeppar
1 riven vitlöksklyfta
Krossa rosépepparen och blanda samman alla ingredienser till marinaden.
Låt köttet marinera i kylen ett par timmar, ju längre desto bättre.

Sås med sommarsvalka
2 dl matlagningsyoghurt
1-2 msk riven ingefära (beroende på tycke och smak)
1 msk flytande honung
½ lime, rivet skal och lite saft
Rör samman och smaka av.
Låt stå kallt till serveringen.
Passar bra till grillat, både fisk och kött.

I salladsskålen låg nypotatis, sugar snaps, cocktailtomater, ruccolasallad och fetaost, en härlig blandning! 

Dagens middag blev grillad den också, blir lätt så när solen skiner och värmen äntligen har hittat hit. Vad som kommer att spisas i morgon har vi ingen aning om än, vi får väl slå våra kloka pannor samman och se vad vi kan komma på. Kanske någon av er har något bra förslag?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 19 juni 2010

Wasabisill, något för er sushiälskare!

Nå, har ni haft någon bröllopsyra idag? Kanske smaskat i er en bit tårta eller klingat i champagneglasen? Hur ni än har spenderat dagen så hoppas jag ni haft det bra!

Själv har jag varit sillinläggningslärare åt min systerson, Freddy, som har bjudit ett stort gäng kompisar på midsommarfest. Han ska stå för den mesta av maten (ligger ett matlagningsintresse i familjen!) och dessutom göra lite olika snapsar. Sillen han ska bjuda på är Brantevikssill, Klargravad citronsill och en Wasabisill, till detta blir det dillsnaps, citronsnaps och en lakritssnaps. Gillar ni sushi så tycker jag absolut att ni ska prova på Wasabisillen och gör gärna som Freddy, gör två olika burkar med olika stark smak.


Wasabisill
600 g sillfilé (OBS den måste frysas innan inläggningen!)
Ättikslag
5 dl vatten
1 dl ättika 12%
1 msk salt
Wasabisås
1½ dl gräddfil
1 dl majonäs
1-2 msk wasabipasta
1 msk citronsaft
1 tsk malen ingefära
1 bit strimlad grön purjolök
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Skölj filéerna och dra av skinnet. Blanda ättikslagen och låt sillen dra i lagen över natten. Låt sedan filéerna rinna av ordentligt. Blanda alla ingredienser till såsen och blanda ner sillen. Låt stå kallt i ett dygn innan serveringen. Sillen kan stå i kylen ca 1 vecka.

Freddy i full fart med att avlägsna firrarnas skinn. 

Foto på Wasabisillen kan jag inte lova er men jag ska göra mitt bästa... I kväll blir det sen middag, Håkan jobbar till kvart över 7, en grillad fläskfilé, kall sås och sallad med nypotatis serveras. Misstänker att det är fler än vi som lockar fram grillen ikväll, i alla fall av dofterna att döma...

Ha en skön lördagskväll,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 18 juni 2010

Kallrökt lax med västerbottensost

...blev det idag i Mårtenssons kök. Vi har haft hela eftermiddagen lediga tillsammans, Håkan har varit ledig hela dagen och Anki kunde gå redan vid 12 från förskolan, så vi tog en tur ner till fiskbilen på torget för lite shopping. Därefter steg vi ner i Ostkällaren där vi införskaffade ostar och några stenugnsbakade bullar och slutligen hamnade vi på systembolaget där dryck valdes ut. Riktigt härligt med en sån orgie i mat- och dryckshopping, känns riktigt lyxigt tycker vi.


Vi började med de varma vattendjuren; tigerräkor som vi stekte hastigt i rapsolja med smak av vitlök och citron och åt med avocado och lime, pilgrilmsmusslor a'la Karin som vi blivit smått förälskade i, och slutligen havskräftor med lime/vitlökssmör.


Havskräftor med lime/vitlökssmör  3 st (6 halvor)
Halvera kräftorna, enklast att sätta knivspetsen precis bakom ögonen och sedan trycka knivens blad rakt ner mot stjärten.
3 msk smör
½ lime, rivet skal och pressad saft
1 vitlöksklyfta
Rör samman limeskal, saft, smör och riven vitlök.
Lägg kräftorna i en ugnsfast form och klicka på smöret.
Gratinera i ugnen på 250 grader ca 5 minuter.

När vi njutit av de varma skaldjuren högg vi in på de kalla rätterna; kallrökt lax med västerbottenoströra, ost (getbrie och kittost) och kex, rökt tonfisk, oliver, avokado och sallad.


Kallrökt lax med västerbottenoströra
200 kallrökt lax i tunna skivor
1 dl grovt riven västerbottenost
1 msk finriven pepparrot
4 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
1 nypa cayennepeppar
Blanda samman allt till oströran och låt det stå några timmar i kylen.
Bred röran på laxskivorna och rulla ihop.

Till detta drack vi en Cava, spanjorernas skumpa, som vi inte provat förr. Marques de Monstrol, nr 7710 som inhandlades för 75 kronor på systembolaget. Ett torrt fruktigt bubbel, gott men vi har druckit godare.
Nu väntar efterrätten, för det måste man ju ha efter en måltid som denna, för att avrunda hela upplevelsen.

Dessa goda röda väntar på oss, till dom blir det glass, grädde och balsamicocreme. Har ni provat balsamvinäger till jordgubbar? Om inte så kan vi verkligen rekommendera det, något av en smaksensation! 

Skön helg på er och Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 17 juni 2010

Stinas kyckling med god sås

Vilken härlig dag det har varit idag, sol och värme har sköljt över oss, kan det bli bättre? Sådana här dagar är man glad att vara Anki eftersom man kan vara ute med barnen på jobbet nästan hela dagen och bara njuta. Men snart närmar sej semestern och vi kan båda njuta av att vara ute och lapa sol (förhoppningsvis). Tänk om en vecka är det midsommar, är det klokt? Har ni börjat planera ert firande, vad ni ska äta, var ni ska äta det och med vem? Vi kör knytkalas med vänner, det har blivit något av en tradition. Lite sill, nypotatis, grillat och naturligtvis jordgubbar och glass!

Det är oerhört sällan som vi i Mårtenssons kök använder oss av halvfabrikat, men ibland så händer det. Dagar som denna när man vill att maten ska sköta sej själv och inga rester finns att hitta i frysen, då kan det vara bra att ha en Stinas kyckling på lut. Minns ni när Stinas kyckling började säljas, alla åt foliepaketerad fågeln på kors och tvärs, i parti och minut! Detta receptet har följt med oss länge, kan faktiskt inte minnas hur länge, men det är sällan vi kockar till det. Faktiskt alldeles eftersom det smakar väldigt gott om man tänker på den minimala insats som krävs av en...

Stinas kyckling på annorlunda vis
1 pkt Stinas kyckling
1½ dl grädde
1½ dl kycklingbuljong
10 cocktailtomater
4 vitlöksklyftor i skivor
½ msk oregano
½ msk dragon
salt och peppar
Grädde, buljong, tomater, vitlök och kryddor kokas 5 minuter.
Lägg över kycklingen i en ugnsfast form och slå över såsen.
Ställ in i ugnen och tillaga enligt anvisningarna på paketet.
Vispa ev. ner maizena i såsen om du vill ha den tjockare. Servera med ris.

Gott, enkelt och sköter sej själv, perfekt för dagar som denna!

Nu blir det en sittning på balkongen i kvällssolen, det gäller att passa på.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 15 juni 2010

Paj med salami och brieost

Vi tänker oftast inte på att paj är ett bra alternativ att kocka till när vi ska ha en lättare kvällsmåltid, som vi ju oftast har på tisdagskvällarna. Men vi säger ofta när vi väl har paj att vi borde göra det oftare, det finns ju så otroligt många varianter på både fyllningar och skal. Nu har ni kanske listat ut vad som ska inmundigas i Mårtenssons kök ikväll? Helt rätt, vi ska käka paj! Fyllningen denna gången blev salamikorv, brieost, färsk basilika och tomater. Skalet blev en lite nyttigare variant med fullkornsdinkelmjöl i stället för vetemjöl.

Paj med salami och brieost
Pajskal
125 g smör
3 dl dinkelmjöl, gärna fullkorn
1-2 msk vatten
Klicka ner rumstempererat smör i en skål med mjöl.
Arbeta samman till en fast deg med vattnet och ställ in i kylen minst 30 minuter.
Kavla ut degen och klä en pajform (vi använde en springform), förgrädda i ugnen på 200 grader ca 10 minuter.
För att undvika ett det bildas luftbubblor så är det bra att först nagga botten med en gaffel.

Fyllning
ca 75 g salami av valfri sort
ca 250 g brieost
några blad färsk basilika
4-6 coctailtomater beroende på hur stora de är
3 ägg
3½ dl mjölk
salt och vitpeppar
Skiva salamin och dela osten i mindre bitar.
Klyfta eller halvera tomaterna (beroende på hur stora dom är) och strimla basilikabladen.
Lägg ner allt i pajskalet.
Vispa samman ägg och mjölk, salt och peppar och slå i pajskalet.
Grädda på 200 grader i ca 30-35 minuter.
Strö gärna över ruccolasallad innan serveringen.
Vi äter vår paj med soltorkade tomater och marinerade vitlöksklyftor.


Salamin vi använde var en ny sort som innehöll brieost så det blev dubbelt upp med brieosten alltså. Men det gör oss absolut ingenting eftersom vi gillar ost... Salamin provsmakade vi innan den åkte i pajen och någon smak av brieost kändes väl inte direkt, även om det var en mildare korvsmak än vad det brukar vara.

Nu är det tid att provsmaka denna härlighet, det blir en sittning i tvsoffan med en film i dvdspelaren ikväll. Det är väldigt sällan det händer att vi äter framför tvn, men Håkan hade en film med hem från jobbet så vi gör ett undantag ikväll. Det blir "Up in the air" med George clooney, någon som sett den?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 14 juni 2010

Pasta med ärtpesto

I går var vi hemma om hos Ankis föräldrar och hämtade några gamla kokböcker som de hade sorterat ut, klart vi inte tackade nej till dom! Den ena har tillhört Ankis mormor, "Hemmets kokbok - om matlagning med elektricitet och gas" från 1930, väl använd med vikta hörn, urklipp från tidningar och handskrivna lappar med recept på. Riktigt spännande att bläddra i, får väl se om vi lagar till något ur den en dag...
I en annan kokbok, från 1959, har det sammanställts recept som skickats in till en tidning efter uppmaningen till Skånes husmödrar att: "sända oss sina gamla fäderneärvda matrecept". I denna "Skånsk mat från mormos tid" hittar man recept på rätter som Brännesnuda, Ruskensnusk, Fläskasnuda, Havande strömming och Hjärnpudding. Visst blir man sugen på att prova på någon av dom, kanske någon av er redan har testat?

Vi köper gärna gamla kokböcker när vi hittar t.ex på loppis eller i antikvariat, men det känns ju extra roligt när det är någon familjemedlem som använt boken!

Dagens middag kockades dock inte till från någon av de gamla kokböckerna, receptet är från en tidning och som vanligt har vi själv satt vår prägel på det:

Pasta med ärtpesto och tomater i balsamvinäger.    2 port
Ärtpesto
1 dl frysta ärtor
½ dl sötmandel
1/4 dl olivolja
1 lite vitlöksklyfta
citronsaft, salt och peppar
Kör alla ingredienser till peston i en mixer.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Tomater i balsamvinäger
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
tomater, körsbärs eller någon annan mindre sort
½ dl balsamvinäger
några basilikablad
Skiva rödlöken tunt och finhacka vitlöken.
Om tomaterna är av modell större så halvera dom, annars behåll dom hela.
Stek rödlök, vitlök och tomater några minuter i olivolja.
Slå i balsamvinäger och småputtra 5 min.
Häll tomatsåsen över pasta, vi valde spagetti, strimla över basilikablad och tillsätt gärna ruccolasallad och feta- eller halloumiost.
Lägg en  klick ärtpesto på tallriken och servera.
Vill man inte äta helt vegetariskt så gör man som vi och kryddar laxfiléer, steker dom i ugnen på 225 grader 10-15 minuter och serverar till.


Nu ska resten av veckans middagar planeras, blir lite si och så med "riktig" middag både på tisdag och onsdag. Håkan slutar sent i morgon och på onsdag är Anki på picknick med förskolan där hon jobbar och kommer därför hem senare på kvällen. Har vi tur kanske vi kan hitta något recept i våra "nya" kokböcker som vi kan använda oss av...:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 13 juni 2010

Apelsinbröd

Vi har hängt med på de senaste utmaningarna till månadens sötsak på bloggen Söta saker och tänkte göra så även denna månaden. "Barndomsminnen" är temat för juli månads bidrag och efter att ha pratat om vilka kakor vi minns från när vi var små så kom vi fram till att vårt bakverk måste bli Apelsinbröd. Bådas mormödrar bakade nämligen dessa rödglaserade småbröd, med smak av apelsin och mandelmassa, när vi var små.
Så Håkan raggade tag på receptet som hans mormor Agnes använder sej av när hon bakar apelsinbröd och det kom till användning för oss idag. Denna söndag känns faktiskt som gjord för att baka dess färgklickar, lite småmulet ute och då kan dessa rödlackerade och solgulsströsslade kakor lysa upp dagen.

Nu ser dom inte riktigt ut som vi minns dom, tycker bestämt att de var mycket smalare och högre, inte alls så platta och breda som våra blev... Men, men dom smakar i alla fall helt rätt och det är ju huvudsaken!

Apelsinbröd
Deg
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
150 g smör
1 äggula

Apelsinmassa
400 g mandelmassa
1 äggvita
50 g hackade syltade apelsinskal
några droppar röd karamellfärg

Garnering
3 msk aprikosmarmelad
några droppar vatten
några droppar röd karamellfärg
3-4 msk pärlsocker + gul karamellfärg
Jobba samman degen och låt den ligga kallt medan du gör apelsinmassan.
Riv mandelmassa grovt och rör samman med de övriga ingredienserna till fyllningen.
Rulla ut apelsinmassan till 3 längder, ca 25 cm långa.
Dela degen i tre delar och kavla ut till rektanglar 10*25 cm.
Lägg på massan och rulla samman till ett bröd, pensla skarven med lite uppvispat ägg och lägg på bakplåtspapper med skarven neråt.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 25 minuter.
Värm marmeladen med vattnet så det smälter och rör i röd färg.
Pensla längderna medan de fortfarande är varma.
Färga pärlsockret med gul färg och strössla över.
Skär i sneda skivor när allt svalnat.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 12 juni 2010

Köpenhamn tur och retur.

I dag tog vi oss över Öresundsbron till Köpenhamn, inte springandes på Broloppet, utan med tåg  Vi har shoppat, snupped en bajer, ätit gott och tittat på folk, med andra ord har vi haft en härlig dag!
Vädergudarna höll väl på och bråkade om vem som skulle bestämma idag för lika plötsligt som regnet började ösa ner, lika plötsligt sprack himlen upp och påminde oss om hur solen ser ut. Men vad gör väl det när uteserveringarna står som spön i backen och alla serverar filtar och parasoller till ölen.

Det blev ett obligatorisk besök i Håkans favoritaffär Davidoff, där han köpte 2 av deras nya cigarrer, AVO LE10 och Davidoff Puro Belicoso, lite piptobak och lite annat piptillbehör.


Vi provade oxå glassen på Köpenhamns nya glasställen, Cold Stone, där glassköpet är en hel lång process. Glassmak ska bestämmas, tillbehör väljas och därefter ska allt mixas samman på en marmorsten av expediten. Visst var det gott men inte så att vi hjulade av glädje, då föredrar vi nog vår egen hemgjorda glass eller Ben & Jerry's.

Något som finns i Köpenhamn och som vi är så avundsjuka på är alla delikatessaffärer. I fiskaffären som vi brukar kika ner i saknas ingenting, här finns allt från färsk hummer till vaktelägg.

Tänk att kunna gå och handla sitt kött hos denna slaktaren...


Middag blev det på Jensens Böfhus (ingen större överraskning...). Vi valde revben båda och till detta salladsbuffén, något som de bara verkar ha i Danmark och inte i Sverige. Varför de inte har salladsbar i Sverige är en bra fråga, någon av er som kanske vet? En efterrätt slank det också ner, pannkakor med mjukglass till Håkan och chokladmousse till Anki, puh...

Fullproppade av mat, dryck och intryck är vi nu på hemmaplan igen, skönt det med.

Ha en fortsatt bra helg! / Anki och Håkan

fredag 11 juni 2010

Bästa guacamolen

Japp, det är vad som serverades ikväll i Mårtenssons kök, och förmodligen i många andra kök runt om i världen. Denna rätt kan ju varieras i oändlighet men vi gjorde det enkelt för oss och åt den a'la plockstilen. Hackade tomater, gurka, sallad, majskorn, lök och bönor var några av tillbehören som trängdes på våra tallrikar tillsammans med köttfärs, och guacamole. Just denna guacamolen som vi hade ikväll gör vi ganska ofta och alltid när vi käkar tacos på detta viset. Vi har hittat receptet i någon tidning och vill ni göra en supergod avokadoröra så är denna just precis det!


Guacamole
1 dl matlagningsyoghurt
1 dl lätt crème fraiche
1 finhackad schalottenlök eller ca 10 cm purjolök
1 hackad stor tomat
2-4 st bitar jalapenos (på burk)
2 msk finhackade korianderblad eller 1 krm torkad koriander
2 avokados
2 msk pressad limejuice
salt
Rör samman matlagningsyoghurt och crème fraiche.
Blanda ner tomat, lök, koriander och jalapenos.
Gröp ur och mosa avokadon grovt, det ska vara lite bitar i den.
Pressa över limen och vänd sedan ner det i tomatröran.
Smaka av med salt och ev. mer lime och koriander.
Man kan byta ut jalapenos mot sambal oelek eller chilipasta på tub.


Vi lämnar er ikväll med en bild av en härlig regnbåge som vi kunde njuta av ikväll, visst är det fint? Regnet fortsätter att slå mot våra rutor och med sådana droppar som faller nu så blir våra fönsterrutor putsade, inget ont utan det har något gott med sig, eller hur? Snacka om positivt tänkande... Vi hoppas på bättre väder i morgon eftersom vi har tänkt ta en tur till Köpenhamn och njuta av en heldag där. Lite danskt gemyt, god mat och dryck och förhoppningsvis lite shopping.

Ha en härlig helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 10 juni 2010

Ostpanerad kycklingfilé

Fy vad man blir seg i skallen dagar som denna, när solen envisas med att gömma sej bakom regntunga moln. Extra tråkigt är vädret när man tänker på alla skolavslutningar och studenter som ska firas, dom förtjänar all sol de kan få en sådan speciell dag!
Men nog om vädret och över till något mycket angenämare, nämligen mat (vad annars?). Vi bjuder er idag på gårdagens middag som tillagades med kycklingfiléer, ostpanerade sådana, och till det en risotto. Det var Håkan som stod vid spisen igår och så här blev resultatet:


Ostpanerad kycklingfilé   2 port
2 kycklingfiléer
25 g riven parmesanost
3 dl rivet vitt bröd
2 msk hackad persilja
1 ägg
Blanda samman bröd, parmesan och persilja. Vispa äggen lätt i en skål. Doppa filéerna först i brödröran, sen i ägget och sedan i brödröran igen. Lägg dom därefter på en ugnsfast form, med lite olja i botten, och stek i ugnens mitt tills de är genomstekta inuti och gyllene utanpå.

Till detta åt vi risotton som vi hittat i Nigellas ena kokbok och som vi blivit så förtjusta i, ni hittar receptet här. Paneringen blev väldigt krispig och tack vare den blir kycklingen saftig och mör.
I morgon blir det en rätt som förmodligen står på en del matbord på fredagarna i Sverige, kan ni gissa vilken?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
X

onsdag 9 juni 2010

Syrensaft

Äntligen kom så onsdagen och det blev dags för provsmakning av vår syrensaft, så spännande. Färgen på saften såg enormt inbjudande ut, djupt rosa, och den doftade underbart. Smaken då? SÅ GOD!!! Påminner lite om läsksorten Pink Grape, lite åt det beska hållet men inte riktigt så beskt som grapefrukt kan smaka.
Den kan säker bli väldigt god att blanda till en somrig drink på, en riktig törstsläckare. Har ni möjlighet att plocka syrenblommor så tycker vi absolut att ni ska prova att göra saft på dom och bli lika glatt överraskade som vi.
Receptet var otroligt enkelt och ingredienserna få:


Syrensaft    ca 4 liter
2 liter vatten
2 kg socker
50 g citronsyra
40-50 klasar syrenblommor
Skölj snabbt av blommorna och repa av dom från stjälkarna. Lägg alla blommor i en väl rengjord hink och häll i citronsyran. Koka upp vattnet och sockret och slå det över blommorna. Rör om, låt det svalna och täck sedan med plastfolie. Låt hinken stå svalt under 3 dagar, rör om då och då, och sila därefter bort blommorna. Förvara saften i frysen om den inte ska drickas direkt. Blanda med vatten och njut av den underbart goda smaken av sommar!

Enkelt, eller hur? Syrensaft kommer absolut bli ett stående inslag under kommande somrar, det kan ni lite på!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 7 juni 2010

Tomatsallad med basilika


Nu när grillsäsongen är här ( i alla fall enligt almanackan...) så kan det väl sitta bra med ett gott tillbehör som ni kan servera till era grillmiddagar? Vi har ätit denna goda tomatröra till grillat flera gånger och har gjort på lite olika sätt när vi har kockat till den, så här gjorde vi i går;

Tomatröra 2 port
4 gula trädgårdstomater
4 röda trädgårdstomater
6 stora basilikablad
2-3 msk vitlöksrapsolja
flingsalt
Strimla tomaterna och basilikabladen. Lägg i en skål, slå över rapsoljan och strö på flingsalt. Blanda samman och låt stå en stund innan serveringen. Har du inte vitlöksrapsolja så rör ner en finhackad vitlöksklyfta istället.

Ljuvliga färger och dofter!

Dagens middag blev en annan riktig sommarrätt, matjessill, kokt potatis, gräddfil och gräslök, härligt gott! Menyn för resten av veckan är inte planerad än så det blir att gnugga matknölarna ikväll och se vad vi kan hitta på för något. En i köket har i alla fall önskemål om tacos, så någon variant på det lär det bli på fredag i alla fall, det finns ju lite olika varianter att välja mellan...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 6 juni 2010

Krämig potatissallad med örter

Denna söndagen har gått i blommornas tecken, syren och liljekonvalj för att vara mer exakt. Vi fick sådan härlig inspiration av Therésia på bloggen "Söta saker"  som har skrivit om hur man kan göra dels socker med smak av syrener, dels om syrenglass. Efter att ha läst på lite mer om dessa doftande buskar insåg vi att det även går att göra syrensaft, visst låter det underbart gott? Så vi sadlade våra stålhingstar och gav oss ut på en lång cykeltur i jakt på syrener. Efter en stunds cyklande i skogen bland fågelkvitter och allehanda flygfän så hittade vi plötsligt en enorm syrenbuske, nästan som att den var ditställd bara för vår skull.
Beväpnade med saxar så plockade vi på oss en påse av de lila skönheterna (är det någon som blir sugen så har vi över...)

Efter skörden cyklade vi vidare och insöp sommaren , njöt av dofterna, ljuden och djuren....

På vägen hem hittade vi ett alldeles perfekt ställe att plocka liljekonvaljer på, så där stannade vi till och plockade fram filten som vi hade med oss. Medan Håkan intog ryggläge så dök Anki med huvudet före ner i de väldoftande snåren, alltså bland liljekonvaljerna och plockade...

Väl hemma så gjorde vi dels syrensocker och dels syrensaft, det ska bli riktigt spännande att få prova hur det smakar när det är klart. Saften ska stå 2 dagar och sockret ett par dagar till det är klart. 

Kvällens måltid bestod av grillad fläskfilé, en krämig potatissallad, tomatröra och grillad halloumiost och till detta dracks det ett glas rött, en riktig sommarmiddag. 
Filén marinerades i en blandning av olika grillkryddor, Santa Marias BBQ Grilloil, Cane syrup från Danisco och Lawrys kryddsalt. Blandningen penslade vi även på under tiden köttet grillades. 
Potatissalladen slängde vi ihop så här:

Krämig potatissallad   2 port
6 lagom stora kokta potatisar (av fast sort)
2 dl crème fraiche
1-2 msk fransk senap
2 msk hackad dill
2 msk hackad persilja
3 msk hacka gräslök
Blanda samman alla ingredienserna, utom potatisen, ordentligt i en skål. Dela potatisarna i lagom stora munsbitar och rör försiktigt ner dom i skålen. Låt stå kallt en stund innan servering. 


Nu väntar en kvällsdusch och sedan blir det vila i soffan framför bildlådan. Ha en skön vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 5 juni 2010

Räkpaj med saffran

Kvällens middag blev en av våra favoriträtter, räkpaj, fast denna gången blev det några små förändringar. Det är alltid spännande att ändra och prova på nya sätt att kocka till gamla beprövade recept, med mer eller mindre lyckade resultat. Förändringen på detta receptet blev väldigt lyckat, om möjlig blev det ännu godare än tidigare tillagningar, smaken blev rundare och fylligare.
Detta är ett recept ni måste prova att göra och det är värt jobbet med att skala räkorna, smaken av de små rosa djuren blir mycket tydligare. Men om det nu är så att ni verkligen inte orkar så tar ni istället 400 g skalade räkor.



Räkpaj
100 g smör
3 dl vetemjöl
1½ dl riven lagrad ost
3 msk kallt vatten

2 krm salt
2 krm vitpeppar
1 uppvispat ägg till pensling innan skalet ska gräddas
Arbeta samman degen och ställ svalt minst 1 timme. Kavla sedan ut och klä en osmord pajform med degen. Nagga botten med en gaffel och klä sidorna med ett lager aluminiumfolie så inte degen kryper ner. Pensla med ägget och grädda i 15 minuter på 200 grader. Ta ut och dra bort foliet.
Fyllning
1 kg oskalade räkor el. ½ kg skalade
1 burk (225g) sparris i bitar
1 finhackad gul lök
50 g smör
1 fiskbuljongtärning
5 msk mjöl
2 dl vitt vin, alt, matlagningsvin
2 dl crème fraiche
1 påse saffran
1 dl hackad gräslök
½ dl hackad dill
cayennepeppar
Skala räkorna. 
Smält smöret och låt löken puttra i smöret tills den är mjuk och glansig. 
Smula ner buljongen och låt den smälta i smöret. 
Vispa samman mjöl och vin, slå i pannan och låt allt koka ett par minuter under omrörning så det tjocknar. 
Rör i crème fraiche, cayennepeppar, gräslök, dill och saffran och låt koka upp. 
Lägg sist i räkor och sparris och låt det bli varmt, det får inte koka för då blir räkorna sega. 
Häll ner i pajskalet och grädda i 15 minuter på 225°.

Fyllningen blir inte så fast som när man gör paj med äggstanning, så bli inte orolig om du tycker att det är en lös fyllning för den ska vara så. Låt gärna pajen stå några minuter och "sätta sej" innan du serverar. 



Till denna gyllengula pajen så drack vi ett mousserande vitt vin som vi inte tidigare har provat men som vi absolut kommer att köpa fler gånger. Carrington, nr 7748, från Australien. Det fick även ackompanjera jordgubbarna som vi smarrade på till efterrätt ikväll, de smakade väldigt bra tillsammans.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

fredag 4 juni 2010

Rödvinssås

Hoppas att ni har haft en lika underbar sommardag som vi har haft med lite lagom sommarvärme att njuta av. Håkan har varit ledig hela dagen så han har stått för den största delen av kvällens middag. I morgon jobbar han så då blir det Ankis tur att slava i köket... Egentligen är man väl inte så intresserad av att svettas i ett kök när den stora lampan lyser utanför fönstret, men bor man i lägenhet som vi gör så blir det inte så ofta som grillen tänds.

Vi var på besök i vinaffären i går och botaniserade bland vinflaskorna och alla de nya ölsorterna. Vi gick därifrån med ett rött vin, ett mousserande och någon öl. En av ölsorterna var ett jordgubbsöl från Belgien,Früli nr 1586 för 14.90, som vi provat nu i kväll. Det smakade riktigt mycket jordgubbe men kändes mer som en cider än öl, så gillar ni söt cider så kan vi absolut rekommendera ett test.


Dagen till ära blev det en förrätt, en väl beprövad sådan här hemma hos oss, en brödskiva med varm getost på serverad med ruccolaost. Så himla gott i all sin enkelhet.

Varm getost på bröd
1 skiva gott bröd per person
några skivor getost
flytande honung
ruccolasalld
balsamvinäger eller balsamico creme
Lägg brödet i botten på en ugnssäker form och lägg på getosten så det täcker det mesta av brödet. Ringla över honung och ställ in i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter. Lägg upp ruccolasallad på tallrikar och lägg mackan på. Ringla över balsamico creme och servera.


Efter förrätten så kommer ju, så länge man inte äter baklängesmiddag, varmrätten och den bestod av stekt oxfilé, hasselbackspotatis och rödvinssås. Rödvinssåsen är enkel att göra den också:

Rödvinssås    4 portioner
1 schalottenlök
1 msk smör
1 msk tomatpuré
2-3 tsk farinsocker
3 dl rödvin
1 dl vatten
3 msk kalvfon
1 msk maizena redning
Skala och hacka löken, fräs i smöret med tomatpuré och farinsocker. Späd med vin, vatten och fond och låt det koka i 10 minuter. Red av med redning och koka 3 minuter. Smaka av med ev. mer farinsocker.


Den tredje rätten då? Ja, det blir föga förvånande en efterrätt! Vi har en burk med Ben & Jerry's glass i frysen som stått oöppnad länge nog nu så den hugger vi in på senare ikväll, efter en stund på balkongen. Smaken på glassen är Cookie dough, en av våra favoriter när det gäller B&J glass.

Gillar ni Ben & Jerry's glass och vilken är i så fall er favoritsmak?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 3 juni 2010

Fiskgryta i repris

Vi hade ett recept på torsk i vår" prova på mapp" som vi planerat att vi skulle laga till ikväll. När vi kockade till det så tyckte vi att det kändes bekant på något sätt och det var ju inte helt fel... När vi kollade torskrecepten som vi lagt ut här så hittade vi det och det var inte så väldigt länge sedan vi hade det, närmare bestämt den 30:e mars. Ja herregud, ibland är minnet bra kort! Nu är i alla fall receptet bortsorterat så samma misstag inte kommer att göras med detta receptet fler gånger.

Denna gången fick vi i alla fall till en hyfsat bra bild, även om den inte blev jättebra.

Blir ni sugna på att prova på denna Fiskgryta med spenat så hittar ni den här (om ni inte redan har provat den och har receptet kvar...). 

Nu stundar helgen och vi har just bestämt vad vi ska ha på våra tallrikar de närmsta dagarna, det blir en biff med en smarrig sås, en underbart god paj och så tacos. Kanske vi dessutom slänger in ett kakbak och en glasstillverkning om vi känner för det. Vill ni inte missa recepten (och det vill ni väl inte?) så vet ni vilket kök ni ska kika in i.

Smaklig spis! / Anki och Håkan