måndag 31 maj 2010

En snabblagad pastasås med bacon

Efter menyplanering för veckan tog vi ett varv till biblioteket för lite lån av några mattidningar och några resetidningar, en härlig blandning av magasin. Sen blev det en inköpsrunda i mataffären i full orkan och lite regnstänk, var blir sommaren av? Inte bra att gå och handla mat när magen kurrar dock, det är lätt att det blir lite för mycket varor i korgen då.

Helgen som gick var ju fylld av matlagning och tårtbak så fick det bli något snabblagat och enkelt till middag idag. Vi har en pastasås med bacon, svamp och lök som vi gärna kockar till när det ska gå undan, men ändå smaka riktigt gott, så valet föll på den.

Enkel pastasås med bacon   2 port
1 pkt bacon
1 liten burk svamp
1 stor vitlöksklyfta
1 schalottenlök
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
maizenaredning
salt och peppar
hackad persilja
Strimla och bryn baconet, låt det sedan rinna av på en bit hushållspapper. Hacka löken och fräs upp den, tillsätt svampen och låt den fräsa med. Häll i baconet igen, fräs en stund och slå sen i crème fraiche och mjölk. Pressa i vitlök och låt det koka upp. Red av med maizena om det behövs och smaka av med salt och peppar. Strö i persilja och servera till pasta.

Så enkelt och så gott!

I kväll blir det pannkaksfrossa i tvsoffan. Vi häller flytande honung eller hemlagad sylt med mullbär och blåbär på våra pannkisar, vad brukar ni ha till era?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 30 maj 2010

Red velvet cake

I går passade vi på att bjuda på en tårta som vi velat prova baka och smaka ganska länge nu, närmare bestämt en Red Velvet Cake. Denna röda sammetstårta med chokladsmak blir ytterligare ett bidrag till månadens sötsak.

red velvet cake

Red Velvet Cake
175 g osaltat smör
6 dl siktat vetemjöl
3 msk kakao
1½ tsk bakpulver
4,8 dl socker
3 ägg
1 tsk vanilj extrakt
1/4 tsk salt
2 flaskor röd karamellfärg
3 msk ljummet vatten
2,4 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1 tsk vitvinsvinäger
Smörj 2 springformar, 20 cm, klä dom med bakplåtspapper och smörj en gång till.
Pudra på vetemjöl och slå sen av överflödigt mjöl.
Blanda samman kakao, mjöl och bakpulver i en skål.
Rör ihop smör och socker i en mixer och kör på medelhastighet ca 15 min så det blir riktigt fluffigt.
Vispa ner ett ägg i taget och tillsätt därefter vanilj, salt, karamellfärg och vatten.
Vispa ordentligt så allt blandas, skrapa ner från kanterna om det behövs.
Häll i mjölblandningen i omgångar varvat med filen och vispa på låg hastighet under tiden.
Blanda samman vinäger med bikarbonat i en skål och rör sedan ner det i smeten.
Vispa samman allt under max 10 sekunder så smeten inte överarbetas.
Fördela smeten i de två formarna och grädda på 175 grader i ca 25-30 minuter, kolla med en provsticka så de är färdiga.
Ta ut från ugnen och låt tårtbottnarna svalna i formarna ca 15 minuter och ta sedan ur dom och låt svalna helt.

Glasyr/Frosting
115 g osaltat smör
1 pkt rumstempererad philadelphiaost
2,4 dl siktat florsocker
1 tsk vanilj arom
½-1 dl riven kokos
Vispa smöret på medelhastighet i en mixer till det är fluffigt, ca 2 minuter.
Vispa ner ost, vanilj, florsocker och till sist kokos.
Bred 1/3 frosting på den ena tårtbottnen och lägg sen på den andra bottnen.
Bred sedan på resten av frostingen på hela tårtan, ett bra tips är att ha bakplåtspapper mellan tårtan och underlaget så är allt spill lätt att få bort utan att tårtfatet blir kladdigt.
Ställ tårtan i kylen tills den ska serveras.

Vi fick en ny tårtspade av våra middagsgäster som vi passade på att inviga tillsammans med vårt nya tårtfat och så här tjusigt såg det ut:


Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 29 maj 2010

Laxmousse

Middagsbjudning har vi här i Mårtenssons kök i kväll ( i och för sig inte bara i köket utan i hela lägenheten:). Det är våra goa vänner Anne och Ingemar, våra medresenärer på Pragresan, som kommer på besök. Det lär bli en hel del reseminnen som kommer att vädras i kväll och vem vet, kanske även lite nya reseplaner kommer att smidas.

Vi bjuder väldigt sällan på fisk när vi har gäster av någon konstig anledning, även om vi själv äter fisk ganska ofta. Men det blir det ändring på ikväll när vi bjuder på en kanonsmarrig laxmousse som äts med kokt potatis, olika grönsaker och romsås. Förr gjorde vi denna rätten lite då och då men eftersom det blivit allt mer ovanligt att man hittar frusen hel lax i affärerna så är det länge sedan vi kockade till denna moussen (stavningskontrollen på datorn envisas med att kalla det mossen men det låter ju inte särskilt tilltalande). Receptet har vi fått av Ankis mor och det är som följer:

Laxmousse
1-1½ kg kokt lax
1½ dl grädde, hårt vispad
2 dl gräddfil
1½ dl majonäs
2 msk chilisås
1 dl finhackad dill
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm paprikapulver
8 gelatinblad
Rensa och plocka laxen i småbitar.
Blanda samman grädde, gräddfil, majonnäs, chilisås, dill och kryddor.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, 10 minuter och smält sedan på svag värme med 1 tsk vatten.
Låt gelatinet svalna och häll sedan ner ca 1 dl av moussesmeten i grytan, blanda ordentligt så inga klumpar bildas.
Rör därefter ner gelatinblandningen i resten av moussesmeten och blanda ordentligt.
Vänd slutligen ner laxen i smeten och blanda försiktigt.
Häll laxmoussen i en form som klätts med plastfolie, typ en avlång sockerkaksform.
Ställ kallt över natten och vänd sen upp på ett serveringsfat.
Njut med potatis och romsås.


Romsås
3 dl crème fraiche
1-2 dl gräddfil
röd rom efter eget tycke och smak, vi har i ungefär 1½ liten burk.
hackad dill
vitpeppar
Rör samman alla ingredienserna och smaka av med vitpeppar. Tryck sönder lite av rommen så såsen får en härligt rosa färg.


Innan middagen bjuder vi på vita bubblor och till det lite olika tilltugg, t.ex oliver, cocktailkapris, serranoskinka, spickeskinka, grönsaksstavar med dippa, lite plockmat med andra ord. Efterrätten blir en amerikansk tårta, ytterligare ett bidrag till söta sakers månadstema, serverad från vårt nya tårtfat. Med denna menyn hoppas vi på en härligt trevlig kväll i glada vänners sällskap!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 28 maj 2010

Ett tårtfat...

... har äntligen flyttat in hos oss och det är vi väldigt glada för eftersom vi har saknat ett länge nu. Det ser kanske inte riktigt ut som vi hade tänkt oss att det skulle göra men vi är ändå nöjda.


I morgon kommer det att stå en (förhoppningsvis) otroligt tjusig tårta på vårt tårtfat!

Eftersom vi ska ha gäster på middag här i morgon så har vi förberett och kockat det mesta nu i kväll, vi gillar när vi kan göra så. Men efter all matlagning och bakning så orkade vi inte laga mat till ikväll så det fick bli en färdig pizza från affären. Vi har läst om färska pizzor av märket Forneria Mediterranea, som man kan hitta på Willys, och tänkt att vi skulle prova dom, så denna fredagskvällen passade det ju ypperligt med ett test! Vi lovar att ni ska få veta vad vi tyckte om dom och om de är något vi kan rekommendera. Brukar ni köpa färdiga pizzor? Vi gör nästan alltid pizza själv här hemma, men ibland får man faktiskt fuska... Till pizzorna kommer vi att njuta av ett glas rött och sedan lär vi väl stänga korpgluggarna framför tvn i soffan. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 26 maj 2010

Kycklingfilé under täcke

Har ni sett att "Halv åtta hos mej" går i repris på tv 4? Denna veckans avsnitt är inspelade i vår hemstad Ystad, och det gör det hela extra roligt. Alltsåledes sitter vi klistrade framför tvn i soffan och ser avsnitten en gång till denna veckan... Någon annan därute som haft sin hemstad med i denna långkörare? Visst är det kul att se "sin stad" ur andras ögon?

Något annat som vi uppmärksammat i media i dag var på radion, kanal P1, där man pratat om mat, hur vi tänker vad gäller matlagning, våra matvanor och lite om sådana som oss också, nämligen matbloggare. Programmet heter Nya vågen och vi hoppas denna länken funkar för er om ni blir nyfikna. Lotta Lundgren, som har matbloggen "Om jag var din hemmafru", är en av de som medverkade i programmet.

Sen vi började skriva om våra egna matvanor så här som vi nu gör så har vi plötsligt lagt märke till saker som vi inte tänkt på tidigare, t.ex som att vi faktiskt sätter i oss en hel del kyckling här hemma. Förmodligen beror det på att kyckling kan varieras i det oändliga, ofta säljs billigt och att vi ju dessutom tycker det smakar väldigt bra! Nu har ni kanske listat ut att dagens middag bestod av, i alla fall  den proteinrika delen, kyckling!


Till kycklingen åt vi sallad, sojabönor och bulgur. Salladen dressade vi med Caesardressing som ni hittar receptet på här.

Täckt kycklingfilé
2-3 kycklingfiléer
1 msk dijon senap
3 msk hackad persilja
salt och svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
Bryn köttet så det får färg och lägg sedan över det i en ugnsfast form. Blanda samman övriga ingredienser och  bred blandningen över kycklingen. Ställ in i ugnen på 200 grader ca. 20 minuter, använd gärna kötttermometer som bör visa 83 grader när fågeln är färdig.

Tror minsann att det finns plats över till lite god efterrätt i magen också, det står visst en bit smarrig Mud Pie kvar från helgen i frysen. Bäst att äta upp den så den inte står och blir gammal.... 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 25 maj 2010

Kasslerpaj

Tror aldrig vår rullgardin i tvrummet har rullats upp och ner så många gånger på en eftermiddag som den har idag. Solen lyser, plötsligt regnar det, sen kommer solen fram och lyser ilsket in igen för att snart försvinna bakom blygrå moln. Nu har jag gett upp och låter rullgardinen stanna uppe, kanske ett bra sätt att få solen att titta ut igen?

Nu bjuder jag er istället på ett somrigt kasslerrecept, en paj närmare bestämt. Något foto på den blir det inte eftersom när vi gjorde pajen senast visste vi inte att vi skulle ha en matblogg några månader senare, tänk som det kan bli! (uppdaterat; nu finns foto!)

Kasslerpaj

Kasslerpaj
Deg
3 dl mjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Finfördela smöret i mjölet, häll i vattnet och arbeta samman till en deg.
Låt degen stå kallt 30 minuter, tryck sedan ut i en smord pajform, nagga och grädda 10 minuter på 200 grader.
Låt pajskalet svalna i väntan på att det ska fyllas med:

Fyllning
250 g kassler
1 burk krossad ananas
½ honungsmelon
1 dl majonäs
1½ dl vispad vispgrädde
1½ dl gröna ärtor
salladsblad
Lägg salladsblad runt om i hela pajen och låt en bit av dom sticka upp lite över kanten.
Låt ananasen rinna av, skala och tärna melonen och tärna även kasslern.
Rör samman fyllningen och lägg på salladsbladen.

Garnering
12-15 skivor rökt skinka
gurkskivor
gröna ärtor
Rulla skinkan till strutar och ställ mellan salladen och fyllningen, varvat med gurkskivor.
Strö till sist ärtorna över hela pajen och servera.

I går blev det en "trip down memory lane" för en av oss, vad gäller middagen som serverades i alla fall. När jag var lite så fick vi ibland kokt potatis, kallt kött från en konservburk (sånt som låg i gelé), grönsaker och min absoluta favoritdressing från Felix, Salladsdressing. Minns att jag älskade att mosa potatisen och blanda med dressing och jag tycker fortfarande det smakar riktigt bra.
Nu bytte vi ut det konserverade köttet till kassler eftersom vi tycker det är betydligt godare... vet faktiskt inte ens om det konserverade köttet finns att köpa längre, men det gör det säkert. Ett stort salladsfat fixade vi också till och denna måltiden känns verkligen som ett bra alternativ till sommarens luncher.

Spenat, tomat, gurka, sojabönor och isbergssallad var några av grönsakerna på fatet.

Jaha, då är det tid för mej att ta en tur ner i tvättstugan igen, sen blir det en kvällsfika när maken kommit hem från jobbet. I kväll blir det mackor med goda pålägg som vi sköljer ner med te/kaffe. Vad äter ni ikväll?

Smaklig spis! / Anki
x

måndag 24 maj 2010

Godaste risotton hitintills!

Har varit på tårtfatsjakt idag, vi äger nämligen inget tårtfat och vi har plötsligt kommit på att vi behöver ett och det innan lördag! Men tyvärr gick vi tomhänta (nåja, inte riktigt, lite shopping blev det) från stan eftersom vi inte hittade något som föll oss riktigt i smaken. Men vi ger inte upp än, på onsdag ska vi kolla några affärer till och då hoppas vi på bättre tur.

Däremot så såg vi i en av affärerna vi besökte, på vår jakt, ska sälja Kitchen Aid maskiner på lördag till ett extra bra pris. Vi har ju varit sugna på att investera i en sådan snygg köksapparat ett tag nu, vår gamla funkar i och för sig fortfarande men den börjar bli till åren kommen (21 år) och det märks.
Vi har läst lite olika recensioner om just K.A och det råder väldigt delade meningar och i testerna som vi hittar får den inte speciellt bra betyg. Någon som har något bra tips och erfarenheter ni vill dela med er av vad gäller detta I-landsproblem?


Nog om shopping, nu till gårdagens middag som vi njöt av till den milda grad att vi var tvungna att knäppa upp knappen i byxorna! Vi gjorde en så himmelskt, vansinnigt underbart god risotto efter ett recept från en av Nigellas kokböcker (som vi dock ändrade lite grann på). Att den var så syndigt god berodde säkert på grädden och äggulan som rördes i mot slutet, tillsammans med parmesanost och pressad citron, som att äta moln!

Citronrisotto a'la Nigella     2 portioner (eller 4 förrättsportioner)
1 schalottenlök
1 stjälk blekselleri
25 g smör
1 msk olivolja
3 dl risottoris
ca 1 liter varm höns- eller grönsaksbuljong
fint rivet skal och saft från ½ citron
ca 20 rosmarinblad
1 äggula
1 dl riven parmesanost
4 msk vispgrädde
salt och peppar
Finhacka löken och sellerin, kör dom gärna i en mixer till riktigt fint hack.
Fräs hacket i smör och olja några minuter på medelvärme under omrörning.
Tillsätt riset och rör runt så det täcks av smör och olja.
Koka upp buljongen i en gryta och håll den varm under tiden som risotton lagas till.
Häll en slev varm buljong i riset och rör hela tiden tills vätskan kokat in.
Häll i en slev buljong till och rör, fortsätt på detta viset tills riset är al dente.
Eventuellt behövs inte all buljong eller så kanske det behövs mer, smaka dej fram.
Finhacka rosmarinen och tillsätt till riset tillsammans med citronskalet.
Vispa samman äggulan, grädden, citronsaften, parmesan och nymald peppar i en skål.
När riset är mjukt, men fortfarande ändå har lite tuggmotstånd kvar, så ta grytan från värmen och häll i äggblandningen under omrörning.
Smaka av med salt och peppar, servera med citronklyfta och riven parmesanost.

Har ni inte provat att kocka risotto så kanske ni tycker det verkar jobbigt att göra, mycket rörande (i grytan alltså) hela tiden och ösande med buljong. Men det är värt jobbet och det tar faktiskt inte mer än ca. 20 minuter, vi lovar att ni inte kommer att bli besvikna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 23 maj 2010

Nygräddade bullar...

fick vi njuta av denna söndagsmorgonen, en sån härlig lyx! En av oss (läs Håkan) brukar i vanliga fall sticka ner till bageriet i kvarteret för att köpa frallor på helgen, men denna morgon blev det hembakat. Anki förberedde bullbaket igår, gjorde deg som rullades till bullar och som sedan fick stå i kylen över natten för att jäsa. I morse var det sen bara att ta ut plåten ur kylen, sätta igång ugnen, grädda underverken och sedan NJUTA! Enklare kan det knappast bli och så klart vill vi dela med oss av detta enkla recept! Håll till godo:

Kalljästa bullar
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk sirap
1 tsk salt
½ dl rapsolja
1 dl vetegroddar
13-15 dl vetemjöl (gärna special)
Smula jästen i en skål och häll i 1 dl vatten, rör tills jästen har lösts upp. Slå i resten av vattnet, sirap, salt, olja, vetegroddar och det mesta av mjölet. Jobba samman degen tills den släpper från kanten, tillsätt mer mjöl om det behövs. Ta upp degen på ett mjölat underlag och dela i 16 bitar som du rullar till bullar. Lägg bullarna på ett bakplåtspapper på en baklåt. Täck bullarna med plastfolie och ställ in i kylen över natten. Ta ut bullarna och sätt ugnen på 250 grader, låt bullarna stå utan plast under tiden ugnen blir varm. Grädda bullarna i ca 10 minuter, ta gärna tempen på dom och när de håller 94-96 grader är de klara.

Hugg in!

Nu blir det lite lösgodis och en film, en lagom avslutning på denna soliga helg. Hoppas ni får en bra vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 22 maj 2010

Amerikansk Mud Pie

När rullgardinen rullades upp i morse såg det inget vidare ut på andra sidan fönstret, grått och blött efter gårdagens ösregn. Men nu i eftermiddag så anlände sommaren hit, solen strålar och värmer våra frusna och bleka vinterkroppar och det känns verkligen som att det finns hopp för framtiden i alla fall!

Håkan, den stackaren, jobbar även hela denna lördagen, precis som förra helgen, så jag har fått se till att underhålla mej själv idag. Det blev en långpromenad som bjöd på massor av underbar fågelsång (är det inte mer av den varan i år?), snabbstädning av kökslådorna, hårtoning (för att dölja de grå) och lite annat smått och gott. Till det goda får lunchen räknas, idag blev det varma mackor med favoritosten Västerbottenost och därefter en liten efterrätt på resterna från pajen vi njöt av igår. Pajen är ett av våra bidrag till månadens sötsak och den började vi kocka till redan i torsdags då vi slängde ihop pajskalet. Håkan fick sedan den stora äran att slutföra uppdraget i går genom att göra kaffeglass i vår glassmaskin och sedan fylla pajskalet med glassen. Resultatet blev gott, så gott, men otroligt mäktigt så en liten bit är vad vi rekommenderar att ni skär upp av denna versionen av amerikansk Mud Pie. Bli inte oroliga över glassreceptet, pajen går att göra även om man inte har någon glassmaskin!


Mud Pie
Pajskal
5 dl fint söndersmulade digestivekex
2 msk kakao
3 msk råsocker
150 g smält smör
Rör samman kexsmulor med övriga ingredienser och tryck ut röran i en pajform på 22 cm eller i en springform av samma storlek. Använder du en springform så låt degen gå upp ca 2 cm på kanten. Ställ in formen i frysen 1 timme.
Fyllning
3 äggulor
100 g florsocker
2½ dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
6 g snabbkaffe
1 msk hett vatten
5 g vaniljsocker
Lös kaffet i det heta vattnet och låt det sedan svalna. Vispa äggulan med florsocker, vaniljsocker, kaffe och mjölk. Vispa grädden ganska hårt och blanda ner i kaffeblandningen, var noga så allt blandas. Kör blandningen i en glassmaskin.
Har ni ingen glassmaskin så köp färdig kaffeglass, ca 1½ liter. Hittar ni ingen kaffeglass så smaksätt  vaniljglass med snabbkaffe utrört i lite vatten.
Fyll det frusna pajskalet med glassen och ställ åter i frysen till glassen är hårt fryst. Ringla chokladsås över hela härligheten och ställ åter in i frysen. Servera eventuellt med mer chokladsås och grädde men tänk på att pajen är väldigt mäktig som den är...

En aningens för stor bit av Mud pie...

Nu ska jag så sakteliga börja förbereda kvällens måltid; entrecote, klyftpotatis och någon god och smarrig sås. Så det blir till att skala, klyfta och snabbkoka potatis, inget som är direkt jättekul... men jag har slagit upp lite i ett glas som jag kan njuta av under tiden. 

Ett gott och lättdrucket bubbel som smakar sommar, inköpt på vår Pragresa. 
Hoppas ni får en fortsatt skön lördagskväll och en lika bra söndag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 21 maj 2010

Kycklinggryta med apelsin och kokos

Mmmmm är det enda vi har att säga om kvällens middag, som intogs mycket tidigare än vanligt för en fredagskväll hos oss. Så himla god var den, denna nya kycklingrätt vi gjorde och vi är faktiskt lite förvånade att vi tyckte det. Nu låter det kanske konstigt, precis som om att vi provar recept på mat som vi inte tror ska bli gott men så är det inte.
I receptet stod det nämligen att man skulle ta i apelsinmarmelad i grytan och tidigare erfarenheter har lärt oss att vi inte är några större fantaster av att ha apelsin i det vi ska äta till middag. Men skam den som ger sig, detta receptet tyckte vi verkade gott i övrigt så vi beslöt oss ändå att prova, apelsinmarmeladen till trots, och det är vi glada för! För visst är det roligt att bli överraskad... tycker ni om när det är apelsin eller annan frukt i maten?


Kycklinggryta med apelsin och kokos
2 kycklingfiléer
3 msk kokosflingor
1 stor schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
½ dl vatten
1 msk kycklingfond
2-3 msk riven färsk ingefära
3-4 msk apelsinmarmelad
1 lime, pressad
salt, peppar och koriander
Rosta kokosflingorna i en torr och het stekpanna, ställ dom sedan åt sidan.
Strimla och fräs kycklingfiléerna, krydda med salt och peppar och ställ även de åt sidan.
Strimla schalottenlöken och hacka vitlöken.
Koka ihop kokosmjölk, vatten, fond, ingefära, vitlök och schalottenlök under lock ca 5 minuter.
Lägg i kycklingen, pressa i ½ lime, krydda med koriander och koka 5 minuter till.
Rör i marmeladen och smaka av med ev. mer lime, ingefära och koriander.
Servera med ris och strö över kokosen.

I dag blev det ett vitt vin till maten, för omväxlings skull, och det passade riktigt bra till. KWV från Sydafrika, 69 riksdaler på systembolaget, nr. 7055. Gillar ni inte vin så passar det säkert lika bra att dricka öl till.

Nu har det äntligen slutat regna och solen tittar fram på himmelen. Skönt, men det är ändå något visst med regn vid denna tiden på året när allt är grönt och friskt. Det är så härligt att sitta här med öppen balkongdörr och höra fåglarna ta ton utanför. En näktergal började sjunga för oss tidigt i morse (inte så uppskattat då måste vi nog erkänna), den har fortsatt hela eftermiddagen och håller fortfarande igång. Kanske det ändå blir sommar till slut?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 20 maj 2010

Dillstuvad potatis

Småländska isterband, hur klingar det i era öron?!?! Våra öron har i alla fall ändrat uppfattning efter gårdagens middag, då vi stekte dessa korvar och serverade dillstuvad potatis till. Att potatisen skulle smaka gott visste vi sedan innan, men Isterband hade vi aldrig ätit förr. Så efter modigt övervägande hamnade det ett paket i inköpskorgen och det lär det faktiskt göra fler gånger. Smaken påminde lite om rögad (rökt) korv och det var lite som att äta en knake. Vissa har tydligen lite problem med konsistensen, den är ju väldigt grovkornig pga korngrynen som den innehåller, men det bekom inte oss. Har ni ätit Isterband någon gång? Vad tyckte ni, gillade ni det?

Dillstuvad potatis    2  portioner
4 stora potatisar
hackad dill
salt och peppar
½ smör
3/4 dl mjöl
mjölk
Kok potatisen och skär i mindre bitar, ca 2*2 cm.
Smält smör och rör ner mjöl, rör hela tiden till det blir en smet.
Rör sedan ner mjölk, lite i taget, till det får lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt dillen och vänd sedan försiktigt ner potatisbitarna.

Enkel husmanskost!

I dag har vi påbörjat ett av våra bidrag på temat Amerikanskt till månadens sötsak hos Söta saker, vad det är får ni veta i morgon. Spännande, eller hur? Vi har ytterligare ett bidrag som vi tänkte göra nästa helg då vi ska ha middagsgäster på lördagen. Det bidraget kan vi nämligen inte sätta i oss hela själv, måste ju tänka lite på stundande badsäsongen också...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

tisdag 18 maj 2010

Fransk potatissallad

Nu när grillsäsongen har börjat komma igång på allvar så kan det väl sitta fint med en god potatissallad som är så enkel att göra, t.ex den vi åt till revbenen i söndags. Vi brukar använda detta receptet även om vi gör små förändringar då och då, ibland har vi i kapris, någon gång har vi haft syltlök i, dill har hackats i och vi har provat smaksätta med olika sorters oljor. Vi har köpte ju på oss några flaskor med olika smaksatta rapsoljor, denna gången tog vi i vitlöksoljan och det blev riktigt gott.

Smaksatt rapsolja från Gunnarshögs Gård, på Österlen så klart!

Fransk potatissallad    2 portioner
5-6 kokta fasta potatisar
1 rödlök
5 msk olja
2 msk vinäger (valfri sort)
2 msk finhackad persilja eller dill
Salladskrydda
salt och peppar
Tärna potatisen och finhacka löken.
Varva potatis och lök i en skål, rör samman dressingen och slå över.
Rör försiktigt runt så du får dressing över hela salladen.
Ställ kallt tills serveringen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 17 maj 2010

Ananasmarinerad lax och kall fisksås

Denna eftermiddagen har bjudit på en frysrensning och sortering av allt som fick bo kvar i vår frys. Vi har en lista som vi försöker vara duktiga att fylla i efterhand vi lägger in i frysen, fast det är inte alltid det lyckas får vi väl erkänna... Så ibland tar vi och röjer, sorterar och skriver en ny lista som vi sedan hänger på frysdörren. Det är ju en bra idé för man slipper stå och leta runt bland alla grejer när man ska ha något. Har ni något liknande system?


Vi gjorde ett storköp av laxfiléer förra veckan som hamnade både i frysen och på listan. Så idag gjorde vi en marinad med schvung i till två av filéerna. Efter marineringen så stekte vi laxen på vårt grilljärn och kom fram till att vi verkligen behöver investera i ett nytt, teflonbeläggningen släpper lite här och var. Marinaden blir precis så stark man vill ha den, gillar ni hetta så ta i mer sambal oelek annars håller ni igen på den lite.
Till fisken åt vi en sallad med bl.a hela dinkelkorn och en kall sås på matlagningsyoghurt. Såsen blev frisk och god, smaken på den får ni också själv prova er fram till, så ta måtten som en fingervisning och beväpna er med en avsmakningssked.

Marinad till lax
½ dl koncentrerad apelsin/ananas juice
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk riven ingefära
1 tsk hackad färsk rosmarin
1-2 tsk sambal oelek
2 msk olivolja
salt
Blanda samman marinaden och lägg i laxen.
Lägg i kylen ett par timmar innan du grillar eller steker fisken.

Kall fisksås
2 dl matlagningsyoghurt
1-2 msk riven ingefära
rivet skal från 1 lime
pressad limejuice
salt
honung
Blanda yoghurten med limeskal och ingefära.
Smaka av med övriga ingredienser.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 16 maj 2010

Quincy Jones revben

Gårdagens restaurangbesök blev väldigt lyckat, god mat som verkligen smakade mycket och mättade i vacker miljö. På bordet låg släta, vita dukar, en stor silverkandelaber med levande ljus, stärkta tygservetter och som väggfond hängde tunga röda sammetsgardiner. Östergatan är namnet på detta tjusiga ställe och har ni vägarna förbi så kan vi varmt rekommendera ett besök, på helgen är det nog bäst att boka bord om de har så mycket gäster som de hade i går (fullt).

Håkan valde att njuta av fläsksida som hade tillagats i 14 timmar och som serverades med bl.a salciccia och skånsk senap. Anki festade på en Cordon Bleu av gödkalv med rödvinssky och haricovert. Som pricken över i satt sedan en creme brulé med en härligt knaprigt sockertak, så gott!
Nu var det ju så att vi lovade att fotografera maten på tallrikarna, men miljön bjöd inte riktigt in till det så ni får ta del av bilderna som finns på deras egen sida....


Dagens middag började vi förbereda redan i fredagskväll då vi strimlade tre paprikor och en lök, hackade jalapenos och vitlök till en marinad. Vi ska nämligen äta revben, tillagade efter herr Quincy Jones eget recept, som ska stekas i ugnen i ca 4 timmar. De blir verkligen supergoda, enda nackdelen är väl att det inte är en rätt man kan tillaga spontant när man blir sugen på den, eftersom den kräver 24-48 timmars marinering i kylen...
Receptet fick vi av Oprah för flera år sedan och vi har tillagat det några gånger sedan dess, väl värt att prova!

Quincy Jones revben
800 g bogrevben
1 grön paprika
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gul lök
3 vitlöksklyftro
1 jalapenofrukt (går lika bra med jalapenos på burk om de sköljs av innan)
Lawry's kryddsalt
svartpeppar
Finhacka vitlök och jalapeno.
Finstrimla lök och paprikor.
Krydda köttet med kryddsalt och peppar och gnid sedan in med vitlök och jalapenos.
Lägg lite av paprikorna och löken på en stor bit aluminiumfolie och lägg revbenen ovanpå.
Resten av paprikorna och löken läggs runt och på köttet och sedan görs ett paket av folien.
Lägg ytterligare en bit folie runt så paketet inte läcker i kylen där det ska ligga 24-48 timmar och marineras.
Ta fram paketet ur kylen 1 timme innan det ska tillagas och låt det ligga i rumstemperatur.
Lyft ur köttbiten och packa in den i en ny bit folie, stek mitt i ugnen på max 150 grader i ca 4 timmar. När köttet faller av benen är det klart.
Om man vill kan man ställa in paprika och lökblandningen i en form de sista 30 minuterna och servera till revbenen.

Köttet blir verkligen mört och saftigt efter den långa marineringen och tillagningen på låg värme. Vi brukar bara ha en sallad vid sidan om, ibland gör vi vår coleslaw och serverar till, men idag lägger vi en kall potatissallad sidan om. Ett gott vitlöksbröd passar också bra som tillbehör.

Nu är det dags att snöra promenaddojjorna på fötterna för en tur i regnet. Det bästa med att ge sig ut en dag som denna är att komma hem igen efter promenaden och njuta av en god kopp te/kaffe och lite av blåbärskakan från igår...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 15 maj 2010

Blåbärskaka

"Och regnet det bara öser ner...", ja det känns som det är vårt ledmotiv för tillfället här nere i södra Skåne. Det har regnat från det jag slog upp mina gröna i morse och det duggar fortfarande lite lätt, var kommer allt vatten ifrån? Jag som hoppades på solsken och blå himmel idag så man skulle få lite påfyllning på energimätaren i kroppen, men där bedrog jag mej.

Blåbärskakan på väg in i ugnen.

Det har blivit mest slappande och slöande i dag också, precis som igår, men ett kakbak har jag i alla fall tagit mej an. Det blev en blåbärsvariant av Enkla kakan som ni fick receptet på i onsdagens inlägg. Efter min makalöst goda lunch, spagetti med ketchup, så försåg jag mej med två bitar på raken. Resten får stå till i morgon, kan tänka mej att Håkan också vill ha ett smakprov.


Dessutom började jag baka frukostbullar till söndagens frukost, bullar som skulle jäsa i kylen över natten och sedan bakas när vi orkat stiga upp. Jag gick till och med ut i regnet bara för att köpa jäst till bullbaket... Efter att ha rört ut jästen i vattnet så var det rapsolja som skulle ner i skålen. Men när jag öppnade korken på flaskan så luktade det allt annat än bra, oljan var härsken så det var bara att kasta både olja och jäströran. Attans! Så vi får gynna bageriet runt hörnan i morgon också, bullbaket får istället vänta till nästa lördag.

Nu ska jag fixa till mej inför kvällens övningar, Håkan är snart på väg hem och sen anländer syrran med sällskap för en drink innan kvällens restaurangbesök. Kameran är framlagd så vi inte glömmer ta med den och fota maten vi ska käka ikväll.
Vad gör ni i kväll?

Ha en skön lärdagskväll och Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 14 maj 2010

Fylld fläskfilé med soltorkade tomater

Anki har varit ledig hela dagen idag (som kompensation för övernattningen i onsdags som var riktigt lyckad!) och det kändes som det var välbehövligt. Efter att ha sovit ut riktigt så åt jag, Nigella, Oprah och Leila en långfrukost tillsammans, vilken härlig samling kvinnor! Hade några avsnitt inspelade så jag passade på att plöja genom en del, en fördel när man kan spola förbi reklam och annat som man inte är intresserad av.
Hade egentligen tänkt att jag skulle ställa mej i köket och baka men inspirationen ville inte infinna sej alls idag, oftast brukar det bli så när det är grått och trist på andra sidan fönstret som det var idag. Hoppas på en sol på himlen i morgon som kan stråla ner lite energi på mej... har nåt recept i "prova högen" som pockar på min uppmärksamhet.

Dagens middagsrecept tillagades efter ett inspirerande inlägg, i Fru Matglads blogg, om helgrillad fläskfilé. Nu grillades inte vår filé men den fylldes i alla fall och sen fick den istället steka i ugnen. Fyllningen blev lite av en kylskåpsrensning så vi kallar den för "man tager vad man haver-fylld filé".

Fläskfilé fylld med mozzarella och soltorkade tomater
500 g fläskfilé
1 bit mozzarellaost
basilika, färsk eller torkad
rosmarin, färsk eller torkad
3-4 marinerade vitlöksklyftor
2-3 marinerade, soltorkade tomater
lite inläggningsolja från vitlökarna
Skär ett snitt i hela filén på längden och banka ut köttet tills det är ca 1 cm tjockt.
Skiva osten, vitlökarna och tomaterna.
Lägg alla ingredienser på köttet, rulla samman och bind ihop.
Lägg köttet i en ugnssäker form med lite olja i botten, stick in en termometer och stek på 225 grader tills köttet håller 75 grader, ca 25-30 minuter.
Packa in köttet i ugnsfolie och låt det vila, skär sedan upp och servera.
Vi åt klyftpotatis, en kall vitlökssås och sallad till vår filé.


Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 13 maj 2010

Spättabörsar i citronsås


Vi har just avnjutit en så ofantligt god middag (skulle nog kunna vara Ankis favoriträtt faktiskt) med ett glas gott vitt vin till. "Spättabörsar i citronsås" är en maträtt som följt med länge, Anki hade den med sig i boet när vi slog våra påsar samman för snart 15 år sedan, så säkert 20 år... Vart receptet är hittat finns det ingen ledtråd till, förmodligen är det klippt ur en tidning men vi har dubblat mängden sås eftersom det var på tok för lite! Denna citronsås är nämligen en sådan sås som man gärna äter med sked, om ni förstår vad vi menar...


Hur mycket citronsmak man vill ha är frivilligt, men vi gillar båda när man verkligen känner smaken av den gula ovalen så vi pressar i en hel del saft. Ni får själv smaka er fram till hur sur ni vill ha er sås.

Spättabörsar i citronsås                2 portioner
300 g spättafilé
1-2 citroner
hackad persilja
1 msk smör
2 dl hett vatten
1 tärning fiskbuljong
2 dl crème fraiche
maizena till redning
Tina och torka av fisken.
Pressa citron över filéerna och låt dom ligga i kylen någon timme och marinera.
Ta upp fisken och strö på persilja, salt och vitpeppar och vik på mitten.
Lägg börsarna i en djup vid panna och klicka på lite smör på varje börs.
Blanda samman vatten och buljongtärning, slå ner i pannan, pressa i lite citron och låt det sjuda under lock ca 10 minuter.
Ta upp spättorna och håll dom varma under tiden som du vispar ner crème fraiche och reder av med maizena.
Smaka av såsen med mer citron och lägg tillbaka fisken och låt dom bli varma.
Servera med pressad potatis.



I morgon kockar vi nog till en fylld fläskfilé, inspirerade av Fru Matglad, får se vad som hamnar i den. Lördagens middagsplaner blev i en hast ändrade efter ett telefonsamtal från Ankis syrra som undrade om vi var sugna på att gå ut och käka på restaurang. Vi är inte svåra vad gäller sådana förslag så lördagens middag kommer att tillagas av någon annan, vart vi hamnade får ni så klart veta.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

onsdag 12 maj 2010

Enkel kaka

I dag blir det inte så mycket matlagning här i Mårtenssons kök. Anki ska på övernattning med barnen på förskolan där hon jobbar. Där kommer det att serveras spagetti och köttfärssås till middag och till efterrätt blir det glass, maränger och chokladsås, mmm. Håkan, som blir gräsänkling, ska fräsa en biff som han ska äta klyftpotatis och beasås (Lomanders som vanligt) till. Men i morgon, då ska vi festa på en fiskrätt med rödspätta som det var riktigt länge sedan vi hade till middag, alldeles för länge sen faktisk.

Men vi vill ju inte lämna er utan ett recept från oss så vi tänkte dela med oss av ett superenkelt recept på en smarrig kaka. Det är så enkelt att det till och med har fått namnet "Enkla kakan":

Enkla kakan
2 ägg
1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
Frukt eller bär efter eget tycke och smak, t.ex äppelklyftor, blåbär eller björnbär.
Pärlsocker
ev. kanel (främst till äpplen)
Smör
Vispa samman allt och slå en smord ugnsfast springform.
Häll på frukten eller bären, strö över pärlsocker och klicka på smör.
Grädda i ugnen på 175 grader tills den är färdig ca 25-30 minuter, känn med provsticka.

Enklare än så kan det knappast bli, eller hur? Kanske något att festa på nu när det är lite helgdag sådär mitt i veckan. Hur har ni det med er ledighet, passar ni på att vara långlediga denna helgen, som Anki, eller jobbar ni kanske rent utav alla dagarna, som Håkan gör?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 11 maj 2010

Enkel omelett

På tisdagar blir det oftast något lite lättare på tallikarna här hemma eftersom Håkan jobbar extra sent då och ikväll var det inget undantag. Det fick bli en kokt kalkonkorv från Ingelsta Kalkon, en med extra krydda som heter Brännare till Håkan och en knake till Anki. Till det åt vi en omelett med riven Västerbottenost och hackade tomater i, enkelt, snabblagat och gott!

Omelett    2 personer
5 ägg
1 dl mjölk
salt och peppar
Riven Västerbottenost
1 grovhackad tomat
Vispa samman ägg och mjölk i en skål. Riv i osten och krydda med salt och peppar. Rör till sist ner tomathacket och slå smeten i stekjärnet. Vi brukar vika samman omeletten när den är lite rinnig på ytan men låt den bli genomstekt om ni inte gillar rinniga ägg...

Mästerverket innan vikning och servering.

Nu ska det slappas i soffan innan det är tid att säga godnatt och stänga ögonen. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 10 maj 2010

Köttfärssås

I dag har vi varit och tittat på en lägenhet, en bostadsrätt med en enormt stor balkong, men dit vill vi inte flytta. Dels var den dåligt planerad så den kändes mindre än lägenheten vi bor i nu och dels så var det nog lite för hög medelålder i resten av husets lägenheter. Så vårt sökande efter nytt boende fortsätter, inte för att vi sitter i sjön men vi skulle gärna vilja ha lite större plats och en bättre utemiljö.

En ny dator har vi investerat i idag, en liten minipc som vi enkelt och lätt kan ta med oss när vi är på resande fot, vilket händer bland. Vi har kollat runt ett bra tag nu men känt att det inte varit någon brådska med inköpet och det lönade sej att hålla ut, datorer sjunker otroligt fort i pris har vi märkt. Men nu står den på soffbordet och Håkan håller på att installera och dona med den. Första resan den ska få följa med på blir till Thailand när vi reser dit i juli och vi hoppas den ser fram mot det lika mycket som vi gör... Perfekt att ta med så vi kan uppdatera er även när vi är på annan adress, eller hur?

Till middag serveras det i kväll pasta och köttfärssås, hederlig husmanskost. Vi har faktiskt helt slutat att köpa köttfärs, istället köper vi helt kött, t.ex högrev, när det är billigt och så maler vi det själva. Då vet vi vad vi får i färsen och det känns mycket bättre. Köttfärssås finns det säkert lika många recept på som det finns tillagare och vi brukar göra på olika sätt. I kväll blev det så här;

Köttfärssås
400 g oxfärs
1 hackad rödlök
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk kalvfond
½ - 1 dl vatten
några färska basilikablad
1 tsk oregano
1 lite burk skivade champinjoner
1 riven morot
½ tärnad röd paprika
500 g krossade tomater
2 msk chilisås
salt och peppar
ev. några stänk maggisås
Fräs upp färs, vitlök och rödlök. Häll ev. över i en större gryta och tillsätt alla övriga ingredienser utom  maggisåsen och basilikan (om den är färsk, är den torkad så låt den gå i nu också). Låt såsen puttra under tiden som pastan kokar färdigt, ca. 10 minuter, och ta i basilikan de sista 5 minuterna. Smaka av med salt, peppar och ev. maggisås. Servera till pasta.


Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 9 maj 2010

Lax med västerbottensostpanering

Vi spenderade gårdagen i vår närmaste storstad, Malmö, där vi strosade runt i affärer för lite inköp. Nu blev det precis som det brukar bli, inga kläder i påsarna utan istället en del attiraljer till köket och lite att ställa i skafferiet. Konstigt nog (eller kanske inte...) så hamnar vi alltid i affärer som t.ex Cervera där vi går och botaniserar bland alla "bra att ha grejer" som vi inte hade en aning om att vi är i stort behov av. Denna gången blev det bl.a en gasbrännare, nya vispskålar i en härligt sommarblå färg och fina muffinsformar som vi bar med hem. Vi besökte även Gray's, en amerikansk affär där vi alltid hittar något nytt och roligt, denna gången fick en barbecuekrydda och en ostsås med jalapeños slå följe med oss hem.


Vi hade bestämt oss för att gå på TGIF och käka middag men väl där så insåg vi att det skulle ta lite väl lång tid att få ett bord och eftersom vi var skubbsyltna (på ren skånska) och inte vill äta stående så fick vi tänka om. Istället styrde vi kosan mot Mando, en restaurang som fått besök av oss tidigare och som vi vet har god mat. Även denna gången blev vi mer än nöjda, för ovanlighetens skull bestämde vi oss för samma maträtt; grillad ryggbiff med två såser och bakad potatis (till Ankis förtjusning!), till detta blev det öl.

När tåget sedan rullade in på stationen var det cruising i vår stad, en hel massa amerikanska vrålåk av modell skepp intog gatorna. Vi stod kvar en lång stund och kollade bilarna som cirklade omkring, de flesta var i otroligt fint skick, nyvaxade och med glänsande krom. Visst körde det några mer än lovligt risiga kärror, med folk hängandes ut genom fönsterna, i karavanen, men det hör liksom till.


Så, nog om lördagen och snabbt över till dagen i dag. Vi har bestämt oss för att äta lax, receptet blir ett som vi har använt flera gånger och som ni bara måste prova om ni gillar västerbottenost.

Lax panerad i västerbottenost
1 bit laxfilé per person
salt och vitpeppar
vetemjöl
1 uppvispat ägg
finriven västerbottenost
Skär bort skinnet från laxen och krydda den. Panera laxen i mjölet, sedan i ägg och sen i osten. Stek laxen i smör i en teflonpanna. Stek den sedan färdigt i ugn på 200 grader, ca 5 minuter.

Romsås
2 dl gräddfil
75 g röd rom
½ finhackad schalottenlök
salt och peppar
Blanda samman och smaka av med salt och peppar. Tryck gärna sönder lite av romen med baksidan på en sked så smakar det lite mer och färgen blir intensivare.

Potatissallad     2 port
fast potatis
100 g sockerärtor
raps- eller olivolja smaksatt med citron
hackad dill
salt och peppar
Koka och dela potatisen i mindre bitar. Ge sockerärtorna ett snabbt uppkok och slå av vattnet. Blanda potatis, sockerärtor, dill och olja, smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med såsen och potatissalladen, njut!!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 7 maj 2010

Grova bullar

Vinden piskar oss skåningar hårt, det verkar som hösten kom ovanligt snabbt i år efter en otroligt kort vår och sommar... Usch, riktigt skitväder att vara ute i, men perfekt väder för att slänga ihop en deg och rulla bullar av. Och det är just vad vi har gjort, bakat bullar som just tagits ur ugnen och provsmakats och som vi blev väldigt nöjda med. Bullarna bakades efter ett recept som vi hittat i en tidning men som vanligt ändrade vi lite i ingredienserna och så här blev slutresultatet.


Frukostbullar
50 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst (vi använde jäsblandning från Dr. Oetker)
3 krm salt
2 msk sirap
2 dl rågsikt
2 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl special
½ dl krossade linfrön
1 dl rågflingor
1 dl rågkross
Smält smöret, slå ner i mjölken och låt svalna. 
Blanda jäsblandningen med vetemjölet och rör ner övriga ingredienser. 
Jobba degen tills den släpper kanterna, ca. 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. 
Ta ur degen ur skålen och arbeta samman på mjölat underlag tills den lätt släpper. 
Dela i 14 bitar och rulla till bullar som får jäsa 15 minuter under bakduk. 
Grädda på 225 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter, ta gärna och kolla med en digital termometer om bullarna är klara, de ska hålla mellan 96 och 98 grader. 
Ta ut och pensla med vatten och låt bullarna svalna under bakduk.

                                                 
Som vi skrev i förra inlägget så hade vi bröllopsdag i går och det firade vi med en massa god mat och champagne. Vi stod dock inte för någon matlagning själv utan gjorde det väldigt enkelt för oss och gick till en delikatessaffär i stan och plockade samman en påse blandat. En bit skaldjurspaté, varmrökt citronkryddad lax och västerbottenostfritata med kallrökt lax. Sen styrde vi stegen till ostaffären där vi blev rekommenderade 2 olika ostar, en Gruyere och en vitmögelost. Som om inte allt det var tillräckligt hade vi dessutom Fisk och skaldjurssoppa från Kelda, färsk grön sparris som vi kokte och åt med Hollandeisesås, färska svenska jordgubbar och kex. Naturligtvis var vi ju tvungna att även sätta i oss lite efterrätt, Ben & Jerryglass satt som en krocketklubba på smalbenet så det är väl inte så konstigt att vi båda somnade i soffan framför tvn... ett tecken på att vi börjar bli till åren komna? 

Skumpan vi drack kan vi verkligen rekommendera, det passade perfekt till både maten och osten. Alexandre  Bonnet Perle Rosé, nr. 7471, 249 kronor på systembolaget. 

Nu önskar vi er en skön helg och hoppas att vi alla får njuta av lite sol och fint väder i helgen. Själv tar vi en tur till Malmö i morgon (om vädret tillåter) för lite shopping och restaurangbesök. Vad bjuder er helg på?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 5 maj 2010

Kycklingfilé med fetaostfyllning

Idag stod det kyckling på menyn men vad vi skulle göra med fågeln hade vi inte bestämt oss för. Eftersom det var Håkan som var först hemma så var det han som fick bestämma vad det skulle bli. Kändes som att vi var lite trötta på husmanskost så efter en stunds letande både här och där så hittades två olika recpet på fyllning till kycklingfilé som föll i smaken. Så han fyllde alltså två filéer med vars en fyllning, det finns ju så många goda att välja mellan, sen åt vi vars en halv av varje sort så vi kunde jämföra smakerna. Båda blev väldigt goda, den med fetaosten blev dock lite torrare än den med mozzarelaosten, och vi kommer absolut att göra båda fler gånger.

Fyllning med mozzarella   (till vänster på bilden)
Mozzarella
Marinerade soltorkade tomater
Färsk basilika
Bacon
Gör en ficka i kycklingfilén och fyll med skivad mozzarella, hackad basilika och tomater i småbitar. Salta och peppra innan du lindar bacon runt filén. Stek i ugnen 30-45 minuter.


Fyllning med fetaost
1/3 bit fetaost
½ msk oregano
2 msk citronsaft
Bacon
Mosa osten och blanda med oregano och citronsaft. Skär en ficka i kycklingfilén och fyll med fetaoströran. Krydda med salt och peppar och linda in filén med bacon. Stek i ugnen 30-45 minuter.

I morgon blir det firande i vårt kök, vi har nämligen bröllopsdag och då ska vi festa på champagne och någon god fisk eller skaldjur av något slag. En smarrig efterrätt lär säkert också slinka ner, det lutar just nu åt glass men vi får se, vi kanske ändrar oss. Dessutom ska vi på lägenhetsvisning så vi har fullt upp, tur vi slutar jobba tidigt båda två. Så om det inte dyker upp ett inlägg i morgon så vet ni redan nu vad det beror på!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 4 maj 2010

Blomkålsstuvning

Vi fortsätter i gårdagens spår och åt husmanskost till middag även idag. Blomkålsstuvning med kassler, morötter och senap hade Håkan som önskemål och så blev det. Blomkålen delar vi i mindre bitar och ångkoker istället för att koka den, vi tycker den håller sej fastare så vi slipper sönderkokt blomkål i stuvningen. Vi har investerat i en insats, som passar de flesta grytor, på IKEA och den använder vi ganska flitigt. I ångbadet hamnade även några morotsskivor som vi också käkade. 
Stuvningen gör vi precis som när vi gör makaronstuvning och oftast så höftar vi lite i receptet, så dessa måtten är på ett ungefär:

Blomkålsstuvning
1 dl mjöl
3/4 dl smör
mjölk
Smält smör med mjölet under omrörning tills det liknar en smet. Späd med mjölk, vispa hela tiden så det inte klumpar sej, till det får den konsistensen som du tycker stuvning ska ha. Blanda försiktigt ner blomkålen. 

Kanske ingen proffsbild, men ändå...

Nu väntar tvätten på att bli upphämtad och sedan blir det en snabbvisit i soffan, har fått lite nya tidningar som vi ska bläddra lite i, kanske lite nya recept att klippa ut...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 3 maj 2010

Liten husman

blev vår middag ikväll. Helt enkelt en stekt sill (nej, vi åt mer än vars en...) med hemgjord potatismos som vi smaksatte med lite olika gotter, så enkelt och ändå så gott! Sill kan man ju variera i det oändliga men ibland är det godast att bara panera och steka den.


Potatismos smaksatt med gotter
Mjölig potatis i lagom mängd
Mjölk i lagom mängd
Rapsolja smaksatt med citron (går även med olivolja)
Hackad dill
Hackad persilja
Salt och vitpeppar
Dela potatisen i mindre bitar och koka den till den är klar. Häll av vattnet och slå i lite av rapsoljan. Börja vispa med en elvisp och tillsätt lite mjölk i taget till det får an bra konsistens. Smaka av med salt, peppar och ev. mer olja. Slå i dill och persilja innan servering.

Stekt sill
Rågmjöl
salt, vitpeppar och citronpeppar
smör att steka i
Blanda samman mjölet med kryddorna på en tallrik. Klipp av ryggfenan på sillen och vänd sillen i mjölblandningen. Stek, med skinnsidan ner först, i het panna. Servera med potatismos och ev. råröda lingon.

Så där har ni kvällens middagstips, kanske något för morgondagens middag för egentligen ska man ju äta fisk på tisdagarna. Nu ska vi gnugga våra fantasiknölar och börja fundera på det amerikanska temat i Månadens sötsak, vi har en hel del som vi kan tänka oss att bidra med. April månads tema var ju vår och då skickade vi in vår citrusambrosiakaka som blev så himla god. Ja, vi får väl se vilket Amerikanskt bidrag det blir, kanske vi gör mer än ett denna månaden...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 2 maj 2010

Kycklingwraps med bönröra

Dagen i dag har bjudit på sovmorgon följt av en sen frukost med köpebullar, kaffe och ett underbart gott vitt te. "Lust och fägring" från Johan & Nyström med smak av citron, jordgubb, champagne och grädde, kan absolut rekommenderas om ni gillar vitt te. Därefter tog vi en promenad hem till Ankis föräldrar där vi bjöds på kladdkaka med jordgubbar och vispgrädde under tiden som vi såg handbollsmatchen mellan YIF och Drott på tv... (kommentar överflödig...)

Vi lovade ju er att ni skulle få en rapport om gårkvällens middag som vi njöt av hos familjen Persson, så det ska ni ju så klart få. Vi bjöds först på lite snacks och en dryckesbricka med olika sorters öl och cider, bara att välja fritt. Till förrätt blev det en ugnsbakad chevreost med vitlök och honung, vitt vin i glasen, jättegott. Varmrätten blev en kreolsk gryta på kalkonfilé, en höjdare som faktiskt värdinnans mamma har vunnit en mattävling med en gång i tiden! Till grytan drack vi ett spanskt rött vin, Candidato nr 22335, som finns på Bag in box för det facila priset av 159 kronor, bra pris på ett lättdrucket vin.

Så till TexMexmaten, vi provade ett nytt recept på kycklingwraps i fredags som blev hur gott som helst. Lite annorlunda än den vanliga tacosmiddagen det gärna serveras som fredagsmiddag runt om i vårt land. Som vanligt ändrade vi lite i receptet så det skulle passa oss bättre och såhär blev det då:

Kycklingwraps TexMex
½ kg kycklingfilé i strimlor
½ pkt tärnat bacon
3-4 bitar inlagda jalapenos, hackade
2 msk barbequesås
5 tomater, tärnade
salt och peppar
1 tsk oregano
tortillabröd
Stek bacon och spara fettet till bönröran som ska serveras till. Stek kycklingstrimlorna i olja till de är klara, salta och peppra. Tillsätt bacon och jalapeno och låt det steka med ett par minuter. Rör ner barbequesås och tomater och låt allt bli varmt. Krydda med oregano och ev. mer salt och peppar. Servera med bönröra:

Bönröra till taco
2 msk baconfett
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 burk kokta kidneybönor (spara spadet)
1 tsk socker
salt och peppar
Fräs lök och vitlök mjuk i baconfettet utan att det tar färg. Tillsätt bönorna och låt fräsa med en stund. Mosa bönorna grovt, det gör inget om några bönor är hela. Späd med spadet från bönorna under omrörning tills det är lite tunnare än gröt, tänk på att röran tjocknar när den får stå ett tag.
Lägg kycklingröran på tortillabrödet och toppa med bönröran, strimlad sallad och lök, rulla samman till wraps och hugg i!

Tyvärr blir det inget foto från fredagsmiddagen, hungern var starkare än viljan att fotografera... Däremot blir det en bild på ett smarrigt tips på en god smaksättning på vatten, granatäpplekärnor. Slå helt enkelt kärnorna ur skalet, med en träslev, ner i en skål och servera till vattnet.
Inte bara gott utan vackert också!

Nu är det dags för lite matlagning och det blir absolut inte kyckling idag, känns som vi ätit fågel tillräckligt för ett tag framöver nu... Vi ska fräsa upp ryggbiff som vi ska servera med ugnssteka rotfrukt och potatis. Vad blir det på ert matbord idag?

Smaklig spis!/ Anki och Håkan

lördag 1 maj 2010

Parmesanpanerade kycklingfiléer

Då är det plötsligt maj månad och sommaren närmar sej med stormsteg, härligt! Här hemma har vi stuvat undan alla vinterkläder, mössor, vantar och annat har förpassats upp på vinden och nu hänger det vår- och sommarkläder i våra garderober.

Hur hade ni det igår på Valborg? Vi gjorde inget speciellt alls faktiskt, åt en god middag, slötittade på tv och lyssnade till ungdomarnas hallabalo ute på stan (undrar om vi har blivit gamla...?) Men i kväll blir det festligheter istället, vi ska hem till familjen Persson på middag och det känns som det var länge sedan nu. Vad dom bjuder på får ni veta i morgon.

Vi tänkte i alla fall bjuda er på ett recept på en kycklingrätt som Håkan kockade till i onsdags och som blev en ny favorit för vår del. Det bästa är att dela kycklingfiléerna så det blir tunna köttbitar som både är lättare att panera och går snabbare att steka. Vi hade ett granatäpple i kylen så vi strödde kärnorna över rotfrukterna för en friskare smak.


Parmesan- och vitlökspanerade kycklingfiléer
1 kycklingfilé per person
1 dl finriven parmesanost
½ dl ströbröd
2 finhackade vitlöksklyftor
Blanda samman ost, vitlök och ströbröd.
Dela kycklingfiléerna i 2 tunna halvor och panera dom i ostmixen.
Stek filéerna gyllenbruna i smör och olivolja, ställ i ugn till de är genomstekta.
Servera med en kall vitlökssås och ugnsstekta rotfrukter.

Nu ska vi dra på promenadskorna och ge oss ut i vårsolen, kanske ta en tur längs stranden och lapa lite sol på en bänk, vem vet?

Ha en skön fortsatt helg! /Anki och Håkan
x