Har varit på tårtfatsjakt idag, vi äger nämligen inget tårtfat och vi har plötsligt kommit på att vi behöver ett och det innan lördag! Men tyvärr gick vi tomhänta (nåja, inte riktigt, lite shopping blev det) från stan eftersom vi inte hittade något som föll oss riktigt i smaken. Men vi ger inte upp än, på onsdag ska vi kolla några affärer till och då hoppas vi på bättre tur.
Däremot så såg vi i en av affärerna vi besökte, på vår jakt, ska sälja Kitchen Aid maskiner på lördag till ett extra bra pris. Vi har ju varit sugna på att investera i en sådan snygg köksapparat ett tag nu, vår gamla funkar i och för sig fortfarande men den börjar bli till åren kommen (21 år) och det märks.
Vi har läst lite olika recensioner om just K.A och det råder väldigt delade meningar och i testerna som vi hittar får den inte speciellt bra betyg. Någon som har något bra tips och erfarenheter ni vill dela med er av vad gäller detta I-landsproblem?
Nog om shopping, nu till gårdagens middag som vi njöt av till den milda grad att vi var tvungna att knäppa upp knappen i byxorna! Vi gjorde en så himmelskt, vansinnigt underbart god risotto efter ett recept från en av Nigellas kokböcker (som vi dock ändrade lite grann på). Att den var så syndigt god berodde säkert på grädden och äggulan som rördes i mot slutet, tillsammans med parmesanost och pressad citron, som att äta moln!
Citronrisotto a'la Nigella 2 portioner (eller 4 förrättsportioner)
1 schalottenlök
1 stjälk blekselleri
25 g smör
1 msk olivolja
3 dl risottoris
ca 1 liter varm höns- eller grönsaksbuljong
fint rivet skal och saft från ½ citron
ca 20 rosmarinblad
1 äggula
1 dl riven parmesanost
4 msk vispgrädde
salt och peppar
Finhacka löken och sellerin, kör dom gärna i en mixer till riktigt fint hack.
Fräs hacket i smör och olja några minuter på medelvärme under omrörning.
Tillsätt riset och rör runt så det täcks av smör och olja.
Koka upp buljongen i en gryta och håll den varm under tiden som risotton lagas till.
Häll en slev varm buljong i riset och rör hela tiden tills vätskan kokat in.
Häll i en slev buljong till och rör, fortsätt på detta viset tills riset är al dente.
Eventuellt behövs inte all buljong eller så kanske det behövs mer, smaka dej fram.
Finhacka rosmarinen och tillsätt till riset tillsammans med citronskalet.
Vispa samman äggulan, grädden, citronsaften, parmesan och nymald peppar i en skål.
När riset är mjukt, men fortfarande ändå har lite tuggmotstånd kvar, så ta grytan från värmen och häll i äggblandningen under omrörning.
Smaka av med salt och peppar, servera med citronklyfta och riven parmesanost.
Har ni inte provat att kocka risotto så kanske ni tycker det verkar jobbigt att göra, mycket rörande (i grytan alltså) hela tiden och ösande med buljong. Men det är värt jobbet och det tar faktiskt inte mer än ca. 20 minuter, vi lovar att ni inte kommer att bli besvikna!
Smaklig spis! / Anki och Håkan