onsdag 28 april 2010

Enkel glass med blåbär och hallon

Ja i går blev det alltså tomatsoppa till middag. Vi hittade ett recept som lät så väldans gott och enkelt hos Malins mat och det var verkligen lika gott och enkelt som det verkade, sånt gillar vi! Det enda vi ändrade med Malins recept var att vi ringlade rapsolja med basilikasmak över grönsakerna som skulle in i ugnen och att vi slog lite matlagningsgrädde i soppan när den var klar istället för att servera den med crème fraiche. Vi hade lite kassler i frysen så de tärnade vi och serverade till soppan för att få den lite matigare.

Vår nyinköpta glassmaskin fick gå några varv i måndags och det resulterade i en blåbärshallonglass som vi kunde njuta av även igår, så god! Vi gjorde glassen efter ett recept i receptboken som följde med när vi köpte maskinen, även om vi ändrade lite.


Blåbärshallonglass
100 g frysta blåbär
100 g frysta hallon
90 g strösocker
1 äggula
1 msk citronjuice
2 1/4 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
Kör bär, mjölk, socker, citronsaft och äggula i mixer.
Blanda med grädden så att allt blandas ordentligt.
Kör blandningen i glassmaskinen 35-45 minuter, är bären frysta när de mixas blir glassen färdig fortare.

Så då stundar Valborgsmässoafton och det lär väl grillas lite här och var i vårt avlånga land. Vad vi ska göra har vi inte bestämt än, det hänger lite i luften fortfarande. Vad hittar ni på när det är Valborg, tittar ni på bål som bränns, grillar ni eller firar ni kanske inte alls?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 27 april 2010

Pastasås med kräftstjärtar

Så är vi tillbaka i vanliga trallen igen, jobb, tvätt och matlagning, ja allt som hör vardagen till. Men egentligen är det ganska skönt med "normalt" vardagsliv också, man uppskattar ledigheter mer när man är väl kan vara ledig.


I går var det så dags att ställa sej vid spisen igen, efter några dagars uteätande. Kan väl inte påstå att inspirationen direkt var på topp, ingen av oss kände för något speciellt i matväg vilket faktiskt tillhör ovanligheterna för vår del, speciellt efter att vi varit ute och rest. När vi varit utomlands så brukar vi alltid ha några speciella maträtter som vi verkligen suktar efter, ju längre vi varit iväg desto fler maträtter saknar vi. 
Nu var vi ju inte borta så länge denna gången så det var kanske därför vi inte hann sakna något speciellt. Nåja, efter många om och men blev det tillslut pasta som hamnade i en gryta och kräftsås som fick ta plats i en annan gryta. Såsen gjorde vi lite efter eget tycke och smak, vi tog lite av vad som fanns hemma och resultatet blev smaskigt värre, tyckte i alla fall vi.

Kräftsås till pasta   2 portioner
1 burk kräftstjärtar, spara lite av spadet för smaksättning
1 schalottenlök
1 liten fänkål
sockerärtor
2 dl crème fraiche
1 dl matlagningsgrädde
½ dl vitt vin
½ tärning fiskbuljong
½ påse saffran
salt och peppar
hackad dill
Skär fänkålen i mindre bitar och hacka löken.
Fräs löken en stund utan att den tar färg och tillsätt sedan fänkålen och låt den fräsa med en stund.
Slå i vinet, tillsätt buljongtärningen och låt småputtra en stund.
Rör ner crème fraiche, grädde och saffran och vispa samman.
Smaka av med kräftspad, salt och peppar och rör slutligen ner kräftstjärtar, sockerärtor och dill.
Låt allt bli genomvarmt och servera till pasta.


Nu är det tid att göra klart kvällens middag, en tomatsoppa som vi har hittat hos en annan bloggare, var och hur den blev låter vi er veta i morgon, stay tuned!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 26 april 2010

Dobry den!

Tänk att vi lyckades med den stora bedriften att packa ner vädret i Prag och ta med det hem, inte illa! Fast värmen har ännu inte hunnit riktigt i kapp... Som ni kanske förstår har vi haft ett kanonväder på en kanonresa, i lördags låg det runt 20 grader i skuggan när vi satt på en av Prags alla uteserveringar och njöt av allehanda förfriskningar och vilade våra fötter. För vila fötterna behöver man när man promenerar så mycket som vi har gjort, Prag är en otroligt vacker stad och vi rekommenderar alla som ska resa dit att högfärdigt gå runt och njuta. Varför högfärdigt? Jo, för med näsan i vädret så är det omöjligt att gå miste om alla de vackra husen som finns i staden, det är en hisnande syn med alla tinnar, torn och dekorationer.

Ett besök på Karlsbron var ju obligatoriskt. 

Maten då? Jo tack, den var underbar även den (och billig), förutom ett bottennapp. Bottennappet intogs på en av alla de många båtturer som man kan ta i floden Moldau, där man på kvällsturerna kan äta middag. Just på den båten vi åkte serverades det buffé, kall och varm, och det kan ju vara väldigt gott. Tyvärr så var inte denna buffén något att hänga i granen precis, det kalla bestod bl.a av lite hyvlad ost, påläggskött a'la öststat, majskorn och bröd. Varma rätter som bjöds var varm korv, och då menar vi varm korv a'la korvkiosk, pommes frites, kycklingdelar som det sipprade röd köttsaft ur och en köttgryta som simmade i fett. MUMS!
Nej, båttur med kvällsbuffé är alls inget vi rekommenderar som ni kanske förstår, i alla fall inte för maten...


Däremot var allt annat vi åt på restaurangerna gott och så fruktansvärt billigt! Vi besökte bl.a en medeltida restaurang vid namn u Sadlu som låg långt nere i en källare, ganska nära vårt hotell.

 Anne och Ingemar provade på ett fat med olika tjeckiska specialiteter som beställdes för minst två personer med bl.a anka, revben, 2 sorters knödel och surkål. Pris? 120 kronor/person. En ½ liter Budvar 14 kronor.

På ett annat ställe åt vi en rejäl lunch, som tur var eftersom det var den kvällen sen som vi åkte på floden, men tyvärr hittar vi inte lappen med namnet på restaurangen men så fort det kommer fram så skriver vi in det. Maten där smakade himmelskt och att det sen dessutom var billigt var ju bara en bonus. Vi betalade 400 kronor för fyra varmrätter och fem ½ liters öl, inte illa.
Spenatfylld canneloni, riccotasås och kyckling som Håkan njöt av.

Ölen i Prag är nästan ett kapitel för sej, inte riktigt i Ankis smak (alldeles för besk) men Håkan njöt i fulla drag av varje öl som slank ner. Att sitta på en uteservering i solen och bara titta på folk är riktigt avkopplande, att  man sedan har något gott i glasen gör ju inte det hela sämre...
  En Salty dog; gin och grapefruktjuice i ett isfyllt glas med saltad kant, en riktigt god törstsläckare!

Så, då fick ni ta del av vårt första, men absolut inte sista, besök i Prag. Vi skickar en extra varm hälsning till Lisa som har varit så snäll och hållit bloggen igång under tiden, ett kanonjobb och vi uppskattar verkligen det!


söndag 25 april 2010

Lövbiff med krämig vitlökssås

Imorgon kommer Anki och Håkan hem från Prag, vilket innebär att det idag är min sista dag som bloggare. Det har faktiskt varit riktigt kul och vem vet, kanske jag startar en egen blogg i framtiden.
Ikväll lagade vi till en av våra favoriträtter, strimlad lövbiff med sås gjord på bla vitlöksost. Valio har en laktosfri cream cheese med vitlökssmak som är grymt god och perfekt för matlagning. Vi strimlade köttet, stekte på hög värme med mycket salt och peppar och gjorde lite sky mellan stekningarna för att få med kryddorna ordentligt. När köttet var nästan genomstekt hällde vi på laktosfri matlagningsgrädde och lade i vitlöksosten och lät det puttra på svag värme tills osten smält. Just idag hade vi även i lök och färska champinjoner. Till detta serverade vi klyftpotatis och en grönsallad med mycket röd lök och laktosfri fetaost. Väldigt gott och en favorit hos både stora och små familjemedlemmar.

Efter maten tog vi en cykeltur i det vackra vårvädret. Tanken var att vi skulle köpa en glass, men oj, vad vi blev besvikna! Förra året tog GB bort sin låglaktos sandwich för att ersätta den med enbart gräddglasser. I år hade vi hoppats på i alla fall någon ny isglass, men inte. Inte ens Igloo finns kvar (den fanns väl förra året, eller?). Stor besvikelse hos vår sexåring som börjat tröttna på Piggelin. Det blev till att cykla hem och käka glass på tallrik istället. En trevlig nyhet däremot för alla oss som bor nära Malmö, är en nyöppnad glassbar, Is á bella, med gluten- och mjölkfri kulglass. Det finns flera sorter att välja mellan, smakerna varierar från vecka till vecka och man får smaka innan man bestämmer vilka smaker man vill ha. Sånt gillar jag:)
Jag hoppas att Anki och Håkan har haft en trevlig helg i Prag och att vi snart kommer att få ta del av lite nya roliga recept. Ha en skön söndagkväll!
Lisa

lördag 24 april 2010

Laktosfri tårtbotten

Idag har det varit underbart vårväder och det behövdes! Strålande solsken och inte ett moln på himlen. Tänk vad lite solstrålar gör susen för humöret:)
Vi passade på att göra en laktosfri gräddtårta idag, eftersom det är en del kalas i helgen. Min mormor stod alltid för tårtbakandet under min uppväxt. Nu är hon både gammal, sjuk och förvirrad så de yngre generationerna har fått ta över. Jag försöker göra mina tårtor i stil med hennes, men riktigt som mormor Karins blir de inte...
Vi är ganska många i min släkt och nu gjordes en tårta för 20 pers. Bottnarna gör jag efter recept på rulltårta.

Tårtbotten
3 ägg
1,5 kopp strösocker
1,5 kopp vetemjöl
0,5 dl varmt vatten
1,5 tsk bakpulver
Täck en plåt med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i ägg- och sockersmeten.
Tillsätt vatten och bred ut smeten på bakplåten. Grädda i c:a 5 min på 250°.
Gör ytterligare två tårtbottnar.

Mellan första och andra botten har jag Ekströms marsánkräm, fast gjord på laktosfri mjölk.
Jag brukar göra den ganska tjock, för jag tycker det kan bli för blött och saftigt annars.
Hur mycket som behövs vet jag inte riktigt. Jag får alltid öka på mängden efter hand.

Mellan andra och tredje botten hade jag idag mosade jordgubbar, men det går lika bra med andra bär som tex hallon. På sommaren är det gott med skivade färska jordgubbar. På hela tårtan bredde jag ut vispad laktosfri grädde och som pricken över i:et hade jag sedan mormor Karins specialare. Hon brukade alltid blanda o´boy-pulver och vispad grädde och spritsa födelsedagsbarnets namn och ålder på tårtan. Tänk på att inte snåla med o´boy-pulvret. Det är fruktansvärt gott och faktiskt riktigt enkelt.

Mina tårtor smakar ganska likt mormor Karins, men jag får nog öva i 25 år till innan de blir lika vackra:)
Imorgon är det tänkt att vi ska äta lövbiff med vitlöksost. Det kan bli rullader (om tid och ork finnes), annars blir det strimlat kött med vitlökssås. Givetvis laktosfritt!
Om ett par dagar är Anki och Håkan tillbaka igen. Jag hoppas de har det riktigt skönt i Prag!
Lisa

fredag 23 april 2010

Laktosfri fetaostkräm till grillat

Idag hade jag tänkt att ni skulle slippa förstoringsglas, men jag vet inte riktigt hur jag ska få bokstäverna större. På högstadiet brukade jag sätta ihop tummarna och pekfingrarna så det bildades en liten fyrkant. Genom den tittade jag på svarta tavlan och tyckte att jag såg riktigt bra. Allt för att slippa använda mina gigantiska uggleglasögon a la -80tal. Mitt tips till er är att göra detsamma. Texten ser kanske större ut då:)

Det blev grillat idag, trots något förvirrande väder. Det blåser konstant, ibland skiner solen, ibland regnar det och helt plötsligt kommer världens hagelskur. Är ganska trött på detta, men ändå nöjd bara vi slipper snö!
Vi grillade benfria kotletter som jag lagt i en marinad på olja, soja, sambal oelek och vitlök. Till detta hade vi potatis, morötter, broccoli och champinjoner i ugn. Det är både gott och nyttigt och det går att variera i det oändliga. Som jag skrev i förra inlägget är vi väldigt förtjusta i fetaost. För några år sedan gjorde jag en "man-tager-vad-man-haver"-röra och resultatet blev urgod fetaostsås!

Fetaoströra
2dl laktosfri lättcremefraiche
laktosfri fetaost efter tycke och smak
0,5 röd lök
Fetaosten smulas sönder i ganska små bitar, rödlöken finhackas och allt blandas med cremefraichen. Jag brukar ha ganska mycket ost i, så röran blir tjock. Det är inget avancerat, men gott både till grillat kött och kyckling och passar dessutom jättebra till olika sallader.

Imorgon ska vi på kalas, så då ska det bakas laktosfri gräddtårta med jordgubbar och choklad.
Hoppas ni får en skön fredagskväll! Det tänker jag ha:)
Lisa

torsdag 22 april 2010

Laktosfri köttfärsås

Idag har Anki och Håkan åkt iväg på en weekend till Prag och jag lovade i ett svagt ögonblick att gästblogga. Jag har aldrig bloggat förut, men mat har jag lagat och sambo är jag med en datanörd som hjälper mig med det tekniska. Det ska nog gå bra det här...
I vårt hem lagas det alltid laktosfri mat. Min dotter är laktosintolerant och jag är nöjd med affärernas utbud av laktosfria varor. Det känns som det poppar upp nya varor hela tiden och det gillar vi! Det mesta finns och det smakar ungefär som vanliga mjölkprodukter. 
Idag har vi ätit gammal (eller gammal och gammal, färsk för dagen skulle jag vilja påstå) hederlig spagetti och köttfärssås. Vi äter nästa alltid fullkornspasta, men idag blev det vanlig spagetti. Vi köper ytterst sällan krossade tomater, utan brukar mixa färska tomater och vitlök och ösa i massor av oregano och timjan. 

Köttfärssås
400g blandfärs
1 gul lök
3 tomater
1 vitlöksklyfta
oregano
timjan
salt
peppar
laktosfri mjölk
vetemjöl

Efter vi stekt köttet och löken och hällt på de krossade tomaterna, brukar vi göra en redning av mjölk och lite mjöl. Låter man det puttra med en liten stund blir köttfärssåsen krämig och inte så blaskig som den lätt kan bli med krossade tomater.
Vår familj är inte riktigt överens om vilka grönsaker köttfärssås ska innehålla. Därför brukar vi lösa det genom att ha småskålar med olika sorters grönsaker och bönor. Jag är väldigt förtjust i kidneybönor, vilket de andra inte gillar. Fetaost är väldigt populärt och passar riktigt bra ihop med köttfärssås. Det finns laktosfri fetaost som är väldigt god och som dessutom är färdigtärnad. 
Imorgon hade vi tänkt grilla kotletter och utgår från att vädret tillåter det. Till kotletterna ska vi ha min favoritröra som bla innehåller.... (trumvirvel, tack) ...fetaost!
Jag hoppas Anki och Håkan får en härlig weekend och att jag kan hålla bloggen igång till de kommer hem:) 

Lisa

onsdag 21 april 2010

Kycklinggryta med vitlök och balsamvinäger

Att det alltid ska vara lika svårt att välja vad man ska packa med sig till en resa, oavsett om man ska vara borta flera veckor eller, som vi, några dagar! Just nu ligger det en hel del olika alternativ framme på sängen, svårast är det ju vid denna tiden med vädret, blir det kallt eller plötslig sommarvärme? Men vi har tagit en paus i packandet för tillfället, Håkan sitter i sin fåtölj där han njuter av en pipa som ackompanjeras av ett glas konjak "Cognac Frapin Grande Champagne V*S Lux" en konjak med rund smak som gör sej bra till tobaken han valt idag. "My own blend Blue Queen" stoppades pipan med idag, en tobak som är inhandlad i Köpenhamn på Davidoff där man kan köpa olika tobaksblandningar som mixas till efter beställning, ett riktigt hantverk med andra ord. Vi kan verkligen rekommendera er ett besök där om ni styr stegen till Köpenhamn, det är riktigt intressant att se hur det går till när de rör ihop blandningen man beställer.

Så till dagens recept på vår middag som vi ska käka ikväll, vi firar in vår semester med en god kycklingrätt med mycket vitlök i. Bli inte oroliga om ni tycker att det låter mycket med 10 vitlöksklyftor, de ska silas ifrån innan ni ska äta det, så det smakar inte så mycket som man kan tro.

Kycklingfilé med 10 vitlökar
4 kycklingfiléer
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1½ msk soja
3 msk balsamvinäger
10 pressade vitlöksklyftor
2 tsk torkad rosmarin
Sås
2 dl vispgrädde
1½ msk vetemjöl
Blanda samman vatten, buljong, vitlök, soja, vinäger och rosmarin i en gryta, lägg i kycklingen och låt den koka färdigt på svag värme, ca 10-15 minuter.
Sila upp 2 dl buljong (till att börja med), slå i grädde blandad med mjöl och låt koka ca 5 minuter. Smaka av med mer buljong, salt och peppar.

Jaha, kära läsare, då får ni försöka klara er utan oss några dagar, men det ska nog inte vara några problem. Lisa, vår gästbloggare, kommer säkert att ta väl hand om er och bjuda er på några bra laktosfria recept och kanske något bra tips också, vem vet?
Ha en skön helg, för det tänker vi ha!

Smaklig måltid! Anki och Håkan

måndag 19 april 2010

Mmmmm, makaronstuvning

Idag blev det något enkelt och gott till middag, en gammal goding kan man väl kalla det för, nämligen makaronstuvning och stekt falukorv. När vi stuvar makaroner så gör vi som Anki har lärt sej av sin mor, stuvning på smör, mjöl och mjölk som blandas med kokta makaroner. Hur gör ni er makaronstuvning?

Vi gjorde en rejäl skuta så det räcker till Håkans lunch i morgon också. 

Makaronstuvning på en höft
1 dl mjöl
3/4 dl smör
mjölk
Smält samman smöret med mjölet tills det blir som en deg. Späd sedan på med mjölk, vispa hela tiden så det inte blir klumpigt, till den konsistensen du tycker stuvning ska ha. Vi gör vår ganska tjock men det är ju en smaksak. Salt och vitpeppar sätter smak på stuvningen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 18 april 2010

Mustig lövbiffsgratäng

Denna helgen har tyvärr gått i sjuklighetens tecken, Anki låg feber hela lördagen men står nu på benen (om än lite ostadigt) igen. Väldigt dåligt planering eftersom vi skulle varit i Malmö i lördags på "Standup comedy" och restaurangbesök med goda vänner vilket vi oturligt nog fick hoppa på. Men vi har i alla fall vår Pragresa att se fram emot, resväskorna är framplockade och funderingarna på vad som ska få följa med är i full gång. Som tur är ska vi åka med buss (tack vare Annes flygrädsla) så vi behöver inte oroa oss för att inte komma iväg.

Ja, ja, nog om det och över till lite mat, god sådan. En mustig gratäng på lövbiff, kan det vara något? Detta recept har vi haft i år ägo länge och det tillhör absolut kategorin favorit i repris. Vill man göra det enkelt för sej använder man pulvermos och burksvamp, annars gör man egen mos och köper färska champinjoner. Intogs i fredags med ett glas rött och en god sallad till, mums.

Vackra skogschampinjoner och tomater.

Lövbiffsgratäng   ca 2 port
400 g strimlad lövbiff
ca 10 cm purjolök, strimlad
2 msk soja
2 dl rödvin
1 dl crème fraiche
200 g färska champinjoner
2 tomater
ca 4 port potatismos
Bryn köttet och lägg över i en gryta.
Fräs löken utan att den tar färg och lägg i grytan med köttet.
Häll i soja och vin och låt det puttra 10 minuter.
Rör ner crème fraiche och låt det puttra samman ett par minuter.
Skiva svampen och fräs den.
Smörj en ugnsfast form, spritsa potatismos runt kanterna, häll köttet i mitten och lägg svampen över.
Skiva tomaterna och lägg på svampen, ställ mitt i ugnen 15 minuter på 225 grader.

Tänk att något så vanligt som purjolök kan bli så vackert på bild...

Så, kära läsare, önskar vi er en härlig ny vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 15 april 2010

Baconlindad lax med romsås

Idag kom vi hem från jobbet nästan samtidigt, vilket för oss är väldigt ovanligt. Vi satte igång att städa direkt, skönt att komma hem på fredagen efter jobbet till en nystädad och fräsch lägenhet. Det känns extra mycket att det är helg då tycker vi, man kan bara sätta sej ner i lugn och ro och njuta av den stundande ledigheten. Efter städningen blev det middagen vi tog tag i, en av våra 2 favoriträtter vad gäller lax kockade vi till. Vi har gjort denna maträtten i flera år nu och vi tröttnar aldrig på den. Ikväll blev den inte som vanligt dock eftersom Håkan hade köpt en vit rom istället för röd som det ska vara, mest för han ville kolla hur den smakade. Det blev inte riktigt lika salt och god romsmak med vit rom, förmodligen eftersom de vita kornen är så mycket mindre i storleken, men det var fortfarande väldigt gott.

Baconlindad lax med romsås
1 laxfile/person
hackad dill
körvel
bacon
Sås
2 schalottenlökar
2 dl crème fraiche
1 dl vitt vin
hackad dill
röd rom efter eget tycke och smak
Strö körvel och dill runt laxen och linda sedan in i bacon. 
Stek laxen hastigt och ställ sedan in dom i ugnen på 200 grader i ca 7 minuter. 
Hacka löken och fräs den utan att den tar färg. 
Slå i vin och crème fraiche och låt såsen koka upp. 
Tillsätt rom, smaka av hur mycket du vill ta i, och dill. 
Servera med kokt potatis och citronklyfta.


Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 13 april 2010

Pastasås med kyckling och svamp

Kycklingfiléer är ofta vår räddning när det händer något oförutsett i vårt kök som idag! Vi hade bestämt att ta en köttgryta från frysen till middag ikväll, men i burken som togs ut fanns inte köttgryta... så snabbt som ögat fick planerna ändras. Tog ut två kycklingfiléer från frysen som fick tina upp i ugnen på låg värme och stå tills dom blev helt genomstekta. Sen slängdes en sås samman, kycklingen delades och kastades ner i såsen som vi sedan käkade med pastaskruvar, kidneybönor och ruccolasallad. Snabbt, gott och mättande!


Panikpastasås med kyckling    2 port
2 kycklingfiléer
2½ dl matlagningsgrädde
2 vitlöksklyftor
1 liten burk hela champinjoner
hackad rödlök
½ dl hackade basilikablad
½ burk vitlöksost (vi hade castello)
Strimla kycklingfiléerna och stek.
Hacka rödlöken, dela champinjonerna och stek båda tillsammans med pressad vitlök.
Slå i grädden och rör ner vitlöksosten.
Ta i kycklingen och låt puttra en stund innan basilikan läggs i precis innan serveringen.
Servera gärna med ruccolasallad och kidneybönor.

Smaklig måltid! / Anki och Håkan
x

måndag 12 april 2010

Fiskgratäng med tomat och bailika

Tänk, vårt hundrade inlägg kom och gick utan att vi ens märkte det själva... så fort tiden går, men så är det ju när man har roligt och än så länge tycker vi detta är kul och givande. Vi borde ju nästan firat med champagne, men det får vänta för idag blev det torsk till middag. Ett nytt recept som vi hittat i en veckotidning, vet inte vilken, som vi gjorde för första gången idag. Vi blev väldigt nöjda med resultatet, det var en riktigt god fiskgratäng med mycket smaker och så enkel att kocka till, den kommer vi att göra många gånger till. Ett riktigt lyckokast med andra ord!


Tomat och basilkatorsk
200 g torskfilé
2 stora tomater
2 msk strimlad basilika
2 tsk olivolja
1 dl riven ost
Lägg fisken i en smord ugnsfast form och krydda med salt och peppar.
Hacka tomaterna grovt och lägg på fisken tillsammans med basilikan.
Droppa över olja och strö över osten.
Ställ in i ugn, 200 grader i ca 10-15 minuter.
Garnera med basilika.
Vi åt vår med kokt potatis, pressad citron och rapsolja smaksatt med basilika.

Rapsoljan köpte vi igår när vi var på marknad, vi köpte även en som var smaksatt med vitlök och en med citron. Oljan med citron har vi haft innan och den är väldigt god till fisk, de andra två ska bli spännande att att ha i olika marinader nu när grillsäsongen närmar sej. Oftast blir det mat eller köksrelaterade inköp vi gör när vi är iväg någonstans. När vi reser hamnar vi nästan alltid i matbutiker eller i affärer med köksattiraljer där vi älskar att botanisera bland hyllorna båda två. Alltid hittar vi något spännande som vi bara måste prova...
Hur är det för er, brukar ni också leta upp mataffärerna på era utflykter och resor så ni kommer hem med väskorna fulla av nya, spännande grejor att prova i köket?

Så då får vi se hur vi ska klara kvällen nu när "halv 8 hos mej" har tagit en paus, hoppas inte abstinensen blir för svår. Vi hade tänkt att gå på bio istället med oturligt nog så visas det inga filmer, varken ikväll eller i morgon kväll! Vi får väl se om det är någon bra film på tv och poppa popcorn här hemma istället.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 11 april 2010

Ambrosiakaka med citronsmak

Idag har vi varit på vårmarknad och på besök hos Ankis morbröder, en tradition som hållit i sej ett par år nu. Det är en liten marknad som har det mesta man kan önska och vi gjorde några inköp även denna gången. Några kryddpåsar, en planta Rosmarin som tagit plats i vårt köksfönster och mazarinformar. Vi har aldrig provat att baka mazariner (bara mazarintårta) även om det är en kaka som vi båda gillar, speciellt Anki, men nu ska det bli av.

Med oss hade vi kakan som Anki bakade igår, en Ambrosiakaka med lite egen touch på, som vi bjöd värdarna och Ankis föräldrar på. Kakan var smaksatt med rivet citronskal och citronsaft, glasyren smakade citron även den och var dekorerad med vackra blommor i vårens färger. Citronen gav en fräsch och frisk smak åt kakan, alla tyckte den blev väldigt god och kom överens om att Citronambrosia var ett passande namn. Den kommer att bli vårt bidrag till "Månadens sötsak" som denna månaden har temat VÅR, bara namnet Ambrosia klingar ju vår, eller hur?

Citronambrosia
125 g smör
2 ägg
1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ citron, rivet skal och saften
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker tills det är pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Tillsätt smöret, citronskal och citronsaften.
Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter och häll ner smeten.
Grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter på 175 grader.
Stjälp upp kakan och låt den kallna innan du glaserar den.

Glasyr
2-3 dl florsocker
pressad citronsaft
lite vatten
ev. gul karamellfärg
Blanda allt till lagom konsistens och smaka av efter eget tycke och smak med citronen.
Droppa ner lite gul karamellfärg och bred på kakan.

Visst är den vårlig?

Nu stundar en ny vecka, nya utmaningar och nya maträtter. Veckans meny ska planeras så det blir lite receptläsning, lagom aktivitet för en söndagskväll.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 10 april 2010

Köttgryta med ädelost i lergryta

I går var det Håkan som kockade vår middag, han hade hittat ett recept på en köttgryta med ädelost som han ville prova. Det har blivit mycket tillagning i lergryta av olika anledningar, dels är det ett enkelt sätt att laga till maten eftersom det i princip sköter sig själv i ugnen, sen blir ju maten också otroligt saftig och god i grytan. Vi valde att ha högrev till vår gryta igår eftersom någon affär hade extrapris på det nu i veckan, men det går med annat oxkött också.


Gryta med ädelost 
1 kg benfritt nötkött (vi hade högrev)
salt och svartpeppar
2 dl vatten
37 cl rött vin
20 smålökar
3 morötter
2 palsternackor
1 tsk rosmarin
5 krossade enbär
2 dl vispgrädde
ädelost efter eget tycke och smak
Skär köttet i bitar, ca 2 cm tjocka och bryn i stekpanna.
Lägg köttet i en genomfuktad lergryta (15 minuter i kallt vatten) och vispa ur stekpannan med vattnet.
Slå vattnet i lergrytan med vinet.
Skala och dela rotfrukterna i bitar, lägg ner i grytan med löken.
Strö i rosmarin och enbär, lägg på locket och ställ i kall ugn.
Sätt igång ugnen, ställ in på 200 grader och låt grytan stå 1 timme.
Ta ut grytan och red av såsen med maizena, häll i grädden och ställ grytan i ugnen ytterligare 15 minuter.
Hacka ner ädelosten i grytan och smaka av under tiden hur mycket ost du vill ha i.
Ät med potatis och kanske en god gelé.

Håkan jobbar hela långa dagen idag så jag har passat på att städa i köksskåpen och alla lådorna, sorterat ut och organiserat lite. Vi har inte så mycket förvaringsutrymme i köket, tyvärr, så det får bli lite utrensning ibland. Tänk att vissa saker som man köper till köket verkar så bra och tvungna när man köper dom och plötsligt står dom bara där till ingen användning och bara tar plats. Då är det tid att röja, ut med det gamla och in med det nya. Efter röjningen blev det lite kakbak (mer om det i morgon) och sedan en långpromenad ut till stranden och i skogen, härligt även om solen lyste med sin frånvaro och det kom lite stänk från ovan.
Ikväll blir det pizza till middag och till efterrätt gör vi glass i vår nya köksmaskin, en maskin som i alla fall inte kommer att röjas ut inom det närmsta, det kan jag lova!
Ha en fortsatt skön helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 9 april 2010

Kotletter med tomater och aprikoser

Ibland räcker tiden inte till riktigt till allt man vill göra och behöver fixa och gårdagen var en sådan dag för oss. Vi fick ingen tid över att blogga, men idag är vi tillbaka igen. Dagens recept blir på gårdagens middag, kotletter med tomater och aprikoser med lite afrikansk touch på kryddningen. Har man inte kotletter kan man använda röran på kycklingfilé.


Kotletter i tomatkross med aprikoser
1 kotlett per person
1 hackad gul lök
10-15 hackade, torkade aprikoser
1 burk krossade tomater
½ tsk malen ingefära
1 krm kanel
1 krm cayennepeppar
1 tsk vinäger (vilken som går bra)
Stek kotletterna och lägg över i en ugnsfast form.
Fräs löken mjuk och häll i övriga ingredienser.
Låt röran puttra 5-6 minuter och slå sedan över kotletterna.
Gratinera i 15-20 minuter på 225 grader.
Passar bra till både ris och potatis.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 7 april 2010

Foliebakad lax med citronsås

Att vädret kan göra så mycket för humöret, är det inte konstigt? Sol, sol och åter sol och att det dessutom lovas rekordvärme till helgen gör ju inte humöret sämre precis. I dag slutade vi båda jobba tidigt på eftermiddagen så vi bestämde oss för en långpromenad och lite shopping till veckans matlagning. Vi planerar alltid menyn för hela veckan men vi är inte slavar under menyn, känner vi inte för det vi hade tänkt oss så blir det något annat till middag. Fördelen med att ha bestämt innan är att det underlättar när man ska handla, vi behöver inte sticka till affären varje dag och det uppskattar vi, den tiden lägger vi hellre på annat. Hur gör ni, planerar ni för hela veckans middagar eller tar ni dag för dag?

I dag hade vi i alla fall bestämt att vi skulle ha lax till middag så det körde vi på, det blev en lax i foliepaket med en sur citronsås till. Såsen blir så sur som man själv vill ha den, så här gäller det att smaka sej fram. Vi gillar båda när det är mycket syra så vi pressar ner en halv citron, minst. Det funkar också att ta i hackad dill i såsen, vi har provat både med och utan och tycker båda blir lika bra.

Foliebakad lax med citronsås
1 citron
citronpeppar
1 laxfilé per person
1 bit purjolök
5 kokta potatisar
några blad färsk basilika
½ dl hackad gräslök
2 msk olivolja
raka sardellfiléer
Pressa citron över laxen och krydda med citronpeppar.
Skiva potatisen i tjocka skivor, skiva purjolöken och hacka basilikan.
Blanda potatis, purjolök, basilika, gräslök och olivolja och lägg på ett ark aluminiumfolie.
Lägg sardellerna på potatisröran och lägg sedan på laxen.
Vik folien till paket och ställ in i ugnen ca 30 minuter på 200 grader.

Sur citronsås
1 äggula
1 dl neutral olivolja
½ pressad citron
1 dl matlagningsyoghurt
salt och citronpeppar
Lägg gulan i en skål och vispa ner oljan i en tunn stråle, vispa hela tiden så det inte skär sej.
Fortsätt sedan med att vispa ner citronsaften, vispa hela tiden nu också.
Rör ner yoghurt och krydda efter smak, tillsätt ev. mer citron om det behövs.


Nu blir det tvsoffan för oss båda, Anki ska vila sin rygg som hon var och fick mörbultad hos massören igår... det blir nog lite värmedyna på den ryggen. En kopp te och lite frukt blir kvällens snacks, badsäsongen stundar ju så godis och annat sött får vänta till helgen...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 6 april 2010

Cornflakespanerad kyckling

Vi tänkte vi skulle berätta lite om hur det gick i söndags när Håkan och Ankis svåger, Affe, fixade middag. Vi hade en riktigt trevlig kväll med god mat och goda viner därtill. Första gången dessa herrar stod i köket tillsammans var på juldagen och vi kom snabbt fram till att det hade dom inte gjort för sista gången. Så på påskdagen var det dags igen och efter lite planering kom de fram till en meny bestående av gravad lax, lammstek i lergryta och sorbet, som de bjöd Anki, Ankis syrra Carina och hennes son Freddy på.
Tyvärr blev det lite problem med bilderna så ni får hålla till godo med en så länge så får vi se om vi kan lyckas få till det senare...

Till laxen drack vi öl, och vissa av oss tog även en snaps, gravlaxen var god och såsen var en riktig höjdare även om det var av den färdigköpta sorten. Märket på såsen var A'la Carte och den smakade verkligen mycket, ingen mesig senapssmak där inte!

Lammsteken tillagades enligt detta receptet och det blev underbart saftigt och mört, köttet i princip smälte i munnen och sardellerna tillsammans med vitlöksklyftorna gav en riktigt god smak. Gillar ni lamm och har en lergryta tycker vi absolut ni ska prova laga till det någon gång. Till steken åt vi kall vitlökssås och Gourmet crème fraiche med soltorkad tomat och fetaost i. Det var första gången vi smakade just den sortens Crème fraiche och den var faktiskt riktigt god, passade väldigt bra till lammet. 
Vi drack två olika viner, båda röda, till lammet. Masi Campofiorin nr 5123 var vinet som vi började med och även om det smakade bra så var det andra vinet, Brown Brothers Shiraz nr 6383, mycket godare. Brown Brothers var mycket mer smakrikt och klarade av smakerna från lammet mycket bättre.


Sen, efter en lyckad middag, blev det visning av semesterbilder från Carinas och Affes semesterresa. De var alldeles nyligen på Koh Chang i Thailand och njöt av sol, värme och vackra blommor. Är ni sugna på att se några av de fina fotona Carina tog på blommor så kan ni se dom här i hennes trädgårdsblogg. Det var härligt att få drömma sej bort när vi såg deras bilder och vi kunde börja tänka på vår egen Thailandsresa lite grann, även om det är någon månad kvar...

Gårdagens middag blev lite lättare, det kan behövas nu efter all mat och andra gotter som vi har stoppat i oss denna påsken. Vi kände för kyckling och gjorde en oerhört enkel rätt med cornflakes på kycklingfilé som vi åt en sallad med dinkelvete till. 

Cornflakeskyckling
2 kycklingfiléer
25 g smör
1 vitlöksklyfta
1 dl cornflakes
1 dl riven ost (vi tog västerbottenost)
rosmarin, oregano
hackad persilja
salt och peppar
Smält smöret och blanda ner cornflakes, pressad vitlök, ost, persilja, rosmarin och oregano. 
Lägg filéerna i en oljad form, salta och peppra och bred över cornflakesröran. 
Ställ i ugn på 225 grader i 20-30 minuter.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 5 april 2010

Avokadopaj med räkor

Receptet på pajen som vi bjöds på påskafton, är utlovat och det kommer här.


Avokadopaj med räkor
Botten
200 g kavring
50 g smör
Smält smöret och blanda med smulad kavring.
Tryck ut blandningen i en pajform och ställ kallt.
Fyllning
300 g skalade räkor
2 hårdkokta ägg
2 avokado
1 rödlök
3 dl crème fraiche
3-4 msk majonäs
pressad citron, salt och peppar
Hacka ägg, rödlök och avokado.
Blanda samman fyllningen och lägg i pajskalet.
Ställ kallt någon timme innan serveringen.
Dekorera med citronskivor, dill, räkor och löjrom.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 4 april 2010

Lammstek i lergryta


... vilken påskbuffé vi bjöds på igår när vi var hos Anne och Ingemar! Så mycket god mat, helt omöjligt att välja en enda favorit, även om avocadopajen låg bra till. Olika sillsorter, kallskuret, en supergod potatissallad, kycklingpaj, räkröra och ostbricka är bara några olika exempel på vad som stod serverat. Avokadopajen ska vi få receptet på så ni kan få prova den själva, likaså ska vi be om receptet på potatissalladen. Så, Anne och Ingemar; TACK för himlans god mat och trevligt sällskap (som vanligt)!


I dag är det bara grå himmel och regn i massor, annat var det igår när vi tog en tur på stan för lite vårshopping. Då strålade solen, det var fullt av vårklädda påskfirare ute och påskparaden längs stans gågata bjöd på många söta påskkärringar och gubbar. Men det behövs lite vatten också för att det ska börja grönska och blomma.

Ikväll är det ju Håkan och Ankis svåger, Affe, som ska kocka tillsammans hemma hos Affe och Carina. De har bestämt sej för att bjuda på en trerätters meny; gravlax till förrätt, lammstek i lergryta som varmrätt och efterrätten blir en god sorbet. Det är andra gången dessa herrar står i köket tillsammans och med tanke på hur det gick förra gången så blir vi säkert inte besvikna på kvällens middag.

Lammstek i lergryta med rosmarinpotatis
1½ kg lammstek, benfri (gärna marinerad)
3 vitlöksklyftor
4-5 st sardeller
salt och peppar
1 ½ gl blandade rotfrukter t.ex potatis, morot och palsternacka
2 tsk torkad rosmarin
2 msk finhackad persilja
1-2 dl buljong
Lergrytan läggs i blöt minst 15 minuter innan den ska användas.
Kvarta vitlöksklyftorna och dela sardellerna.
Gör några stick med kniven i köttet och fyll hålen med vitlöksbitar och sardeller.
Skala och skiva rotfrukterna, varva med örterna i grytan, häll i buljongen och lägg steken ovanpå.
Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn, ställ in graderna på 200 och sätt igång ugnen.
Låt grytan stå ca 2 timmar, ta sedan upp köttet och låt det vila en stund innan det skärs i skivor och serveras med rotfrukterna.
Gott att äta till är tzatsiki och pressad citron.

Hur är er påsk, har ni ätit lamm, sill eller kanske något annat gott? Vi hoppas i alla fall att ni har det bra och kan njuta av lite ledighet, kanske fint väder och absolut god mat och dryck!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 2 april 2010

Konjakssås

Middagen är just avslutad och i kväll blev det helt enkelt stekt ryggbiff, ugnsstekta rotsaker oc konjakssås. Det var första gången vi provade såsen men det är absolut inte sista gången vi gjort den, god och smakrik.

Konjakssås
½ rödlök eller 2 schalottenlökar
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1½ msk kalvfond
2 dl vispgrädde
1 tsk dijonsenap
½ dl konjak
1 msk kinesisk soja
Finhacka lök och fräs mjuk i smör.
Slå i vin, vatten och fond och reducera till hälften är kvar.
Slå i grädde och småputtra till det är simmigt.
Smaksätt med senap, konjak och soja och koka upp.
Red av med maizena.


Vår långfredag började med en rejäl sovmorgon, något som vi båda behövde tydligen. Egentligen hade vi planer på att ta en shoppingtur till Malmö men när allt kom omkring så kände ingen av oss för det alls, så det blev en dag i slappandets tecken. Efter en långsittarfrukost tog vi en lång promenad ut till stranden, där vi brukar sola och bada på sommaren, njöt av vårsolen och plockade lite strandfynd.
Väl hemma igen satte Håkan sig på balkongen med en kubanare, Partagas Mille fleurs, som sällskap för 1 timmes njutning. Anki försökte under tiden sätta sig in i glasmaskinens alla konster och regler, vår glassmaskin flyttade nämligen in hos oss igår! En Philips HR 2304, närmare bestämt, som vi beställde på Expert och som hämtades igår. Vi har gjort vår premiär glass nu, chokladglass, och ska smaka på den senare ikväll och en rapport får ni i morgon.

Glass "in the making"

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 1 april 2010

Västerbottensostpizza

I kväll har vi frossat i skaldjur och goda bubblor därtill, en smak av våren kändes det som. Vi provade ett nytt recept på pilgrimsmusslor som vi hittat i Karins blogg och som vi varit sugna på att prova en tid nu. Vi har grillat pilgrimsmusslor tidigare men aldrig tyckt att det blivit så jättegott som vi hade hoppats på. När vi sedan hittade basilikagratinerade musslor hos Karin så gav vi musslorna en chans till och vi blev inte besvikna! Nu vet vi att pilgrimsmusslor blir godast, i vårt tycke och smak, i ugnen med någon god smaksättare.


På bordet fanns även färska räkor, örtgratinerade musslor, västerbottenostpizza med kräftstjärtar, rökta musslor och lite ost och kex. Pizzan med kräftstjärtar passar ypperligt till skumpa, den smaksensationen får ni inte missa om ni gillar ost och bubblor. Har vi inte tid nog att själv göra pizzadegen (som i kväll) så köper vi färdig av märket Sara Lee och det blir nästan lika bra.

Västerbottenostpizza
Pizzadeg
1½ dl vatten
3½ dl vetemjöl
2 msk olivolja
½ msk salt
10 g jäst
½ dl hackad dill
Fyllning
200 g riven västerbottenost
Kör ingredienserna till degen i matberedare i 10 min, eller knåda för hand ca 15 minuter.
Låt vila 10 minuter.
Kavla ut degen och lägg på osten.
Grädda i ugn på 225 grader i ca 10 minuter.
Toppa med kräftstjärtar.  


Då har vi några härliga, lediga dagar framför oss, så skönt det ska bli att få ladda batterierna. Här nere i vår del av Skåne blir vi invaderade av människor som besöker konstrundan, ett säkert vårtecken. Själv ska vi äta borta både på påskafton och påskdagen. Påskdagen kockar Håkan tillsammans med Ankis svåger Affe, något som de även gjorde med bravur på juldagen, och bjuder sina respektive på en välförtjänt brakmiddag. Hur blir er påsk? Vad äter ni och hur firar ni?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x