onsdag 31 mars 2010

Upphottade köttbullar

I dag har Anki varit ledig, härligt så där mitt i veckan. Har absolut inte gjort någonting speciellt alls, sovit länge, läst, tittat lite på tv och kollat lite olika matbloggar, det finns ju så många olika. Hamnade bl. a på Malins mat som varje månad kommer att ha ett tema på vardagsmat dit man kan skicka sina bidrag. Denna månadens tema är köttfärs så vår middag ikväll blev ett bidrag till hennes blogg. Vi kockade till lite upphottade köttbullar som vi åt med ugnsstekta grönsaker och en kall sås, riktigt gott. Det är sällan vi har köttbullar till middag och när vi väl har det så gör vi något annorlunda av dom, ikväll smaksattes dom bl.a med senap och konjak. Vi festade till det hela ytterligare med att dricka vin till, Black Granite Shiraz, ett rött vin som passar bra till bl.a nötkött.

Upphottade köttbullar
500 g köttfärs
1 äggula
1½ msk fransk senap
1½ msk konjak
1 msk tomatpuré
salt och peppar
Blanda samman alla ingredienser och forma till köttbullar.
Stek och servera med ugnsstekta grönsaker, vi hade potatis, morötter, röd lök och gul paprika som vi blandade ner ruccolasallad i innan servering.


Såsen gjorde vi på grekisk yoghurt som i smaksatte med fransk senap, lite majonnäs och hackad persilja. 


Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 30 mars 2010

Fiskgryta med spenat

I går provade vi ett nytt fiskrecept som vi klippt i någon tidning, tyvärr får ni klara er utan foto eftersom vi inte alls lyckade få till nåt som var tillräckligt bra. Funderar allvarligt på att investera i en systemkamera eftersom det verkar bli mycket bättre matbilder med den typen av kameror och det är roligare att visa er bra bilder. Tyvärr har vi en lång önskelista på saker vi vill köpa och ny kamera ligger inte i toppen på den, så det inköpet får bli senare. En sak kan vi i alla fall pricka av på önskelistan och det är en glassmaskin! Vi har varit sugna på det länge nu och efter att ha hittat en massa goa recept i Helenas blogg bestämde vi oss för att investera i en. Vi beställde den igår och så fort vi fått vår nya köksattiralj ska det göras glass i Mårtenssons kök! Men för att återgå till fiskgrytan, som blev väldigt god, så var den mer som en soppa än en gryta så nästa gång vi lagar till det så kommer vi att skära fisken i bitar och käka det som soppa. Här är i alla fall hur vi gjorde:



Fiskgryta med spenat
5-6 potatisar
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
4 dl fiskbuljong
2 dl hackad spenat
fiskfilé av lax eller torsk
½ pressad citron
Skiva potatis, rödlök och vitlök. 
Fräs i olivolja och krydda med basilika, salt och peppar. 
Slå i buljongen och låt småputtra till potatisen känns nästan klar. 
Blanda ner spenaten, rör om och lägg i fiskfiléerna. 
Låt puttra till fisken är klar och smaksätt med citron.

Nu är det tid för "Halv åtta hos mej" och efter det är det dax för finalen i "Mästarnas mästare", en kväll framför tvn för oss alltså.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 29 mars 2010

Inlagd citronsill

Vi bjöd på citronsill i lördags, Ankis favorit faktiskt, och tänkte att ni kanske också skulle vilja bjuda på den i påsk. Den är otroligt enkel att göra och ännu enklare blir det om man drar skinnet av fisken när den är lite halvfrusen, det lossnar lite lättare då.


Klargravad citronsill
300 g strömmingsfilé (OBS den måste frysas innan inläggningen)
Lag
1 liter vatten
2 dl 12% ättika
1 msk salt
1 msk socker
Sillen måste frysas in minst ett dygn innan inläggningen.
Blanda samman lagen, dra skinnet av sillen och lägg ner i lagen.
Låt stå i kylen över natten och låt sedan sillen rinna av.
Inläggning
2 msk rivet citronskal
1 dl pressad citronsaft
3/4 dl vatten
½ dl rapsolja
4 msk socker
½ tsk salt
½ dl hackad dill
Rör samman och smaka av, det ska "dra" i kinderna.
Lägg i sillen och låt det stå minst ett dygn i kylen.

Recept på Brantevikssill hittar ni här.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 28 mars 2010

Oxfilé Provencale

Så har den då anlänt, söndagen då vi förlorar en timme. Var tar den timmen egentligen vägen, hur kan den bara försvinna så där ut i tomma intet? Djupa frågor det där, alldeles för djupa för en söndag efter en trevlig lördagskväll i glada vänners lag!

I går hade vi ju våra gamla kompisar Familjen Persso, här på middag och som vanligt blev det en härlig stämning med diskussioner om allt mellan himmel och jord, liv och död. Vi började kvällen med en riktig gammal klassiker i drinkväg, Isbjörn, och till den lite snacks.
Till förrätt åt vi citronsill och Brantevikssill med ägg och en brödskiva. Därefter njöt vi av oxfilé och vitlökspotatis, en helt perfekt bjudrätt som än lätt att tillaga och som kan förberedas fram till sista momentet. Per Morbergs jordgubbsparfait fick avrunda middagen som blev väldigt uppskattad av våra gäster, härligt!
På datorn spelades den ena gamla hitlåten efter den andra och det tackar vi Spotify för, en guldgruva det är när vinet gör en lite nostalgisk på småtimmarna.

Vitlökssmör, gör en rejäl kladd och frys in det som blir över när du klickat på en lagom mängd i formen. Perfekt att ha på lut i frysen när andan faller på! 

Oxfilé och vitlökspotatis
600 g oxfilé
ca 1 kg potatis
50 g smör
2 vitlöksklyftor
½ dl hackad persilja
Om senan finns kvar på köttet så skär bort den, annars drar filén ihop sig när du steker den.
Bryn köttet runt om, krydda med salt och vitpeppar.
Minska på värmen och låt köttet eftersteka under lock, ca 10 minuter, tänk bara på att köttet ska vara ganska rött i mitten eftersom det ska gratineras i ugnen.
Låt sedan köttet kallna.
Skala och skiva potatisen i ganska tunna, ca ½ cm, skivor.
Lägg skivorna i en smord ugnssäker form, salta och stek i ugnen på 225 grader i 30 minuter.
Hit kan du förbereda rätten, ställ då formen med potatis kallt tills serveringen.
Skär köttet i skivor, ca 1½ cm, och lägg ovanpå potatisen, gärna lite på varandra, i en rad.
Blanda samman smör, vitlök och persilja och klicka ut på köttet och potatisen.
Ställ in fatet i ugnen, 7-10 minuter, 275 grader, och grtatinera.

Efterrätten var nog bland de enklaste vi någonsin har gjort, gjordes på några minuter i torsdagskväll och sen tog vi fram den ca 10 minuter innan vi skulle servera den. Lättvispad grädde och lite vårblommor gjorde hela anrättningen skönt somrig och en påminnelse om tiden vi gick in i, i natt.


Jordgubbsparfait 
250 g jordgubbar
½ dl strösocker
3 äggulor
3 tsk florsocker
3 dl vispgrädde
Mosa jordgubbarna, snabbast går det med en mixer, och häll på strösockret.
Vispa äggulor och florsocker i en skål.
Vispa grädden för sej i en annan skål.
Blanda först ner jordgubbsmoset i äggsmeten och vänd sen försiktigt ner grädden.
Klä en avlång form med plastfolie, slå i smeten och ställ sen i frysen minst 3 timmar.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 27 mars 2010

Hjälp

Allt detta vatten som faller ute fick mej att tänka på vätska och tack vare det kom jag på att vi har ju inte tänkt på någon drink att bjuda på ikväll innan maten! Behöver lite hjälp av er, har ni något bra förslag? Eftersom Håkan just varit på inköpsrunda i Tyskland så finns det lite av varje i barskåpet, så låt idéerna flöda.

Ha en fortsatt skön lördag/ Anki

fredag 26 mars 2010

Kyckling med mango och kokossås

Då är vi här igen, framme vid veckans bästa dag som dessutom har bjudit oss på fortsatt soligt vårväder. Håkan har haft ledigt idag (ska jobba imorgon) och han har hunnit med massor. Det har putsats fönster, städats och handlats hem till morgondagens middag. I morgon kommer det nämligen middagsgäster till Mårtenssons kök, det är våra gamla kompisar och deras barn som kommer på besök. Vad vi ska bjuda dom på är lite hemligt eftersom vi vet att de tittar in här ibland och vi tycker det är roligt att överraska lite. Men om ni kikar in till oss på söndag så lovar vi att berätta då.

Kvällens middag kan vi i alla fall berätta för er om, det blev en ny kycklingrätt som tillhör kategorin "recept som legat till sej lite". Vi har läst receptet flera gånger men aldrig riktigt känt för att laga till det, men nu blev det äntligen av och den var riktigt god. Nästa gång kommer vi att prova med att ta i mer kokosmjölk än vad som står i receptet, men vi skriver originalreceptet här så får ni avgöra själv hur ni vill ha det.

Kyckling med kokossky
kycklingfilé
Marinad
1 dl olivolja
1 msk mango chutney
2 msk torkad basilika
2 pressade vitlöksklyftor
Kokossky
½ rödlök
2 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
4 msk mango chutney
1 dl vitt vin
2 dl kokosmjölk
1 msk pressad citron
Strimla kycklingen och marinera i minst två timmar.
Hacka löken och fräs upp den tillsammans med pressad vitlök och mango chutney på svag värme.
Häll i vin och ingefära och låt det puttra en stund.
Slå i kokosmjölk och smaka av med citron.
Stek kycklingen tills den är genomstekt och lägg ner i skyn och servera med ris.

Så gott med en rejäl sallad och fetaost till middagen.

Så där, nu lämnar vi er för ikväll, nu ska vi se finalen av Let's dance! Heja Claudia!!!

Smaklig spis! Anki och Håkan

torsdag 25 mars 2010

Fiskgratäng med fetaost och spenatmos

Vilken underbar vårdag vi har haft idag, varm och strålande sol, äntligen kunde man använda sina nya vårskor! Gårdagens quizkväll gick hyfsat, ingen förstaplacering som förra gången vi tävlade, men vårt resultat från den gången står sig fortfarande som rekord fick vi veta. Vi åt ju på plats, Håkan tog en Tapasplanka med kycklingfilé, fläskfilé och oxfilé i stark tigersås som serverades i ett gjutjärnsstekjärn. Till det fick han oliver, bröd, nachochips, salsa och vitlökssås. Han blev väldigt nöjd och Tigersåsen var precis så het som han vill ha den. Anki valde en cheesburgare med chevrekräm, klyftpotatis, sallad och coleslaw. Köttet var smaksatt med mörk öl som verkligen gjorde susen, det ska vi absolut prova ha som smaksättning nästa gång vi gör "hemburgare". Chevrekrämen var också god men coleslawen smakade bara majonäs, tyvärr. Till maten drack vi Veteöl och en riktigt mörk öl, Dunkel, lika goda båda två.

Så till kvällens middag, som just nu står och puttrar i ugnen, Fetaostgratinerad torsk med spenatpotatismos. Receptet har vi hittat i någon tidning och detta är första gången vi lagar till denna fiskgratängen, så vi ser fram emot att smaka den.

Fetaostgratinerad torsk med spenatpotatismos. 
400 g torskfilé
100 g fetaost
1 vitlöksklyfta
2½ dl mellangrädde
Mos
1 kg potatis
250 g frusen hackad spenat
1½ dl mjölk
1 ägg
Gratinering
riven ost och svarta oliver
Lägg fisken i en smord ugnsfast form.
Koka potatisen, mosa och späd med mjölk.
Rör i ägget och smaka av med salt och peppar.
Krama ur den tinade spenaten och rör ner i moset.
Mosa fetaost och rör samman med grädde och pressad vitlök.
Klicka mos runt fisken och slå fetaoströran på fisken.
Strö på riven ost och oliver, ställ i ugnen på 225 grader i 30 minuter.


PS. Det smakade väldans gottigt! DS.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 24 mars 2010

VI äter borta ikväll

I kväll är vi på Quizzkväll igen för att försvara vårt lag, får se om det går lika bra som det gjorde förra gången. Vi tänkte att vi skulle äta där ikväll, får väl se vad de har att erbjuda för gott. Rapport från kvällen kommer imorgon, håll tummarna för oss! Vad gör ni själv denna onsdagskväll?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 23 mars 2010

Varm smörgåstårta

Dagens kvällsmat blev en gammal goding; Fyllt formfranska, en varm smörgåstårta närmare bestämt. Detta receptet är ett som Anki växt upp med och som vi båda kan bli sådär akut sugna på ibland. Tänk på att ställa det långt ner i ugnen annars bränner man brödet lätt.

Fylld formfranska
1 formfranska
2 hackade tomater
1 dl äppelcider
1 dl majonäs
1 bit strimlad purjolök
1 burk tonfisk i vatten
2 dl riven ost (gärna lagrad)
2 dl riven parmesanost
salt, peppar och oregano
Skär av ett lock på brödet, gröp ur innehållet och blanda samman med övriga ingredienser. Fyll brödet med röran och ställ nere i ugnen på 200 grader ca 45 minuter.

Enkelt och gott att servera med sallad till, perfekt för en sen tisdagskväll. Nu väntar soffa och tv på sällskap...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 22 mars 2010

Stekt strömming med varm äppelsallad

Så allihopa, då var det ny vecka igen, helgen är över för denna gången och det är åter vardagslunk. Veckorna rasar iväg, tänk snart är det påsk och ny månad igen... Har ni planer för påsken eller tar ni den som den kommer kanske? Vi har lite planer gjorda och det blir både tid att umgås med familjen och med vänner, massor av god mat och dryck och förhoppningsvis härligt vårväder! Förra året var vi i Stockholm över påsken och då var det rena sommarvärmen, vi satt i kortärmat på uteserveringarna och lapade både sol och öl, känns väldigt avlägset nu. Vi håller tummarna för att det blir en lika varm påsk i år!


Så till dagens middag, vi har precis ätit sill med varm äppelsallad och det var hur gott dom helst. Tyvärr är det många som backar för att äta sill till middag, många säkert pga alla ben, men inte vi. Steker man bara sillen riktigt ordentligt så tycker vi inte man märker av benen, så prova en gång om ni inte redan har gjort det.

Stekt sill med varm äppelsallad
300 g sill
1 pkt bacon
1 rött äpple
1 rödlök
1 bit purjolök
2 msk flytande honung
2 msk rödvinsvinäger
hackad persilja
Strimla och stek baconet, låt rinna av på en bit papper. Kärna ur äpplet och skär i smala klyftor. Skär rödlöken i tunna klyftor och strimla purolöken. Stek äpple, rödlök och puro utan att det får färg och lägg sen tillbaka baconet i stekannan. Häll i vinäger och honung, salta och peppra och låt småputtra några minuter. Stek under tiden sillen, först på skinnsidan, och krydda med salt och peppar. Strö persilja i äppelröran och servera till sillen och kokt potatis.

Så, ge nu sillen en chans och prova att servera till middag en dag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 21 mars 2010

Mjölkchokladpaj

Gårkvällens middag blev jättebra, kycklingen som vi bjöd på blev verkligen uppskattad och det känns alltid lika roligt med beröm från nöjda gäster. Efterrätten gick inte heller av för hackor, en mjölkchokladpaj med lättvispad grädde som satt som en krocketklubba på smalbenet! Pajen var ganska enkel att göra och vi kommer absolut att bjuda på den flera gånger, men då provar vi att slå lite apelsinlikör i fyllningen. 

Mjölkchokladpaj
Pajdeg
3 dl vetemjöl 
2 msk socker
1 ägg
rivet skal från 1 apelsin
Blanda mjöl och socker i en skål, gärna matberedarens skål, och tillsätt det kalla smöret i småbitar. Mixa samman till en smulig massa, tillsätt ägget och apelsinskalet och mixa samman till en boll. Lägg i en plastpåse och låt vila 1 timme i kylen. 
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, gärna med avtagbar kant, 26 cm diameter. 
Förgrädda på 175 grader i ca 15 minuter. 
Fyllning
300 g mjölkchoklad
2 ägg
4 äggulor
½ dl strösocker
Vispa ägg, äggulor och socker poröst. 
Smält chokladen och blanda ner i äggsmeten, lite i taget. 
Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 15 minuter. 

        

Vi serverade pajen kall, men man kan säkert njuta av den när den är lite ljummen också. Pajen och grädden dekorerade vi med lite vårblommor i form av Dekorationsblommor från Dr.Oetker, härliga färger på burk.


Ett snabbt frukosttips vill vi dela med oss av till er. Efter att vi fixat disken från gårkvällens middag så orkade vi inte varken baka egna bullar eller sticka iväg till bageriet för att handla bröd. Vid sådana tillfällen är det perfekt att ha sk Bakeoff-bullar hemma i skafferiet som bara ställs in i ugnen ett par minuter. Vi köper alltid Vetekrossbröd med solroskärnor och linfrö, ICAs eget märke, ett paket med 6 bullar i och de räcker till oss två. Man står sej väldigt länge på bullarna eftersom de innehåller en hel del hela kärnor...

Kan vi verkligen rekommendera. 


Nu ska vi ge oss ut och jaga solstrålarna som tittar fram mellan molnen. Får se om vi kan komma på något att äta till middag idag, kanske någon har något middagstips att dela med sej av?

Smaklig spis!/Anki och Håkan

lördag 20 mars 2010

Kycklinggratäng med vitlöksost

Utanför vårt fönster öser regnet ner och dimman ligger tjock, kan det vara våren som kommit... Men vi är i alla fall glada att det inte snöar för då hade kanske kvällens bjudning också snöat in, som den gjorde förra gången Barbara och Ingemar skulle komma hit. Varmrätten, kycklingfilé med vitlöksost, är förberedd så långt det går och efterrätten gjordes igår, skönt. Under matlagningen har vi njutit av Josh Grobans underbara skönsång, musik hör liksom till när vi lagar mat. Vad tycker ni, lyssnar ni på musik under tiden ni kockar och vad brukar ni då höra på?

Kycklingfilé med vitlöksost
2 kycklingfiléer
125 g vitlöksost
hackad persilja
2½ dl mellangrädde
1 msk kycklingfond
1 msk kinesisk soja
körsbärstomater
salt och peppar
Skär en ficka i filéerna och lägg i en klick ost och hackade persilja, fäst med tandpetare.
Bryn filéerna i smör, salta och peppra och lägg över i en djup ugnsfast form.
Blanda grädde, fond, soja och resten av osten i en gryta och kok upp.
Red av med lite maizena och slå sedan över kycklingen.
Ställ in i ugn på 225 grader i ca 15 minuter.
Ta ut formen och lägg i tomater, så många du vill ha, och ställ i ugnen 5 minuter till.

Vi har brynt filéerna, lagt dom i formen och ställt i kylen. Såsen har vi också gjort klar, när gästerna kommer värmer vi den innan vi slår den i formen och ställer in i ugnen. Vi gillar mat som kan förberedas så vi slipper stå och kocka när gästerna väl är här, då vill vi stå i köket så lite som möjligt och istället umgås med gästerna.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 19 mars 2010

Pastasås med lövbiff

lövbiffssås till pasta

Vi har just avnjutit kvällens pastarätt och till den ett glas gott rött vin. Det blev lite egen komposition på såsen, vi hade lövbiff hemma så den strimlades och blandades med bl.a crème fraiche, grädde och vitlök. Sen smakade vi oss fram tills vi var nöjda och serverade det hela med ruccolasallad och kvartade tomater.

Pastasås med lövbiff
400 g strimlad lövbiff
2 vitlöksklyftor
purjolök
2 msk fransk senap
2 dl crème fraiche
2 dl matlagningsgrädde
röd paprika
1 msk maggisås
salt och peppar
Tärna paprikan och strimla purjolöken. Stek köttet och lägg över i en gryta. Stek purjolöken och paprikan och lägg ner till köttet. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Servera till pasta med kvartade cocktailtomater och ruccolasallad.

Vill man så kan man äta syltlökar till, om man gillar den smaken. Vill man hotta till såsen så tar man i Sambal oelek efter eget tycke och smak.
Så får vi väl se om vi kan bojkotta Let's dance ikväll också, eller om vi ser resultatet, man är ju lite nyfiken ändå på vilka som dansar i finalen nästa vecka... Vi hoppas i alla fall att Claudia kommer dit och att hon dessutom tar hem vinsten, det är hon väl förtjänt!
Vem hejar ni på?

Smaklig måltid! / Anki och Håkan
x

onsdag 17 mars 2010

Burgarkväll

Vi kom på att vi glömt berätta för er vad vi tyckte om Ben och Jerry glassen vi köpte i fredags. Det är inte första gången som vi ätit deras glass men denna sorten har vi inte köpt tidigare och det var en positiv överraskning. Tror faktiskt att det är den godaste sorten vi har provat hitintills, bitarna av kakdeg och brownie är underbart smarriga. Gillar ni choklad så ska ni absolut prova "Half baked"!

Idag har vi gjort lite inköp till lördag då vi ska göra ett nytt försök med att bjuda våra vänner från Trelleborg på middag. De skulle varit här i januari men det besöket snöade inne, men på lördag ska det väl bli av. Vi har menyn planerad, bestämde varmrätten idag och efterrätten blir efter ett nytt recept som vi haft på lut ett tag.

Så till dagens middag som blev hemgjorda hamburgare med allehanda tillbehör. Vi brukar själv mala vår köttfärs, köper högrev som vi maler i en köttkvarn.

Hamburgare
Köttfärs
schalottenlök, hackad
vitlökspulver
lökpulver
1 msk Bongs Touch of taste kalvfond
några stänk worshestershiresås
Blanda samman allt och forma tunna biffar. Stek och avnjut med de tillbehör som du vill ha till din hamburgare.


Vi har alltid majonäs, ketchup, tomat, isbergssallad och inlagd gurka till våra burgare. Ibland blir det även färsk gurka, ost, kapris och fransk senap på.
Vad serverar ni till era burgare och vad är ett måste på dom?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 16 mars 2010

Tomatsoppa med grädde

...blir dagens inlägg. Har just avnjutit kvällens måltid och som vanligt när det är tisdag äter vi något lättare eftersom Håkan är hemma från jobbet lite senare än vanligt. Ikväll blev det tomatsoppa med riven västerbottenost och kasslertärningar. Just kasslern gav soppan en extra tjong i smaken och osten smälte ner härligt. Västerbottenost har vi båda verkligen blivit förälskade i, det passar till mycket och är en bra smaksättning till många rätter.


Tomatsoppa   2 port
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
2½ dl vatten
1½ msk grönsaksfond
oregano och basilika
salt och peppar
chilipuré
1½ dl grädde av valfri sort
hackad persilja
Skala och hacka schalottenlöken.
Fräs den med pressad/riven vitlök i olja.
Slå i tomater, vatten, fond och örter.
Kok i 20 minuter och slå sedan grädden.
'Smaka av med kryddor och chilipurén.
Strö över persilja, servera gärna med kasslertärningar (om den inte ska vara vegetarisk) och riven ost.

Smaklig spis!/ Anki och Håkan

P.S Vi är så glada för kommentarerna som vi får, Tack! D.S
x

måndag 15 mars 2010

Grahamsformbröd

Vilken härlig dag, underbart varmt i solen och en klarblå himmel, man kan inte annat än njuta! Idag har Ankis morbröder varit på besök och fikat på hallonrutor och kaffe. De är flitiga besökare här i Mårtenssons kök så att blogga är tydligen ett bra sätt att hålla släkten uppdaterad också, en glad biverkning.

Något annat som vi också är glada över är att vi hittat någon som vill blogga när vi är bortresta i april. Vi ska ju åka till Prag med våra vänner och då kommer Lisa, Ankis jobbkompis, att vara gästbloggare hos oss. Vi har kockat två gånger här i bloggen efter recept som vi fått av henne, Tacopaj och Mazarintårta. Hon kommer att ge er bra tips och recept på laktosfri mat som hon är lite av en specialist på, eftersom hennes dotter är laktosintolerant. Så alla ni som behöver, eller känner någon som behöver, nya idéer på laktosfri mat kan se fram emot Lisas besök i Mårtenssons kök 22-25 april.

Så till brödet vi bakade igår som blev väldigt lyckat och var enkelt att baka, även om det var med vanlig jäst. Det blev otroligt saftigt och mättande och vi har absolut inte bakat det för sista gången.


Grahamsformbröd  2 st
50 g jäst
2-3 tsk salt
½ dl sirap
1 l vatten
4 dl vetekli
4 dl grahamsmjöl
4 dl rågmjöl
ca 1,6 l vetemjöl special
Smula ner jästen i en skål, värm vattnet till 37 grader och slå på jästen.
Tillsätt salt och sirap och rör så jästen löser sej helt.
Blanda samman vetekli, grahamsmjöl och rågmjöl och häll ner i skålen.
Rör samman och slå sen i vetemjölet, lite i taget, och arbeta degen tills den är smidig.
Låt jäsa 30 minuter.
Smöra 2 brödformar på 2 liter var.
Ta upp degen och arbeta ihop den, dela i 2 delar och forma till bröd som läggs i formarna. '
Jäs 20 minuter och pudra på lite mjöl på ytan.
Grädda längst nere i ugnen, ca 40 minuter på 200 grader.

Nu är det tid för middag, ikväll ska vi äta makaronstuvning och falukorv. Det har vi inte haft på länge och det ska bli riktigt gott! Vad får ni till middag ikväll?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 14 mars 2010

Citronrisotto

Vår söndag började med en riktig långsittarfrukost, extra skönt eftersom det inte blev någon gemensam frukost igår. Melodikrysset via nätet med pennan i högsta hugg, amerikanska pannkakor med varma blåbär och lönnsirap till, grönt te, kaffe och nya bullar med allehanda pålägg, mmmm.


Efter frukosten fixade vi med lite här hemma och sen letade vi fram solglasögonen och gav oss ut för att njuta av solen. Vi tog en promenad längs stranden, hälsade på ett svanpar, Anki letade lite strandfynd och Håkan tog en cigarill; Lille Aroma.

Ett annat strävsamt par som vi såg på vår promenad:)

    
Härliga dagar, men man kan verkligen inte alls tänka sej att om tre månader är det fullt av människor som ligger och lapar sol på denna stranden... förhoppningsvis.

Väl hemkomna slängde vi ihop ett bröd som vi inte bakat tidigare, receptet får ni i morgon. Dagens recept blir på vår middag som vi just avnjutit, vår tappning av en citronrisotto från Martha Stewarts kokbok och till den lättstekt tonfiskfilé och sallad.

Citronrisotto
1 purjolök
2 tsk smör
2 tsk rapsolja
2½ dl arborioris
5 dl grönsaksbuljong
rivet skal från ½ citron
saften från citronen
salt och vitpeppar
Skiva 1 cm tjocka skivor av det vita på purjolöken och låt dom puttra i smöret och oljan, ca 2 minuter under lock.
Slå i riset och rör runt till riset är blankt.
Häll i hälften av buljongen och rör tills vätskan kokat in.
Slå i resten av buljongen i omgångar, ca 1 dl åt gången, och rör hela tiden.
Rör i citronskalet och lite saft och fortsätt röra.
Rör till sist i all saft, smaka av med salt och peppar och låt puttra tills riset är klart.
Rör ev. i en klick smör för att runda av smaken.
Vi rev parmesanost över risotton för en extra knuff i smaken.


Smaklig spis! / Anki och Håkan

Fläskfilé med marinerade vitlöksklyftor

Vi lovade ju er att lägga upp receptet på fläskfilén vi njöt av igår och då måste vi ju hålla vad vi lovade, eller hur? Så här får ni veta hur ni kan tillaga en av de enklaste rätterna med fläskfilé, eller om ni hellre vi äta kyckling så går det lika bra att göra den på kycklingfilé.


Fläskfilé med marinerade vitlöksklyftor
500 g fläskfilé/kycklingfilé
1 burk chilimarinerade vitlöksklyftor, helst Ridderheims
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
Skär köttet i skivor och stek i smör och lite av oljan som vitlöken ligger i.
Lägg över köttet i en gryta.
Fräs vitlöksklyftorna i oljan, slå i grädde och crème fraiche och låt det koka upp.
Smaksätt med kryddorna som ligger i oljan, salt och vitpeppar.
Slå över köttet och låt bli varmt.
Servera med pressad potatis.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 13 mars 2010

Hallonrutor

Idag har jag hela dagen för mej själv, eftersom Håkan sliter på jobbet till sent i kväll, så jag har bl.a passat på att baka lite goa kakor. Först tog jag en härlig power walk i solgasset, för att ladda batterierna, och faktiskt så värmde solen riktigt mycket, härligt! Såg en del vårtecken på vägen; solglasögon på näsorna, öppna jackor, bilar som tvättades och joggare.

Så till bakningen. På bloggen Söta saker väljs varje månad ett tema som man kan vara med och göra något kul med. Denna månadens sötsak är småkakor och jag visste direkt vilka jag ville bidra med; Hallonsuccéer, eller Hallonrutor som jag trodde de hette. Dessa valde jag alltid när jag fick välja vilka kakor som skulle serveras när jag fyllde år och bodde hos mina föräldrar. Så det blev att besöka mina föräldrar för att få receptet så jag kunde baka hallonrutorna, för första gången faktiskt. Om jag fick mina lika goda som min mor får? Nja, jag tror inte det men de blev godkända för att vara premiär.

Hallonsuccéer
265 g smör
2 hg socker
4 hg vetemjöl
1 ägg
lite vaniljsocker
½ tsk bakpulver
ca 500 g hallonsylt
Arbeta samman alla ingredienser, utom sylten, till en fast deg.
Lägg plast över och ställ in i kylen minst 30 minuter.
Skär bort en tredjedel av degen och kavla ut resten, ca 5 mm tjock, på ett bakplåtspapper.
Bred på sylten.
Kavla ut resten av degen och sporra/skär smala remsor som läggs över sylten i ett snett rutmönster. Grädda på 225 grader ca 25 minuter, till rutmönstret är gyllenbrunt.
Skär i rutor medan kakan är varm.


Nu ska jag förbereda lite inför middagen vi ska njuta av ikväll. Det blir fläskfilé med marinerade vitlöksklyftor och till det pressad potatis och sallad, en favorit i repris. Receptet lägger vi upp senare så att ni också kan kocka till det.

Smaklig spis! / Anki

fredag 12 mars 2010

Ben och Jerry på besök

Vi käkar otroligt sällan hämtpizza eftersom vi tycker att det oftast är godare med vår egen hemgjorda, men ikväll så kände vi oss verkligen sugna. Vi visste inte riktigt var vi skulle beställa ifrån men vi tog från det stället som vi hört mest positiva ord om, Bröderna M. De bakar bl.a Gourmetpizzor och det var av de vi beställde 2 olika sorter, Karsfälts gourmé och Tartufo, och jag kan säga att vi blev inte speciellt besvikna... pizzorna var gjorda på tunn botten som var riktigt knaprig precis som vi vill ha dom. Fyllningen kändes fräsch och inte drypande av fett som det kan vara ibland.

 

Efter att ha frossat på pizza måste man ju absolut fortsätta på inslaget spår så till efterrätt ska vi sätta i oss vars en stor portion glass och inte vilken glass som helst, Ben och Jerry står just nu i vår frys och väntar. Vi har provat några sorter tidigare men inte den vi ska äta ikväll, vad vi tycker om den får ni veta i morgon.


Nu ska det kokas kaffe och te, sen är det tid att njuta av efterrätt och Solsidan på TV4. Ikväll väljer vi faktiskt att bojkotta Let's Dance, tycker det är för sorgligt att Sauk åkte ut mot Willy förra gången. Är det inte dags att de ändrar röstningen så man röstar på den som man vill ska åka ut istället? Vad tycker ni?

Smaklig spis!/ Anki och Håkan

Vi har fått ett pris

[efefrewfewf.jpg]

Vi har fått en award, vår första någonsin. Det är Sofie som har bloggen  Mumsfillibaba som har skickat awarden till oss eftersom hon gillar vår blogg, kul med lite uppskattning, TACK. Nu ska vi bara hitta 12 bloggar som vi vill skicka den vidare till...

torsdag 11 mars 2010

Varm potatissallad med halloumi

Var tog solen och våren vägen? Vi hade ju en hel del fina dagar förra veckan men denna veckan har vädret visat sej från den gråa och tråkiga sidan. Man riktigt känner hur all energi man lyckades samla på sej bara försvinner och själen skriker efter ljus och värme. Då är det skönt att liva upp vardagen lite och ett enkelt sätt att göra det är att festa till menyn mitt i veckan. Vi hade egentligen tänkt att vi skulle äta sill/strömming ikväll men ingen av oss var så sugna på det idag, så vad göra? Vi gick från fisk till fågel och plockade fram kycklingfilè från frysen som vi gav ett snabbt uppkok och sedan stekte färdigt. Till detta hade vi en varm potatissallad och njöt av ett glas rött, svårare än så är det inte att sätta guldkant på tillvaron.


Varm potatissallad    2 port
4-5 potatisar
ca 50 g ruccolasallad
Halloumiost eller fetaost
smör
Skala och skiva potatisen i pommes frites bitar och kok dom i ca 10 minuter.
Lägg en klick smör i en ugnssäker form och ställ in i ugnen tills smöret har smält.
Lägg ner potatisbitarna i formen och ställ dom i ugn på 225 tills de fått färg och är genomstekta.
Får de inte tillräckligt med färg så kör dom på grill en stund.
Skölj salladen och låt den torka.
Skiva och stek halloumiosten eller tärna fetaosten.
Blanda potatisen med salladen och osten i en skål och häll på lite balsamvinäger och olivolja.
Servera salladen till kycklingen.

Vi ringlade balsamcrème över hela portionen för lite extra smak och den vi använde i dag var ICAs Crema di Balsamico med hallonsmak.
Så, kära läsare, har vi veckodagen fredag imorgon igen. Känns som att veckorna rusar iväg men det gör väl i och för sig inte så mycket eftersom vi längtar efter våren. Vad bjuder er helg på, blir det mysiga hemmakvällar med familjen eller festligheter i glada vänners lag? För vår del blir är det jobb på lördag för Håkan så denna helgen blir lugn och stillsam, med god mat och dryck.

Smaklig spis!/ Anki och Håkan

onsdag 10 mars 2010

Bröd som jäser i ugnen

Håkan är på shoppingtur i Tyskland med sin svärfar idag och vad som shoppas där får ni själv lista ut. Jag kan ju ge er en liten ledtråd, det lär klirra i väskorna när han kommer hem... Själv har jag och min systerson varit hemma hos min mor och ätit middag, det bjöds på pasta med skink- och svampsås. Vi båda äter gärna pasta när vi äter på restaurang tillsammans och idag ville vi prova ett nytt pastaställe som öppnat där man bara kan hämta mat. Tyvärr så visade det sig att de bara har öppet torsdagar till lördagar, så det fick bli mat från en annan italiensk restaurang i stan. Det smakade väldigt bra och alla blev nöjda, skönt.
Har även hunnit med ett välbehövligt besök i frisörstolen så nu är de slitna topparna borta. Väl hemma blev det brödbak, jag hade egentligen tänkt baka kakor men upptäckte att vi inte hade bröd hemma så det blev ändrade planer. Jag kastade i lite ingredienser allt eftersom och så här blev receptet;

Bröd som jäser i ugnen
½ liter mjölk
1 påse jäsblandning
½ dl sirap
2 tsk salt
7½ dl rågsikt
4½ dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1 dl vetekross
1 dl rågkross
Blanda ihop alla torra ingredienser och häll sen i mjölk och sirap.
Knåda en stund och forma sedan ett bröd på en bakplåt med bakplåtspapper.
Ställ in i nedre delen i kall ugn och sätt värmen på 200.
Grädda ca 45 min.


Jag måste säga att jag verkligen gillar jäsblandningen eftersom jag inte har tålamod med bak som ska jäsa flera gånger. Ska ta och baka kanelbullar en dag för det har jag inte gjort på lääääänge.
Nu ska jag gå och möta maken som snart anländer med bussen, kan tänka mej att han behöver hjälp med att bära alla inköpen.

Smaklig spis! / Anki

tisdag 9 mars 2010

Potatis och ruccolasoppa

... vi fick till kvällsmat ikväll. Det blev en potatisruccolasoppa som vi gjorde för första gången, efter ett recept som vi tror att vi hittat i Allt om mat. Vi följde receptet som vi brukar när det är något vi inte provat innan och så gör vi lite anteckningar till nästa gång (om det blir någon nästa gång) vi ska laga till rätten.
Denna soppan kommer vi absolut att göra igen men då kommer vi att ha mer vitlök i eftersom vi tyckte att 1 klyfta inte alls gav någon smak. Vi skriver receptet som vi gjorde det ikväll så får ni prova er fram till hur ni vill ha er soppa. Vi åt knaperstekt bacon till och det smakade bra, men nästa gång blir det lax som får simma i soppan.

Potatisruccolasoppa
500 g potatis
1 vitlöksklyfta (vi kommer att ta minst 2 nästa gång)
8 dl grönsaksbuljong
1 dl mjölk
100 g ruccola eller spenat
salt och vitpeppar
Tillbehör
100 g gravad lax i strimlor eller knaperstekt bacon
riven ost
ruccola
stekta brödtärningar
Skala och tärna potatisen.
Skala och finhacka vitlöken och fräs den mjuk i smör.
Låt potatisen fräsa med utan att den tar färg.
Slå i buljong och sjud tills potatisen är mjuk, mixa sedan till puré.
Tillsätt mjölk och det mesta av ruccolan, koka upp och mixa igen.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med tillbehören.

Smaklig måltid! / Anki och Håkan
x

måndag 8 mars 2010

Lax i paket med dillsås

Eller snarare inpackad lax på ett nytt recept som vi provade i dag. När vi köpte ny dator så la vi över allt som låg i den gamla datorn på en cd-skiva, som sedan legat bortglömd. När vi hittade skivan i lördags kollade vi genast vad som fanns på den och till vår glädje innehöll den bl.a en hel massa recept! Tänk att man kan bli så glad över en upphittad cd-skiva, nästan som att vi har köpt en ny kokbok...
Recept på lax är speciellt välkommet eftersom vi ju äter en hel del fisk och Håkan har lite problem med just lax, han tycker den smakar för mycket fisk... Men detta receptet visade sej vara en höjdare om man tycker som Håkan eller älskar lax, som Anki.

Lax i paket
1 portionsbit laxfilé per person
1 bit finhackad purjolök
½ tsk koriander
1 msk socker
1 msk citronsaft
sambal oelek efter tycke och smak
1 msk riven ingefära
Lägg laxfilén på en bit aluminiumfolie.
Blanda samman övriga ingredienser och lägg på laxen.
Vik ihop och ställ i ugn på 175 i 20 minuter.

Sås
2 finhackade schalottenlökar
½ dl vitvinsvinäger
2½ dl matlagnings eller mellangrädde
hackad dill
Kok löken mjuk i vinägern och sila ifrån.
Slå tillbaka vinägern i grytan och häll i grädden.
Kok ihop, smaka av med ev. mer vinäger och red av med maizena.
Tillsätt dill och lite av löken och servera till laxen.


Så börjar det ytterligare ett matlagningsprogram på tv i kväll. Det är "Stjärnkockarna" som har premiär på TV3 och när vi läste om det så kändes det lite som "Let´s dance" i köket. Man kan ju tycka att det är väldigt mycket matlagning för tillfället på tv, men det gör ju ingenting så länge det är bra program. Vi får väl se ikväll vad vi tycker om bidraget från TV3.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 7 mars 2010

Krämig tacopaj

Så har vi då varit på nya IKEA i Malmö men tyvärr kan vi inte säga att vi blev imponerade precis. Trångt i gångarna, stressigt i kassorna med dålig plats för att packa ner och ett alldeles för litet "korvstånd". Men lite inköp blev det i alla fall, bl.a matta och spegel till vårt nytapetserade sovrum och ett dekorationsset för tårtor och kakor.
Eftersom det var så lång kö till korvmojjen så körde vi hem och började kocka middag direkt efter att vi hade packat upp våra fynd. I kväll blev det en god tacopaj med sallad till, efter ett recept som vi fått av Ankis jobbkompis Lisa, riktigt gott.
Det är bäst att göra den i springform för den behöver bli riktigt hög för att hålla all fyllning.


Lisas tacopaj
Deg: 
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör
1½ dl mjölk
Fyllning
500 g köttfärs
1 msk olja
1 finhackad lök
40 g tacokrydda
2 vitlöksklyftor
1 dl vatten
3 hackade tomater
2 dl crème fraiche
4 msk majonnäs
2 dl riven ost
Blanda smöret med de torra ingredienserna och häll i mjölk.
Rör samman till en deg som sedan trycks ut i en form.
Stek färs och lök, pressa i vitlök och stek färdigt.
Häll i kryddorna och vatten och låt puttra tills vattnet är borta.
Häll färsen i pajskalet, hacka tomaterna och lägg på färsen.
Blanda crème fraiche, majonnäs och ost och bre ut i formen.
Gratinera pajen mitt i ugnen, 12-15 minuter på 200 graders värme.
Garnera ev. med skivad rödlök och pepperoni.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 6 mars 2010

Citronsorbet

som vi ska smarra på ikväll är citronsorbet, innan dess käkar vi plankstek med oxfilé och béarnaisesås. Såsen gör vi från påse men vi piffar till den med crème fraiche, det blir så mycket godare:

Upppiffad bea
1 påse béarnaisesåspulver
vatten enligt anvisningarna på paketet
1½ dl crème fraiche
Blanda pulver med vatten och koka upp.
Vispa ner crème fraichen och låt koka upp.

Vi är på jakt efter en glassmaskin och har äntligen bestämt oss för vilken vi ska köpa efter en tids undersökande verksamhet. Det kommer att bli en av märket Philips eftersom det verkar vara den som de flesta använder och är nöjda med. Men i väntan på att den ska stå hemma i vårt köksskåp så gör vi denna sorbeten och den är värd alla omrörningar under tiden den står i frysen.

Citronsorbet    10 port
6 dl vatten
4 dl socker
2-3 citroner
2 äggvitor
2 msk socker
Blanda vatten, socker och rivet skal från 1 citron i en gryta och låt koka till det blir simmigt, ca 5 minuter.
Sila bort skalet och kyl sockerlagen.
Pressa ner citronsaft i lagen och smaka av efter hand hur syrlig du vill att den ska vara, vi brukar ta i ca 2 dl citronsaft och vi gillar när den smakar mycket citron.
Ställ in i frysen ca 2 timmar och rör om några gånger så den fryser jämt.
Vispa äggvitor och socker till hårt skum, rör/vispa upp saftmassan och blanda ner äggskummet.
Ställ in i frysen och frys 2 timmar, denna gången utan att röra under tiden.
När sorbeten ska serveras är det godast om man rör om i den så det blir lite som snösörja.

Någon bild får ni tyvärr inte eftersom vår "snösörja" fortfarande står i frysen...

Vad smarrar ni på i kväll? / Anki och Håkan

Nja...

Igår var vi hemma hos Håkans bror som bjöd på köpesmörgåstårta från ett café i staden. Den var väl helt okej, lite torrt bröd och kanske för tunna citronskivor men annars var vi nöjda. Nästa gång vi blir sugna på smörgåstårta så ska vi göra den själv, för hur svårt kan det egentligen vara? Vi har ett gammalt recept som Ankis mamma alltid använde förr och det ska vi leta fram när andan faller på.


Vinet som vi drack var däremot en riktig höjdare och det ska vi absolut dricka igen, bra till fisk och skaldjur. Ett vitt vin från Australien, De Bortoli, nr 6403 för den ringa summan av 69 kronor, med beröm godkänt.


Så, då är frukosten avklarad, vi har bloggat lite och Håkan har börjat inventering av vår frys. Vi brukar ha koll på vad som finns genom en lapp där vi skriver ner vad som läggs i frysen och sen stryker vi det vi tar ut. Men ibland så slarvar vi så efter ett tag så får vi kolla igenom vad vi egentligen har hemma. Vad som bjuds till middag ikväll vet vi ännu inte, det får vi se när vi vet vad vi kan välja mellan...

Ha en härlig lördag! / Anki och Håkan

torsdag 4 mars 2010

Mangokyckling

Äppelmuffinsarna vi bakade igår strök med i en flygande fläng och det om nåt är väl ett bra betyg! Ska prova att göra dom med blåbär istället nästa gång, kan tänka att även de blir smarriga. I kväll blev det kycklinggryta till middag, receptet provade vi för en evighet sedan men efter det har vi inte gjort den igen. Vet egentligen inte alls varför, den är verkligen god och enkel att tillaga så i fortsättningen gör vi den nog lite oftare.

Mangokyckling
1 kycklingfilé per person
1½ dl mango chutney (valfri styrka)
2½ dl mellangrädde
1 dl vatten
1½ msk kycklingfond eller 1 buljongtärning
1½ msk japansk soja
1 tsk vitvinsvinäger
1 bit purjolök, strimlad
Skiva köttet och bryn så det får färg.
Blanda samman de övriga ingredienserna i en gryta, koka upp och red av med maizena.
Lägg ner kycklingköttet och låt koka tills det är genomkokt.
Servera med chutney och ris.

Inte för att bilden gör måltiden rättvisa, men ändå... ni får lita på vårt ord istället. 

På lördag skulle vi haft ett par av våra kompisar och deras barn hit på middag men det blev inställt, deras son har fått vattenkoppor. Men vi lyckade snabbt hitta ett nytt datum för middagen som tur är, så menyn får vänta tills dess. Så kanske vi tar IKEA till helgen istället, eller hittar på något annat kul, vi får se vad som  händer.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 3 mars 2010

Äppelmuffins med havregryn

Vi har ju blivit med muffinsform och var ju bara tvungna att prova den. Fiberrika äppelmuffins har vi haft ett recept på som legat och väntat på en provbakning länge nu så ikväll tog vi oss i kragen och bakade! Dom blev kanongoda och känns inte alls onyttiga, tvärtom äter man dom med gott samvete, de innehåller ju frukt!


Fiberrika äppelmuffins ca 12 st.
2 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
3/4 dl havregryn
½ msk bakpulver
1 krm salt
½-1 dl russin
65 g smör
1½ dl mild naturell yoghurt
1 ägg
2 msk honung
1-2 röda äpplen
socker och kanel till panering av äpplena
Blanda samman alla torra ingredienser och slå ner russinen. Smält smöret, pensla muffinsformarna med lite smör och låt resten svalna. Blanda samman yoghurt, ägg och smör och rör sedan ner i de torra ingredienserna. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda socker och kanel och panera äppelbitarna, lättast är att lägga äppelbitarna i en påse och skaka runt med socker och kanel. Skeda ner smet i formarna och stick ner äppelbitar i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 i 25-30 minuter.

Vi hade pappersformar i muffinsplåten, för att slippa smöra och diska den, men det blir nog bättre utan pappersformar. Nästa gång vi bakar muffinsarna så provar vi att göra dom direkt i plåten, för vi kommer absolut att baka dom fler gånger!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Makrill i foliepaket

Är det våren som har börjat komma till oss? Här nere i söder har vi i alla fall haft strålande vårväder, med sol som lyst från en härligt blå himmel, hela dagen! Det spritter i kroppen och som vanligt blir vi sugna på att ha en liten uteplats att  sitta och njuta av solstrålarna på, så fort det våras. Tyvärr har vi bara en minibalkong i norr, så där finns inga solchanser än men vi sitter där så ofta det går annars.
En härlig långpromenad har vi tagit oss nu i eftermiddag, vi var dessutom och handlade lite som behövdes till dagens middag som blir makrill i foliepaket. Detta receptet har vi också fått från Ankis mor som gärna delar med sej av sina fynd och det är vi glada för.

Makrill i foliepaket 
400 g makrillfilé
1 bit strimlad purjolök
100 g skivade champinjoner
worshestershiresås
hackad persilja
Smöra lagom stora bitar aluminiumfolie (1 per person), lägg på fisk och krydda med salt och peppar.
Strö över svamp och purjolök och droppa på worshestershiresås (efter eget tycke och smak).
Klicka på lite smör, vik ihop till ett paket och ställ in i ugnen på 200 i ca 20 minuter.
Ta ut och kolla så fisken är färdig, strö på hackad persilja och servera med kokt potatis.

Makrill är lite svårare att hitta recept till men vi har några till på lut, så håll ögonen öppna. Har ni inte provat kocka det så tycker vi absolut att ni ska prova och ge fisken en chans, det är den väl värd. Makrill tillhör ju dessutom de fisksorterna som man ska få i sej mer av eftersom den innehåller Omega-3, så kolla i fiskdisken.

Smaklig måltid! / Anki och Håkan
x

tisdag 2 mars 2010

Kvällsmat...

minns jag att vi alltid sa hemma när man skulle äta på kvällen, typ mackor eller något annat lättare. Nu äter vi ju middag på kvällen eftersom vi jobbar hela dagarna, men från och med idag så blir det kvällsmat på tisdagskvällarna. Håkan har nämligen börjat sitt nya arbetsschema vilket innebär att han inte slutar jobba förrän 19.15 och när han kommit hem blir det försent med middag. Vad har ni för bra tips på kvällsmat, förutom mackor?

Vår första kvällsmat blir varma mackor, det har vi inte käkat på väldigt länge så det var vi sugna på båda två. Vi ska ha svampstuvning, ost, ananas, skinka, tomater, rödlök och kaviar som pålägg, fast inte alla på samma macka förstås... Vi kör västerbottenost eftersom vi gillar det båda två, kan verkligen rekommendera er att prova det tillsammans med kräftstjärtar-kanongott!

Svampstuvningen gör vi så här:
2 msk smör
vetemjöl
mjölk
champinjoner på burk
Smält smör i en gryta och rör i vetemjöl så det blir som en tjock smet. Vispa ner mjölk och koka tills det blir stuvning. Blanda ner svamparna och krydda med salt och vitpeppar.

Svårare än så behöver det inte vara. Vad brukar ni ha på era varma mackor? Gör ni dom i ugn eller, som vi, i en smörgåsgrill? Vet att somliga gör sina varma mackor i våffeljärn, det ska tydligen gå lika bra.
Nu är det tid att börja fixa i köket, ska koka te så maken kan få något varmt att dricka till mackorna efter sin långa cykeltur hem.

Smaklig spis! / Anki

måndag 1 mars 2010

Raggmunk

Så har vi då provat på första receptet i Morbergs kokbok, som vi köpte på rean, och det blev Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon. Faktiskt första gången som vi ätit raggmunkar och det var en positiv överraskning, enkelt att göra och jättegott att äta! Har ni inte testat så tycker vi verkligen ni ska prova det, det är som en blandning av plättar, skånsk äggkaga och potatisbullar.

Raggmunkar ca 10 st.
400 g fast potatis
1 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 dl mjölk
1 ägg
Blanda samman mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet.
Vispa ner resten av mjölken och ägget.
Stek först fläsk/bacon och håll det varmt.
Skala potatisen, riv dom grovt rakt ner i smeten och blanda samman.
Stek smeten, ½ dl åt gången, som plättar i smör på stekjärn, någon minut på varje sida på medelvärme till de är gyllenbruna.
Servera med fläsk/bacon och lingon, eller njut den som den är.


Man kan ju fundera på hur det kan komma sig att det heter Raggmunk och efter att ha Googlat lite så hittade vi denna förklaringen; ragg betyder frasig och munk kommer från att man steker det i en munkpanna, ordet verkar ha funnits sedan 1904. Så det har inget att göra med varken munkar eller raggare som ju hade varit en lite mer spännande förklaring, tycker vi. Men nu har vi lärt oss något nytt idag i alla fall!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
z