lördag 29 maj 2010

Laxmousse

Middagsbjudning har vi här i Mårtenssons kök i kväll ( i och för sig inte bara i köket utan i hela lägenheten:). Det är våra goa vänner Anne och Ingemar, våra medresenärer på Pragresan, som kommer på besök. Det lär bli en hel del reseminnen som kommer att vädras i kväll och vem vet, kanske även lite nya reseplaner kommer att smidas.

Vi bjuder väldigt sällan på fisk när vi har gäster av någon konstig anledning, även om vi själv äter fisk ganska ofta. Men det blir det ändring på ikväll när vi bjuder på en kanonsmarrig laxmousse som äts med kokt potatis, olika grönsaker och romsås. Förr gjorde vi denna rätten lite då och då men eftersom det blivit allt mer ovanligt att man hittar frusen hel lax i affärerna så är det länge sedan vi kockade till denna moussen (stavningskontrollen på datorn envisas med att kalla det mossen men det låter ju inte särskilt tilltalande). Receptet har vi fått av Ankis mor och det är som följer:

Laxmousse
1-1½ kg kokt lax
1½ dl grädde, hårt vispad
2 dl gräddfil
1½ dl majonäs
2 msk chilisås
1 dl finhackad dill
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm paprikapulver
8 gelatinblad
Rensa och plocka laxen i småbitar.
Blanda samman grädde, gräddfil, majonnäs, chilisås, dill och kryddor.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, 10 minuter och smält sedan på svag värme med 1 tsk vatten.
Låt gelatinet svalna och häll sedan ner ca 1 dl av moussesmeten i grytan, blanda ordentligt så inga klumpar bildas.
Rör därefter ner gelatinblandningen i resten av moussesmeten och blanda ordentligt.
Vänd slutligen ner laxen i smeten och blanda försiktigt.
Häll laxmoussen i en form som klätts med plastfolie, typ en avlång sockerkaksform.
Ställ kallt över natten och vänd sen upp på ett serveringsfat.
Njut med potatis och romsås.


Romsås
3 dl crème fraiche
1-2 dl gräddfil
röd rom efter eget tycke och smak, vi har i ungefär 1½ liten burk.
hackad dill
vitpeppar
Rör samman alla ingredienserna och smaka av med vitpeppar. Tryck sönder lite av rommen så såsen får en härligt rosa färg.


Innan middagen bjuder vi på vita bubblor och till det lite olika tilltugg, t.ex oliver, cocktailkapris, serranoskinka, spickeskinka, grönsaksstavar med dippa, lite plockmat med andra ord. Efterrätten blir en amerikansk tårta, ytterligare ett bidrag till söta sakers månadstema, serverad från vårt nya tårtfat. Med denna menyn hoppas vi på en härligt trevlig kväll i glada vänners sällskap!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

1 kommentar:

  1. Detta var jättegott ska nog själv prova på att göra den. Tårtan var oxå kanongod härlig med den röda färgen.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!