söndag 21 mars 2010

Mjölkchokladpaj

Gårkvällens middag blev jättebra, kycklingen som vi bjöd på blev verkligen uppskattad och det känns alltid lika roligt med beröm från nöjda gäster. Efterrätten gick inte heller av för hackor, en mjölkchokladpaj med lättvispad grädde som satt som en krocketklubba på smalbenet! Pajen var ganska enkel att göra och vi kommer absolut att bjuda på den flera gånger, men då provar vi att slå lite apelsinlikör i fyllningen. 

Mjölkchokladpaj
Pajdeg
3 dl vetemjöl 
2 msk socker
1 ägg
rivet skal från 1 apelsin
Blanda mjöl och socker i en skål, gärna matberedarens skål, och tillsätt det kalla smöret i småbitar. Mixa samman till en smulig massa, tillsätt ägget och apelsinskalet och mixa samman till en boll. Lägg i en plastpåse och låt vila 1 timme i kylen. 
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, gärna med avtagbar kant, 26 cm diameter. 
Förgrädda på 175 grader i ca 15 minuter. 
Fyllning
300 g mjölkchoklad
2 ägg
4 äggulor
½ dl strösocker
Vispa ägg, äggulor och socker poröst. 
Smält chokladen och blanda ner i äggsmeten, lite i taget. 
Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 15 minuter. 

        

Vi serverade pajen kall, men man kan säkert njuta av den när den är lite ljummen också. Pajen och grädden dekorerade vi med lite vårblommor i form av Dekorationsblommor från Dr.Oetker, härliga färger på burk.


Ett snabbt frukosttips vill vi dela med oss av till er. Efter att vi fixat disken från gårkvällens middag så orkade vi inte varken baka egna bullar eller sticka iväg till bageriet för att handla bröd. Vid sådana tillfällen är det perfekt att ha sk Bakeoff-bullar hemma i skafferiet som bara ställs in i ugnen ett par minuter. Vi köper alltid Vetekrossbröd med solroskärnor och linfrö, ICAs eget märke, ett paket med 6 bullar i och de räcker till oss två. Man står sej väldigt länge på bullarna eftersom de innehåller en hel del hela kärnor...

Kan vi verkligen rekommendera. 


Nu ska vi ge oss ut och jaga solstrålarna som tittar fram mellan molnen. Får se om vi kan komma på något att äta till middag idag, kanske någon har något middagstips att dela med sej av?

Smaklig spis!/Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Hej Anki! Blir mjölkchokladtårtan kladdig? Har du annars ett idiotsäkert recept på just kladdig kladdkaka? Har ALDRIG lyckats få den så där smaskigt kletig... Sanna fyller år 1/4 och vill inte ha tårta men är ett kladdkakefreak.

    Ha det gött!
    Kram Malin

    P.S. Ber om ursäkt för det dåliga fisket - har inte fått ändan ur... D.S.

    SvaraRadera
  2. Nej Malin, denna blir inte kladdig. Jag tillhör också skaran som inte kan lyckas få en kladdkaka kladdig... Men du kan ju prova detta receptet som jag har tänkt jag ska göra nästa gång. Se om du kan få till det med den http://www.bloggfamiljen.se/2010/02/28/tavlinsdax-kladdiga-kladdkakor/

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!