söndag 14 februari 2010

Räkpaj med saffran


Glad Alla hjärtans dag, alla som läser vår blogg! Har ni ätit en extra god frukost idag, kanske till och med fått blommor eller presenter? Vi har just avslutat en lång frukost, läst tidningar, diskuterat vad vi ska göra idag och kommit fram till att en lång promenad i skogen inte vore helt fel. Det bästa med skogspromenader när det är kallt ute är att komma in i värmen efteråt och dricka varm choklad med vispad grädde på, härligt!
Vi har börjat förbereda kvällens måltid så pajdegen står klar i kylen och Håkan som bäst på att skala räkorna. Så här får ni nu receptet på kanske världens goaste räkpaj.

Räkpaj
100 g smör
3 dl vetemjöl
1½ dl riven lagrad ost
3 msk kallt vatten
2 krm salt
2 krm vitpeppar
1 uppvispat ägg till pensling innan skalet ska gräddas
Arbeta samman degen och ställ svalt minst 1 timme.
Kavla sedan ut och klä en osmord pajform med degen.
Pensla med ägget och grädda i 15 minuter på 200°.

Fyllning
1 kg oskalade räkor el. ½ kg skalade
1 burk (225g) sparris i bitar
1 finhackad gul lök
50 g smör
2 fiskbuljongtärningar
3 msk mjöl
2 dl vitt vin, alt, matlagningsvin
½ dl sparrisspad
2 dl crème fraiche
1 påse saffran
1 dl hackad gräslök
cayennepeppar
Skala räkorna.
Smält smöret och låt löken puttra i smöret tills den är mjuk och glansig.
Smula ner buljongen och låt den smälta i smöret.
Vispa samman mjöl, vin och sparrisspad, slå i pannan och låt allt koka ett par minuter.
Rör i crème fraiche, cayennepeppar, gräslök och saffran och låt koka upp.
Lägg till sist i räkor och sparris och låt det bli varmt, det får inte koka för då blir räkorna sega.
'Häll ner i pajskalet och grädda i 15 minuter på 225°.

Efterrätten blir, som vi berättat tidigare, Dumlebrulé och den ser vi också fram emot eftersom det är första gången vi äter den. Är den god så lär det bli en efterrätt som vi kommer att ha på vår bjudningsrepertoar framöver.
Så till gårdagens middag som blev väldigt god. Det man ska tänka på är att reda av såsen till rotfruktsgratängen så den blir riktigt tjock, annars liknar det nog mest rotfruktssoppa. Vinet var gott men lite för strävt för vår smak, så det köper vi nog inte fler gånger.

Ha en underbart härlig dag! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!